Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Koliko košta ukucavanje novog broja motora, tzv. PUS-ovanje

Koliko košta ukucavanje novog broja motora, tzv. PUS-ovanje
Postavljeno 21.08.2019. u 12:07
Autor: Dragan Romčević

VAŽNO !!! - navedene takse i druge dažbine više nisu aktuelne, pošto je tekst objavljen 2019. godine. Proverite u policiji šta i koliko treba da se uplati. 

Nakon zastoja i neizvesnosti koji su brojnim vozačima izazvali popriličan stres, ukucavanje novog broja motora sada je moguće obaviti bez problema.

Cena nije astronomska kao što ste nedavno mogli da pročitate u medijima. Problem je u tome što su oni u priču o motoru ubacili cenu veštačenja broja šasije, a to su dve odvojene stvari.

Procedura

Ovo je procedura ukucavanja novog broja motora (tzv. PUS-ovanje):

1)    Ako se na tehničkom pregledu utvrdi da je broj motora oštećen, tehnički pregled vam izdaje izveštaj o identifikacionoj ili ID oznaci motora (tj. broju motora) na posebnom obrascu.

2)    Sa tim izveštajem odlazite u nadležnu policijsku upravu, odnosno policijsku stanicu prema mestu prebivališta i podnosite zahtev za utvrđivanje ID oznake motora, tj. forenzički pregled broja motora. U Beogradu to je stanica u Bulevaru despota Stefana 107 (nekada Ulica 29. novembra).

Uz ovaj zahtev prilažete:

a)  izveštaj o ID oznaci koji ste dobili na tehničkom pregledu

b)  dokaz o plaćenoj republičkoj administrativnoj taksi (uplatnica – 3.000 din)

c)  dokaz o plaćenoj naknadi za forenzički pregled ID oznake motora (uplatnica – 1.970 din)

d)  dokaz o poreklu i vlasništvu vozila (npr. očitana saobraćajna dozvola, uverenje iz službene evidencije vozila)

Forenzički pregled u opravdanim slučajevima može izvršiti i neka druga organizaciona jedinica MUP-a koja nije u mestu prebivališta vlasnika, a u čijem su delokrugu poslovi forenzike.

Ako broj motora zaista nije vidljiv, odnosno toliko je oštećen da ne može da se pročita, vlasnik se upućuje na ukucavanje novog broja motora.

Gde se radi ukucavanje novog broja motora?

U Beogradu se radi samo u AK Kompresor i košta 3.600 dinara. Što se tiče drugih gradova, reći će vam na samom pregledu u policiji.

Kako su nam rekli u AK Kompresor, cena je ista bez obzira na vrstu vozila (motocikl, kamion...).

Zakazuje se telefonom, a čeka se obično 5-7 dana, što zavisi od opterećenosti.

Mogući dodatni troškovi

Postoji mogućnost da ćete morati da nabavite potvrdu predstavnika proizvođača u Srbiji o tipskoj oznaci motora koji je ugrađen u auto.

Razlog leži u načinu na koji se određuje novi broj motora koji će biti ukucan umesto starog. Imamo dva scenarija:

1)     Može da se vidi tipska oznaka motora, ali ne i ostatak

Ukoliko nije moguće u potpunosti utvrditi ID oznaku motora, ali je utvrđena tipska oznaka motora, u potvrdi o izvršenom pregledu biće navedeno da je potrebno utisnuti novu ID oznaku motora, koja se sastoji od postojeće tipske oznake motora na koju se dodaje poslednjih sedam znakova iz broja šasije, odnosno VIN oznake (zvanično ID oznake vozila).

2)     Ne može da se vidi ni tipska oznaka motora

Ako ne može da se utvrdi kompletan broj motora, uključujući i tipsku oznaku motora, onda vlasnik mora da nabavi potvrdu predstavnika proizvođača u Srbiji o tipskoj oznaci motora koji je ugrađen u njegov auto.

Dakle, isto kao i u prvom slučaju, novi broj motora će biti tipska oznaka motora dobijena od predstavnika proizvođača plus poslednjih sedam znakova iz broja šasije, odnosno VIN oznake (zvanično ID oznake vozila).

Cena potvrde predstavnika proizvođača zavisi od firme do firme, a negde je i besplatno.

Ukupni troškovi

1) republička administrativna taksa – 3.000 din

2) naknada za forenzički pregled – 1.970 din

3) ukucavanje broja motora – 3.600 din (u AK Kompresor u Beogradu)

4) ukoliko bude potrebno, potvrda predstavnika proizvođača - cena zavisi od firme do firme, a negde je i besplatno

Ukupno: 8.660 din  (sa uplatnicama i ukoliko nije potrebna potvrda proizvođača)

Da li moram dva puta da plaćam tehnički pregled ukoliko se radi ukucavanje novog broja motora?

Ne – u ovom slučaju plaća se samo jedan tehnički pregled.

Ukoliko je u pitanju bilo kakav drugi problem sa automobilom, imate tri dana da ga otklonite i da se vratite na tehnički. Ukoliko prođe više od tri dana, moraćete ponovo da platite.

Kako se obavlja „ukucavanje“ novog broja motora?

