Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Dozvoljen uvoz kola 1987. godište i starijih! Navalite na Golfove „dvojke“!

Dozvoljen uvoz kola 1987. godište i starijih! Navalite na Golfove „dvojke“!
Postavljeno 13.02.2018. u 15:03

Izmenjena je Uredba o uvozu motornih vozila. Najvažnija novina je to da se svaki automobil stariji od 30 godina sada automatski smatra oldtajmerom i može da se uveze bez obzira na to što ne ispunjava Euro 3 standard. Međutim – mora da bude očuvan i u ispravnom stanju... 

Koja su NOVA ograničenja za uvoz oldtajmera?

Kada se uvoze polovni automobili, Euro 3 ograničenje ne važi za vozila od istorijskog značaja, kolekcionarske primerke i „oldtajmere”. To su vozila:

1) koja su proizvedena pre trideset i više godina,

2) koja su očuvana i održavana u originalnom i ispravnom stanju, i

3) koja predstavljaju svojevrstan materijalni spomenik tehničke kulture, tradicije i društvenog nasleđa.

Osnovni problem br. 1 - uslov „očuvan i u ispravnom stanju“

Dakle, ne možete da uvezete npr. nekog Golfa II koji je zarđao, udaren, motor treba da se popravi i slično, pa ste izračunali da možete u Srbiji u svojoj garaži i uz mala ulaganja da ga dovedete u vozno stanje.

Tu se opet javlja onaj prateći problem, tako karakterističan za Srbiju, a to su propisi koji nisu dovoljno jasni i koji ne sadrže sve neophodne informacije.

U ovoj Uredbi piše da je dokaz da se radi o:

a) očuvanom i održavanom u originalnom i ispravnom stanju

b) vozilu koje predstavlja svojevrstan materijalni spomenik tehničke kulture, tradicije i društvenog nasleđa

...potvrda koju izdaje Muzej automobila u Beogradu.



Muzej automobila Beograd
Majke Jevrosime 30
tel: 011/3034-625
email: [email protected]
web: www.automuseumbgd.com  (postoji problem sa prikazivanjem sajta u nekim pretraživačima)

Za konkretne informacije najbolje je da pozovete osobu direktno zaduženu za izdavanje potvrde na broj 063/389-596.

Dakle, ovo bi trebalo da bude odgovor svima koji su planirali da postave sledeća pitanja:

Ko će i kako odlučivati da li je auto očuvan i održavan u originalnom i ispravnom stanju? Da li će se to obavljati na AMSS ispitivanju koje prolaze svi automobili koji se uvoze? Da li će važiti isti kriterijumi?  

Osnovni problem br. 2 – gde naći takav auto?

Ovaj problem je u direktnoj vezi sa problemom br. 1 - nećete moći da uvezete nekog „krša“ iz 1987. godine, da ga sredite i vozite kao auto za svaki dan.

Popravljanje i održavanje automobila u inostranstvu skuplje je nego kod nas, veće su dažbine za registraciju starih vozila koja mnogo zagađuju (osim ako nisu registrovani kao oldtajmeri, ali to je posebna priča), a i cene novijih su osetno niže, plus veće plate i povoljniji krediti... Zato ideja o pronalasku nekog super-jeftinog i očuvanog tridesetogodišnjaka baš nije tako lako izvodljiva. Uostalom, svako može na stranim oglasima da pronađe auto kakav želi i da zatim proveri ispunjava li uslove za uvoz kao oldtajmer. 

Kako se određuju carina i porez za oldtajmere?

Pravila su ista kao za sva druga putnička vozila. Carina se ne plaća ukoliko je automobil proizveden na teritoriji Evropske unije, a porez je 20 odsto.

Kako se određuje cena oldtajmera?

Kao osnovica za određivanje uvoznih dažbina uzima se cena na kupoprodajnom ugovoru ili fakturi, ali carinici mogu da posumnjaju u realnost navedene cene. Tada će na osnovu kataloga ili na drugi način pokušati da procene realnu vrednost vozila, a mogu da zatraže i pomoć Muzeja Automobila Beograd. Realna vrednost zavisi od brojnih faktora, uključujući i stanje automobila.

Kako je bilo do sada?

Dosadašnja uredba o uvozu motornih vozila dozvoljavala je uvoz vozila od istorijskog značaja i kolekcionarskih primeraka, koji ne ispunjavaju Euro 3 normu.

