Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Zabrana kombi prevoza – NOVI I KONKRETNIJI ODGOVORI

Zabrana kombi prevoza – NOVI I KONKRETNIJI ODGOVORI
Postavljeno 13.02.2017. u 10:58

Pošto smo nakon teksta „Zabrana kombi prevoza – o čemu je u stvari reč?“ dobili mnogo pitanja u vezi sa zabranom prevoza putnika kombijima sa 8 ili manje sedišta za putnike (tzv. 8+1), pokušaćemo što kraće i razumljivije da odgovorimo na njih. Na određena pitanja ne možemo da damo odgovor, pa smo uputili pitanja nadležnom Ministarstvu i čim dobijemo odgovore, objavićemo ih.

Kada je zabrana počela?

Zabrana je počela 12. februara 2017. godine.

Na koja vozila se odnosi apsolutna zabrana komercijalnog prevoza putnika?

Zabrana se odnosi na kombije i druga vozila koja imaju 8 ili manje mesta za putnike (tzv. 8+1, tj. 9 sedišta uključujući i sedište za vozača).

Kakve veze ima broj sedišta u kombiju sa ovom zabranom?

Kombi sa 8 mesta za putnike smatra se putničkim vozilom, a putničkim vozilom je po zakonu zabranjeno obavljati javni, tj. komercijalni prevoz u kojem se putnicima naplaćuje vožnja.

Ukoliko kombi ima više od 8 mesta za putnike, smatra se lakim autobusom (tzv. minibusom) i njime može da se obavlja gore pomenuti javni prevoz sa naplatom, ali naravno uz sve potrebne dozvole/licence.

Dakle, „mali“ kombi sa 8+1 sedišta je putničko vozilo i ne sme da se koristi za prevoz putnika uz naplatu vožnje, a „veliki“ kombi sa više od 8+1 sedišta smatra se (lakim) autobusom i po zakonu je njime dozvoljeno prevoziti putnike uz naplatu.

Šta ako ja kao fizičko lice imam privatan kombi sa 8 sedišta za putnike i njime prevozim samo članove porodice, prijatelje ili kolege sa posla?

U tom slučaju, po Zakonu slobodno možete da koristite svoj kombi, bez ikakvih ograničenja.

Međutim, kada su u pitanju kolege sa posla sa kojima možda delite troškove za gorivo i zajedno putujete na posao i sa posla, inspekcija može da se pozove na Član 13. koji vam prenosimo u prečišćenom, tj. pojednostavljenom obliku kako bi bio razumljiviji:

Javnim prevozom koji je zakonom zabranjen smatra se domaći ili međunarodni prevoz koji putničkim vozilom (tj. kombijem sa 8 ili manje sedišta za putnike) obavlja lice koje nije registrovano kao prevoznik, a pritom se:

  • prevoz obavlja dva ili više puta tokom dana, nedelje ili meseca
  • na istom ili sličnom putu
  • ili se putnici ukrcavaju ili iskrcavaju na istim ili sličnim mestima
  • i putnici nisu u srodstvu sa vozačem

Upravo u takvoj situaciji, kada npr. svojim privatnim kombijem svakodnevno vozite svoje kolege koje žive u vašoj blizini ili na ruti kojom idete na posao i pritom delite troškove za gorivo, može doći do problema, pošto ste praktično ispunili sve uslove da budete osumnjičeni kao ilegalni prevoznik.

Odluči li inspekcija da vam piše prijavu i privremeno zapleni vozilo, uprkos svim dokazima koje možete da predočite na licu mesta da niste ilegalni prevoznik, verovatno ćete pravdu morati da potražite na sudu, gde ne bi trebalo da bude problema, pošto će se utvrditi da prevozite putnike samo prilikom odlaska na i dolaska sa posla, kao i da svi putnici stanuju na ili u blizini rute kojom se krećete i rade u istoj firmi kao i vi ili nekoj firmi u blizini.

Naglašavamo da sve gore navedeno prenosimo samo na osnovu onoga što smo pročitali u „Zakonu o prevozu putnika u drumskom saobraćaju“ – ostaje pitanje kako će se kontrola sprovoditi u praksi, kakve će dokaze inspekcija/policija tražiti kako bi se utvrdilo da niste „divlji“ prevoznik i slično.

Da li smem da prevozim svoju porodicu u takvom kombiju?

Da - možda će inspekcija u zavisnosti od starosti dece i od posedovanja ličnih dokumenata obaviti manje ili više detaljnu proveru, ali niko ne može da vam zabrani da vozite sopstvenu porodicu bilo kakvim putničkim vozilom koje je legalno registrovano.

Kako će funkcionisati kontrola u praksi?

Nije nam poznato. Poslali smo upit nadležnima i čim dobijemo odgovor, podelićemo ga sa vama.

Međutim, zaustavi li saobraćajna policija kombi sa npr. sedam putnika, a kombi je u vlasništvu fizičkog lica i nije registrovan za javni prevoz, vozač može da objasni da nije reč o plaćenom prevozu, već da se jednostavno grupa prijatelja negde zaputila ili npr. da zajedno idu na posao i eventualno dele troškove za gorivo.

Kako će u takvim situacijama reagovati policija ili inspekcija, ostaje da se vidi.

Inspekcija može da proverava i da li ste od svoje plate mogli da platite gorivo koje ste potrošili u prethodnom periodu?!

Tu je još jedan problem - inspekcija može da proveri da li je vlasnik/vozač mogao da od svoje plate ili penzije plati gorivo koje je potrošio od poslednjeg tehničkog pregleda, kada je u zapisniku evidentiran pređen broj kilometara, do trenutka kada se obavlja inspekcija. Nećemo ulaziti u problematiku obavljanja ovakve provere, mogućnosti smanjivanja kilometraže, itd.

Da li firma ili preduzetnik sme za sopstvene potrebe da prevozi svoje zaposlene u kombiju sa 8 ili manje putnčkih sedišta?

DA - to je dozvoljeno, ali ne sme da im naplaćuje prevoz. Dozvoljen je prevoz samo u Srbiji.

Da li firma ili preduzetnik sme za sopstvene potrebe da prevozi članove porodice svojih zaposlenih za odlazak na odmor ili rekreaciju u kombiju sa 8 ili manje putničkih sedišta?

DA - to je dozvoljeno, ali ne sme da im naplaćuje prevoz. Dozvoljen je prevoz samo u Srbiji.

Da li firma ili preduzetnik sme za sopstvene potrebe da prevozi lica za potrebe obavljanja svoje delatnosti u kombiju sa 8 ili manje putničkih sedišta?

DA - to je dozvoljeno, ali ne sme da im naplaćuje prevoz. Dozvoljen je prevoz samo u Srbiji.

Da li poljoprivrednik sme za sopstvene potrebe da prevozi članove porodičnog poljoprivrednog domaćinstva i druge osobe za potrebe obavljanja svoje delatnosti u kombiju sa 8 ili manje putničkih sedišta?

DA - to je dozvoljeno, ali ne sme da im naplaćuje prevoz. Dozvoljen je prevoz samo u Srbiji.

