Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Skuplje gorivo i registracija, nema zamene tablica i saobraćajnih...

Novčanici i nervi mnogih vozača odavno su opasno istanjeni, pa im toplo-hladni tuševi koje smo doživljavali proteklih meseci nikako ne prijaju. Stižu novi troškovi! Ipak se odlažu... Povećava se porez! Ipak ne toliko mnogo... Skaču akcize na gorivo! I tako redom...

Zamena tablica i saobraćajnih dozvola

Prvo smo se šokirali kada smo saznali da moramo da menjamo registarske tablice i saobraćajne dozvole, što je trebalo da nam izbije iz džepa oko 4.000 dinara. Objašnjenje – proizvođač reflektujućih folija na tablicama, kompanija 3M, propisala da ta folija u periodu od sedam godina neće izgubiti svojstva i da će odgovarati propisanim specifikacijama.

Zatim je MUP u saradnji sa Zavodom za izradu novčanica i kovanog novaca doneo odluku da se zamena odloži za dve godine. Međutim, usledila je vest kojoj su se obradovali svi vozači - odlučeno je da se rok važenja tablica ne ograničava i da one mogu da se koriste sve dok se fizički ne oštete.

Nažalost, sreću kvare druge stvari...

Povećane akcize na gorivo

Od 1. februara veće su akcize na gorivo i to na:

  • benzin za 84 pare
  • dizel za 86 para
  • plin za 65 para po kilogramu (iz tehničkih razloga se kod plina računa po kilogramu umesto po litru, iako ga kupujemo na litar).

Povećanje akciza se objašnjava redovnim godišnjim usklađivanjem akciza s rastom cena na malo u 2016. godini.

Sa pozicije običnog čoveka, ovo nema nikakvog smisla – ako je prošle godine poskupelo mnogo proizvoda i usluga neophodnih za iole pristojan život, država odlučuje da ove godine „u skladu s tim“ poveća akcize kako bi poskupelo gorivo?!

Dakle, akcize sada iznose:

  • na dizel 54,86 din
  • na benzin 53,34 din
  • na plin 41,65 din po kilogramu

Ne zaboravimo i da akcize ulaze u ukupnu cenu goriva, tj. osnovicu na koju se naplaćuje PDV od 20%. Drugim rečima, porez na porez. Istina, akciza nije porez, ali – nije šija, nego vrat... Uglavnom, država uzima lavovski deo kolača od novca kojim platimo svaki litar goriva.

 

 

Koliko povećanje akciza utiče na više cene goriva?

Teško je reći – suviše je faktora u igri. Odnos dinara, dolara i evra, cena sirove nafte, ponuda i potražnja... Tu su i osetno različite cene na pumpama iste kompanije u zavisnosti od lokacije pumpe.

Ovih dana točimo:

  • benzin po 144,20 - 144,90 din
  • dizel po 151,40 - 150,90 din
  • plin po 74,90 – 75,40 din

Da li na nekim pumpama može da se nađe skuplje ili jeftinije? Naravno!

Šverc goriva

Kada je neki proizvod u Srbiji skup, a postoji način da se nabavi jeftinije, ljudi se snalaze, pa neki odlaze u Bosnu i tamo pune rezervoare, dok su drugi to pretvorili u pravi biznis i švercuju gorivo. O toj pojavi se već dosta pisalo u medijima i što razlika u ceni bude veća, pumpe u Bosni će imati više posla, a Srbija će imati manje prihoda od nameta na gorivo i manje para u budžetu, pa će taj manjak morati nekako da se nadoknadi...

Skuplja registracija

Zbog redovnog godišnjeg usklađivanja sa rastom cena, porez koji se plaća prilikom registracije povećan je u proseku za oko 1,5 odsto. Istina, povećanje nije veliko, ali ne smemo zaboraviti i druga poskupljenja...