Radi se laserom ili ukoliko to fizički nije moguće zbog mesta na kojem se nalazi stari broj motora, može i mehanički.

Broj motora se utiskuje na blok motora na ravnoj podlozi u nizu i bez razmaka, u jednom redu, izuzetno u dva reda. Ukoliko je moguće - neposredno pored oštećene oznake.

Vlasnik dobija tri primerka Potvrde o izvršenom utiskivanju novog broja motora. Odlazi na tehnički pregled, gde mu u registracioni list automobila upisuju novi broj motora.

Kupujete auto – možete li na tehničkom pregledu da proverite u kakvom je stanju broj motora?

Ne može da se proverava izdvojeno broj motora.

Ako auto uđe na liniju tehničkog pregleda, mora da se uvede u sistem i da se obavi kompletan pregled, pri čemu se prijavljuju sve nepravilnosti. Takođe se plaća puna cena tehničkog pregleda.

Foto: Dragan Romčević

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 89
Pregleda: 49340
Ocena: 4.6
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Bane

Ljudi, evo novi info zaključno sa danom 04.11.2022 u Beogradu. Prošla se cela procedura i sve završeno za jedan dan. 1. sa tehničkog skinut i poslat na forenziku. Oni ti spreme sve papire koji trebaju i potrebno je još uplatiti za pregled. Cena forenzike je na linku https://ibb.co/56nMcwz 2. Radno vreme forenzike https://ibb.co/6WNBSNC (u 29. novembra) Oni konstatuju da se broj ne vidi, preuzmu papire i izdaju potvrdu s kojom se ide na ukucavanje novog broja. Od 9 do 10 rade preglede, oko 11h podele potvrde da može da se ide na ukucavanje brojeva. 3. Spisak firmi koju u BG rade kucanje https://ibb.co/LgYJdkR 4. AK kompresor najbliži, većina nas otišla kod njih jer rade od 11-14 ukucavanje. Stali u red i jedan po jedan, kad ti ukuca broj, odeš i platiš kod njih. Motor 5.000 a šasija 10.000. Proces traje pola sata. Kad završe, dobiješ papir s kojim ideš na tehnički i to je to. Nakon ovoga, izgleda da sledi i zamena saobraćajne. To ću znati kad narednih dana odem da registrujem kola.

Odgovori

Sasa

Pored takse od 3000 rsd iz mup-a su me poslali u kompresor da platim udvrdjivanje tipa motora 6000 rsd pa sam se vracao u mup po podvrdu i onda nazad u kompresor na utiskivanje broja motora koje kosta 5000 rsd. Znači za kragujevacki fiat punto koji se pravio u jednoj varijanti motora, 14.000 rsd, sve ukupno.

Jasna

Informacije su zastarele i netačne, zbunjujete korisnika. Cene su promenjene a vi na uplatnicama imate napisano jedno a u pojašnjenju piše drugačije. Prepisala sam vaše uplatnice i uplatila po vašem uputstvu više taksu od 1.970,00 koja je ukinuta pre više od dve godine(naravno moj problem što sam vam verovala).Moja preporuka nemojte objavljivati informacije koje niste u mogućnosti da povremeno proveravate i usklađujete sa promenama.

Odgovori

Polovni Automobili

Izvinjavamo se na neprijatnostima zbog zastarelih informacija, ali ova tema je bila veoma "aktuelna" i problematična za veliki broj vozača u tom periodu, pa smo objavili tadašnje informacije.

Polovni Automobili

Izvinjavamo se na neprijatnostima zbog zastarelih informacija, ali ova tema je bila veoma "aktuelna" i problematična za veliki broj vozača u tom periodu, pa smo objavili tadašnje informacije.

broj motora 5.5.2020

Procedura za utiskivanje broja na motoru. Taksa za forenzicki pregled 3000 din ( 5000 za sasiju kome treba) , to moza da se zavrsi relativno brzo. Za grad Nis forenzicki pregled je sredom PU Crveni Krst od 10H, izvestaj se dobija istog dana ukoliko covek koji vrsi pregled bude dobre volje ako ne ponedeljkom . Nakon toga sa izvestajem se ide u bivsii AMSS sada Rincic AMK i tu se placa 4000 din dobijate racun fiskalni na kome pise ukuc.br. motora i nastaje PROBLEM. Odatle vas salju u auto servis PIRANJA odn. auto centar Petrovic 018 gde pokusavaju da vas ODERU i gore vam traze jos 5000 din ili vise za pripremu auta za kucanje . Iako ste vec dobili racun na kome pise da je placeno kucanje motora. Tu dobijate neki NOTA RACUN koji nije validan jer nije fiskalni racun. Ako hocete da pomenuti servis uradi kompletnu uslugu odnosno da vam zavrsi forenziku i ostalo trazice vam od 18000 do 20000 din a realna cena je 7000 din. Nakon ukucavanja broja idete opet u Rincic AMk po izvestaj

Odgovori

Sinisa Mladenovic

Braco rodjena,ovo sa brojem motora je cista budalastina.u svim evropskim zemljama je motor potrosni materijal kao guma, kocnica ,ulje samo kod nas prave problem.to je izmislila neka pijana budala koja sedi u kancelariji i kojoj je dosadno.treba dobro otvoriti oci i ici kod pravih majstora pre tehnickog da provere sve da nebi doslo do problema