 Da li pravna lica koja imaju svoja odmarališta smeju za sopstvene potrebe u kombiju sa 8 ili manje putničkih sedišta da prevoze svoje goste? 

DA - to je dozvoljeno, ali ne smeju da im naplaćuju prevoz. Dozvoljen je prevoz samo u Srbiji.

Da li ustanove u oblasti zdravstvene i socijalne zaštite smeju za sopstvene potrebe da prevoze svoje pacijente, odnosno korisnike u kombiju sa 8 ili manje putničkih sedišta?

DA - to je dozvoljeno, ali ne smeju da im naplaćuju prevoz. Dozvoljen je prevoz samo u Srbiji.

Da li ustanove u oblasti kulture, obrazovanja i sportske organizacije, kao i udruženja, zajednice i druge organizacije u tim oblastima smeju da za sopstvene potrebe prevoze svoje učenike, studente, nastavno osoblje, odnosno svoje članove, u kombiju sa 8 ili manje putničkih sedišta?

DA - to je dozvoljeno, ali ne smeju da im naplaćuju prevoz. Dozvoljen je prevoz samo u Srbiji.

Važno – obavezan natpis na vozilu

Na prednjoj strani vozila kojim se vrši domaći prevoz za sopstvene potrebe mora da se nalazi natpis: „Prevoz za sopstvene potrebeˮ.

Da li firma, preduzetnik, poljoprivrednik i druga pravna lica smeju za sopstvene potrebe u kombiju sa 8 ili manje putničkih sedišta da prevoze PREKO GRANICE, tj. u INOSTRANSTVO:

  • svoje zaposlene
  • članove porodice svojih zaposlenih za odlazak na odmor ili rekreaciju
  • lica za potrebe obavljanja svoje delatnosti
  • članove porodičnog poljoprivrednog domaćinstva i pomoćno osoblje
  • itd.

NE - to nije dozvoljeno. Ukoliko žele da to urade, MORAJU DA IMAJU AUTOBUS ILI KOMBI SA VIŠE OD 8 putničkih sedišta (laki autobus, tzv. minibus) u vlasništvu ili uzet na lizing, što komplikuje situaciju zbog neophodne dokumentacije koja nije potrebna za kombi sa 8 ili manje putničkih sedišta.

Takođe, mogu da ga uzmu u zakup i da njime prevoze putnike u inostranstvo, ali samo uz uslov da već imaju jedan autobus/laki autobus, odnosno kombi sa više od 8 sedišta za putnike u vlasništvu ili uzet na lizing.

Šta je sa prevozom „od vrata do vrata“?

Ovakvu vrstu prevoza ne smeju više da obavljaju ni legalni kombiji sa više od 8 sedišta za putnike, tj. laki autobusi (minibusevi).

Zašto je zabranjen prevoz „od vrata do vrata“?

Prevoz od vrata do vrata nije dozvoljen zato što bi se smatrao vanlinijskim prevozom, a vanlinijski prevoz mora da ima utvrđenu putanju, početak i kraj vožnje, kao i mesta ukrcavanja i iskrcavanja putnika.

Takođe, vanlinijski prevoz se obavlja na osnovu putnog lista i pismenog ugovora između prevoznika i korisnika prevoza, odnosno privrednog društva, drugog pravnog lica ili preduzetnika koji posreduje u zaključivanju ugovora.

Mora da se utvrdi polazište i odredište, početak puta, mesta ukrcavanja i iskrcavanja putnika i cena prevoza. Ako je prevoznik ovakav ugovor zaključio sa fizičkim licem, koje nije preduzetnik, ugovor mora da bude overen. Za jednu vožnju može se zaključiti samo jedan ugovor.

Ako se vanlinijski prevoz obavlja svakodnevno na istom ili sličnom putu, u isto vreme i sa sličnim stajalištima, smatraće se linijskim prevozom i kršenjem zakona.

Da li strane firme mogu da prevoze putnike u Srbiji kombijima sa 8 ili manje sedišta za putnike?

Ne - ovo je zabranjeno i stranim kompanijama koje se bave prevozom putnika, bez obzira da li je u pitanju linijski, posebni linijski ili vanlinijski prevoz.

Da li se ova zabrana odnosi i na taksi vozila?

Ne - zabrana se ne odnosi na taksije, pošto je njihov rad regulisan posebnim propisima.

Da li kombiji mogu da se registruju kao taksi i da tako nastave da rade?

Ne - zato što taksi sme da ima najviše 4 sedišta za putnike ili 5 uključujući i vozačevo sedište i najmanje 4 vrata. Takođe, zabranjeno je taksijem obavljati linijski prevoz, a tu su i druga ograničenja.

Ostale situacije i problemi

Ukoliko u ovom tekstu niste našli odgovor na pitanje koje vas muči, postavite ga u komentarima, a mi ćemo se obratiti nadležnom Ministarstvu.

Dragan Romčević

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 139
Pregleda: 84007
Ocena: 4.4
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Miroslav Parlic

Hteo bih da mi odgovirite na pitanje i unapred hvala. Imam kombi Reno Travic putnicki 8 1 skoro me policija zaustavila doduše klinci mladi i nisam imao sva sedišta u kombiju. Oni kažu da moram da imam uvek sva sedišta ja im kažem imam ali su na fubinskom pranju. Pošto mi je kombi za svoje potrebe i vožnju svoje porodice, drugara itd možete mi reci tj moje pitanje je vezano prvo dali ja moram da imam sva sefišta u kombiju ili ne moram i dali moram da imam natpis VOZILO ZA SOPSTVENE POTREBE ili ne moram. Hvala..

Odgovori

Polovni Automobili

Poštovani, ukoliko je vozilo registrovano kao putničko i na fizičko lice - definitivno ne morate da imate montirana sva sedišta u njemu. To bi bukvalno obesmislilo posedovanje bilo kojeg vozila kojem sedišta mogu da se vade. Ili čak preklapaju - pošto kakva je razlika u praksi? Slobodno koristite svoje putničko vozilo kako god želite, a ako se opet nađete u istoj situaciji slobodno nam se obratite. Istina, nadležni u različitim regionima naše zemlje neretko različito tumače propise - to je činjenica. U svakom slučaju, pomoći ćemo koliko možemo.

Polovni Automobili

Poštovani, ukoliko je vozilo registrovano kao putničko i na fizičko lice - definitivno ne morate da imate montirana sva sedišta u njemu. To bi bukvalno obesmislilo posedovanje bilo kojeg vozila kojem sedišta mogu da se vade. Ili čak preklapaju - pošto kakva je razlika u praksi? Slobodno koristite svoje putničko vozilo kako god želite, a ako se opet nađete u istoj situaciji slobodno nam se obratite. Istina, nadležni u različitim regionima naše zemlje neretko različito tumače propise - to je činjenica. U svakom slučaju, pomoći ćemo koliko možemo.

SLAVICA

Da li preduzetnik moze da daje kombi putnicki u zakup pravnom,odnosno fizickom licu.

