Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

BMW Serije 5 (2003 – 2010)

Izvor: Rudiecast / Shutterstock.com

Serija 5 - peta generacija

Serija 5 E60 je od prethodne generacije duža za oko 6 cm, viša za preko 3 cm, šira za 4,5 cm i u proseku teža za 100 kg. Drastično različit dizajn i spolja i iznutra u odnosu na prethodnu generaciju izazvao je lavinu kritika, ali bilo je i onih koji su podržavali ovakvu promenu. Mnogima je smetalo, između ostalog, to što instrumenti i komande nisu više zakrenuti ka vozaču (što je na budućim generacijama „ispravljeno“).

Prednosti Prednosti

prostoranost
vozne osobine
zvučna izolacija

Mane Mane

udobnost
problemi sa sistemom za upozorenje na probušenu gumu
ergonomičnost

Opis modela

Generalne informacije

Peta generacija BMW-a Serije 5, koju nazivamo i E60 (kodna oznaka), dostupna je kao klasičan sedan i kao karavan. Ona je prva „petica“ kod koje su po prvi put primenjeni razni sistemi i tehnologije kao što su iDrive „infotainment“ sistem, head-up displej, aktivni tempomat, aktivno upravljanje, adaptivni farovi, „night vision“ sistem (sistem za pomoć pri noćnoj vožnji), kontrola glasom... Takođe ovo je prva Serija 5 koja je bila dostupna sa turbo benzinskim motorom i regenerativnim kočenjem. Prednja struktura automobila izrađena je od aluminijuma, dok je čelik korišćen za putničku kabinu i zadnji deo. Na ovaj način je olakšan prednji deo i postignut bolji balans – lakše se postizao idealan raspored mase po osovinama 50:50. Ipak, ovaj koncept je napušten kod naredne generacije, upravo zbog troškova, ali i zbog napretka u radu sa čelikom. Sportska M5 verzija ima V10 motor sa 507 KS pri čak 7.750 o/min i 520 Nm. Do 100 km/h ubrzava za 4,7 sekundi. Inače, M5 ove generacije bio je dostupan čak i u karavan verziji, ali je prodato samo 1.025 karavana, s tim što je ukupan broj prodatih primeraka 20.548. Serija 5 je redizajnirana 2007. godine, mada su izmene prilično suptilne i uključuju izmene na farovima, prednjem braniku, zadnjim svetlosnim grupama... Sa druge strane, enterijer je pretrpeo značajnije promene. Takođe, i iDrive sistem je unapređen. Petica je tada dobila i nove motore i menjače. Britanska policija je vozila 530d karavane i sedane i kažu da su se pokazali pouzdanim i ekonomičnim i pri većim kilometražama. U Evropi su ubedljivo najpopularniji bili 2.0-litarski dizelaši kada je u pitanju kupovina novih. Nažalost, određene verzije imaju problem sa lancem, koji može da izazove havariju ukoliko se ne prati stanje i ne sredi na vreme. Ako kupujete ovaj auto, raspitajte se obavezno o ovom problemu kako biste znali na šta da obratite pažnju prilikom traženja.

Drugi modeli u njegovoj klasi su: Mercedes E klase, Audi A6…

Unutrašnjost

Kvalitet i završna obrada nisu na nivou prethodne generacije - tu je BMW podbacio. Na sreću, materijali su se pokazali otpornim na habanje, tako da stariji primerci uglavnom i dalje izgledaju očuvano, bar u odnosu na svoje godine. Pozadi ima zaista mnogo mesta. Na ovom polju pobeđuje Mercedes E klase, što je mnoge iznenadilo. Ergonomičnost nije na najvišem nivou i traži od vozača period navikavanja.

Praktičnost

Sedan sa svojih 520 litara u prtljažniku sasvim zadovoljava potrebe prosečne porodice ili zahteve koji se postavljaju pred poslovnu limuzinu. Karavan ima od 500 do 1.650 litara, pa može da transportuje i kabastiji teret. iDrive sistem u početku može da frustrira vozača zbog načina funkcionisanja. Međutim, nakon određenog perioda navikavanja trebalo bi sve da bude u redu. Broj i zapremina pregrada i ostava za razne sitnice je prosečan za automobil ove klase i veličine.