Odgovori

Dejan

imam problem korodirao br motora,sve papirologija odradjena sve placeno a nema ko da ukuca br motora,i sad cekam ko budala,pa mi nije jasno sta mi da radimo koji smo 300 500km od beograda i sta je ta firma kompresor ili kako se zove toliko posebna da samo ona ima licencu za utiskivanje br a ovi ostali nepismeni da to urade a rade godinama taj poso,i sve je vraceno na staro navodno 6 meseci,znaci da je neko omogucio njima da oni uzmu novac a mi da imamo veci trosak,ja sam do sada potrosio 30000din ako jos odem u bg za br to ce da bude 50000din,a auto vredi 1000e,pa nema smisla

Odgovori

Polovni Automobili

Licenca je produžena privremeno za 6 meseci svima koji su je imali ranije. Međutim, od nadležnih nikada nismo dobili listu svih pravnih lica sa tom licencom, tako da znamo samo za AK Kompresor.

Stefa

Trenutno niko ne radi ukucavanje broja motora. Novi pravilnik! Auto koji ke star 14 god. Ne vidi se broj motora.. A sve vreme se registrovano. Da ga bacim?

Odgovori

Milorad

Počelo je utiskivanje brojeva. AK Kompresor je počela utiskivanje na stari način. Zakazuje se. Ja sam sada zakazao, prvi slobodan termin je bio za 8 dana. Cena za broj motora je 5.000,00 din.

Polovni Automobili

Milorade, zahvaljujemo se na obaveštenju.

miroslav

Upravo su me vratili sa tenickog pregleda yat sto mi se nevidi broj motora u pitanju je renault megan. Procedura dobijete papire idete U sup platite taksu 3000 plus porenicki pregled 1980 din forenzicar vas salje za potvrdu u BG u glavno prestavnistvo vase marke automobila da vam ocitaju broj motora to placate 4800 din vratite se u sup ako je sve u redu dobijate tri potvrde i broj motora idete na ukucavanje ko to radi platite jos 5000 din pa onda opet tehnicki 4800 pa ako je sve u redu prolazite pa nova saobracajna jos 3500 jer je promenjen broj motora i td batice potrosi se novaca dosta ..

Odgovori

Baki

Uvezao sam auto 21.07 i ispostavilo se da se ne vidi broj motora.Receno mi je da sacekam jer ce verovatno vratiti stari zakon i dozvoliti pusovanje.Ima li neke naznake o tome?I jos jedno pitanje...Na koji nacin mogu uzeti auto sa spedicije u kojoj sam ga ostavio i koji su troskovi i procedura?Hvala unapred.

Odgovori

Polovni Automobili

Nismo čuli ništa o tome. Za drugo pitanje morate da vidite sa tom špediterskom agencijom.

Rade

Baki,imamo zajednicki problem, ali je malo nelogicno da nema vise komentara i interesa sobzirom da je uredba donesena 16.07 2019 i osim najave da ce se to promeniti nista se ne desava .U emisiji SAT na RTS1 29.10 2019 je najavljeno da ce doci do promene uredbe pa mozes pogledati na You Tubu ,naslov jeste: SAT: BEZ BROJA MOTORA NEMA NI REGISTRCIJE NI UVOZA.Na carini su isto nezvancno rekli da je uredba u pripremi.

Misko

Ima puno ljudi sa istim problemom neki idu i krivim putem cini mi se a to je ukucavanje motora na crno.Ja sam za inicijativu da se organizuju potpisi za promenu zakona ili pravilnika i ukinemo broj motora.

Marko Scekic

Juce sam bio na tehničkom, rekli su mi da se nevidi broj motora,tj da ga nema. Na soferci i na vratima suvozaca se vidi broj sasije.Koja je sad procedura koju od naknada u 29.novembra treba da platim. Koja je cela procedura i koliko to sve otprilke kosta? Da li je neko skoro imao slicna iskustva

Odgovori

Marko Scekic

Kupio sam auto pre godinu dana, od rodjaka, auto je tada bio registrovan. Danas su na tehnickom utvrdili da se ne vidi broj motora. Na sasiji se vidi broj na vratima suvozacevim se vidi nalepnica. Koja je sad procedura i koliko para sve to iznosi? Zbunjuje me prica da treba da se ide i kod sudskog vestaka i da to iznosi 25000?Hvala unapred na odgovoru

Odgovori

Zoran Bosiokovic

Ako uvozim Volvo iz Svedske treba da odem u njihov servis da kazem gde vozim auto, da mi pokazu gde jw broj, da vidim dali je to, to pa da krenem put najpametnije zemlje?

Odgovori

Zoran Bosiokovic

Broj motora na zapadu sluzi za kupovinu rezervnog dela za isti kao sto radimo i ovde. Hocemo u EU a zakoni nesvrstanih.

Odgovori

Zoran Bosiokovic

Ako se broj motora stvarno ne vidi, a takvih je malo, u redu ali ako nemogu da nadju broj motora na tehnickom nji treba zatvoriti bez prava da ponovo to rade.