Među njih su spadala sledeća vozila:

1) proizvedena do 31. decembra 1970. godine

2) uvedena u proizvodnju kao model do 31. decembra 1970. godine, bez obzira na stvarnu godinu proizvodnje pojedinog primerka, ili

3) koja predstavljaju svojevrstan materijalni spomenik tehničke kulture, tradicije i društvenog nasleđa

Dakle, ako je automobil proizveden pre 31. decembra 1970. godine, mogli ste da budete sigurni da se smatra oldtajmerom, kao i da možete da ga uvezete. Ukoliko je automobil bio mlađi, ali je taj model počeo da se proizvodi pre navedenog datuma, mogli ste takođe da ga uvezete.

Čak i u slučaju da vozilo nije ispunjavalo ni jedan od ovih uslova, ali je „predstavljalo svojevrstan materijalni spomenik tehničke kulture, tradicije i društvenog nasleđa“, bilo je dozvoljeno vlasniku da ga uveze i registruje u Srbiji. U ovu kategoriju spadala su maloserijska vozila, veoma retki primerci određenog modela i slično.

Potvrda pre kupovine

Da se ne biste doveli u situaciju da kupite automobil koji ne možete da uvezete, potvrdu od Muzeja nabavite pre potpisivanja ugovora. Naravno, potvrda je neophodna na granici, kada započinjete proceduru uvoza.

Zaključak

Izgleda da će se na udaru najviše (ili jedino) naći mali preduzetnici koji su se bavili sređivanjem uvezenih oltajmera u lošem stanju i zatim njihovom prodajom u inostranstvu.

Dragan Romčević

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 83
Pregleda: 95405
Ocena: 3.9
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Bane ostojic

NEMA NAMA SRECE BEZ GOLFA 2 1.6 DIZEL...NEPODERIV..NE KVARLJIV...ODLICAN

Odgovori

Nikola

Zanima me da li može da se uveze auto koji je 30 i više godina star ali je volan na desnoj strani i samo se sa desnim volanom proizvodio.

Odgovori

Polovni Automobili

Verovatno može - obratite se Muzeju automobila i proverite detalje.

Dragan Vukojevic

Ne moze, upravo sam jedan takav Auto izvezo iz Srbije zbog tog problema . Pp. Vukojevic

Đorđe

Ljudi,uvezao sam golfa 1,dobio je potvrdu muzeja i ocarinjen je...kakva je dalja procedura oko tehničkih i amss-a?Jel neko ima iskustva sa sličnim uvozom?

Odgovori

ljubitelj oldilja

kad si uvezao jesi li ocarineo kolko su carinu priznali cenu sto si upisao ? i ja hocu da uvezen nesto kako si resio kolko tesko [email protected]

Dragan Stanojevic

Pa rano je to za oldtajmera to je jos dobar auto bolji od ovih novijih bar je pouzdane nema glupe elektronike i senzora.Nije to jos staro.

Odgovori

dejan milosavljevic

E pa ovako koliko sam razumeo imam ford granadu 1982god u perfektnom stanju koja se nalazi na teritoriji austrije koja je takodje reg kod njih i koja ispunjava sve njihove standarde ;slikam auto svaki detalj br sasije br motora saobracajnu itd sa tim odlazim u BG u muzej i onda posto sve to ispunjava muzej mi izdaje potvrdu da mogu takav auto preregistrovati kodnas to jest platiti carinu bio bih zahvalan na odgovoru da li mogu takav auto doterati HVALA

Odgovori

Polovni Automobili

Tako je.

miki

Jel ovo isto vazi i za kamione,recimo Mercedes NG?Ako on nije vozilo od znacaja onda ne znam koje jeste

Odgovori

Polovni Automobili

Važi i za kamione.

Mladen NS

Vjeternik i Futog slave!