Kubika

Stari porez

Novi porez

Do 1.150 ccm

1.220 din

1.240 din

Od 1.150 do 1.300 ccm

2.370 din

2.410 din

Od 1.300 do 1.600 ccm

5.240 din

5.320 din

Od 1.600 do 2.000 ccm

10.740 din

10.900 din

Od 2.000 do 2.500 ccm

53.070 din

53.870 din

Od 2.500 do 3.000 ccm

107.550 din

109.160 din

Preko 3.000 ccm

222.280 din

225.610 din


Podsećamo, u zavisnosti od starosti vozila, porez se umanjuje za određeni procenat:

Starost

Do 5 god.

5 do 8 god.

8 do 10 god.

10 do 20 god.

Preko 20 god.

umanjenje

0%

- 15%

- 25%

- 40%

- 80%

 

Nema ukidanja „poreza na luksuz“?

Po svemu sudeći, ni ove godine neće biti izmene načina na koji se određuje porez na upotrebu vozila koji se plaća prilikom svake registracije. Podsetimo se, osnovni problem nije samo u tome što se na vozila sa motorom od preko 2.0 litra plaća znatno veći porez, takozvani „porez na luksuz“.

Veći problem je nepravda prema običnim vozačima. Na primer, nov BMW X5 xDrive25d ima motor od 2.0 litra i 231 KS, košta 62.000 evra, a porez na njega je sada 10.900 dinara.

Nasuprot njemu imamo Fiat Punto 1.9 D iz 2003. godine, sa motorom od 1.9 litara i 60 KS, čiji vlasnik plaća porez od 6.540 dinara. Tu je i nesrećni vozač koji za svoju Lagunu 2.2 dCi iz 2005. godine, sa motorom od 150 KS mora svake godine da izdvoji 32.322 dinara.

Podsetimo se, u avgustu prošle godine, u Srbiji je bio registrovan 1.874.321 automobil, od čega je 79.063 imalo motor od preko 2.0 litra. Stoga je možda i bolje da se po ovom pitanju ništa ne dešava, da ne bismo došli u situaciju da manjini sa vozilima velikih kubikaža registracija bude jeftinija, a svima ostalima postane znatno skuplja.

Već smo dobijali i takve sugestije od naših vernih čitalaca: „Ne talasajte i ne dajte im ideje. Kad je kod nas nešto pojeftinilo? Na kraju ćemo svi plaćati mnogo skuplju registraciju nego sad“. Kada dobro razmislite, ovaj čovek je verovatno u pravu...

Sve teže do uvoza polovnjaka bez carine?

I ponovo taj prokleti EUR1 obrazac! Da ne objašnjavamo ponovo sve od početka, možete da pročitate ovaj tekst: Novi problem kod uvoza polovnjaka – naknadno plaćanje carine.

Uglavnom, EUR1 obrazac se sve teže dobija, ukoliko uopšte može da se dobije (u zavisnosti od marke automobila i države iz koje uvozite), a i izjave na fakturi koje mogu da zamene EUR1 obrazac samo za vozila do 6.000 evra (ili više od 6.000 evra ako kupujete od ovlašćenog dilera, tj. koji ima ovlašćenje carine zemlje u kojoj posluje) podložne su naknadnoj proveri od strane srpske Carine.

Stoga se može desiti da posle godinu dana ipak morate da platite carinu iako ste sve obavili potpuno legalno. Upravo o tome smo govorili u već pomenutom tekstu: Novi problem kod uvoza polovnjaka – naknadno plaćanje carine objavljenom u martu 2016. godine.  

Međutim, pojedini špediteri mogu potpuno legalno da vam nabave EUR1 obrazac, pa je najbolje da nađete jednog takvog i da se sa njim sve detaljno dogovorite pre odlaska po automobil. Podsećamo – špediter ne dovozi kola na kamionu, već sređuje papirologiju za uvoz.