Odgovori

Polovni Automobili

Nemamo tu informaciju.

branko

Stvarno, odavno ,da ne kazem nikad, nisam se nacitao vecih gluposti ,znaci stanes na putu pokupis ljude koji su imali saobracajku povezes ih i platis kaznu i oduzmu ti kombi hahhahahaahah znaci sad ce da ulaze u sitna crevca po principu ko ti je ovo pa ko ti je onaj pa u kakvoj ste vezi itdpa sto ne idu malo do dedinja i pitaju one sto su kupili vile odakle im i u kavim su vezama poreklo para itd pa jel moguce da sve sto nas covek ode malo ispred vremena onu to upropaste ,pa nek voze ljudi ako hoce neka ostvaruju prihod sta im je drzava dala osim evidencije na birou .Sta cemo sa programerima i njih su dohvatili jedino sto valja pa stvarno ce ostati srba za ispod kruske.

Odgovori

[email protected]

ako imam prijavljenu radnju limo servis sifra 7711 dali smem da vozim preko granice molim da mi neko hitno odgovori pozz.!!

Odgovori

Polovni Automobili

Zaista ne možemo da damo odgovor na to pitanje. Najbolje je da se obratite nadležnom turističkom inspektoru.

Klaudio

Pozdrav, imam jedno pitanje, kako kombi vozlo 8+1 može da se koristi kao rent a car, ko može iznajmit vozilo i ko može da se vozi u njemu i kako funkcioniše izdavanje vozila sa vozačem takozvani limo servis.

Odgovori

zoran

Dali na putnickim automobilima registrovanim na pet sedista mora biti napred natpis Prevoz za sopstvene potrebe?Automobili se ne koriste za prevoz putnika

Odgovori

Nenad

Treba se zaliti organizaciji za ljudska prava !

Odgovori

nesa

pozdrav svima.1 kombi prevoz je bo jos pre nego sto iz srbije je bilo koj autobus vozio,2 ako je rec o demokratiji meni niko nemo da odredi cime cu ja da se vozim ili prevozim do odredjenog mest.dali sam ja povezo kolegu prijatelja familiju ili nekog poznanika ili mene neko prebacio ili odvezo,dakle drzava srbija ti odredjujje cime da se vozis dali biciklom ili magarcem.jedio to nespada u javni saobracaj.sva ostala vozila na motorni pogon su javi saobracaj,3 pogotovo za strance da mi strani koji ovde na zapau u bilo kakvim uslovima zaradjujemo taj euro da bi dosli dole i ulagali kupovali promet stvarali da bi pored nas jos mnogi drugi opstali to se nepitaju koliko stranci ullazu koji su na privremenom radu .po stotine hiljada eura ulagali.i sad ce im neko odredi cime da se odveze do svoje stecene i mukom zaradjene imoveine Posle se pitaju zasto napustaju srbiju.

Odgovori

petar

video sam ovde slicno pitanje ali ne i bas konkretno kao moje. takodje i ja putujem u inostranstvu sa kolegama i to svojim kolima koja imaju 7 sedista. u koju grupu ja spadam sa mojim vozilom,

Odgovori

rura

Imam pezo expert koji ima 6 sedista i tovarni prostor 800 kg.Vozilo registrovano kao teretno sa 6 sedalnih mesta i na mom imenu. Nas sestorica kolega radimo u Italiji i jednom mesecno dolazimo kuci u Srbiji. Moje pitanje je,jesam li ja u prekrsaju... Unapred hvala

Odgovori

milan

Kombi npr.mercedes vito koji je registrovan kao teretni i ima 5 ili 6 sedista tzv.kombinovano vozilo.... molio bih komentar o tome,,,

Odgovori

Pero

Da li firma ili preduzetnik sme za sopstvene potrebe da prevozi lica za potrebe obavljanja svoje delatnosti u kombiju sa 8 ili manje putničkih sedišta? DA - to je dozvoljeno, ali ne sme da im naplaćuje prevoz. Dozvoljen je prevoz samo u Srbiji Da li to znači da firma može da unajmi fizičko lice da za njene potrebe dočekuje goste na aerodromu (kojima se transfer ne naplaćuje) ?

Odgovori

Dušan Stojanovic

Posetio sve relevantne institucije u Nisu. Svi se prave ludi i kazu da se i dalje postupa po "novom tumacenju zakona" od 13.2.2017. U gradskom saobracajnom inspektoratu kazu da mogu postupati samo po zakonu, koji nije menjan a on kaze - njente kombi prevoz. Video republickog saobracajnog inspektora sa nekim poskidanim tablicama. Turisticke inspektorke nemaju pojma o Limo servisu, ja ih naterao da citaju zakon na licu mesta. Promasena institucija za posetiti. Kad prodju izbori, u prevodu, obrali smo bostan ......

Odgovori

Milorad Vuletić

Pošto su odjednom obrnuli situaciju po pitanju komercijalnog kombi prevoza, šta se dešava sa nekomercijalnim tj. vozilima koja su u vlasništvu pravnih lica, odnosno ustanova kulture čiji zaposleni ili angažovana lica moraju svoj posao obaviti i van granica Srbije? Konkretno, državni folklorni ansambl "Kolo" ima svoj putnički kombi kojim se na koncerte prevoze članovi ekipe koji nisu umetnici (garderoberi, scenski radnici, tonac, majstor svetla). Oni ne mogu ići autobusom kojim idu umetnici jer njihov posao počinje dosta pre i završava dosta vremena po završetku samog koncerta. Koncerata ima u zemljama u okruženju, pa i po drugim zemljama Evrope. Kako prevesti te ljude na njihovo radno mesto pošto ih ima između 7 i 9 u zavisnosti od situacije? Unapred hvala na odgovoru.

Odgovori

Milorad Vuletić

Da li će neko, nekada, moći da mi odgovori na pitanje?! Hvala.

mile tomic

kupio sam fijat doblo sa atestranom rampom za prevoz invalida i zelim da registrujem firmu za prevoz putnika sa posebnim potrebama.Dali je i ovakva vrsta prevoza predvidjena zakonom .Pod kojom sifrom bih se vodio?

Odgovori

pera

sada problem imaju i teretna vozila jer se ne mogu prijaviti u ministarstvo. samo tako radite ali necete dugo,i vi cete biti bivsi.

Odgovori

dzordz

ovo je napravljeno samo na kraci perido,dok se rasprodaju kobiji od velikih prevoznika.zakon o turizmu ne moze da regulise preovoz putnika odovojeno od samog zakona o javnom prevozu putnika!!!!! u zakonu o truizmu a o limo service ne pise nista posebno niti bilo sta regulise! zloupotreba!

aleksa

Znaci dogovor je da se preregistruju firme za delatnost iznajmljivanja vozila sa vozacem i onda je to po ministarstvu ok.Prevoz koji nije bio bezbedan po njima pre dva dana time postaje bezbedan.I sta da rade ljudi koji koriste kombi kao fizicko lice i hoce da povezu vise od 5 ljudi a nenaplacuju? Da li to znaci da su takvi slucajevi prepusteni subjektivnom misljenju plavih organa ?Cudi me da nisu uveli u obaveznu opremu kombi vozila srafciger za skidanje tablica

Odgovori

dzordz

sad svi taxisti da pobacaju taksimetre,racune.. i sva pravila vezana za taxi posao,kao i ogranicenja vezana za broj taksista u beogradu! i da sepreregisturuju u limo servicei ko ima sta moze? nespadaju ni pod kontrolu saobracajnog vec turistickog inspetora!!!! i sa putnickim sa 4 ili 5 i li 6 mesta mozete da vozite od vrata do vrata ili kako zelite jer nije regulisano i definisano zakonom o turizmu!! otvorili ste problem gospodo iz vlade.