Odgovori

Zoran Bosiokovic

A kakvo pusovanje? Zar nemoze od servisera da se potrazi na osnovu broja sasije koji je broj motora i neka izdaju potvrdu. Svaki proizvodjac ima istoriju proizvodada sa kojom sasijo koji je motor.

Odgovori

Zoran Bosiokovic

Mora odobrenje servisera, njihova ugradnja i atest. Ja sam dvaputa ugradjivao.

Odgovori

Zoran Bosiokovic

Postoji broj na menjacu.

Odgovori

Zoran Bosiokovic

Mozes ali treba ti potvrda od servisera da taj motor moze u taj auto i ta potvrda nije jeftina. Ugradnju moze da radi ovlasceni servis ili bilo koja prijavljena radionica koja ce racun da izda. Treba ti kodni broj kad kupujes motor pa sa sa svim tim u AMS na atest. Ja sam ubacio motor i vise mi se isplatilo, (posto sam to sve sam radio), da na starom uradim generalku i da ga vratim nego da placam papire i tudj nerad. Rodjeni smo u pogresnoj zemlji.

Odgovori

Zoran Bosiokovic

Policija je na ulici zaustavila moju komsiku i trazili da vide broj iako u saobracajnoj nemogu bez citaca. Rekli su joj da se ne vidi i da mora na ukucavanje iako neki automobili imaju na nepristupacnim mestima utisnut broj. Dali je policajac merodavan, strucan, i dali na ulici ima uslova da pregleda stanje broja a tvrdim da kod 95%vozila moze da se ocita.

Odgovori

Zoran Bosiokovic

I na menjacu ima broj.

Odgovori

Edin

Auto sam uvezo u srbiju dao na carinljenlje 21.06.2019..mesec dana je trebalo da se zavrsi carina tacnije 25.07.2019...stime sam dobio da broj motora nije citljiv zbog korozije i sad odem u sup i kazu mi da po novom nemogu da registrujem auto..

Odgovori

Rade

Imamo isti slucaj,dali si ti nesto uradio ili cekas da se promeni uredba?

jedinstven problem

bio sam na tehnickom, ne vidi se broj motora, uputili me ne secam se vise valjda u SUP, tamo su mi rekli dodji tad i tad tu i tu, dolazi vestak. Ja doso, vestak mi dao potvrdu da se ukuca broj. Broj je ukucan u AMSS koliko se secam. Otiso sam na registraciju i to je sve zavrseno. Problem je nastao kada sam na parkingu gde je dolazio vestak, slucajno oborio jednu banderu i ulubio svoj auto. Ko ce da mi plati sad tu stetu popravke auta. nisam ja isao na vestacenje radi zabave, nego sto sam morao.

Odgovori

Damir

Samo da ne uvedu serijski broj klipa, radilice, filtera, menjača, volana,... Nadam se da neće.

Odgovori

Dragan

Pre nego sto vam kazu na tehnickom da nemate broj motora,tj da oni ne mogu da ga nadju,nadjite upitstvo za svoj mode automobila na internetu ako nemate u kolima,u njemu pise gde se nalazi broj motora i mozete ga sami pronaci,verujem da mnoge radnike na tehnickom ne interesuje mnogo da se potrude da to urade pa im je lakse da kazu da ne mogu da nadju broj motora kao sto su meni to uradili

Odgovori

Aca

Imam jedno pitanje. Uvezem auto na kome nije citljiv broj motora. Po zakonu mogu samo da ga rasturim u delove. Jer mogu ja u srbiji da legalno kupim isti takav motor u i da ga ubacim u sporan automobil?

Odgovori

Polovni Automobili

Da.

Sale

Sto pre peticija za ukidanje zabrane uvoza auta bez broja motora. Da li sajt polovni automobili mogu da podrze njegove verne korisnike ili cemo mi to sami morati da otganizujemo.

Odgovori

Misko

Da se napravi peticija za ukidanje broja motora i kraj,dokle vise.Nema coveka u Srbiji da nije cuo bar 5x u zivotu da se nekom ne vidi broj motora i da ima problema zbog toga.

Vladimir Vujicic

Bravo, jos jedan nacin kako od naroda uzeti novac.. Kakav pus u zakonu se pominje samo broj šasije. Kada ce motor biti obican rezervni deo kao u drugim zemljama ..najboilje je staviti i broj na menjacu pa i tu naplacivati takse...

Odgovori

Cviki

Ovo zaista nema smisla. Ja sam uvezao auto koji je bio moj lični u inostranstvu, i tom prilikom je utvrđeno da se ne vidi broj motora zbog korozije. Neko je probao da skine koroziju da očitaju broj sa šmirglom, najverovatnije, I kad nisu uspeli, samo su napisali da se ne vidi. U servisu su ga naprskali sa sprejom za skidanje rdje, i sada je vidljiv. Ja sad onda ne mogu da odem u AMSS, jer je neka budala loše uradila svoj posao??!! I šta uopšte ja mogu sad da uradim? Ja sam ga uvezao pre ovog idiotskog zakona, tj. pre 19.jula

Odgovori

Polovni Automobili

Ako je uvežen ranije, onda može da se ukuca novi broj.

cviki

To je sve u redu,ali se sad vidi ceo broj,zasto bih ga morao kucati,i dati opet pare za to,ako je broj vidljiv?