Ipak, ne verujte nam ništa na reč – dobijamo mnoštvo (oprečnih) informacija koje ne možemo da proverimo u praksi, prijavljuju nam se neusaglašenosti u radu pojedinih carinarnica, nije ista situacija u svim zemljama iz kojih se uvoze polovnjaci, nije ista situacija sa svim markama, njihovim modelima, a ponekad i godina proizvodnje pravi problem...

Koliko je polovnjaka uvezeno prošle godine?

Prema podacima do kojih smo došli, prošle godine u Srbiju je uvezeno 112.740 polovnih automobila. Uporedimo to sa Hrvatskom, u koju je prošle godine uvezeno oko 60.000 polovnjaka. Inače, u Hrvatskoj je 2008. prosečna starost putničkih vozila bila 9,7 godina, a prošle godine je pala na 12,5 godina.

Hrvati su najviše uvozili one stare 4-5 godina, ali ne zaostaju mnogo ni „rabljeni“ stari od 9 do 12 godina. Što se tiče modela, prva dva mesta zauzeli su Golf i Passat, dame i gospodo!

Dakle, nije VW znak izuzetno popularan samo u Bosni i Srbiji, kao to često volimo da kažemo dok mazohistički uživamo u samokritici, već i u CRO, pa i u čitavoj Evropi, što zvanični prodajni rezultati jasno pokazuju.

Zaključak

Nema zaključka. Ostaje samo borba da održimo svoje automobile u što boljem stanju, da ih u nekom trenutku prodamo po što boljoj ceni, da zatim kupimo neki drugi, bolji i noviji po što nižoj ceni, da zatim psujemo dan kada smo prodali stari, pošto je novi pun elektronike sklone neobjašnjivim kvarovima. Šalu na stranu, nisu ovakvi slučajevi tako retki...

Dragan Romčević

Ocena:

4.6
Komentara: 61
Pregleda: 96993
   

Komentara: 61 | Pregleda: 96993

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mejl.

Kupac

Mogli biste u svojim tekstovima da malo pomognete ljudima da donesu pravu odluku. Svaki tekst koji objavite na kraju sadrži zaključak da nema zaključka i da kupci treba sami da zaključe. Razumem ja da vi želite da ostanete neutralni, da se ne zamerite kup

Odgovori

ivan

Ma neka cene registracije i poreza ostanu isti,A PROKLETE AKCIZE NEKA SKINU NA NIVO BOSNE...

Odgovori

jozo bubnjar

Drzavu treba spaliti... mislim, drzavnike... prethodne, prethodne prethodnima, ..., sadasnje... a kako stvari stoje... i buduce... neka im se ovi nameti, pa... *****

Odgovori

Boban

E mnogo pametnih po ovim forumima....svi bi nesto "pametno"da kazu..ma svi ste gori od ovih nasih lopova koji nas vode..daj boze da neko od vas ne osnuje stranku kojoj ce glavni cilj biti olajavanje zakona...a da..za to ce morati da se plafi clanarina pa

Odgovori

Vozač

Kakve veze ima iznos poreza na upotrebu za jeftina i skupa kola.Na skupa kola je plaćen veći PDV, tako da poreza na upotrebu ne bi trebalo ni da bude.

Odgovori

Marko

O kakvim parama se ovde govori? 'Para' odavno ne postoji u nasoj valuti,ne znam po kom osnovu je koriste. Pogotovo ovi u radnjama kad stave 49,99...pa tacno da im se ise.es u sred radnje.

Odgovori

MIGEL

kolika smo mi sirotinja...a tek drzava....pa dere narod sa porez na luxuz...i to svake godine....a narod siroma hteo bi da se vozi ali drzava mu pripisala da je automobil u 21 veku luxuz....ako vec drzava mora da nabere prihode nek lepo stavi kao u hrvat

Odgovori

Agronom sa sela

Veliki broj drugara spominje Turke u ovoj temi? Osmanska Turska je imala porez od 9 (devet) posto godišnje!? Zato su ostali 500 godina.

