Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Fiat Multipla (1998 – 2010)

Izvor: Art Konovalov / Shutterstock.com

Fiat Multipla

Jedinstvena je po tome što ima dva reda sa po tri sedišta – dakle, vozač ima dva suvozača. Pritom je dugačka samo četiri metra, ima i veliki prtljažnik, sedišta mogu odvojeno da se preklapaju, pomeraju napred-nazad ili u potpunosti izvade, ima mnoštvo pregrada i ostava... Nažalost, zbog svog originalnog izgleda osvojila je bezbroj titula najružnijeg automobila decenije, veka, „ikada“...

Prednosti Prednosti

praktičnost
fleksibilnost
preglednost

Mane Mane

instrument tabla na sredini
kvalitet materijala u kabini
velike staklene površine (sunce, vrućina)

Opis modela

Generalne informacije

Najviše joj zameraju to što je ružna. Međutim, da je nisu napravili tada, već da su iskoristili identičan dizajn i napravili je danas, ali sa električnim pogonom, uz promociju od strane neke slavne ličnosti, kupci bi vrlo verovatno padali jedni preko drugih da uplate depozit kako bi što pre dobili svoju Multiplu... Pogledajte sve današnje električne i hibridne automobile – većina kao da se trudi da bude što ružnija, samo da bi se razlikovali od klasičnih „prljavih“ na dizel/benzin. Inače, početna prodaja je bila znatno bolja nego što su se Italijani ikada nadali, ali je vremenom počela da opada. U vreme redizajna je ponovo porasla, da bi zatim ponovo iz godine u godinu počela da ide dole... Sa svojih 187 cm širine, šira je od klasičnih automobila, ali to je bilo neophodno kako bi troje putnika moglo da se smesti u isti red. Na primer, Golf V je širok 176 cm, Golf IV 174 cm, Passat B6 182 cm... Dakle, Multipla je 5 cm šira od Passata B6. Tu je i Audi A6 C7 (2011 – 2018) koji ima istu širinu kao Multipla. Dakle, širina realno nije problem, naročito zbog toga što je veoma pregledna. Redizajnirana je 2004. godine – toliko je izmenjena da bi je malo ko povezao sa verzijom pre redizajna ukoliko ne bi unapred znao da je reč o istom modelu.

Drugi modeli u njegovoj klasi su: Renault Scenic, Opel Zafira, Honda FR-V…

Unutrašnjost

Prostran i odlično organizovan. Lepo je i originalno urađen – takođe vrlo originalno. Nažalost, instrument tabla je na sredini, što se mnogima ne sviđa. Komande su vrlo ergonomične iako na prvi pogled izgledaju komplikovano i deluju „neorganizovano“, ali vrlo brzo shvatite da se neko potrudio da ih postavi upravo tamo gde treba da budu. Naslon centralnog prednjeg sedišta može da se obori i pretvori u stočić sa držačima za flaše ili čaše. Isto može da se uradi i sa centralnim zadnjim sedištem. Materijali u kabini ne odišu kvalitetom, ali su otporni na habanje. Ima tu tvrde plastike, ali važno je da se ništa ne lomi, ne krcka i slično. Pozadi ima dovoljno prostora i za noge i za glavu.

Praktičnost

Sva tri zadnja sedišta mogu da se pomeraju napred-nazad po šinama, tako da može prtljažni prostor da se uveća. Može da im se preklopi naslon, a mogu i da se izdignu i naslone uz prednja sedišta. Takođe mogu u potpunosti da se izvade iz automobila, čime se dobija maksimalna prtljažna zapremina. Sve ovo može da se izvede za svako sedište pojedinačno, tako da su na raspolaganju brojne konfiguracije. Ispred vozača i suvozača postoji mnoštvo pregrada i ostava, kao i u vratima, tako da je po tom pitanju vrlo praktična.

U vožnji

Ručica menjača je odmah pored volana, tako da je vožnja u gradu vrlo laka. Generalno, s obzirom na visoku poziciju sedenja, položaj ručice menjača, prostor sa desne strane, velike staklene površine i druge karakteristike, imate osećaj kao da vozite neki kombi. Tome doprinose i specifični retrovizori, zahvaljujući kojima je i parkiranje vrlo lako uprkos nešto većoj širini Multiple. U vožnji se ponaša kao prosečan automobil – vešanje nije tvrdo, mada se ne može pohvaliti ni naročitom udobnošću. U krivinama je sigurna i stabilna. Upravljač je dobar. Po ovom pitanju nema zamerki – ovo je transporter čiji su konstruktori predvideli da će se koristiti u velikoj meri i kao taksi, i kao porodični automobil za one kojima je potrebno šest sedišta u što manjem pakovanju. Benzinac od 1.6 litara sa 103 KS je jedini u ponudi kada su benzinci u pitanju. Tu je i samo jedna kubikaža što se tiče dizelaša, ali taj 1.9-litarski naftaš u zavisnosti od godišta razvija 105, 110, 115 i 120 KS – što noviji, sve snažniji. Takođe se fabrički proizvodila i verzija na metan, sa istim 1.6-litarskim motorom, snage 92 KS.

Iskustva drugih vozača

Prednosti Prednosti

Cena/Kvalitet Održavanje Potrošnja Komfor Motor

niska cena

Mane Mane

nestabilna elektronika

Troškovi održavanja

Cena guma za standardne dimenzije 185/65/R15:

Gume za zimsku sezonu Zimske - od 5.105 din do 9.178 din po gumi

Gume za letnju sezonu Letnje - od 4.657 din do 11.678 din po gumi

* Cene su preuzete sa sajta Internet prodaja guma

Pogledaj kompletnu ponudu novih guma


Registracija vozila

Godišnji troškovi registracije su

od 21.400 din do 32.900 din

* Prikazana minimalna i maksimalna cena podrazumeva cenu registracije za trenutno aktivne oglase na našoj platformi.
Cene su informativnog karaktera, a njihov obračun je omogućen u saradnji sa SuperRegistracija.

Test sigurnosti

EURONCAP

Odrasli:
3*
Pešaci:
2*
EURONCAP - Test sigurnosti
Pogledajte rezultate testa sigurnosti ovog modela

* Klik na link vas vodi na sajt Euro NCAP na kojem polovniautomobili.com ne garantuju za tačnost prikazanih podataka.

Tehničke specifikacije

Odaberite tip motora
Snaga motora Snaga motora:
-
Obrtni moment Obrtni moment:
-
Prosečna potrošnja Prosečna potrošnja:
-
Max. brzina Max. brzina:
-
Ubrzanje od 0-100 km/h Ubrzanje od 0-100 km/h:
-
Težina Težina:
-

* Prikazani podaci na ovoj stranici su informativnog karaktera, polovniautomobili.com ne snose odgovornost za njihovu tačnost i isti mogu biti podložni izmenama i dopunama.

Ponuda oglasa na sajtu

Pronašli smo još 44 ovakvih oglasa Pogledaj sve oglase