Odgovori

H oldtajmer

Konkretno niko nista nezna svako drugcije tumace ovog zakona , toje molje iskustva ovo nedelje ! U N. S preko puta zgrada nis za homogenizacilja nemacki oldtajmer papir ( kolje napolje ne tek tako dalju) mi nece prihvatiti da je talj vozilo stravno oldtaljmer , Subotica mi na granicu ( sef carine ) mogu uvesti bilo kolji godiste i 40 godina star ali motor mora da zadoljava Euro 3 i ako oldtaljmer i itd

Odgovori

NIkola

Poštovana redakcijo, našo sam golf 2 u Nemačkoj u ispravnom stanju za 800e. Bolji od ovih naših milion puta. Ispravan samo treba da se malo ofarba a to kod nas za 200e može da se uradi i imam auto da vozim još 20 god. Da li odobravaju uvoz Golfa ? hvala

Odgovori

Neupućen

Druže, ako taj auto košta 800e i još bi trebao da se ofarba za 200evra, kad još platiš registraciju, carinu, plus tu potvrdu od muzeja i druge potvrde, bez 1500evra nećeš proći a za te pare ili malko još da dodaš imaš i ovde i u Nemačkoj sasvim solidnih modernijih auta od 2002. pa na mlađe godište npr. fiat brava, renoi, alfe 156, citroeni..svi su oni tu negde sa cenom a oprema se naravno ne može ni porediti s golfom dvojkom. Ukusi su različiti i naravno nikad ne znaš šta može sutra i nabrojanim autima da se pokvari ali račun je račun i godište je godište. Pa budi realan da li bi ovde kupio za preko hiljadu evra golf dvojku da je ne znam koliko očuvan kad možeš nešto mlađe takođe očuvano.

Polovni Automobili

Koje je godište? A čim treba "malo da se ofarba", verovatno će biti problema sa dobijanjem dozvole. U svakom slučaju, pozovite Muzej automobila Beograd i vidite sa njima kakve dokaze treba da pribavite. Naravno, ako je auto stariji od 30 godina.

DraganGagi

Ljudi, jedan Oldtaijmer se ne uvozi da bi ga neko vozio svakog dana, da li vi to razumete. oltaijmer je za zaljubljenike starih auta.

bojan

i dalje ce neko da nam prodaje maglu,da se ja pitam amss bi zatvorio!!!takve probleme ljudima stvaraju pri uvozu i ostalom da nije normalno!!ono sto moze u svici nemoze u srbiji zemlji 3eg sveta,a vozila doterana iz najstabilnije zemlje,gde nemozes proci tehnicki ako je rdjav auspuh!!!a da jo nesto--sad ce neko iz muzeja da proceni koji je auto kulturno nasledje pa to je cista glupost!!!svako nek uveze sta mu se svidja,naravno da niko nece uvoziti golfa2 olupinu nego neki redak ocuvam primerak!!ima toga gore jos

Odgovori

Milan

Kakav lopovluk,stopira se navodno euro 3 standard,guraju na euro 4 da uzmu malo vece pare,pa jel nije dosta ovoliko leseva kojih se uveze placa porez,carina amss pregledi,pored toga poceli atesti za folije za sta sve nece vise!!!....sada su ovlastili i muzej u BG da mlati lovu sa tim potvrdama da se jos napuni budzet,nije dosta ovoliko krseva koji su 2004,2005 sad hoce jos vise otpada se uveze u SRB..treba pod hitno zabraniti ovo oko ovih ''oldtimer-a'' kako bi ih nazvali!!! SRAMOTA!!

Odgovori

Dado

O cemu ti pricas, oduvek si mogao da uvezes oldtajmera odakle god hoces, samo da ispunjava odredjene kriterijume. Nije to sada uvedeno

zoran

pitanje za redakciju dali je moguce uvesti americki pokap star preko 30 god koji je registrovan u eu

Odgovori

Polovni Automobili

Obratite se Muzeju automobila Beograd. Imate kontakt u tekstu.

Neupućen

Čak i da nađem nešto takvo kako će to neko iz muzeja u Beogradu da mi pregleda auto koji se nalazi u Nemačkoj i dati mi potvrdu da mogu da ga uvezem i to sve pre nego što potpišem kupoprodajni ugovor ili će ga pak pregledati na granici pa ako nije ispravan i očuvan e ajd ga ipak vrati nazad? I pride, pre nego što potpišem kupoprodajni ugovor, auto još uvek nije moj i kako će taj neko da pregleda auto koji još nije moj nego eto planiram da postane moj? Doduše moj postaje i još kasnije, kad dobijem saobraćajnu na svoje ime i upišu me u bazu vozila kao vlasnika vozila.

Odgovori

Saša

Da li po ovoj novoj uredbi mogu, i kako da registrujem auto koji je 1986.godište na period od 3-6meseci? *Inače je (neprekidno) registrovan.