Kiza

Pao dogovor - kombi opet na našim putevima Vest na B92 veceras. Istina ili novi trik ?

Odgovori

dzordz

sad ce ponovo kao i do sada,kombista od vrata do vrata pokupi putnike, izda racun sa pdv, i sutradan preda pazar u banku ... plati pdv,porez na dobit i lagano...uziva u ostatku. a za SRECKA odgovor, procitaj zakon koji je trenutno na snazi,zakon o javnom prevozu putnika.

Dragan Romčević

Postojeći prevoznici će registrovati dodatnu vrstu usluge - da mogu da iznajmljuju kombije sa ili bez vozača. To je saopštilo Udruženje kombi prevoznika. Ali to je već rent-a-car i "limo"...

Kiza

A sto mi ne objavljujete dva komentara ? Nisam nikoga vredjao ili pominjao. Samo sam citirao stavke iz zakona koje se pominju u izjavi pomocnika ministra. Koji je razlog ?

Kiza

Ha ha , smesno ili tuzno ?! Jos uvek nema prethodna dva komentara . Necu vise da se bavim vama , cao.

trt milojka

ponovo radi bioskop, ponovo radi bioskop

Odgovori

dzordz

evo danas i prvih skidanja tablica, 4 ili 5 kombija skinute tablce u backi petrovac i ,jedan kombi kelebija prelaz.

Odgovori

Strasno

Drzava kad treba da uzme pare vrlo je azurna...

Srecko

Ako znate sta su im naveli kao razlog skidanja tablica objavite.

krznaric sombor

drzava je bila neazurnai dozvoljavalo da se do ovog nivoa bezakonjai dodje, a pritom oni koji su trebali da stite zakon su za to dobijali platu, a dobice i penziju.treba prvo njih azuirno kazniti i dati otkaze!!!

Aleksandar

PROSTO LAKO JEDNOSTAVNO SADA CEMO IMATI PREVOZ PO PREZIMENU. Kako se preziva vozač tako da se prozivaju i putnici pa ko ce da dokaže da nismo u srodstvu....

Odgovori

vivaro

Sta se desava sa ovim novim zakonom? , ja vidim da se i dalje kombiji voze zajedno sa putnicima?Kako je moguce da recimo dom zdravlja vrsi prevoz putnika kombijem 8+1 ,tj pacijenata ,zaposlenih ,a moze biti bilo ko,tako i policija koristi takve kombije ,kao i domovi starih i naravno to vozanje i koriscenje napomenutih vozila neko placa po debelim cenama,cak se fakturise cena predjenog kilometra (ukupna kilometraza) po putniku a ne po vozilu ? molio bih za odgovor

Odgovori

Dragan Romčević

Za sada nema nikakvih novosti. Nismo dobili odgovore na pitanja koja smo poslali Ministarstvu građevinarstva saobraćaja i infrastrukture. Nemamo ni informacije da su počele kontrole u praksi. Čim dobijemo odgovore ili saznamo nešto novo, objavićemo.

tesa

dali imam pravo da vozim kombi sa stranim tablicama u srbiji za svoje potrebe ne vrsim prevoz putnika ali uvek sa familijom dolazim kuci u srbiju svojim kombijem

Odgovori

Dragan Romčević

Da.

Jovan Čiča

Molom Vas da li kombijem registrovanim sa 5 sedišta mogu obavljati taxi prevoz. Kombi ima vrata vozača, vrata suvozača, bočna i zadnja vrata. Znači četvora.5 sedišta a smatra se putničkim vozilom. Sada je registrovan na fizičko lice. Puno hvala. Srdačan pozdrav Jovan

Odgovori

Dragan Romčević

Najbolje je da odgovor daju u službi koja je nadležna za registrovanje taksi vozila.

Mare

Vole ljudi Srbiju al ne vole poreze pa to ti je. FR, NE, GB... zive drzave od vazduha.

Odgovori

Stefan

Zasto uvek ima ovakvih ljudi u Srb?! Stvarno mi nije jasno, znaci umesto da se svi ujedinimo pa neke glupe poreze i zakone i nepravilnosti ispravimo, napravimo da bude svima bolje, ne tu mora neko da se javi koga konkretno ovo ne dotice i da krene svoju filozofiju i svoje lazno moralisanje. U ovom slucaju ni mene ovaj zakon nesto mnogo ne pogadja, ali imam malo mozga i shvatam da je mnogo glup i stajem na stranu ljudi koji zive od toga i koji ce izgubiti posao... Ako ne mozes da stanes na stranu i da podrzis bar ovako preko kom, nemoj ni da kom, u prevodu odj.b.i!

sava

imam ja jedno pitanje - ima li ko normalan u ovoj drzavi pa da jednom nesto smisle pa izmene, a ne da se posto poto menja, a niko ne zna kako ce sve to izgledati u praksi,koja su ovlascenja inspekcije. eto mita eto korupcije eto opet problema sa nepismenin odlukama.

Odgovori

nebojsa

dali mogu sa mojim privatnim konbijem da voim porodicu i prijatelje na odmor u inostranstvo

Odgovori

Dragan Romčević

Da.

[email protected]

koliko sam razumeo udruzenja i familiju mogu da vozim ali samo u srbiji. a srbija nema more. i sta sad nelogicno je to sto oni predlazu ja da se klackam do mora po 20 sati u drndavim autobusu sa malom decom ne pada mi napamet.Moje pitanje glasi kako da ja odvezem familiju na more naravno kombijem 8+1??

Odgovori

Dragan Romčević

Čeka se odgovor na to pitanje.

Dejan Jovanovic

IMAM SCUDO SA PET SEDISTA,CIJI SAM I VLASNIK.DA LI MOGU SA NJIME DA PREVOZIM LICA PREKO GRANICE,A KOJI NISU U SRODSTVU SAMNOM,I NE STANUJEMO U ISTOM MESTU.POZDRAV.

Odgovori

Dragan Romčević

Da.

Stanojevic Radisa

Naprimer kako cu dokazati kada povezem zeninu familiju -tasta ili tastu -suraka-pasu kada nemamo isto prezime ne desava se cesto ali desi se HVALA

Odgovori

Dragan Romčević

Čeka se odgovor na to pitanje.

