Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

BMW Serija 3 (2011 - 2019)

Izvor: Ivan Kurmyshov / Shutterstock.com

BMW 3 šeste generacije

Šesta generacija je od prethodne duža čak 9 cm, a međuosovinsko rastojanje je povećano za 5 cm. Ne deluje mnogo, ali svaki centimetar pomaže i kod zvučne izolacije i kod udobnosti i kod prostora u kabini… Takođe su i vrata veća, tako da se lakše ulazi/izlazi. Podsetimo se da su kupe i kabriolet verziju “trojke” oteli i nazvali “četvorkom”.

Prednosti Prednosti

prostor na zadnjoj klupi
vozne osobine
kvalitetni materijali

Mane Mane

isključivo run-flat gume
problematični pojedini motori
pouzdanost

Opis modela

Generalne informacije

“Trojka” šeste generacije dostupna je kao sedan, karavan i Gran Turismo. Kupe i kabriolet verzije su odlukom nadležnih postale drugi model - BMW serije 4. Gran Turismo je sa svojih 4.824 mm za 20 cm duži od sedana i karavana, a pritom ima i za 11 cm veće međuosovinsko rastojanje. On, inače, koristi istu platformu na kojoj se proizvodi produžena verzija “trojke” rezervisana isključivo za kinesko tržište. Gran Turismo je takođe i viši za 8 cm. Sve to dovodi do veće mase, a mnogim ljubiteljima marke BMW i vozačima generalno nije baš najjasnija svrha ove verzije. Ovo je takođe prva generacija BMW-a serije 3 koju pokreću isključivo turbo motori, kao i prva generacija u koju je ugrađen motor sa tri cilindra. Naime, prilikom redizajna 2015. godine u ponudu je ubačen i turbo benzinski motor sa tri cilindra - ta verzija nosi oznaku 318i. Naravno, sve je to posledica oštrijih ekoloških normi. Uglavnom, atmosferski benzinci su otišli u prošlost.

Drugi modeli u njegovoj klasi su: Mercedes C klase, Audi A4, VW Passat…

Unutrašnjost

Kabina je izrađena prilično kvalitetno. Komande su ergonomične i orjentisane ka vozaču. Instrument tabla je jasna i pregledna. Sedišta su po pitanju udobnosti taman onakva kakva bi trebalo da budu - ne suviše tvrda, ali dobro obuhvataju telo i generalno čine putovanje prijatnim. Na zadnjoj klupi ima sasvim dovoljno mesta za odrasle - kada je ova generacija u pitanju, tu je BMW “trojka” nadmašila direktnu konkurenciju iz kuća Audi i Mercedes. Naravno, trećem putniku može da smeta centralni tunel, koji je problem kod bukvalno svakog automobila. Materijali u kabini su generalno otporni na habanje, uključujući i kožna sedišta. Istina, na pojedinim mestima ima tvrde plastike, na koju se neki vozači “žale”.

Praktičnost

Karavan je dugačak 4.625 mm i ima osnovnu zapreminu prtljažnika od 495 litara, dok se obaranjem naslona zadnje klupe dobija 1.500 litara, što je sasvim pristojno. Sedan je dugačak 4.625 mm (isto kao karavan), a ima prtljažnik od 480 litara. Ima dovoljno pregrada i ostava za sitnice. Primenjena su i neka zanimljiva rešenja koja olakšavaju duža putovanja.

U vožnji

Odlično se ponaša u krivinama, čak i kada su u pitanju osnovna verzija vešanja, najmanje dimenzije točkova i najslabiji motor. Istina, na volanu nemate onaj osećaj karakterističan za nekadašnje BMW-ove, ali ciljna grupa kupaca se promenila, pa se sada više traže neki drugi kvaliteti. Prosečan kupac nove “trojke” traži da auto bude lak i opušten za vožnju. Naravno, tu su uvek kao izbor sportsko vešanje (više vrsta), gume nižeg profila, kao i sistem za podešavanje raznih parametara koji u slučaju da auto ima adaptivno oslanjanje omogućava vozaču da pritiskom na dugme odluči kakav karakter želi da ima njegov automobil, kakav odziv na papučicu gasa, itd. U svakom slučaju, BMW i dalje drži prvo mesto kada su vozne osobine iako ga konkurencija sve oštrije napada i želi da mu preotme titulu najsportskije limuzine. Jedna od vrlo popularnih verzija sa 2.0-litarskim motorom od 143 KS do 100 km/h po fabričkim podacima može da ubrza za 9,2 sekunde i da stigne do oko 210 km/h. Za prosečnog vozača ovakve performanse su i više nego dovoljne, pri čemu je ova verzija i prilično štedljiva kada je gorivo u pitanju. Tu je i obrtni moment od 320 N/m u rasponu od 1.750 do 2.500 o/min, što znači da je vožnja opuštena, bez potrebe da se često poseže za ručicom menjača.

Troškovi održavanja

Cena guma za standardne dimenzije 205/60/R16:

Gume za zimsku sezonu Zimske - od 7.296 din do 19.553 din po gumi

Gume za letnju sezonu Letnje - od 6.630 din do 20.551 din po gumi

* Cene su preuzete sa sajta Internet prodaja guma

Pogledaj kompletnu ponudu novih guma


Registracija vozila

Godišnji troškovi registracije su

od 29.974 din do 41.000 din

* Prikazana minimalna i maksimalna cena podrazumeva cenu registracije za trenutno aktivne oglase na našoj platformi.
Cene su informativnog karaktera, a njihov obračun je omogućen u saradnji sa SuperRegistracija.

Test sigurnosti

EURONCAP - 5*

Odrasli:
95%
Deca:
84%
Pešaci:
78%
Sigurnosne asistencije:
86%
EURONCAP - Test sigurnosti
Pogledajte rezultate testa sigurnosti ovog modela

* Klik na link vas vodi na sajt Euro NCAP na kojem polovniautomobili.com ne garantuju za tačnost prikazanih podataka.

Tehničke specifikacije

Odaberite tip motora
Snaga motora Snaga motora:
-
Obrtni moment Obrtni moment:
-
Prosečna potrošnja Prosečna potrošnja:
-
Max. brzina Max. brzina:
-
Ubrzanje od 0-100 km/h Ubrzanje od 0-100 km/h:
-
Težina Težina:
-

* Prikazani podaci na ovoj stranici su informativnog karaktera, polovniautomobili.com ne snose odgovornost za njihovu tačnost i isti mogu biti podložni izmenama i dopunama.

Ponuda oglasa na sajtu

Pronašli smo još 410 ovakvih oglasa Pogledaj sve oglase