Odgovori

Polovni Automobili

Neophodno je da od Srpskog Saveza za Istorijska Vozila (www.ssiv.rs ) nabavite dokaz da je vaš automobil zaista oldtajmer. Uslov da je vozilo istorijsko definisan je po statutu FIVA (Fédération Internationale des Véhicules Anciens), s obzirom na to da je

rabadzija

da li to vazi i za kamione

Odgovori

Polovni Automobili

Najbolje da proverite u Muzeju automobila Beograd kakvo je stanje sa kamionima.

Обесправљени грађанин

Мене живо занима ко је и када овластио приватан музеј да издаје такве потврде? У ком Службеном гласнику и под којим бројем решења/уредбе/правилника, шта год, је објављено да је музеј овлашћен да издаје такве потврде?

Odgovori

Дука

Ја сам још пре 9-10 година хтео да увезем тристаћа из словеније, тј. да га вратим у земљу порекла, ауто је био у перфектном стању само што сам морао да се цимам да одем до словеније и да потпишем купопродајни уговор са продавцем, да се вратим у бгд и тражим од истог тог музеја аутомобила да ми изда одобрење да могу да увезем тај ауто, па тек након тога да се вратим до словеније да узмем ауто и да га по доласку на нашу границу пријавим за царињење и све остало. Мало превелика зајебанција од стране наше бирократије (исто као и са потврдама о увозу половњака ових задњих месеци), полован ауто је полован и никад неће бити нов, тако да ако увозим полован олдтајмер или 5-10 година стар ауто, папирологија треба да буде иста па колико кошта да кошта, али нашој држави није стало да има задовољне пореске обвезнике већ мора да их исцеди максимално и да их одржава таман толико колико да преживљавају из године у годину.

Apatinac

Čitam komentare i smeškam se.Sve je lepo napisano.Pogledajte na oglasima recimo u Nemačkoj koliko košta jedan auto u fabrickom stanju ili restauriran do naj sitnijeg dela i šrafa iz pomenute godine.Cifre su i suviše velike za naš džep a onaj ko poželi da ima ljubimca od par desetina hiljada eura tome neće biti problem ni tih 5.hiljada dinara za muzejsku taksu i porez od 20%.A ako se neki smrtnik zaludjuje da ce kupiti neki dečački san za 500-1000e,skvrcati za taksu od 5k dinara i uspeti da dobije papir i registruje kao oldtimera čisto sumnjam da ce uspeti jer ne igra ulogu samo godiste vozila nego i stanje,a za dobro stanje treba i dobar džep.Golf kec od 90k kilometara 10.000e pa izvolite!

Odgovori

Bojan

Nije poenta u 5 ili 7 ili xyhiljada dinara takse, nije poenta u imanju ili nemanju novca već je poenta u tome što ova naša država svojim nakaznim odlukama pljuje i gazi svoje građane kao da su stoka bez mozga. Donosi odluke koje obavezuju građane da privatnim firmama uplaćuju novac za razne besmislene potvrde. Hajde da ja otvorim neki muzej automobila pa da svi vi meni uplaćujete za potvrdu a ja ću da štampam čak i u boji ako treba. U prethodnoj temi sam napisao da se Pablo Eskobar prevrće u grobu jer se on nije genijalno setio da svi Kolumbijci njegovim firmama uplaćuju novac po naređenju države Kolumbije. Sve čisto sve po zakonu a debela lova njemu u džep i niko ga ne juri da ga ubije! Zar to nije lepo? Tako muzej, tako zastupnici proizvođača... A mi goveda! A sve potvde leve! Kada budem pravio ženi stalak za cveće od betonske armature tražiću saglasnost ovlašćenog uvoznika betonskog gvožđa jer mu menjam osnovnu namenu. Polako sazreva vreme za fekalno obrađene motke!