Dragisa

Postovani putničkim vozilom je po zakonu zabranjeno obavljati javni, tj. komercijalni prevoz u kojem se putnicima naplaćuje vožnja,sto znaci i audijem i jugicem i mercedesom i drugim putnickium vozilom a ne samo kombijem.Agencije -odnosno treca lica, koja vrse prevoz putnickim vozilima po raznim firmama i za tu uslugu vrse naplatu,takodje spadaju u ovu zabranu. A sto se tice prevoza na posao,pa i mojim jugicem idemo na posao moje kolege i ja i pritom delimo troskove tj naplacujem im prevoz ( putnickim vozilom a to moze biti i jugo i kombi i sta tad ) Danas podjemo jugom i nikom nista, a sutra kombijem da bi u povratku svratili u Tempo i nakupovali namirnice i svasta nesto i onda smo u problemu.A jugicem nismo u problemu.A to se isti ljudi voze po istim uslovima.SVASTA

Odgovori

vozac

znaci li to da direktor sa sluzbenim,firminim,putnickim vozilom nemoze otici na poslovni sastanak u inostranstvo

Odgovori

cokimir

alo ljudi cemu frka pa predjite lepo ko i braca romi da rintate sa kartoni flase i gvozdje samaraj lovu dok jos traje registracija inace sva ta vozila idu u reciklazu kad tad...STA CE MI KOMBI KADA NESMEM SNJIM DA ZARADIM ZA PARCE HLEBA..a uskoro ce da zabrane i auto da vozis ako nisi ozenjen i nemas decu..hehe

Odgovori

Nenad

Član sam jednog band-a iz Nisa pa mi je sve ovo malo nejasno. Kombi je registrovan na 9 sedišta uključujući i vozača naravno i registrovan je na moje ime tj na mene. Mi svakog vikenda gostujemo negde ( uglavnom u Srbiji) a vozimo se tim kombijem i vučemo prikolicu sa instrumentima. Interesuje me kako po ovom najnovijem zakonu mi možemo neometano da nastavimo nas rad? Pozdrav

Odgovori

Srdjan

Isto kao i do sada.. moras da imas natpis da je vozilo sa sopstvene potrebe i pici.

džubi

Kakve zabrane prevoza kombijem. Nek prevoznici plate sve potrebne dažbine i nek idu od vrata do vrata, ako im se isplati. A ostali prevoznici koji voze po 50 putnika nek malo koriguju cene, jer nevoze 8 putnika , pa ćemo svi putovati sa njima. Svako danas gleda svoj džep a država naravno svoj kroz NAŠE.

Odgovori

ivana

da li treba da se ugradjuje tahograf na kombiju sa 8 sedista

Odgovori

Dragan Romčević

Ne treba.

Slobodan

Hvala na ovako detaljnim informacijama. Našao sam sve odgovore koji su me zanimali.

Odgovori

Rent a car Iznajmite me

nasli ste samo necije misljenje sto ne znaic da je to tako a da je zakon neustavan to stoji jer ja mogu sa svojim vozilom da vozim koga hocu gde hocu i kada hocu ako zelim kupicu sleper i vozicu se s njime

Konan

Preduzetnik koji je registrovan i placa porez Da li moze prevoziti skolsku decu od kuce do skole sa kombijom 8+1 u duzini od 5 km ako prevoz placa opština

Odgovori

Stole

Da li ja kao pravno lice u kombiju koji je registrovan na pravno lice, mogu da idem na privremeni rad u inostranstvu (na primer 7 dana), što je ranije bila praksa i povezem alat i ljude? Ili mogu samo alat da prevezem a radnici u putničkom automobilu?

Odgovori

Misa

Mog komentara nema, tako da mi je sve jasno! U pravu sam 100%...... ljigavci jedni

Odgovori

MIGEL

znaci evo resenja....kupis midi bus sa vise od 9 sedista.em vozis ljude.em mozes sam da se vozis kad nemas ljude za neku voznju :D zamisli odes do prodavnice sa autobuscicem od 9 i vese sedista ili odes na kafu do gradaplatis parking za jedno vozilo a zauzmes 3 :D ala se ja nalupah...kao ovaj zakon :D

Odgovori

vozac

eee s obzirom na to da inspekcija ima pravo kontrole primanja i konstatovanja dali vozac kombija moze od svoje plate kupiti odredjenu kolicinu goriva, pitam se dali postoji neka inspekcija koja moze kontrolisati vozace privatnih vozila vrednosti preko 25hiljada evra i ustanovi dali mogu sebi to priustiti

Odgovori

Dejan

Dali mogu da prevozim svoje kolege muzicare kojima ne naplacujem prevoz i dali mogu vrsiti prevoz do Beca npr ?

Odgovori

Ime Prezime

Kakva vlast takvi i zakoni.

Odgovori

Okupirani Srbin

Zasto mi necete objaviti komentar u kom kazem Da je Poglavica vlade srbije Aleksandar Vucic lopov prve klase i organizator kriminalnog udruzivanja i zloupotrebe policije za licno bogacenje? Zasto? Evo sami ste objavili zakon kojim se obican svet koji poseduje putnicko vozilo sa slucajno 9 sedista a ima ih i sa 6 pa i 5, smatra varalicama drzave ako nisu sami u tom vozilu? Mene je sramota Vaseg straha. Kukavice su hrabri ljudi u poredjenju sa Modernim Srbima.

Odgovori

Nick

Malopre pročitao ovo, citiram: "Kakve veze ima broj sedišta u kombiju sa ovom zabranom? Kombi sa 8 mesta za putnike smatra se putničkim vozilom, a putničkim vozilom je po zakonu zabranjeno obavljati javni, tj. komercijalni prevoz u kojem se putnicima naplaćuje vožnja." A Taxi vozila nisu putnička vozila koja imaju manje od 9 sedišta i obavljaju komercijalni prevoz? Taxi ne radi možda prevoz od vrata do vrata? Jel' Taxi ima prethodno sklopljen i overen ugovor sa putnikom za tu "jednu" vožnju? I kombiji imaju 4 vrata, tako ispunjava i taj uslov. Mnogo mnogo pitanja i nejasnoća još... Pozdravljam Vučića & com.

Odgovori

PEĐA

Tako je to kad državom upravljaju i zakone donose neznalice. Ološ vlada a rulja ćuti.

Odgovori

Miroslav

Postovani, sta se desava ako u svom licnom autu koji ima 9 sedista vozim takmicare na sportsko desavanje, a pritom se ta takmicenja naravno ne dogadjaju svakog dana?Trener sam u klubu i imam svoj kombi.

Odgovori

Zeljko

Interesu jeme kombi se vodi na mene a mi imamo bend muzički ua svoje potrebe svi se vozimo pos srbiji i nas 7 svi održavamo kombi Svi svirqmo Hvala unapred

Odgovori

nenad

A sta ako sedam osam osoba iznajme kombi vozilo u Rent a car-u, sa vozacom??? Da li mogu da ga tako koriste??? Molim za odgovor!!!

Odgovori

dzordz

verovatno da daa..,imacete u sebe,uplatnicu,garanciju,depoziti 500eur kad ste preuzeli vozilu isl..ugovorn naravno i potom ce renta car to uda uplati u banku..i eto.

goran v.

