Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Od 1. marta popust od 50% na saobraćajne kazne

Od 1. marta vozači će dobijati 50% popusta na saobraćajne kazne ukoliko plate u roku od osam dana. Oni koji ne plate kaznu neće moći da registruju automobil.

Novi Zakon o prekršajima stupio je na snagu prošle godine, ali u potpunosti počinje da se primenjuje od 1. marta ove godine. Nekim vozačima će pomoći u finansijskom smislu, dok će drugima otežati.

50% popusta, ali ne na sve kazne

Vozači koji učine prekršaj za koji je predviđena samo novčana kazna sa fiksnim iznosom (od najmanje 5.000 dinara) bez zabrane upravljanja (tj. oduzimanja dozvole), dobijaće takozvani prekršajni nalog koji omogućava smanjenje kazne za pola.

Drugim rečima, ukoliko prekršilac plati u roku od osam dana, dobiće popust od 50% na kaznu. Ponavljamo, ovo važi samo za prekršaje za koje nije predviđeno oduzimanje dozvole a novčana kazna je fiksna, tj. nije data u rasponu od npr. 5.000 do 20.000 dinara.

Takođe, oni koji odluče da na sudu potraže pravdu, moraće da plate pun iznos kazne, ali i sudske troškove ukoliko sudija ne presudi u njihovu korist.

Očekuje se da će uskoro biti izmena i u Zakonu o bezbednosti saobraćaja, te da će mnoge kazne koje su trenutno propisane u rasponu “od - do” dobiti fiksni iznos, što znači da će veći broj vozača koji krše saobraćajne propise moći da računa na popust.

Mnogima će teret kazne olakšati i mogućnost plaćanja na šest rata, umesto dosadašnje tri.

Zatvor i dalje ostaje opcija

Ukoliko nemate novca možete da idete u zatvor umesto plaćanja kazne - jednim danom u zatvoru otplatićete hiljadu dinara kazne. U zatvoru po ovom osnovu možete da provedete najviše 90 dana.

Nema registracije bez plaćene kazne

Kako bi se intezivirala naplata kazni, doneta je odluka da oni koji nisu platili kaznu ne mogu da produže registraciju automobila, što važi i za vozačku dozvolu.

Dostava dokumentacije

Nadležni kažu da će uručivanje poziva i presuda biti znatno lakše i efikasnije, pošto će moći da se obavlja i na radnom mestu okrivljenog, zahvaljujući posebnoj službi koja će imati produženo radno vreme. Takođe, pominje se i uručivanje imejlom, ali je još uvek diskutablino kako će to funkcionisati u tehničkom i pravnom smislu.

Tim sajta PolovniAutomobili.com

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Ocena:

3
Komentara: 10
Pregleda: 17565
   

Komentara: 10 | Pregleda: 17565

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mejl.

mmmmm

Ne bih verovao da je to u primeni jer bahati policajac je "preskocio" deset auta za nepropisno parkiranje i napisao meni kaznu od 5000 dinara, da bi na moju opasku rekao "njih necu ni da diram" i to arogantno, tako da sam platio punu kaznu. To je bilo u Valjevu a g-din je Subotic koji me nije upoznao da je na snazi 50% ako se odmah uplati a ja sam istoga dana uplatio.

Odgovori

BOBAN

zato saljem poruku od srca vama mladima da odete iz ove banana zemlje prvom prilikom i to uz pesmu-idi dok si mlad-CECA!

Odgovori

Batica

NPR u Jagodini haos,ni na trotoaru nisi siguran,u zadnjih 3-4 dana srusen prvo lokal pa most nenormalnom voznjom,pravo preko trotoara,deca pala u reku a o bahatim vozacima samo K.P.T.M.N.O.R.S.Y.P.i tako sve u p.m.

Odgovori

Batica

Nemam nista protiv kazni ali imam protiv toga da mene kazne zbog pregorele sijalice a one druge samo pozdrave....

Odgovori

bmw

a zasto ne spominju da umesto zatvora moze i drustveno koristan rad?Rekli su da ce i to moci......

Odgovori

srdjan

jel se u ove kazne racunaju i kazne za neplaceno parkiranje izdate od parking servisa?

Odgovori

cice

da li ce ikad ova drzava i vlast olaksati ili nagraditi na bilo koji nacin postenog lojalnog gradzanina,ako covek napravi prekrsaj u toku 10 ili 20 i vise god a da nije ugrozio sebe ili drugoga zar taj zakon nemoze imati to u vidu i na neki nacin pomoci istim,a bahati to zavrsavaju telefonom po ko zna koliko puta

Odgovori

mason

jel to znaci da ce i policajci sa kojima se moze dogovoriti, skidaju cenu na pola?

Odgovori

ZORAN

jos malo pa ce nas kaznjavati i za vazduh koji udisemo. Kakva drzava, umesto da razmisljaju kako da zaposle ovu omladinu, oni gledaju da nas sto vise kaznjavaju i treba da idemo da ih ponovo izaberemo da vladaju. SRAMOTA

Odgovori

chicha

Najbitnije su kazne i naplata istih,katastrofa putevi ,bahati vozaci,posebno ministarski,policija sa letnjim gumama zimi,sve je to manje bitno.Samo otimajte...

Odgovori