Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

BMW X3 (2011 - 2017)

Izvor: Art Konovalov / Shutterstock.com

BMW X3 druge generacije (2011 - 2017)

Velik skoro kao X5 prve generacije, atraktivnog dizajna, snažnih motora i odličnih voznih osobina, X3 druge generacije predstavlja solidan napredak u odnosu na prvu. Odlično se ponaša u krivinama, ima veliki prtljažnik, dobro se snalazi i van puta iako sa asfalta ne treba silaziti ako nemate odgovarajuće gume, a idete na mokru travu, sneg ili blato. Generalno, X3 je prilično svestran SUV/krosover.

Prednosti Prednosti

vozne osobine
prtljažnik
kvalitetan enterijer

Mane Mane

udobnost
skupo održavanje
cena

Opis modela

Generalne informacije

Po dimenzijama je veoma sličan prvoj generaciji modela X5, što mnoge iznenađuje. BMW X3 druge generacije nije se proizvodio u Austriji kao prva generacija, već u Americi, u BMW-ovoj fabrici u Južnoj Karolini. U početku, na svim tržištima je isključivo bila dostupna verzija sa pogonom na svim točkovima, da bi 2012. postala dostupna i verzija sa pogonom samo na zadnjim točkovima. Ova verzija nosi oznaku sDrive, dok verzija sa pogonom na svim točkovima nosi oznaku xDrive. X3 je redizajniran 2014. godine kada su redizajnirani prednji i zadnji branik, maska hladnjaka, retrovizori... Postali su dostupni (opciono) LED farovi, unapređeno je upravljanje. Enterijer je takođe donekle izmenjen i dodata je nova oprema.

Drugi modeli u njegovoj klasi su: Audi Q3, Mercedes GLK, Volvo XC60…

Unutrašnjost

Prednja sedišta su veoma udobna, što zavisi i od paketa opreme, mada su i u baznoj opremi odlična. Ukoliko se odlučite za kožna sedišta, iz bogatijeg paketa, osećaj je još bolji. Na zadnjoj klupi ima dovoljno mesta za dva odrasla putnika. Treći će imati problema da se smesti prvenstveno zbog centralnog tunela. Prostora za glavu ima dovoljno. Materijali u kabini su kvalitetni i otporni na habanje. Ima dovoljno pregrada i ostava za sitnice i druge stvari.

Praktičnost

Prtljažni prostor ide od 550 do 1600 litara ukoliko preklopite naslone zadnjih sedišta. Dakle, korisnog prostora ima sasvim dovoljno. Kada se nasloni preklope, dobija se ravna tovarna površina, mada ne baš 100%, ali to neće predstavljati problem ukoliko transportujete duže predmete. Sam prtljažnik ima korisne dodatke koji pomažu pri organizaciji i fiksiranju tereta/prtljaga. Takođe, i sama kabina nudi dovoljno pregrada i ostava za razne sitnice, dokumenta, itd.

U vožnji

BMW X3 druge generacije ima električni servo uređaj, koji je, naravno, progresivan, odnosno njegove karakteristike zavise od brzine kretanja vozila (Servotronic). Na taj način postaje veoma lak za okretanje prilikom parkiranja, a težak pri visokim brzinama kako bi se auto lakše držao na pravcu. Kupci novih primeraka su kao opciju imali sistem pod nazivom Dynamic Dumper Control, sa tri moda – Normal, Sport i Sport+. Lako je zaključiti čemu koji mod služi. Pritom, biranje određenog moda ne utiče samo na tvrdoću i reakcije oslanjanja, već i na progresivnost upravljača, odziv papučice gasa, rad automatskog menjača, itd. Kod primeraka bez ovog sistema, neki vlasnici se žale da je X3 neudoban, naročito ako npr. ima felne od 18 inča koje uz određene motore ili pakete opreme dolaze serijski. U svakom slučaju, odlično se ponaša u krivinama i pri oštrim manevrima. Što se tiče motorizacije, tu su dobro poznati BMW-ovi 2.0-litarski i 3.0-litarski benzinski i dizel motori u širokom rasponu snage, obrtnog momenta i drugih karakteristika, u zavisnosti od toga da li je reč o verziji pre ili posle redizajna, tržišta (ekoloških normativa)... Uglavnom, za svakoga će se naći odgovarajući motor.