Branislav Jankovic

Nisam shvatio poentu, zar ne treba neki RR da bude taj primerak ili npr. Honda S500-S600, Nissan President, a ne zagadjivaci okoline i krsevi-poznati kao chemitrail.... Pa dokle taj germanski otpad ovde, osvestite se. Druga stvar je da su zaista cene realne, ali te cene od 10K za Krsa je po 5 godina vuku po oglasima-i vise, to je cena koja se ne placa jer ne vredi, dakle niko ne kupuje-zapravo proda se za pet-10 puta manju cifru-koja je i dalje nerealno velika. Proba da vidi da li ce neka budala da se zalepi za to i da -mu klasicno uvali djubre. Realno je da na kraju zavrsi na nekom smecu gde plati veliku sumu da ga ostavi-a da ne placa velike takse-stipse, moze da ga parkira sa nekom skupom dozvolom-ne i da vozi jer tokosta sve, ili se proda za 10 puta manju cifru-retko-zapravo nikada se ne uvali za 10K. Trece sve te primerke odlicno odradi Sabac-za smesan novac, pa se vrate u evropu kao Sabacki original.

Branislav Stojsavljevic

Postovana redakcijo posedujem golfa 3 godiste 1994 sa predjenih 46000 kilometara sve jos original na njemu osim guma i akumulatora solidno ocuvan kao da je sada izasao iz fabrike ! dali mogu da ga carinim u Srbiji nalazim se u Nemackoj na radu i postao sam penzioner pa gi da ga uvezem sa sobom u Srbiju jer mi je draga uspomena !!! molim vas da mi odgovorite ako je moguce !! S postovanjem . Stojsavljevic .

Odgovori

Carinik

Možete, kao povratnik iz inostranstva.

Polovni Automobili

Automobil mora da ispunjava Euro 3 standard bez obzira na Vaš status.

steva

kod nas auto od 30 godina obicno je ili u sljivaku ili u otpadu koji jadni nas spmenik kultre dok se zapad pocetkom 20 veka vozio u kolima mi smo imali samo konje i volove za 100 godina nismo napravili ni biciklu sa motorni pogon sve sto smo imali je tude licence pa cije to spomenice kulture treba da uvozimo kod nas

Odgovori

Nikola

Može li redakcija ili neko od komentatora objasniti stavove Klubova oldtajmera po pitanju statusa postojećih vozila koja su u Srbiji, a starija su od 30 godina. Primera radi, imam Golfa I 1982. godište, da li se on sada tretira kao oldtajmer?

Odgovori

Perić

Kao što rekoše Polovni Automobili, oldtajmeri nemaju nikakav poseban status. S tim da su po Zakonu oldtajmeri i dalje ona vozila koja su u proizvodnju kao takva ušla pre 31.12.2017. a ovo za uvoz je posebna uredba koja dozvoljava vozila starija od 30 godina. Jedinu specijalnu mogućnost koju imaju oldtajmeri jeste registracija na proizvoljan broj meseci.

Дука

Без увреде, ја га сматрам за ђубре, али свако вози оно што мора или што може, тако да ми не узимај за зло због коментара.

Dado

Duka, jel ti mustang iz 69 godine smece? Da li je SS smece? Da li je neki stari porshe smece? Nemas ti pojma sta je smece.

Polovni Automobili

Oldtajmeri nemaju nikakav poseban status u Srbiji, tako da se tretiraju isto kao i svi drugi automobili.

egeric

u srbiji ima vise old tajmera nego u celom svetu samo sto nisu za u muzej nego za reciklazu

Odgovori

Perić

Neće ni moći da se uveze bilo koje vozilo staro 30+ godina, već samo ono za koje muzej proceni da je u dobrom stanju i da je originalno i da predstavlja svojevrstan spomenik tehničke kulture. Muzej tu procenu nalaćuje 5000 dinara.

Odgovori

Kamper

a) očuvanom i održavanom u originalnom i ispravnom stanju (ko odredi to ) ovo znaci mogu da uvezem camper starije od 1987 godine koji dobro m stanju naprimer neko mi onda odgovori . Ako vec neko probao kamper uveziti kamper koji nije euro 3 po ovome novom kolko tesko nek nas obesti nas posto jos dvojicu znam koji prati ovaj sajt raymilja u tome ?!

Odgovori

potencijalni oldtajmer kupac

Ko odredi dali smem da uvozim ili ne tog oldajmera ? "očuvanom i održavnom u originalnom stanju " ako neko odgorovi na to makar redakcija mi odgovori na to ?