Polovni Automobili

Onda vidite sa AMSS, pokušajte da rešite problem, mada ne verujemo da će biti neke koristi od toga. Žalite se prvo njima, a zatim vidite sa policijom. Zaista ne možemo da damo nikakav koristan/pouzdan savet u ovoj situaciji.

Mile

Imam isti problem, auto uvezen u maju 2019. AMSS nije ni probao da skine povrsinsku korooziju samo su izdalii potvrdu sa napomenom da je broj motora korodirao. Prskanjem spreja za ciscenje motora iz daljine uspeo sam da skinem deo rdje i siguran sam da se moze skinuti cela i da ce se broj videti, ipak nisam imap pristup bez stavljanja auta na kanal. Isto me zanima ukoliko se broj bude video, koja je procedura tada? Da li moram nazad do AMSS ili se sve to moze resiti na tahnickom? Ili pak moram potpuno besotrebno da ukucavam novi broj?

Polovni Automobili

Proverite prvo sa AMSS da li može nešto da se uradi, ali najverovatnije ćete morati da ukucavate novi broj.

PUS-ovac

PUS - Po Uputstvu Supa PUS- Posle Ukucavas Sam

Odgovori

laki

pozd .prosle godine sam kupio astru f u maju mesecu gde je i uraden tehnicki pregled reg voilo i ove godine kad sam otisao na teh pregled ustanovljeno je da nije taj broj motora u autu. po sabracajnoj ima pus broj koji ne odgovara ovom broju motora koji je sada u voilu koji takode ima pus broj . sta moze da se uradi jer neko je pre mene zamenio motor ali nije uveo pravi broj i sad ne mogu da ga registrujem ili ima nacina

Odgovori

Polovni Automobili

Teška situacija. Legalno sad ne možete da uradite ništa. Jedino da prođete standardnu proceduru zamene motora, ali morate da imate račun kojim dokazujete da ste taj motor kupili...

JA OPET

Laki ono sto ti kaze administrator ovog texta, legalno nikako, ali ono suprotno je majka u ovoj psecoj drzavi. Na pr ja bih ti to savetovao!

Vlada

@Laki..Ako ubaceni motor ima pus broj,znaci da je legalan,nije stranac..Pokusaj da nadjes bivseg vlasnika,da ti dostavi potvrdu o poreklu tog motora..Potvrdu o poreklu izdaje sup na osnovu saobracajne dozvole,automobila..Cinjenica da ti auto nije oduzet,je za tebe dobra,jer da je motor nelegalan,bio bi u carinskom prekrsaju,auto na parkingu carine ili sup..Ovako zbog nedostatka svih papira,policija je zabranila registraciju i ostavila tebi da pokusas da resis zavrzlamu..Probaj da nadjes coveka,budi strpljiv i resices..

Vlada

@Laki..Drugi nacin je,da se kupi motor/ili blok motora/ bilo gde van granica,da se ocarini,i sa car.papirom se resava taj problem..Naravno potrebno je imati racun,koji se prilaze prilikom carinjenja bloka motora,i prilikom registracije/mup trazi za svoju arhivu/..Ili kupiti motor u Srbiji sa papirima,dakle na osnovu saobracajne knjizice se vadi u mup.potvrda o poreklu motora..RAcun moze i ne mora,ako se kupuje od fizickog lica,kup.ugovor overi se kod notara,a kupovina od pravnog lica-mora racun..Jedino je problem isplativost,za staro vozilo..

sart

I onda ova bagra nepismena keze da usaglasavaju zakone sa eu??? Alooo soici koliko vas tamo ima? kakav broj motora kakvi bakraci, pa to je isto kao kada bi se vodio u saobracajnoj i broj menjaca, difenrencijala, poluosovine i td i td... Taj podatak o motoru je odavno trebalo da ode na djubriste istorije kao u bilo kojoj normalnoj zemlji!

Odgovori

Zoran

Već 10 godina u Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima piše da je identifikacioni broj vozila broj šasije, broj motora se ne pominje jer je zakon usklađen sa EU drugačije nije mogao da bude usvojen ali naša posla...

Gresni pop Milorad

Prosto neznam dokle ce vise ljudi da trose svoje vreme i zivce na ovu nenormalnu drzavu. Ljudi, na ulice i skinite porobljivace i dovedite zemlju ured !!!!

Odgovori

Jaroslav Filip

Pa kako će inače uzeti novac od vozača.

Odgovori

Stefan Djordjevic

Da li je ovo realno za vozila iz uvoza? Pa ljudi, kupio sam pre 8 meseci turana 2009to godiste, izaso me oko 6500e, nije se video broj,pusovan je, i sad ako opet idem da uzmem tako i ne daj Boze da nema broja, auto mogu da bacim jel? Ja stvarno ne znam ko nama smislja ove zakone, naucnik do naucnika, i da hocu da vratim auto u Nemacku, gube se ozbiljne pare jer je auto vec na zoll tablama, cim je na zoll, vise se ne moze registrovati u Nemackoj i samo moze za izvoz da sluzi. Ovo je bogu plakati, jos malo i odoh odavde da se spasim.