Kombi sa 8+1 ovde Zakon tretira kao laki minibus. Kada odem da ga registrujem tretiraju ga kao putnički auto, i pošto ima više od 2.0 litara plaćam dodatni porez na luksuz. Dokle će država da primenjuje različite aršine samo da bi nas pljačkala? Zakon bi trebalo da se konkretizuje u korist građana a ne da se relativizuuje u korist države. Nije potreban odgovor, odgovorićemo na sledećim izborima.

Odgovori

Konan

Da li sme policijska marica da prevozi zatvorenike od grada do grada. To sme naravno hahahaha

Jugoslav

CLAN 13 6) ako lice koje upravlja vozilom (vlasnik ili korisnik vozila) nije u mogućnosti da iz sopstvenih prihoda, odnosno prihoda ostvarenih po osnovu rada, socijalnih ili penzijskih primanja finansira iznos troškova za gorivo koje je utrošeno za razliku broja pređenih kilometara u trenutku vršenja inspekcijske kontrole i broja pređenih kilometara evidentiranih u zapisniku o poslednjem tehničkom pregledu. OVO ZNACI DA SE INSPEKTORI ZA SAOBRACAJ MESAJU U FINANSIJSKO STANJE FIZICKIH LICA.???VAN SVAKE PAMETI.PO OVOME NIKO NE MOZE DA PODJE DO NEMACKE SA SVOJOM FAMILIJOM JER AKO SE MESECNA PRIMANJA NE UKLAPAJU SA TROSKOVIMA GORIVA UTROSENIM NA TOM PUTOVANJU TO CE SE PUTOVANJE SMATRATI JAVNIM PREVOZOM I PODLEZE KAZNI??? STRASNO

Odgovori

nenad arsenijevic

Ljudi ovakve lopove svet nije video

Nenad

Kmbi 8+1 se vodi na fizicko lice ugovorom je dato na uslugu udruzenju gradjana bez ikakve nadoknade. Dali mogu clanovi da se prevoze njime na raznorazne edukacije.

Odgovori

boban

nista mi nije jasno kako mog da vozim ptnicki kombi 8.1

sprinter

Ne pomenuh. Nisam registovao kombi. Znate što? Pogađajte. Nije zato. Čekam novu godinu. Rekli su da će da ukinu porez na luksuz. Do duše pomenuli su i da će to biti nova 2017.

Odgovori

sprinter

Kakav cirkus zakon. Putničkim vozilom ne sme se obavljati javni prevoz. Jel tako? Šta je taksi, spejs šatl? Može se kombijem na fizičko lice svašta nešto, u praksi ništa. Rekao zakon istim ili SLIČNIM putem, dva ili više puta MESEČNO? Pravdanje kilometara, utrošenog goriva platom? Aloooo, šta ako mi tečo ministar ili radi ko batler kod Zorane MIhailović pa mu ja pozajmio kombi da ode u Španiju na letovanje? Obavezan natpis ZA SOPSTVENE POTREBE. A za koje je druge potrebe moguće koristiti nesretni kombi? Dakle po Srbiji nešto i može a van Srbije? KOGA, KOLIKO, KAKO prevesti u Buljarice na more? Ko će sa crte da me vrati srpski ili crnogorski, polocajci ili carinici? Voleo bi se, ja ovako prost, popričati sa pametnim glavama koje smisliše ovaj zakon. Da mi malo ove detaljčiće pojasne, a fakat je, malo mi je toga jasno.

Odgovori

...

Imam kombi 8+1,i ako budem hteo sa prijateljima na more prego granice,sta onda?

Odgovori

debejko

Prvo na radnu akciju, pa kad ,,drugovi'' iz kominterne daju pozitivnu ocenu o ,,podobnosti'', sa tom potvrdom u ministarstvo po zahtev za jednokratni prelazak u prijateljske susedne zemlje!!! Naravno, kombijem domaće proizvodnje!

Alexa

Kako ja kao izdrzavano lice pošto sam bez stalnog zaposlenja mogu uopšte da pravdam troškove goriva i slično ? Ja imam kombi 8+1 ali u vozilu se naj česće vozim sam ... povremeno radim na bauštelu u nemačkoj... godišnje pređem i po 40 000 km ... kako da dokažem da nisam vozio putnike preko godine ?

Odgovori

Bojan

Ne znam kad stignes da radis kad si u kombiju po 3-4 sata dnevno? I sta ce ti kombi ako se vozis sam?

Vozac No1

Bojane, znaci li to da ako se covek vozi sam u kombiju, da ne treba da ima kombi? Valjda ce taj isti covek povuci nesto u Srbiju svaki put kad dolazi... Ocemu ti pricas...\

Stefan

Kakvi ste vi ... pa ne mora covek da vozi samo ljude u kombiju moze da se vozi sam ali da vozi neke stvari ili materijal...

dzordz

stefene, realno ako nije prevoznik i ako nema resenje i firmu ne moze da vozi ni neke stvari ni neke materijale...,vec samo svoj estvari svoje materijale ,a to mor a da dokaze otpremnica, racun ili vlasnicki list...,srecom nasi kursisti to n eznaju , inspektora nemamo ... , smes samo svoje da prevozis.itd..pa ni romi koji skupljaju sirovinu,moraju firmu d aimaju,moraju za sve sto voze da su ispostavili racun i platili a ne ukrali...itd.ali nemamo mi drzavu i red i to ti je...

Vlada

A zamislite kad sada na leto krenu turisti na more preko Srbije a ovi nasi pametni ,pocnu da ih izbacuju iz kombija jer vrse vanlinijski prevoz koji nije dozvoljen ni stranim drzavljanima..... Kakve budale. Niocemu ne razmisljaju nego kako da na brzinu otmu neke pare. Nije mi jasno ko su ti debili koji glasaju za njih?

Vlada

I sta je sa pogrebnim kombijima. Jel i tu moraju da putnici budu u srodstvu sa vozacem? Ili im je brze da idu Vucicevim avionom?

Rade

Znaci sve sto je do sada bilo legalno i dalje je legalno a sto je bilo ilegalno i dalje je ilegalno.

Odgovori

danijel

postovani procitao sam vas tekst ali nisam nasao sledece sto mene najvise interesuje u pitanju je sportski klub,i prevoz clanova kluba automobilom kojim se upravlja sa B dozvolom a koji ima 6+1 mesto,u pitanju je reno espejs...vozilonje u vlasnistvu trenera u klubu...dakkle nije vlasnik klub...klub ne neplacuje voznje svojim clanovima,odnosno sve troskove snosi sam klub...konkretno smemo li idalje da prevozimo svoje clnove na takmicenje unapred zahvalni na vasem trudu

Odgovori

Dragan Romčević

Postavićemo to pitanje nadležnom Ministarstvu.

Transporter

Zamolicu vas kao jedan od najposecenijih sajtova da postavite pitanje nadleznom Ministarstvu ,zasto je obustavljeno izdavanje dozvola za prevoz robe u drumskog saobracaju!?Naime spreman je nov nacrt zakona koji jos nije usaglasen po mnogo pitanja,a do tad cekamo da se oni smisle da ga usvoje i da pocnemo sa radom.