Odgovori

aleksandar zivkovic

Pretpostavivsi da prosecan tzv. Euro3 auto od prosecnih 2000ccm trosi 8,5L goriva na 100km u proseku, da prosecan vozac predje 1000km mesecno i uzevsi u obzir razliku u ceni goriva Srbija-Bosna, dolazimo do racunice od 50 hiljada dinara razlike koje nam u

Odgovori

Nikola

Svaka cast na anketi puna podrska

Odgovori

Milan Mijatovic

zivimo u banana drzavi gde je jos i registracija vozila najmanji problem. ako je luksuz moj a8 star 20 godina, onda stvarno nemam sta da kazem. da sam vlasnik istog auto proizvedenog 2015-2016, pa i da razuimeem. Zakoni su nam katastrofalni, bitno je sam

Odgovori

Todor d teribl

Ove godine sam registrovao i računao da će biti jeftinije za cenu tablica+saobraćajne+malus od 5%....jesam platio jeftinije ali SAMO 700din.Užas i to Šaski!!!

Odgovori

Milos

Ima Srbija para vise nego Nemacka,cim ove nase lopurde imaju ovoliko da kradu.Sta vam vise treba,nije lose ekonomsko stanje,losa je politika.Ljudi koji trebaju da rasporedjuju taj novac,ga rasporedjuju u sopstveni dzep ulaganjem u sopstvene firme i preduz

Odgovori

032

Tako je,ne treba da se mnogo talasa!Upravo zbog toga sto svi idemo linijom manjeg otpora i plašimo se da "talasamo",zato i imamo ovu nebulozu od zakona.(porez na luksuz)Zato ne "talasajte" i jedan dan ce mozda da bude luksuz i Fiat Punto od 1242 cm3.

Odgovori

Aleksa

Meni je i taj Fiat Punto od 1242 cm3 luksuz.

zoran zivkovic

Ja sam odrastao po sistemu ,,Nista nas nesme iznenaditi,,pogotovo poskupljenja.Pre 3 godine su poskupeli osiguranje vozila ,rekavsi da je to zbog sanacije od poplava u Obrenovcu.Nas dzep i dalje saniraju , a Obrenovac osta isti.Turci su sa nametom na vila

Odgovori

FILIP

Bolje je da se ukine taj porez na luksuz. Jer bi se onda 80% vozaca prebacilo na preko dva litra, ovako moraju da voze ove male. Uostalom taj porez na luksuz treba da bude na nove automobile, kao sto je pomenuti BMW. Ko ima te pare da da za auto, 500-700€

Odgovori

Pablo

Dok je ovaca bice i vune...

Odgovori

dragan djordjevic

Prosto je neverovatno koliko ova drzava mrzi svoj narod, hoce sve da uzmu i da nas vrate u kameno doba , da nemamo nista i da se borimo za puko prezivljavanje,

Odgovori

delboy

Ajde takmicenje . Nagradno pitanje ? Koji narod jedini na Svetu moze da izdrzi da ga Gaze,Lazu,Ucenjuju,Muce,Ponizavaju,Omalovazavaju,Koriste.............. Pomoc nevladine organizacije !!!! Tom narodu je oduzet ponos integritet identitet vera porod

Odgovori

Dušan

Ovde ima pametnih ljudi, mnogo pametnijih od mene pa samo ako neko može da mi objasni gde se rasporedjuje tolika lova? I zasto je uopste bitno ko sta vozi i koliko vredi automobil da bi se placali porezi na luksuze i gluposti? Ako kupim nov auto platim po

Odgovori

darkside

Da ti odgovorim gde se raspoređuje lova: u DŽEPOVE naših drugova i drugarica na vlasti :) - svi smo većinski, demokratski, voljom većeg dela naroda GLASALI za njih, pa nam je sad onako kako je....

Marko Mitrovic

Kako ste glasali tako Vam je! ja nazalost nisam glasao pa mi je isto kao i svima... BRAVO ZA OVE NASE RETARDE STO SMISLJAJU TAKVE ZAKONE!