U vožnji

Ova petica je fantastična na putu, sa odličnom upravljivošću i smirenošću u krivinama, pri čemu vozač zaista može da uživa, bez straha da će izgubiti kontrolu, osim ako baš ne pretera. Negativna strana je udobnost – odnosno, nedostatak iste, naročito ukoliko su montirani veći točkovi. Oslanjanje se ne može direktno nazvati neudobnim, ali je znatno tvrđe nego što se to očekuje od velike i luksuzne limuzine. Pritom ne pomažu ni run-flat gume koje su tvrđe od klasičnih. Upravo njih mnogi krive za neudobnost. Međutim, ako naiđete na primerak sa bilo kojom vrstom sportskog vešanja, tada će biti zaista neudoban.

Iskustva drugih vozača

Prednosti Prednosti

Komfor Motor

Auto prelep, kako spolja tako i unutra. Doduse sa M paketom dolazi do izrazaja.. E60 525D 177ks, snage sasvim dovoljna pogotovu ako se odradi stage 1, mada i ne mora. Zvuk za dizel motor fantastican, miran i tih. Uglavnom ostavlja utisak gde god se pojavi i posle 15 godina. Odlican auto ali auto koji ne bih preporucio svojim prijateljima, a objasnicu i zasto :).

Mane Mane

Održavanje Potrošnja

Ne znam odakle da pocnem, ako pricamo o samom motoru M57 2.5 i 3.0 tu zaista nema greske ja mislim da oni idu po 500-600k bez problema a cuo sam za primer skoro i za jdan od 900k.. Uglavnom motor je mazga, ali skoro sve ostalo je tezak fus. Od parking senzora, CCC modula, letve volana, prednjeg trapa, DPF-a, EGR-a, turbine.. Sve crkava i to ajde sto crkava nego sto kosta bas solidno.. Znaci ogromna mana jeste odrzavanje, delovi su dosta skupi a naravno nasi majstori kad vide BMW odmah 4-5k rsd po satu. Mali servis 130-150e zavisi sta sve menjas, registracija oko 500e, potrosnja grad od 10-11l leti pa do 13-14l zimi. Naravno da kruzi prica "ko kupi BMW ne gleda potrosnju" - naravno balkanska glupost. Iskreno ne znam koji bih drugi auto za taj novac kupio a da mi pruza zadovoljstvo kao e60, ali tu ima ono veliko ALI, da se spreme pare i da se ne kupuje sa poslednjim novcem nikako. Mozes da kupis i dobar i los primerak isto te ceka, nema tu bezanja. Sigurno da smo mi koji kupujemo bmw mazohisti.

Troškovi održavanja

Cena guma za standardne dimenzije 225/55/R17:

Gume za zimsku sezonu Zimske - od 7.912 din do 27.134 din po gumi

Gume za letnju sezonu Letnje - od 7.094 din do 23.204 din po gumi

* Cene su preuzete sa sajta Internet prodaja guma

Pogledaj kompletnu ponudu novih guma


Registracija vozila

Godišnji troškovi registracije su

od 32.900 din do 175.700 din

* Prikazana minimalna i maksimalna cena podrazumeva cenu registracije za trenutno aktivne oglase na našoj platformi.
Cene su informativnog karaktera, a njihov obračun je omogućen u saradnji sa SuperRegistracija.

Test sigurnosti

EURONCAP

Odrasli:
4*
Deca:
4*
Pešaci:
1*
EURONCAP - Test sigurnosti
Pogledajte rezultate testa sigurnosti ovog modela

* Klik na link vas vodi na sajt Euro NCAP na kojem polovniautomobili.com ne garantuju za tačnost prikazanih podataka.

Tehničke specifikacije

Odaberite tip motora
Snaga motora Snaga motora:
-
Obrtni moment Obrtni moment:
-
Prosečna potrošnja Prosečna potrošnja:
-
Max. brzina Max. brzina:
-
Ubrzanje od 0-100 km/h Ubrzanje od 0-100 km/h:
-
Težina Težina:
-

* Prikazani podaci na ovoj stranici su informativnog karaktera, polovniautomobili.com ne snose odgovornost za njihovu tačnost i isti mogu biti podložni izmenama i dopunama.

Ponuda oglasa na sajtu

Pronašli smo još 383 ovakvih oglasa Pogledaj sve oglase