Iskustva drugih vozača

Vladan Vladan iznosi svoje utiske o
BMW X3 (2011 - 2015)

Prednosti Prednosti

Pouzdanost Potrošnja Komfor Motor

Poseedujem ovaj auto vec godinu dana. 2.0D 184KS xdrive automatic Motor je stvarno izvanredan i vuce nestvarno dobro za tu malu kubikazu Potrosnja zavisi od noge na papucici. Ukoliko se vozi laganica, uglavnom oko 80 recimo i uz koriscenje tempomata put se moze zavrsiti sa manje od 6 litara na sto. Medjutim ako stalno stiskate papucicu gasa i vozite kao da ste na trkama ne ocekujte ispod 8 na otvorenom. Menjac je izuzetan i sa svojih 8 brzina je idealno uparen sa ovim motorom. Za ovih godinu dana nisam imao ni jedan kvar. Panorama sa siberom se moze voziti do 100kmh ukoliko se otvori skoro do kraja (10cm pre kraja sam staje) bez apsolutno ikakve buke unutra. Ukoliko se otvori skroz onda do 80kmh. Dosta dodatne opreme koja se moze odabrati.

Mane Mane

Ne postoji rezervni tocak. Moraju se kupovati runflat gume koje u mom slucaju kostaju oko 200EUR po komadu a obicne u istoj dimenziji su oko 110eur. Mozda je BMW u pravu sto se tice bezbednosti ali trebali su ostaviti kupcu da odabere nako saveta bmw-a i da ostave mpgucnost da se auto negde u meniju prekalibrise na obicne gume. Deo gepeka gde je nekada bio tocak je glupo i bezveze iskoriscen. Umesto 550 litara gepek je ladno mogao biti izmedju 650 i 700 litara da su drugacije napravili gepek. Ne postoji mogucnost doplate vazdusnog ogibljenja. Ja imam elektronsku kontrolu ogibljenja koja je u ponudi za x3 ali to jednostavno nije to. Pozadi su sedista mogla biti udobnije napravljena.

Pogledajte ostale utiske za:

BMW Serija X Džip/SUV (2011-trenutno)

Troškovi održavanja

Cena guma za standardne dimenzije 225/60/R17:

Gume za zimsku sezonu Zimske - od 7.439 din do 26.300 din po gumi

Gume za letnju sezonu Letnje - od 9.160 din do 22.788 din po gumi

* Cene su preuzete sa sajta Internet prodaja guma

Pogledaj kompletnu ponudu novih guma


Registracija vozila

Godišnji troškovi registracije su

od 33.500 din do 128.000 din

* Prikazana minimalna i maksimalna cena podrazumeva cenu registracije za trenutno aktivne oglase na našoj platformi.
Cene su informativnog karaktera, a njihov obračun je omogućen u saradnji sa SuperRegistracija.

Test sigurnosti

EURONCAP

Odrasli:
88%
Deca:
83%
Pešaci:
53%
Sigurnosne asistencije:
71%
EURONCAP - Test sigurnosti
Pogledajte rezultate testa sigurnosti ovog modela

* Klik na link vas vodi na sajt Euro NCAP na kojem polovniautomobili.com ne garantuju za tačnost prikazanih podataka.

Tehničke specifikacije

Odaberite tip motora
Snaga motora Snaga motora:
-
Obrtni moment Obrtni moment:
-
Prosečna potrošnja Prosečna potrošnja:
-
Max. brzina Max. brzina:
-
Ubrzanje od 0-100 km/h Ubrzanje od 0-100 km/h:
-
Težina Težina:
-

* Prikazani podaci na ovoj stranici su informativnog karaktera, polovniautomobili.com ne snose odgovornost za njihovu tačnost i isti mogu biti podložni izmenama i dopunama.

Ponuda oglasa na sajtu

Pronašli smo još 193 ovakvih oglasa Pogledaj sve oglase