Odgovori

Vlada

@Stefan...Ja ne znam bas kako je za automobile,ali ako nisi uzeo povrat pdv iz De,ne vidim razlog zasto ta zemlja ne bi primila taj auto nazad..Naime,prilikom uvoza robe/a tu spadaju i automobili/desava se da ta ista roba ne moze biti ocarinjena,iz nekog razloga..Carina navede razlog zasto ne moze,po cz broj taj i taj,tacka,zarez itd..Izda carinsku deklaraciju za povrat robe u inostranstvo,a zemlja izvoznica je duzna da primi tu robu,jer je sve islo zakonskim i redovnim putem../Zoll tablice, izvozna car.deklaracija itd/..Zato nemoj da se plasis,ti si cist prema svima..

Stefan

A sta se radi ako uvezem auto i ne vidi se broj motora sta tada da radim? Hvala

Odgovori

Polovni Automobili

Možete da ga vratite u inostranstvo ili da ga ovde rastavite u delove i tako "rasprodate" pošto ne može da se registruje. Naravno, motor ne može da se proda pošto kupac ne može legalno da ga ugradi u svoj auto pošto nema broja.

prilagodljiv

Stefane ima i za zo resenje, ali nije za tipkanje ovde!

dejav

mislim da redakcijo niste u pravu. Ista je procedura kao sto ste objasnili na pocetku teksta. Uvoyite auto nevidi se br.motora i one ve opcije kada se vidi tip motora i kada se nevidi tip motora

Polovni Automobili

Možete li da napišete ponovo komentar? Nismo razumeli na šta mislite.

dejan

RAVILNIK O UTISKIVANJU IDENTIFIKACIONIH OZNAKA ("Sl. glasnik RS", br. 41/2019) Član 16 Za sva polovna vozila koja su uvezena u Republiku Srbiju u skladu sa zakonom, a koja nisu upisana u jedinstveni registar vozila do dana početka primene ovog pravilnika, postupak utiskivanja sprovešće se u skladu sa odredbama ovog pravilnika. koje su to odredbe to je clan 10 i clan 11 koji regulisu da ako se vidi slovna oznaka motora tj. tip onda se PUS broj sastoji od utvrdjene slovne oznake i 7 zadnjih cifara sasije, a ako se ne vidi tip motora prvo se od proizvodjaca trazi potvrda o tipu motora pa se dalje nastavlja isto kao u prvom slucaju Znaci clan 16 sa clanovima 10 i 11 dozvoljava postupak registracijeje uvezenog vozila sa sprovedenom procedurom gore opisanom STA TU NIJE JASNO

Polovni Automobili

Da - ali postoji datum koji pravi razliku između vozila kod kojih može da se obavi ukucavanje novog broja motora i onih kod kojih ne može. Ako sad uvozite auto i ne može da se vidi broj motora, onda ne može ni da se ukuca nov broj. Pisali smo nedavno o tome. I molimo Vas da koristite tačku ili zarez, povlaku ili bilo šta drugo kako bi komentar bio čitljiv.

dejan

MOLIM VAS prvo protumacite tacku 16 PRAVILNIK O UTISKIVANJU IDENTIFIKACIONIH OZNAKA ("Sl. glasnik RS", br. 41/2019) koji glasi Član 16 Za sva polovna vozila koja su uvezena u Republiku Srbiju u skladu sa zakonom, a koja nisu upisana u jedinstveni registar vozila do dana početka primene ovog pravilnika, postupak utiskivanja sprovešće se u skladu sa odredbama ovog pravilnika. Ynaci za sva vozila posle 18.07. utiskivawe br.motora vrsice se prema clanovima 10 i 11 citiranog pravilnika. JS JEDNOM VAS MOLIM DA RVO PROUCITE POMENUTI PRAVILNIK koji nigde neyabranjuje uvoy-registraciju vec svojim clanom 16 navodi na postupak ukucavanja br. motora posle18.07.

Polovni Automobili

Naše tumačenje tog člana: "Ako su ta vozila uvezena u skladu sa zakonom, a nisu registrovana (upisana u jedinstveni registar) do dana kada je na snagu stupio ovaj pravilnik, njima može da se ukuca novi broj motora". PROBLEM JE U TOME što nigde ne piše da je zabranjeno ukucavanje novog broja motora polovnjacima koji su uvezeni nakon što je na snagu stupio taj Pravilnik, ALI ta zabrana postoji u praksi. Najpoznatiji domaći auto magazin je objavio da Agencija za bezbednost saobraćaja uputila dopis laboratorijama ovlašćenim za ispitivanje polovnjaka u kojem se govori o ovoj zabrani, kao i da je MUP dao zvanično saopštenje na tu temu. Nažalost, kada smo mi postavili pitanje Agenciji za bezbednost saobraćaja i MUP-u, ostali smo uskraćeni za bilo kakav odgovor. Stoga, za sva pitanja možete da se obratite direktno nadležnima, pošto mi samo znamo da zabrana u praksi postoji, ali ne znamo po kojem osnovu.