Odgovori

Dragan Romčević

Postavićemo.

sone

neka mi objasni neko ja sam prijavio i dobio resenje od apr. u upravi prihoda mi je ubelezen kombi prevoz idao kopiju dokumenata od vozila ..i sta sad

Odgovori

Dusan Stojancinac

Nesto tu ne stima, nisi mogao dobiti resenje za kombi prevoz vec sifru 4939 "Ostali prevoz putnika u kopnenom saobraćaju" I sad nista, uzela ti drzava koju iljadarku i sad lupaj glavu sta ces dalje ...

dzordz

registracija delatnosti u apr ti ne daje nikakva prava, cak i teretna vozila tj prevoz roba u javnom prevozu zahteva i izlazak inspektora i zadovoljavanje mnogih drugih uslova!!naravno to u srbijici malo ko postuje.

ola gaj

i kao sto vec rekoh....sacekajte maksimum mesec dana dok ne smisle u ministarstvu nove rekete i mocicete da vozite kao i do sad.u ovoj drzavi nijedan zakon nije donet radi boljitka nego radi dranja koze s ledja zato bez nervoze,odredice prevoznicima neko "licenciranje" od 200 e plus dodatnu taksu i svi srecni i zadovoljni.

Odgovori

enns

ako imam petero dece hoćemol u grčku ili u crnu goru na more putovat autobusom a našu zafiru ostavit u garaži ..daj smislite nešto da narodu bude lakše a ne da ukinete dobre stvari koje je narod izmislio.

branko

Da li moze kombista da prevozi muzicare koji idu na tezgu ? Jer ako je svirka dalje , van grada , potreban je kombi za prevoz benda i instrumenata, a pogotovo ako niko iz benda ne poseduje auto. A i sigurnije je kada odmoran i iskusan vozac vozi nazad sa svirke , nego umorni i pripiti muzikanti

Odgovori

Dragan Romčević

Postavili smo to pitanje nadležnom Ministarstvu. Čim dobijemo odgovor, objavićemo ga.

Duka

Muzicari smo,godinama putujemo po Srbiji i Evropi i nismo imali nikakvih problema.Kombi je 8+1 i registrovan na fizicko lice. Ima nas 6 u sastavu. Kontaktirao sam pre par dana ministarstvo saobracaja i gospodja koj se javila na telefon nije znala da mi kaze da li mozemo imati problema.Da pozovem za par dana pa ce imati pribliznije informacije. Ne bih zeleo da dodjem u situaciju da mi neko skine tablice i oduzme vozilo i da me tera da idemo sa nekoliko putnickih vozila jer imamo muzicku opremu sa nama koja je zavedena na jednom ATA karnetu. Sta nam je ciniti, ovakvih primera ima dosta. Molim Vase misljenje.

Milos Stoiljkovic

Opcija 1: Registrujte se kod APR sa šifrom 90.01 Registrujete putnički automobil 8+1 na ime firme i lice koje je prijavljeno kao vozač može da vozi one koji su prijavljeni u firmi (radnike). Opcija 2: Platite prevoz autobusom (minibusom) prevozniku koji je registrovan za obavljanje delatnosti prevoza putnika.

Nenad

A sad ovakva situacija. Imam Minivan od 7 sedista, Reno Grand Senik. Registrovan je na firmu koja se vodi na mene. Imam cetvoro dece plus zena i ja to je sest ljudi u kolima. Po zakonu ne mogu da vozim porodicu preko granice? Jel to ima neke logike. Do sada sam presao granicu sa takvim vozilom mnogo puta a presao dobar deo evrope nigde problema imao. I evo sad idem sutra uvece za austriju i iskreno me zabole za zakon srbistana...

Odgovori

nikola mirkovic

Da li ce moci da nastave sa radom ako se legalno otvori firma za Limo servis ? Ubaciti i tu opciju za proveru jer ljudima se mora izaci nekako u susret i predloziti sta da rade. U oglasima se povecava broj putnickih kombija koji su na prodaju ili ljudi traze zamenu za putnicki auto samo da se rese kombija . A druga stvar uvoznici ce polako prestati da uvoze putnicka kombi vozila. Treba svima omoguciti posao da rade,ako vec zele da rade.

Odgovori

Dragan Romčević

Postavili smo to pitanje nadležnom Ministarstvu. Čim dobijemo odgovor, objavićemo ga.

Dusan Stojancinac

Limo servis se moze otvoriti pod sifrom 7711 " Iznajmljivanje i lizing automobila i lakih motornih vozila". Ima tu nekih preduslova, tipa najmanje 3 automobila starih najvise 5 godina, sluzbeni prostor sa radnim vremenom, fiskalna kasa itd itd Clan 101 zakona o turizmu republike Srbije

Laki

Zakon o izmenama i dopunama zakona o turizmu dozvoljava da vozila u limo servisu budu starija od 5 godina

Dusan Stojancinac

Mene buni, nije jasno stavljeno u zakonu, da li je neophodno da se poseduju 3 vozila koja mogu biti starija od 5 godina, da je neophodan minimum od 3 automobila za rentacar do 5 godina starosti + 1 vozilo za Limo servis starije od 5 godina ili pod sifrom 7711 možeš legalno obavljati Limo servis sa jednim kombijem starijim od 5 godina ? Zamolio bih moderatora da gomili pitanja namenjenih ministarstvu doda i ovu moju nedoumicu. Hvala

Laki

Ne stoji nigde u zakonu da mora najmanne tri vozila do 5 god za limo servis.

dzordz

za limo service (naziv i u nomenklaturi i u zakonu o trurizmu,je nedavno ukinut uslov 3 vozila i godiste. treba znati da limo servce mora da se zadovolji i zakon o JPP, procitajte i tumacenje zakona u lex paragraf tj clana zakona u turizmu vezanog za limo service. ne kazem...lako je moguce manipulisati stim. ipak limo service apr ce vas staviti u taxi... takodej imate vio i drugih sifara koje bi svima nama odgovarale za delatnost...u samom sifrarniku naci cete 5-y6 zgodnih..ali to ne iskljucuje da svoj javni prevoz ne morate svrstati u zakon o JPP, i nejgovoj podeli prevoza!!!!!! ali kod nas je sve tako,i onih 5000 prodavaca sto prodaju auta na ime kupca takdoje na crno prodaju i nemaju firme niti radnje i auta su na crno u njihovim dvoristima..., a politicarima ne znamo poreklo novca i imovine i???

Bajker

Jos jedan način su smislili da poštene ljude koji placaju porez i pošteno rade da pokopaju jos više i uzmu i tu koru hleba... U ovoj državi se jedino isplati biti političar i kriminalac! Tuga...

Odgovori

debejko

Isplati se, takodje, i biti gastarbajter!

dzordz

prilicno dobro organizovan FAQ, dodati jos da ovi za sopstvene potrebe na primer klub ,mora imati kombi na svom imenu a svi prevozeni moraju biti clanovi.odlcino ste se setili povezanosti razlikeu kilometrazi sa primanjima... ostaj recimo primer: lokalna opstinska uprava ima minubus u vlasnistvu!! i prevozi koga? koga sme da prevozi? ili recimo dom zdravlja ima minibuseve i fakturise prevoz zaposlenima!!!