Odgovori

Milan Kostic

marko bilo koga da smo odabrali isto bi nam bilo tako da glasao,neglasao sve jedno je

Владимир

Да ли је ово дефинитивно око "пореза на луксуз" или опет неко нагађање? Шта је са вешћу објављеној у Вечерњим новостима да је при крају нацрт закона и да се планира укидање пореза по кубикажи? Има ли неко уопште информацију шта се догађа и да ли ће ускоро

Odgovori

Mile Košuta

Nestalo im boje. Sad proveravaju kandidate za članove komisije koja će raspisati tender za nabavku boje za crtanje zakona. Dok se sve završi boja će propasti, komisiji isteći mandat pa opet jovo na novo. Pogađam da će možda već za dve godine biti fneomena

Vladimirov imenjak

Nacrt zakona pre izbora da se dobiju glasovi onih "79.063 koji imaju motor od preko 2.0 litra", eventualno i nekih kojima je bila zelja da poseduju iste... a kad prodju izbori... "kakav bre nacrt?", "jesmo li mi bre politichari ili slikari?", "neka crta o

bojan

prodati auto i od te crkavice kupiti oruzije na crno,jer je za legalno porez preveliki,pa kad ti padne mrak na oci i bude ti dosta svega a ti imas cime da iskazes svoje nezadovoljstvo,jer drugacije niko ni ne pomislja da te slusa

Odgovori

Bojan

džaba... država lopova

nn

Sad ću ovde da napišem jedan oštar osuđujući komentar i misliću da sam nešto učinio po tom pitanju.

Odgovori

Marko

Pa kad sve moze drzava da nas nepostuje i mi cemo drzavu zavlaciti gde je god to moguce.Invalidi teretno itd itd (naravno cariniku 100e u dzep i ladno ti carini automobil sa 4000ccm na 2400ccm) i opet i to na nekog invalida.Pa kad jednom budemo normalna d

Odgovori

Kengur

Pa mora malo da se talasa kako ste naveli u tekstu.Bar prema nama postenima ili "baksuzima"kako nas zovu.Vozim Nissan Tino dizelas i placam porez na luksuz a auto je porodican.Tasta mi je invalid ali meni nepada napamet da ga registrujem na nju jer nisam

Odgovori

milan

Cene goriva u BiH na NIS ben.pumpama -Bezolovni benzin 95 i 98 okt -oko 100 din. -Evro dizel -oko 90 din. -T N G --oko 40 din. -Cena goriva kod nas na NIS pumpama skuplje za 30-40%,to je velika sramota za drzavu Srbiju, UZAS!!!!

Odgovori

Milan Kostic

jeste ali bosna nema rafineriju a mi imamo :)

Tomislav Mistridjelovic

ovo je jedan od uzroka sto mladi nema mogucnosti da poseduje vozilo i napustaju zemlju. oni koji imaju po dva vozila kombi i putnicko nisu u mogucnosti da registruje ni jedno.ako idemo prema zapadu zasto se kod nas ne primenjuje iste tablice za ob vozila

Odgovori

Sale

Drzava je resena da unisti ovaj narod u svakom pogledu.Vozimo automobile stare 10-15god,placamo najskupje ali ujedno i najlosije gorivo na planeti,automobili nam se raspadaju od puteva za koji je povecana putarina 10%,ovlasceni servisi deru sa cenama,a ma

Odgovori

Dex

Ovo nije drzava vec bolnica za umobolne gde smo svi pacijenti u eksperimentu: koliko stoka moze jos da izdrzi a da se ne pobuni? Inace,sipao u Ponedeljak u Bosni 55l evro dizela a zadnjih 5.godina ukupno mozda sipao 10-15 puta u Svrbiji za po 1000-2000

