Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Ipak bez novih troškova za ugradnju plina

Ipak bez novih troškova za ugradnju plina
Postavljeno 24.11.2014. u 13:20

Kako smo saznali u Agenciji za bezbednost saobraćaja, za sada se odlaže uvođenje obaveznog odobrenja pre same ugradnje TNG uređaja, a u narednom periodu bi trebalo da se steknu uslovi da se potreba za ovim odobrenjem u potpunosti ukine. Takođe, iz nezvaničnih izvora saznajemo da će cena ispitivanja vozila (atesta) sa TNG uređajem biti smanjena za 10%.

  

Nedavno su mnogi vozači bili šokirani vešću da će pre ugradnje TNG uređaja u svoj automobil morati da plate 20.000 dinara na ime odobrenja prepravke.

Na sreću, do toga neće doći, bar u sledećih godinu dana, pošto je Agencija za bezbednost saobraćaja dala predlog nadležnom ministarstvu da se ovaj namet odloži do januara 2016. godine.

Do tada bi trebalo da se zakonskim izmenama omogući formiranje registra pravnih lica (servisa) koja će biti licencirana za ovaj posao, pa u skladu s tim neće biti potrebe za odobrenjem od strane Agencije za bezbednost saobraćaja.

Čeka se odgovor nadležnog ministarstva

Iako je ovo odlaganje gotovo potpuno sigurno, još uvek se čeka odgovor nadležnog ministarstva. Iz Agencije za bezbednost saobraćaja dobili smo sledeće saopštenje:

„Agencija je poslala nadležnom ministarstvu predlog za odlaganje odobrenja prepravke do 01.01.2016. godine za prepravke koje se odnose na ugradnju uređaja i opreme za pogon vozila na gas izmenom i dopunom člana 6 Pravilnika o ispitivanju, kada su uređaji homologovani i prema specifikaciji proizvođača."

Nije predviđeno da se 20.000 dinara plaća za svako pojedinačno vozilo?

Mnogo je nejasnoća bilo i oko toga da li će 20.000 dinara morati da plati vlasnik svakog automobila ili servis koji se bavi ugradnjom kako bi mu bila odobrena ugradnja u određeni model/verziju automobila.

Kao što iz ovog odgovora Agencije za bezbednost saobraćaja može da se vidi, nije predviđeno odobrenje prepravke za svako pojedinačno vozilo:

„Članom 250. st. 5 Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima je predviđeno da  „Agencija na zahtev privrednog društva, drugog pravnog lica ili preduzetnika, koji ispunjava uslove iz člana 4. stav 3. ovog zakona, može odobriti tehničku dokumentaciju za ugradnju uređaja na pogon na alternativna pogonska goriva u vozila određene marke i tipa, sa identičnim načinom pripreme goriva i smeše. U tom slučaju nije potrebna overa tehničke dokumentacije za pojedinačno vozilo te marke i tipa pod uslovom da je ugradnju izvršilo lice kome je odobrena ta tehnička dokumentacija“, odnosno nije predviđeno odobrenje ove prepravke za svako pojedinačno vozilo."

Pojeftinjuje atest

Ukoliko ste pre nekoliko dana gledali emisiju SAT, a vozite na plin, verovatno ste se obradovali zbog više obećanja koja su dali gosti emisije.

Između ostalog, Siniša Dragutinović iz Centra za motore i vozila Instituta Vinča obećao da će predložiti da sve laboratorije koje se bave ispitivanjem vozila (izdavanjem atesta) smanje cenu za 10%.

Naime, kako bi se sprečila nelojalna konkurencija, cena kod svih laboratorija mora da bude ista. Trenutna cena je  6.000 dinara, što znači da bi pomenutim smanjenjem pala na 5.400 dinara.

Nezvanično saznajemo da je dogovor već postignut, te da bi nova cena mogla da počne da se primenjuje već krajem ove nedelje. Naravno, moguće je da dođe do malog odlaganja ukoliko se pojave problemi tehničke prirode.

Mnogi će reći da razlikom od 600 dinara uopšte nisu srećni, naročito kada u obzir uzmemo činjenicu da od januara plin poskupljuje zbog povećanja akcize sa 35 na 40 dinara po kilogramu. Dakle, ovu uštedu će veća akciza  brzo „pojesti“.
 

Autor: tim sajta Polovni automobili

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 5
Pregleda: 11430
Ocena: 5
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Goran

Samo da dodam, cinjenica da je samo u pitanju uzimanje para od inace napacenog naroda koji mozda zbog svoje pokorljivosti to i zasluzuje, je da se i za "odustajanje" od tng-a placa i to duplo (12000 din.) uz obrazlozenje ponovnog prevodenja automobila na pogon na benzin. Kao da je on fabricki bio na vodu pre ugradnje tng-a pa ga treba slikati i time nam omoguciti bezbedniju voznju. VERUJEM DA BI NAM POD TURCIMA BILO BOLJE.

Odgovori

Goran

Samo da dodam, cinjenica da je samo u pitanju uzimanje para od inace napacenog naroda koji mozda zbog svoje pokorljivosti to i zasluzuje, je da se i za "odustajanje" od tng-a placa i to duplo (12000 din.) uz obrazlozenje ponovnog prevodenja automobila na pogon na benzin. Kao da je on fabricki bio na vodu pre ugradnje tng-a pa ga treba slikati i time nam omoguciti bezbedniju voznju. VERUJEM DA BI NAM POD TURCIMA BILO BOLJE.

Odgovori

Ratko Bosanac

Neznam zašto se radi i ponovni atest,plin sam ugrađivao u prijavljenom servisu i napravio atest sve po zakonu traje pet godina.Dobro da ne traje šest mj, mada će i to uvesti.Malo to košta trebali ste veće cene da udarite pa zar Vi gospodo ne vidite da sarađujemo sa Emiratima.Udrite po ušima pa to je Vaš narod a koga imate drugog.Korisnici automobila Vas vole i mole pa da podignete i cene goriva što pa zar da Vam kese budu prazne kod tolike raje.Pa da vas podsetima zašto se nebi radle registracije svaki mesec a valjalo bi da se radi i atest rezervoara to svaki auto ima a zapaljivo je.Da ne zaboravim i sedišta da se nose kod lekara za kičmu da se vozači ne degenerišu a taj pregled bi spasao mnoge nebi bilo bolovanja itd.Malo mašte i eto vam gdje vam leže pare od vozača a još netaknute.Zar to nije dobar zalogaj.Udri oporezuj pa jel smo svoji.Nema ljutnje.

Odgovori

Dalibor

Umesto da smanjuju troskove onima koji voze na plin, oni ih jos povecavaju...Voznja na plin je ekoloski zdravija i trebalo bi to da bude jeftinije....Ali u ovoj zemlji je sve moguce jer imamo grupu ljudi koja sedi i smislja planove, kako uzeti sto vise para od ovog izmrcvarenog naroda koji samo cuti i placa. Tako nam i treba kad niko ne zna da kaze DOSTA.

Odgovori

Никола

Какво сад црно одобрење за уграду плина? Ово је смешно... Сад наводно неће бити појефтињења, а на пролеће ће измислити нешто ново. Плин јесте мало јефтинији, али ће за годину - две бити исте цене као и дизел и бензин, а требаће процедура од 1000 евра да би се уградио и једно 100 евра годишње да би се одржавала инсталација плина кроз разне квази дозволе, стесте, одобрења и слично. Уместо да држава стимулише вожњу на плин и метан, она га само отежава. СРАМОТА!

Odgovori