Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Poskupela međunarodna vozačka dozvola

Poskupela međunarodna vozačka dozvola
Postavljeno 22.12.2015. u 15:43

Od sada je za dobijanje međunarodne vozačke dozvole neophodna i potvrda od policije da vozač nema meru zabrane upravljanja, što je povećalo troškove izdavanja na oko 3.700 dinara.

Međunarodnu vozačku dozvolu izdaje AMSS (www.amss.org.rs) i njena cena je ostala 2.000 dinara. Međutim, po novim pravilima, prilikom podnošenja zahteva morate da donesete i uverenje teritorijalno nadležne organizacione jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova o izrečenim ili izvršenim važećim zaštitnim merama, odnosno merama bezbednosti zabrane upravljanja motornim vozilom.

Drugim rečima, ako ste zbog nekog saobraćajnog prekršaja dobili zabranu, AMSS više ne sme da vam izda međunarodnu vozačku dozvolu.

Ne morate da idete u policiju

Iako potvrdu možete da izvadite u policiji (npr. Ljermontova za Beograd), u AMSS kažu da sve može da se obavi i kod njih i to samo jednim dolaskom.

Ukupni troškovi

Kako su nam rekli u AMSS, sada izdavanje međunarodne vozačke dozvole košta:

Naknada za izdavanje (AMSS):      2.000 din
Administrativna taksa (policija):      600 din
Republička administrativna taksa:  740 din
Dve fotografije:                               350–400 din
Ukupno:                                          3.700–3.750 dinara

Više informacija možete dobiti klikom na link međunarodna vozačka dozvola.

Za koje zemlje nam je potrebna međunarodna vozačka dozvola?

Kada su u pitanju zemlje u koje naši vozači često idu, to su: Grčka, Italija, Nemačka, Švajcarska, Belgija, Norveška, Danska, Rusija, Francuska, Holandija,  Švedska.

Za detaljnije informacije kliknite na link: www.mfa.gov.rs (Ministarstvo spoljnih poslova).

Rok važenja

Međunarodna vozačka dozvola važi tri godine od datuma izdavanja, osim u slučaju kada važnost nacionalne vozačke dozvole ističe pre tog roka.


Dragan Romčević

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 8
Pregleda: 30576
Ocena: 3.6
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

mikas

Ispravka, samo u jednom predstavnistvu AMSS je moguce sve zavrsiti na jednom salteru. Za sva ostala predstavnistva morate i u MUP po potvrdu pre svega.

Odgovori

Aca

Cist lopovluk. Zasto vaditi potvrdu o kaznenim merama kada one vaze samo u srbiji?

Odgovori

Marko

To samo hoce amss da uzme narodu pare,bavim se spedicijom i vozim navedene zemlje, i neke ne navedene kontrola sam imao mnogo po inostranstvu odkako je napravljena vozacka dozvola kartica. Vise niko ne trazi medjunarodnu dozvolu. A ako pitate amss kazu da je obavezna,

Odgovori

brdaus

Nepotrebno bacanje para. 30 godina vozim po inostranstvu i NIKADA mi niko nije trazio ovakvu dozvolu.

Odgovori

Kamiondzija

Imas li ti baki tu dozvolu?

Jovan

Nevidjena Glupost! Godinama unazad putujem i vozim auto u Grckoj, Makedoniji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Italiji, Madjarskoj, Austriji.... I nigde, ali nigde mi niko nije trazio medjunarodnu dozvolu. Nase nove vozacke dozvole su radjene prema STANDARDIMA EU. Tako da na lopovluk AMSS-MUP-Drzava, neka naseda neko drugi, ja im nedam ni dinar. Toliko!

Odgovori

Dejan

Danas sam resavao medjunarodn dozvolu, sve je kao sto je i navedeno sem da..po potvrdu morate ici lino, predati zahtev u PU i na istu se ceka 2 dana tako da s tim kasnije dolazite u AMS a ista mi je potrebna za put u Tursku koju niste naveli u listi zemalja gde je potrebna medj.dozvola a meni je u AMS receno da je neophodna te sam za istu podneo zahtev. Inace sve je ovo radjeno u AMS u Nisu i PU u Nisu.

Odgovori

brdaus

Turska – tretira vozačke dozvole R.Srbije kao važeće za vreme privremenog boravka ili tranzita. Ukoliko se duže boravi u Turskoj, uz posedovanje vozačke dozvole, potrebno je imati i overeni prevod originala vozačke dozvole, overen od strane notara ili diplomatsko-konzularnog predstavništva;