Misa

Dokle cemo vise izmisljati gluposti?u celom svetu se auto vodi sa brojem sasije,samo nasi strucnjaci izmisljaju toplu vodu.zaplasivanja naroda,pred polazak u svemir.sramota gospodo strucnjaci,gde nauciste te radnje.

Odgovori

nele

Nekad pricase da se Broj Motora ukida ko u kulturnom svetu-Potrosna Roba,Sta Sada Sve Je Dobro Sto Puni Kasu, Obavezna Prva Pomoc,Nije Dobra Originalna od auta,Nego mora Srpska, Obavezno Prvo Bilo Dve Sad Sve Cetiri Zimske Gume u Sezoni,Pa Tahokartice,Sada Traze i Da Platite Sertifikat za Vozaca C i D Kategorije,I,T,D ,I,T,D,.... Sta Li ce Da Izmisle BANDITI SLedece,da mi je znati....

Odgovori

KorupcijaVisokiNivo

Sto vise zakona to je Drzava korumpiranija..

Velja

Cela problematika sa brojem motora i PUS-om je što kod nas u AMSS i tehničkim pregledima rade ljudi nestručni za taj posao. Za razliku od njihovih kolega u drugim zemljama, oni ne znaju da prostim pogledom ispod haube utvrde koji motor je u vozilu. I onda se otvara mogućnost da grešni građanin "prevari državu" tako što će recimo staviti motor od 2000 kubika iako je upisano 1600. Kod nas je tako, uvek pošten čovek mora da dokazuje svoju nevinost i ispravnost, a kriminalcima se gleda kroz prste jer su korisni sistemu.

Odgovori

Predrag Filipovic

Svaka ti cast na komentaru,ovo na kraju je najtacnije sto sam do sada cuo.Pozdrav.

Nocky

Gospodine Romcevicu Ne znam ko je lud vise u ovoj drzvavi? 6 nedelje mi je stajao Grand Cherokee na tehnickom, jer prilikom izdavanja AMS potvrde, 2014 god bilo im mrsko da skinu levi drzac motora na 2.7 crd i upisu pravi, broj koji uredno se vidi, na motor, ali je ispod drzaca motora i on moze da se skine. E onda su jos tada 2014 god upisivali zadnjih 8 broja od sasije. I ja naravno sada nisam mogao proci trhnicki, jer se zadnjih 8 brojeva na motoru, slazu sa onima od sasije, Otisao sam kod mehanicara, skinuo drzac i nasli broj, slikali ga i odneli jeep nazad na tehnicki sa sve slikama broja motora, koji postoji i citav je,Rekli su mi sa tehnickog da platim 107 000 osiguranje, registraciju i 2 tehnicka+20 000 din mi uzeli za vestacenje, da se uvere da broj motora stvarno postoji, i eto posle mesec dana uzeo auto sa tehnickog. Tehnicki 2x uradio i poslali su auto na vestacenje. I sada citam da ako nema broja na motoru, moze zadnjih 8 od sasije, pa ko je ovde lud, pitam ja vas?

Odgovori

Dragan Romčević

Vaš slučaj je specifičan i nema direktne veze sa time kako se ukucava novi broj motora, odnosno ne može zadnjih 8 od šasije kako ste napisali. To ne menja činjenicu da ste oštećeni. Na AMSS ispitivanju su upisali ono što su videli, a ne verujem da ima svrhe da se sada žalite bilo kome. A što se tiče samog tehničkog pregleda - verujem da tu ima svrhe da se žalite. Na prvom mestu, tehnički pregled treba da odgovori zbog čega ste morali sam pregled da plaćate 2 puta. Na drugom mestu, tehnički pregled ne radi nikakvo veštačenje - forenzički pregled se radi u policiji. Tehnički pregled je trebalo samo da Vam izda izveštaj o ID oznaci motora, a sa njim idete u policiju. Ako u policiji utvrde da se broj motora vidi, onda je situacija jasna. Najbolje je ipak da odete u policiju i proverite na licu mesta koja je procedura u situacijama kakva je Vaša. Zatim proverite sa tehničkim pregledom ko je radio veštačenje i zašto je koštalo 20.000 dinara.

javnost uključiti u priču š

Romčeviću nađi čoveka uzmite mobilni ili kameru napravite sa čovekom video prilog i interju, konsultacije sa advokatima i sa zaštitnikom potrošača i taj famozni Okanovićem i s kime još treba i napisati članak sa video zapisom. Ovaj cirkus oko broja motora krenite objavljivati i da se svi činioci ovog cirkusa od zakona da čujemo njihova mišljenja. U ovoj državi nema privrede, pa ajmo izmišljati toplu vodu i naplaćivati istu.

Novica Bezinarevic

Nisam jedini, na istom vozilu marke Jeep GC 2.7 CRD, mom sugradjaninu, takodje mu se u saobracajnoj vodi zadnjih 8 broja sa sasije kao broj motora, kao i kod mene. Takodje auto carinjen pre 5 godina. Prolazi istu proceduru koju sam i ja prosao... Broj motora postoji, ali je jako tesko doci do njega, potrebno je 2 sata mehanicarskog rada. Iz tog nekog njihovog razloga (valjda im je bilo lakse tako) su tada upisivali zadnjih 8 cifara sa sasije, kao broj motora u saobracajnoj.