Odgovori

Rako

Zakljucak je da imamo najstariji vozni park, uvoze se vozila starosti 17god. U Hrvatskoj prosecna starost vozila 12god a kod nas 18god a mozda u zadnje vreme i svih 20god. U BiH od prosle godine stupio zakon na snagu da se uvoze samo euro4 vozila a u CG v

Odgovori

Miloš

Ne vozimo mi starije automobile, jer tako volimo, nego je to odraz celokupnopg ekonomskog (ne)stanja u zemlji... Da se ja pitam, pustio bih uvoz i bez euro standarda, jer smo realno, za toliko kadri... Ja vozim auto star 15 godina i za 43, 4 godine, sem g

Vozac

Crnogorci i Bosanci su godinama pustali uvoz starijih automobila, dok je kod nas bilo do 6 godina, euro tri norma itd. Daj mi prijatelju pare, pa cu da podmladim vozni park. Da li Ti mislis da narod nece da kupuje mladje automobile, ili ne moze.

jozo bubnjar

eh, zastava 10 i "euro" standard... piih... dosli ovi preko bare da prave i sklapaju svoje krseve pod okriljem "euro" (ne)standarda... zesci krs od auta nisam vozio... ne racunajuci yugic i stoleta. ali, bitno da se stiti proizvodjac krseva... puu

Stefan

Lose gorivo, putevi katastrofa, nameti sve veci... Kada ce ovaj narod da se probudi, zivo me zanima koliko jos moze da izdrz?!

Odgovori

Логика

Издржали смо 500 година под Турцима , па ви размислити , навикла стока да трпи (ни ја нисам изузетак) Биће на крају оно , ко задњи крене одавде , нека угаси светло !!? Хахаха

PEPE

ZA LAGUNU OD 150KS IZ 2005 JE REGISTRACIJA 56000 A NE 32000

Odgovori

Sale

Porez ne registracija...

Ivan Joksimović

Pa nije ni napisana cena registracije nego poreza, a porez je jedna od stavki koje plaćaš pri registraciji, pored premije osiguranja, eventualno komunalne takse i taksi MUP-u i Zavodu za izradu novčanica na ime izrade i izdavanja tablica, registracione na

Kengur

Gospodin Romcevic ili njegov kolega novinar je mislio na "porez na luksuz" a ne na ceo iznos registracije.

milan stankovic

Covek je napisao za porez da je 32000 a komletna registracija jeste 56000 )))

Miloš

Nije bilo reči o registraciji, nego o porezu... Lepo da se čita tekst, a ne na "prvu loptu"... ;)

Srdjan

Oni nisu napusali cenu za kompletnu registraciju nego samo pores, 32000 je pores plus ostali troskovi registracije.

Nikola

Mislili su na porez bez polise..Kad se doda polisa i ostalo izadje 56.000 din..Pozdrav

Dejan

U tekstu se govori samo o ceni registracije, bez osiguranja.

Vozac

Niko nije ni rekao da je registracija 32000, vec da je porez toliko.

Dragan Romčević

Ovde se govori samo o porezu, a ne o ukupnoj ceni registracije, gde treba uračunati i obavezno osiguranje i drugo.

Владимир

Порез је 32000 а не регистрација. Тако пише у тексту. Свако добро.

Marko

Reč je o porezu,ne o registraciji..... Inače, da..... Toliko je ukupna registracija..

MV

Opel vectra a 94god. 2,5 175ks registracija po kalkulatoru 32500 mada u realnosti će to biti bar za dve hiljade skuplje

Milan

To nisu cene registracija, vec samo poreza. Citajte bolje.

bojan

Milsili su na porez prijatelju, ali nebitno... Koji apsurd kada pogledas vrednost bmw i vrednost te lagune, i onda placas porez na luksuz. Pa ovo je tragikomicno!

Rus

32000 vise od 1.9dci motora...

Bojan

Ja sam uspeo koliko toliko da skupim da kupim ono što volim i sad nemam za registraciju... 76000 auto mi je iz 94. a jeste da ima 3400ccm al kad to volim i sad patim...