Odgovori

Preduzetnik

Pitanje : Sta se desava ako vas firma iznajmi da vrsite prevoz za njihove sopstvene potrebe potpise ugovor sa vama i uplaćuje vam novac na racun ?

Odgovori

Dragan Romčević

Da bi pravno lice/preduzetnik mogao da koristi kombi sa 8 ili manje sedišta za putnike za sopstvene potrebe, mora da ima taj kombi u sopstvenom vlasništvu ili uzet na lizing - ne može da ga iznajmi od nekoga. Izuzetak je rent-a-car, ali to je već druga priča.

robertnbg

Dozvoljen je prevoz samo u Srbiji Kad ovako nesto napisete konsultujte pravnika. Niko n ijednom gradjaninu Srbije ne sme da zabrani da sa svojim sopstvenim vozilom vozi gde on pozeli. ako je vozilo registrovano i vozac poseduje pasos i vazecu vozacku ne moze mu Niko na osnovi nijednpg zakona zabraniti tj propisati gde sme da vozi. Niti je osiguranje niti vozacka dozvola vazeca samo na teritoriji ove kako da je nazovem "drzave". Takav zakon je protivustavna i pada u roku odmah.

Odgovori

Dragan Romčević

Ako je u pitanju fizičko lice koje vozi svoju porodicu ili prijatelje, nema nikakvih ograničenja. Ograničenje se odnosi na prevoz za sopstvene potrebe kada je vozilo u vlasništvu pravnog lica ili preduzetnika.

aleksa

Kako nema ogranicenja ? Vlasnik ste kombija 8+1 kao fizicko lice ,vozite prijatelje koji vam nisu u srodstvu i odmah ste u problemu jer obavljate javni prevoz jer tako pise u zakonu.Svejedno je da li idete do prodavnice udaljene 5 km ili idete preko granice

srecko

Tako sam i ja razumeo, ko ce mi verovati da vozim prijatelje, dok ja objasnim onome na ulici ostaricu ako uopste mogu da mu objasnim.Ja sam resio da sa prijateljima putujem na Svetu Goru pa sta bude

Dragan Romčević

Ne znamo kako će se obavljati kontrola da li neko na "divlje", tj. kada je vlasnik kombija fizičko lice, vozi putnike i naplaćuje im vožnju - poslali smo pitanje Ministarstvu i čekamo odgovor.

Vozac No1

Vozilo sam licno ja kupio, registrovan je za 7 mesta i kao takav je izasao iz fabrike... Nigde u svetu nema zakona da ti je odredjeno koliko ces putnika da vozis u svom vozilu. To vozilo nije vlasnistvo drzave da bi oni mogli da donose zakone kako im se cefne... Niko pa ni taj "zakon" nema nikakvog prava da mi trazi da li i kako zaradjujem a svi oni dobro znaju da se snalazimo kako umemo i znamo... Dok cela Srbija ne izadje na ulice i ne izbori se za svoju slobodu, dotle cemo biti robovi vlastodrzaca u sopstvenij zemlji sa sopstvenim pokretninama i nekretninama.... Pitanje za sve : DOKLE CEMO CUTATI I NEGODOVATI PREKO TASTATURA OVIH NAKAZNIH SPRAVA ?!

Preduzetnik NS

Moja radnja je registrovana za iznajmljivanje vozila sa uslugama vozaca. Iznajmljuju me firme za do i od aerodroma, iznajme me za odlazak na seminar, za odlazak i povratak do hotela , za docek strane delegacije na aerodromu koju dovezem na sastanak i vratim na aerodrom, sve se placa preko racuna uz placene poreze. Takvih poslova ima 2-3 u mesecu. da li je to problem za ovu drzavu?

Odgovori

Mija

Koja sifra delatnosti? Da li je vozilo u vlasništvu firme? Da li imate rešenje rešenje nadležnog ministrstva da vozilo ispunjava uslove za javni prevoz putnika?

Preduzetnik NS

Pretezna delatnost je 4932, resenjem ministarstva za kapitalne investicije o ispunjenosti uslova od 2010 godine, u medjuvremenu su se promenila dva zakona o drumskom saobracaju. Ne obavljam skupljanje po ulicama niti taksiranje , vec LImo service koje je regulisan zakonom o Turizmu, i za svaku voznju imam ugovor o zakupu vozila sa vozacem. Zakonom o privrednim drustvima registrujete samo jednu preteznu delatnost, ali mozete obavljati i sve druge delatnosti za koje nisu potrebne specijalne dozvole. Vozilo je u vlasnistvu fizickog lica -mene a ja sam preduzetnik.Prema zakonu o privrednim drustvima definisano da je preduzetnik fizicko lice koje sopstvenim sredstvima stice dobit.

Vladica

A šta je sa mini van vozilima koji imaju 7 sedišta?

Odgovori

Dragan Romčević

Važe isti uslovi.

Srecko

Kako nerazumes, svojim vozilom nesmes da vozis vise od 5 putnika (osim ako nisu clanovi porodice) i to je to

Dusan

Dokle bre vise sramota sta se vise radi ljudima uzimate hleba iz usta deca li da im trpe gdeje taj vucic sada sto obecava bice bolje pustite nas bre da radim a ne u propas da nas vodite strasnooooi

Dragan Romčević

Srećko, kako ste došli do broja 5?

Srecko

Procitao u tekstu iznad, sve preko 5 putnika racunajuci i vozaca smatrace se javnim prevozom. Izvinjavam se ako sa pogresno protumacio ali kako ovde pise uzece mi vozilo na 90 dana pa da JA dokazujem DA NISAM KRIV. Samo da vam pojasnim,vec posedujem vozilo sa 5 sedista kojim obavljam taksi prevoz jer mi zakon ne dozvoljava vise sedista, a moja porodica broji 6 clanova,pa sam kombi video kao resenje. Konkretno me zanima smem li da vozim prijatelje kombijem i kako da dokazem kad me zaustave da su mi to prijatelji?

Srecko

Javnim prevozom, koji je zabranjen ukoliko niste registrovani kao prevoznik, smatrace se narocito i 1) 2) 3)prevoz vise od PET lica, ukljucujuci i vozaca ovako pise ja samo citam.

Klub

A sta ako prevoznik registruje "klub putnika", pa registruje svoja vozila na klub, a svakog putnika prijavi kao člana kluba?

dzordz

@klub teosretski nije losa ideja.no svi ti clanovi moraju biti clanovi pre ulaska u vozilo.takodje sopstveni prevoz treba da ima spisak putnika zakljucen pre polaska.zna s emesto polaska,i mesto dolasska..takdoeju spisku.vreme polaska i doalska.nemozes kupiti putnike usput...itd.i opet..neki od putnika sigurno ce priznati da jeplatio prevoz,jer zasto bi ja platio prevozi laga ona sudu rizikujuci...puno..???

goran v.

@Klub: ova tvoje pitanje zakonski drži vodu, ako bi se radio linijski prevoz na duže relacije, a ne "kupljenje" putnika.