Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Zanimljivost na sajmu -  Izložba studenata industrijskog dizajna

Zanimljivost na sajmu -  Izložba studenata industrijskog dizajna
Postavljeno 23.03.2024. u 15:47
Autor: Petar Veličković

Da li ste znali da su na ovogodišnjem BG Car Show izloženi i tricikl na električni pogon za off-roud vožnju, voz „Atom" sa tri različita modula za prevoz putnika, Alfa Romeo Ardimento, autonomni automobil sa elektro pogonom?

Doduše, ova prevozna sredstva nisu izložena kao stvarni eksponati, već su deo izložbe studenata Fakulteta primenjene umetnosti, Odseka za industrijski dizajn. Radove ovih mladih i talentovanih ljudi možete pogledati u Hali 3 Beogradskog sajma do 27. marta, a ekipa sajta Polovni automobili imala je zadovoljstvo da porazgovara sa autorima nekih od izloženih radova i njihovim profesorom, dr. Markom Lukovićem.

„U Srbiji se već 75 godina uči industrijski dizajn. „Beogradski sajam“ nam već 12 godina izlazi u susret i obezbeđuje prostor da se šira publika upozna sa radovima studenata, jer u svakoj generaciji imamo studente koji kasnije postaju vrhunski profesionalci“, počinje priču dr. Luković.

On dodaje da su izloženi radovi na Sajmu rađeni u okviru nastave, a da su studenti imali zadatak da osmisle neka neviđena rešenja.

„Insistiramo na kreativnosti jer to i jeste posao dizajnera, da predvidi kakva će vozila biti u narednih 10 ili 15 godina. I zato ih puštamo sada da maštaju dok su na studijama i da osmišljavaju nešto što veliki dizajnerski centri zaista i realizuju“, pojašnjava profesor Luković.

I nema sumnje, studenti Fakulteta primenjene umetnosti stvarno su pokazali da im mašte ne manjka. Naprotiv. Tako je recimo Julijana Kostić, studentkinja treće godine, dizajnirala jahtu pod nazivom „Offsea“, koja spaja posao i zadovoljstvo. Osmišljena je tako da putnicima pruža udobnost plovidbe, ali da ujedno može da bude i kancelarija ili mesto za teambuilding...

Njena koleginica, Anja Čvorović, osmislila je tricikl za off-road.

„Htela sam da napravim nešto između kvada i motocikla. Tricikl je idealno rešenje, jer se ne viđa toliko često, pogotovu jer je na mom modelu felna pozadi šuplja. Pogon mu je električni, iako to ne bi bio moj izbor“, priča kroz smeh Anja Čvorović.

I njene kolege sa kojima smo imali zadovoljstvo da razgovaramo nisu oduševljene celim procesom elektrifikacije, autonomne vožnje i car-sharinga-a. Gotovo u glas kažu da to automobilima uzima dušu. To je recimo bio jedan od glavnih razloga da Petar Đelić dizajnira model Alfa Romeo Ardimento, električni, autonomni model, ali atraktivnog dizajna, poput onih modela sa moćnim benzinskim motorima.

„Ono što je, po mom skromnom mišljenju, Tesla unazadio sa kvazi-minimalizmom, to Kinezi prate sa svojim modelima. Zato želim da vratim nešto što je zaista prepoznatljivo u svetu dizajna. Pokušao sam da zbližim zlatno doba dizajna, gde su imali karakter sa onim što je danas aktuelno“, priča Petar.

Vođena sličnim motivima, ali i interesom zaštite životne sredine, Marija Kucurski sa Odseka za industrijski dizajn, želela je da napravi savršen sistem javnog prevoza. Modularni voz pod nazivom Atom ima aerodinamični ram koji dostiže velike brzine i koji je namenjen za međugradski prevoz.

Međutim, po potrebi tri modula mogu da izađu iz rama i na taj način da postanu deo javnog prevoza po gradu. Postoje još dva modula: prvi, čiji je enterijer uređen u poslovnom ambijentu, ali i modul u kome putnici mogu da uđu sa sopstvenim prevoznim sredstvom u voz, poput trotineta ili bicikla...

Uz ove radove naših sagovornika u Hali 3 beogradskog sajma možete videti još 12 radova studenata Fakulteta primenjenih umetnosti. Podsetimo, Sajam traje do 27. marta.

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 0
Pregleda: 2093
Ocena: 5
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.