Sinisa

Imam golfa 2 iz 1987 u ekstra stanje kako da ga izvezem u Nemacku

Odgovori

Rent a car Iznajmite me

ne postoji kako da ga izvezem vi ga prodate nekom iz nemacke i on ga odveze tamo i plati carinu 10% jer ova teritorija nije u eu i porez i to je sve njegovo

iznajmite.me

zaot date oglas na internetu i naci ce se neko ko ce ga kupiti npr. na mobile.de autoscout24.de itd

Alexandar

Ako hoces da izvezes nemas nikakvih problema,samo nadjes kupca.Tako je i moja toyota RA61 1987 godiste izasla.Ovde su mi nudili 200-300 e a tamo sam dobio cenu od 1700 e bez cenjkanja (unikatna masina i jos mi motor otisao zbog stvarno slabog trzista delova).

Branislav Jankovic

Ne trudite se, puni su oni otpada. Trazice vam milion stvari, sve treba da bude originalno ida to dokazete-to ne postoji-sve je iz kine ili turske od delova. Tako da ne gubite vreme vec zamenite za neki pristojan auto, naravno sto dalje od tih kinesko-albansko-tursko rumunskih krseva-tkz.brendova lose izrade i nebezbednih zagadjivaca. Tose pokazalo vec i te nove necete moci registrovati jer zagadjuju vise od nekih oldtajmera ne evropskih. Svako dobro da dugo pozivite.

Polovni Automobili

Treba neko iz Nemačke da ga kupi.

Igor Mladenovic

Golf 2 sa slike iz Vaseg teksta u Nemackoj kosta preko 5 hiljada eura. Vise od golfa 6. Dzaba nam radovanje!

Odgovori

zoran zoran

Ovaj golf sa slike se prodaje u srbiji i samo je jedan običan prefarbani krs!

bojan

Evo još jednog dokaza da je ova država nekom majka a nekom maćeha!! Potvrda od muzeja automobila u Beogradu!!??? Šta su oni? Svetski poznati stručnjaci, takvi autoriteti. Sada ćemo i muzeju plaćati potvrdu koja košta'' koliko'' i zašto toliko koliko god to bilo! Zašto uvek moram da platim nekome neku potvrdu??? Zašto???

Odgovori

Gabor Kovac

Bojane svaka cast dobro si napisao !! srbija samo otima narodu pare na svakom cosku !!!

Sasa

Poenta celog zakona je da se napravi posao vlasniku privatnog muzeja, a on je, ako se neko ne seća, bivši ministar kulture (naravno- iz vladajuće partije). Verovatno je ovo cena da preda funkciju kad je pukla bruka sa, koliko se sećam, namerom min. kulture da pogasi neke muzeje, valjda. I sve dok bilo koja politička opcija ima više od pola poslanika u skupštini, nema ovde demokratije. Pa sad sedite kući na dan izbora, i dozvolite im da se bahate i j...u nas u mozak.

sasa

Danlibto znaci da je izbacen onaj deo vezano za godinu prizvodnje nekog modela (ako je poceo da se proizvodi pre 1987)

Odgovori

Polovni Automobili

Da, taj deo je izbačen. Sada se računa samo 30 godina.

Stefan

Sad mogu da kupim u nemackoj BMW 850i. Odlicno

Odgovori

djole

pa i ne bas, e31 je poceo 1989 da se proizvodi..... zato mozes e32 neki ili staru peticu, sesticu.....

Aca

Da, da e tu ces da se usrecis, samo na tebe cekaju gore

dr..

i ja kad sam bio u pubertetu isto sam mastao....

Калуђер

Музеј аутомобила, као приватна установа, да издаје потврде?! Приватни мобилни број телефона за информације?! Ау, па ово није било ни 90-их...

Odgovori

Nenad

a ti si vidoviti saban pa znas da li je broj privatan?

Nevera

Da li si nekad načuo negde da 90% firmi ima umrežene SLUŽBENE mobilne telefone ili je to za tebe leteći tanjir? Bože sa kakvim ljudima ja delim ovu državu,tebi smeta što telefon nije fiksni, ej zapitaj se da li si u redu...

