Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Renault Espace (2002 - 2014)

Izvor: S.Candide / Shutterstock.com

Renault Espace četvrte generacije (2002 - 2014)

Nakon vožnje ovog MPV-a gotovo svaki drugi auto će vam delovati malo i nepregledno. Ovaj sedmosed koji dolazi u dužoj i kraćoj verziji nudi maksimalan unutrašnji prostor u odnosu na spoljašnje dimenzije. Postoje određeni kompromisi, zbog kojih su neki direktni konkurentni praktičniji i fleksibilniji, ali u celini – Espace je vrhunski transporter, bilo ljudi, bilo tereta.

Prednosti Prednosti

prostranost
praktičnost
izbor dizel motora

Mane Mane

sedišta se ne uklapaju u pod
otežan pristup motornom prostoru
pouzdanost

Opis modela

Generalne informacije

Četvrta generacija ovog modela proizvodila se neobično dugo, bez obzira na to što je reč o kategoriji u kojoj su prostranost i praktičnost na samom vrhu prioriteta, ali ne zaboravimo i da je redizajniran četiri puta. U odnosu na predhodnika je luksuzniji, sa kvalitetnijim materijalima u kabini i bogatijom standardnom i dodatnom opremom. Redizajniran je 2006. godine (Phase II), kada je dobio nove dCi dizel motore od 2.0 i 3.0 litra. Ponovo je redizajniran 2010. (Phase III), mada bez značajnijih izmena. Međutim, 2012. je stigao ozbiljniji redizajn (Phase IV). Prošao je odlično na Euro NCAP testovima bezbednosti. Espace IV je tokom svog životnog veka od automobilskih novinara uglavnom dobijao vrlo pozitivne ocene i često je navođen kao jedno od najboljih vozila u klasi velikih MPV-ova. Postoje dve verzije. Kraći Espace dužine 4.661 mm i duži Grand Espace dužine 4.859 mm, koji pored 20 cm veće ukupne dužine ima i za 6,5 cm veće međuosovinsko rastojanje. Takođe je viši za 2 cm.

Drugi modeli u njegovoj klasi su: Peugeot 807, Citroen C8, Chrysler Grand Voyager…

Unutrašnjost

Sedi se visoko, sa odličnim pregledom situacije oko vozila. Prednji stub ne ometa preglednost pošto je praktično podeljen na dva uska stuba sa velikom staklenom površinom između. Prednja sedišta su vrlo udobna, a vozač lako pronalazi idealnu poziciju za volanom. Instrument tabla je smeštena centralno i dovoljno pregledna. Vozačko okruženje je pomalo neobično u smislu nedostatka brojnih komandi kao kod drugih automobila. Pozadi ima obilje prostora, mada odraslima neće biti baš najudobnije zbog same konfiguracije drugog reda sedišta - ipak je funkcionalnost na prvom mestu. Svi putnici veoma lako ulaze i izlaze zahvaljujući visokim sedištima, a ni ulazak na treći red sedišta nije suviše nezgodan.

Praktičnost

Sve verzije su sedmosedi, osim specijalnih luksuznih verzija sa 6 sedišta. Drugi red čine tri odvojena sedišta koja mogu individualno na šinama da se pomeraju napred-nazad, da im se preklopi naslon ili da se u potpunosti izvade. Isto važi i za dva sedišta u trećem redu. Sedišta mogu da se montiraju i tako da „gledaju“ unazad. Moguće su razne kombinacije. Ukoliko želite potpuno ravnu tovarnu površinu sa maksimalno iskorišćenim prtljažnim prostorom morate u potpunosti da izvadite sedišta. To nije baš najpogodnije ukoliko živite u zgradi. Prtljag se ubacuje veoma lako zahvaljujući velikim vratima prtljažnika, pravilnog oblika i gotovo nepostojećoj tovarnoj ivici. Espace ima prtljažni prostor od 291 do 2.860 litara, a Grand Espace od 456 do 3.050 litara. U kabini ima više nego dovoljno pregrada i ostava za razne stvari.

U vožnji

Espace se za vozilo svoje veličine i proporcija odlično ponaša na putu, mada ne treba tražiti od njega uživanje u krivinama – nema sportske „gene“. Udobnost je na zadovoljavajućem nivou, tako da je dobar izbor za duga putovanja. Dizel motore uglavnom hvale, i po pitanju potrošnje i kada su performanse u pitanju. Međutim, benzinci nisu na dobrom glasu prvenstveno zbog velike potrošnje.

Iskustva drugih vozača

Prednosti Prednosti

Cena/Kvalitet Pouzdanost Komfor Motor

Udoban, pregledan i lak za vožnju bez obzira na veličinu auta. I za gradsku vožnju i parkiranje prihvatljiv, a za otvoreni put perfektan.

Mane Mane

Mnogo plastičnih delova, pre svega na karoseriji.

Troškovi održavanja

Cena guma za standardne dimenzije 195/65/R15:

Gume za zimsku sezonu Zimske - od 5.554 din do 8.395 din po gumi

Gume za letnju sezonu Letnje - od 4.980 din do 10.627 din po gumi

* Cene su preuzete sa sajta Internet prodaja guma

Pogledaj kompletnu ponudu novih guma


Registracija vozila

Godišnji troškovi registracije su

od 29.450 din do 36.500 din

* Prikazana minimalna i maksimalna cena podrazumeva cenu registracije za trenutno aktivne oglase na našoj platformi.
Cene su informativnog karaktera, a njihov obračun je omogućen u saradnji sa SuperRegistracija.

Test sigurnosti

EURONCAP

Odrasli:
5*
Pešaci:
2*
EURONCAP - Test sigurnosti
Pogledajte rezultate testa sigurnosti ovog modela

* Klik na link vas vodi na sajt Euro NCAP na kojem polovniautomobili.com ne garantuju za tačnost prikazanih podataka.

Tehničke specifikacije

Odaberite tip motora
Snaga motora Snaga motora:
-
Obrtni moment Obrtni moment:
-
Prosečna potrošnja Prosečna potrošnja:
-
Max. brzina Max. brzina:
-
Ubrzanje od 0-100 km/h Ubrzanje od 0-100 km/h:
-
Težina Težina:
-

* Prikazani podaci na ovoj stranici su informativnog karaktera, polovniautomobili.com ne snose odgovornost za njihovu tačnost i isti mogu biti podložni izmenama i dopunama.

Ponuda oglasa na sajtu

Pronašli smo još 31 ovakvih oglasa Pogledaj sve oglase