Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Lancia Lybra (1998 - 2005)

Izvor: Rudiecast / Shutterstock.com

Lancia Lybra

Ovaj model je bio odlično zamišljena priča koja se, nažalost, nije lepo završila, kao ni mnoge druge priče italijanskog proizvođača. Lybra je po svim parametrima odličan automobil, ali jednostavno nije uspela da privuče dovoljno kupaca. Možda je nekonvencionalan izgled u pitanju, možda briga po pitanju pouzdanosti, što se u dobroj meri i pokazalo opravdanom brigom, možda neki drugi faktori...

Prednosti Prednosti

udobnost
vozne osobine
zvučna izolacija

Mane Mane

pouzdanost
preglednost
prtljažnik

Opis modela

Generalne informacije

Kao osnova za ovaj model poslužila je Alfa Romeo 156. Cilj je bio da se napravi luksuzni premium automobil, koji će parirati nemačkim konkurentima kao što su Mercedes C Klase i BMW serije 3. Stigla je kao naslednica modela Dedra. Proizvodila se kao limuzina i kao karavan, a posebno iznenađenje za sve je bila činjenica da se preko polovine kupaca odlučilo za karavan verziju. Nažalost, generalno interesovanje bilo je veoma slabo, pa Lybra ne samo što nije dobila naslednicu, već spada među retke modele koji nisu redizajnirani tokom svog životnog veka. Proizvedeno je samo nešto manje od 165.000 primeraka. S obzirom a je Lybra nišanila premium segment, čak i osnovni paket opreme je prilično bogat. Uz karavan verziju moglo je da se dobije zadnje hidropneumatsko oslanjanje koje je automatski održavalo konstantnu udaljenost od tla prilikom većeg opterećenja vozila.

Drugi modeli u njegovoj klasi su: Alfa Romeo 156, Audi A4, BMW serije 3…

Unutrašnjost

Enterijer je urađen u klasičnom stilu, sa ukusom. Sve deluje elegantno i prilično luksuzno. Materijali su kvalitetni i prijatni na dodir. Instrument tabla je pregledna i takođe stilski dobro izvedena. Sedišta su udobna. Vozač ima solidne mogućnosti podešavanja upravljača i sedišta, tako da lako može da nađe idealnu poziciju. Komande su ergonomično raspoređene. Na zadnjoj klupi ima mesta za dvoje odraslih putnika, mada dodatni prostor definitivno ne bi smetao. Ipak, dostupan prostor je u skladu sa onim što nudi direktna konkurencija, možda i bolje od toga.

Praktičnost

Sedan verzija ima zapreminu prtljažnika od 420 litara, a karavan od 420 do 1.300 litara. Ovo nisu baš impresivni rezultati, ali treba imati u vidu da je Lybra dugačka samo 446 centimetara. Kada je karavan u pitanju, dobro je to što su sam prtljažnik i otvor prtljažnika pravilnog oblika, ali ubacivanje teškog i kabastog tereta bilo bi mnogo lakše da je tovarni prag niži.

U vožnji

Lybra je vrlo udoban automobil, kao što i priliči vozilu koje je namenjeno bogatoj klijenteli koja traži premium osećaj u vožnji. Uprkos tome, ima i generalno dobre vozne osobine, što znači da vrlo dobro prolazi kroz krivine. Upravljač je odlično podešen, tako da nije suviše težak, ali da vozač uvek ima dovoljno povratnih informacija sa točkova. Kočnice su takođe dobro odmerene. Kupci novih primeraka su se u ogromnoj većini odlučivali za dizelaše, tako da su i kod nas u oglasima benzinci vrlo retki, a npr. 1.6-litarsku verziju je gotovo nemoguće naći.

Iskustva drugih vozača

Prednosti Prednosti

Cena/Kvalitet Pouzdanost Komfor Motor

Ovako, libra 2.4 jtd se u firmi u kojoj radim koristi vec 8 godina kao službeni automobil. Dnevno prolazi u proseku 100ak km, svaki bozji dan. Trenutno joj je na satu 480.000km. Nema šta joj nije crkavalo za ovo vreme, apsolutno sve osim neuništivog jtd motora koji i dalje ide, ali za to nije kriv loš kvalitet automobila već što je za navedeno vreme jahalo makar 20ak vozača. Dušu joj je vadio svaki od njih. Ulje se ne menja već samo dosipuje, veliki servis možda par puta uradjen mada nisam siguran. Da skratim, motor neuništiv, bogata opremom, preudobna, solidan kvalitet enterijera, relativno mali potrošač.

Mane Mane

Sećam se da joj se kada je uvežena nešto dešavalo sa plastikom u kabini, bila je lepljiva i flekala odeću samo tako, mada je to godinama prošlo samo od sebe. Delovi su za nijansu skuplji nego što smo navikli. Ako uzmete dobro očuvanu i koristite kao lični automobil koji vozite samo vi - nema greške. Mercedes za male pare.

Troškovi održavanja

Cena guma za standardne dimenzije 195/65/R15:

Gume za zimsku sezonu Zimske - od 5.554 din do 8.395 din po gumi

Gume za letnju sezonu Letnje - od 4.980 din do 10.627 din po gumi

* Cene su preuzete sa sajta Internet prodaja guma

Pogledaj kompletnu ponudu novih guma


Registracija vozila

Godišnji troškovi registracije su

od 24.300 din do 62.000 din

* Prikazana minimalna i maksimalna cena podrazumeva cenu registracije za trenutno aktivne oglase na našoj platformi.
Cene su informativnog karaktera, a njihov obračun je omogućen u saradnji sa SuperRegistracija.

Test sigurnosti

Nemamo test sigurnosti za ovaj model

Tehničke specifikacije

Odaberite tip motora
Snaga motora Snaga motora:
-
Obrtni moment Obrtni moment:
-
Prosečna potrošnja Prosečna potrošnja:
-
Max. brzina Max. brzina:
-
Ubrzanje od 0-100 km/h Ubrzanje od 0-100 km/h:
-
Težina Težina:
-

* Prikazani podaci na ovoj stranici su informativnog karaktera, polovniautomobili.com ne snose odgovornost za njihovu tačnost i isti mogu biti podložni izmenama i dopunama.

Ponuda oglasa na sajtu

Pronašli smo još 25 ovakvih oglasa Pogledaj sve oglase