Perić

Ko zna ljude iz muzeja (a ima nas ovde nemalo koji ih znamo... dobro znamo i njih i tu instituciju) znamo da to i jeste suštinski privatna firma, otprilike sve i ostalo u ovoj državi što zavisi od nečijeg ličnog mišljenja i lične koristi. U pravu je Kaludjer, nema potrebe da ga napadate. Ima nas ovde koji i znamo da su oni svojim ortacima dozvoljavali i uvoz vozila iz 80ih da bi ih posle preprodavali ovde i delili zaradu, a normalne likove su drndali i nisu dozvoljavali uvoz (ovo je konretan istinit primer) BMW-a 3.0 CSi iz 72ge iako je ta karoserija počela da se proizvodi 68me jer je sa tim motorom postojala tek od 71ve što se kao kosilo sa onim "ušao u proizvodnju pre 31.12.1970" i što po njima taj auto nije predstavljao spomenik tehničke kulture. Ima još mnogo primera. Drugo, potvrda od muzeja je pre 5 godina koštala 1000 dinara, pa 2000, sad je 5000, samo da bi ti datum proizvodnje iz saobraćajne preveli na srpski jezik, pošto jelte carinik na granici ume da pročita datum iz npr nemačke saobraćajne samo ako je datum preveden na srpski. Toliko o tome.

Калуђер

Ненаду и Невери - слабо капирате, генијалци, а слабо и читате. Прво, ако је тај музеј установа приватна ( а јесте), приватан је и број, односно нема никакве везе са државним институцијама под чијом ингеренцијом треба да буде овај пројекат. Друго, нисам ни поменуо да ли је број мобилног или фиксног телефона, реч је о горе наведеном проблему, а не о врсти телефонског броја. 'Ајд' сад, полако, ред, по ред... разумећете, надам се.

Vladan

Osnivači Muzeja su Skupština grada Beograda i Bratislav Petković, kolekcionar iz Beograda, vlasnik zbirke istorijski značajnih automobila i arhivske građe o razvoju automobilizma u nas.

@Nevera

Pa i jeste malo neprofesionalno stavljati mobilni telefon za dobijanje nekih informacija, isto kao i kada bi neko stavio email adresu za dobijanje informacija "[email protected]". Kad se na to doda i cinjenica da je u pitanju privatan muzej ciji je vlasnik gle cuda bivsi ministar kulture i clan SNS-a, onda posebno taj broj telefona udara na ganglije. Meni isto tako smeta sto sam delio drzavu sa ljudima kao sto si ti, jer umesto da podrzis coveka u borbi protiv ovakve vlasti tebi to nista ne smeta i sve deluje super!

Brzi

Da Bude Originalno Sve Na Njemu I Potpuno Tehnicki Sve O.K.Pa Takvi Oltajmeri su Skuplji Na Zapadu 3-5 Puta-Nego Kod Nas,Stranci Dolaze Na Balkan I Traze Takva Kola Da Kupe za Sebe...

Odgovori

branko mitrovic

bravo daj boze da se ovo odrzi i najzad nesto pametno u automobilizmu BRAVO jos jednom

Odgovori

Niki

Za sta zemljace bravo , jel znas ti da citas ?

Jacko

@Niki Kad uzmemo u obzir cinjenicu da pre ovoga nije bilo moguce uvesti oldtajmere proizvedene od '70, na neki nacin i ovo je napredak za ljubitelje automobila i kolekcionare i bas mi je drago da se ovo desilo :)

axle

ti mora da si sin Željka pink Mitrovića

Nikson

Mislio sam da je makar ovaj sajt postedjen SNS botova!

mirko pavlovic VR6

Питање за редакцију сајта,да ли је ово проверено и од кад почиње да важи уредба? Иначе,веома интересантно ,ако је истинито и ако ови наши не закомпликују нешто са папирологијом... Највећи проблем је у томе што су олдтајмери у иностранству 5 до 10 пута скупљи него код нас,али опет може да се нађе нешто занимљиво :)

Odgovori

Polovni Automobili

Provereno je i već je stupilo na snagu. Ali se čak i pre početka potrage za nekim automobilom konsultujte sa ljudima iz Muzeja automobila Beograd, da biste znali šta ćete uopšte moći da uvezete.

Andjelko Marijanac

sta reci a ne zaplakati uvek nesto nakaradno i nejasno

Odgovori

Roki

Na sta da navale , na 30god staro vozilo ? E moja Srbijo, mazu oci narodu zato sto sledi uskoro euro 4 za uvoz polovnjaka.

Odgovori

Dejan

Pa svi Golfovi "dvojke" su već u Srbiji...ima ih pomalo i u CG, BiH...

Odgovori

Marko

Pomalo u BiH? :) Mada dobro, mnogo je TAS-ovaca...