Arsim salihu

Ako je auto inostrancvu i carinu paćem ali broj motira ne se vidi opšte jel mogu da bacimo drugi broj motora

Odgovori

Polovni Automobili

Možete, ali zaista ne znamo kako u inostranstvu funkcioniše ukucavanje novog broja motora.

evo rešenja :D

Pametan čovek. Zajebo srpsku naprednu državnu administraciju. ahahahah :D

Nenad

Kako sam ja razumeo , vozilo koje dolazi iz uvoza i koje je uredno registrovano i može da se vozi i uveze u većinu zemalja , kod nas može da ima problem jer zamenski deo na vozilu nije originalni ?

Odgovori

Polovni Automobili

Nije problem u tome da li je deo (motor u ovom slučaju), originalan ili je stavljen drugi - problem nastaje ukoliko broj motora ne može da se pročita ili ga jednostavno nema.

Perka

Sta sve neće da izmisle da uzmu narodu pare strasno što reći a ne zaplakati

Odgovori

Goran

Niste napisali šta se dešava sa vozilima koja su u procesu uvoza u našu zemlju, a oštećen im je broj motora (kao što je u mnogim slučajevima jer nigde se više taj broj ne koristi za identifikaciju) . Inače je ceo proces ponižavajući (plaća se na sto mesta, čeka u redu, konfuzija ko se čime bavi ) i oduzima ogromno vreme a ljudi treba da idu na posao i da zarade između ostalog i za tu beskorisnu i parazitsku administraciju. Ali Srbija, zemlja u odumiranju ...

Odgovori

Polovni Automobili

Pisali smo nedavno o tome detaljno u tekstu: "Uvoz polovnjaka i broj motora – ozbiljni problemi". Deo iz teksta: "Međutim, da bi auto mogao da se registruje, mora da prođe ispitivanje AMSS. Ako oni utvrde da broj nije vidljiv, odnosno da je toliko oštećen da ne može da se pročita, čitava priča je završena. Taj auto ne možete da „terate“ na tzv. PUS-ovanje, odnosno ukucavanje novog broja motora nakon veštačenja od strane stručnjaka MUP-a." U međuvremenu nismo dobili nikakve zvanične informacije. Zato vozačima koji samostalno uvoze polovnjake ostaje samo da se pre uvoza uvere da je broj motora 100% čitljiv i da uopšte postoji, pošto postoji mogućnost da ga nema ukoliko je reč npr. o zamenskom motoru ugrađenom u ovlašćenom servisu.

Nemanja Kicošev

Dali to vazi i za vozila iz uvoza? S obzirom da se u Subotici na carini jos ne mogu kucati brojevi motora za vozila uvezena posle 18.jula.

Odgovori

Polovni Automobili

Za njih ne važi.

Zdravko

Niste pomenuli sta sa vozilima iz uvoza - slucaj kada se na vozilu prilikom uvoza/carinjenja konstatuje da motor nema broj (korozija, ostecenje...). Da li i u tom slucaju moze da se izvrsi redovno utiskivanje novog broja motora ili ne? Hvala

Odgovori

Polovni Automobili

Nezvanično smo saznali da u tom slučaju ne može. Od policije i Agencije za bezbednost saobraćaja nismo dobili zvaničan odgovor, tako da praktično ništa zvanično ne znamo - ni po kojem zakonu, uredbi ili pravilniku je ovaj slučaj regulisan, ni da li su MUP ili Agencija za bezbednost saobraćaja poslali dopis po ovom pitanju kako je naveo jedan domaći auto časopis. Tako da ostaje nejasno zbog čega nadležni odbijaju da upoznaju građane koji samostalno uvoze polovne automobile sa problemom koji se može rešiti samo vraćanjem automobila u inostranstvo.

Marko

Ogroman je problem sa automobilima iz uvoza.Ja sam uvezo auto iz Slovenije na col table,bio u Subotici na carini i ne vide se brojevi motora zbog korozije.Uradili su mi papire za povracaj robe,odvezo auto u Sloveniju i hteo da ga registrujem na slovenacke redovne table jer rodjak ima slovenacke papire,medjutim ni to nije moguce jer tamo na registraciji ne mogu da uradim ni prenos ni registraciju zato sto oni misle da je auto ocarinjen u Srbiji.Nasa carina ne daje nikakav papir za to,dobio sam samo te papire za povracaj robe a tu ne pise nista osim podataka o vozilu.Sad nemam nikakvo resenje,auto ne moze ni tamo da se registruje nit moze da se uveze u Srbiju....Haos

Vlada

@Marko..Slovenacka carina ti je dala izvozne papire,i dobio si zoll tablice..Usao si u redovnu proceduru carinjenja,a carina/Srpska/ je utvrdila da ne moze da se ocarini vozilo zbog nekog razloga..Morali su da unesu primedbu,zasto ne mogu da ocarine vozilo..Ako nisu,imas pravo da pismeno trazis,da ti se naknadno dostavi,s tim da prilozis sve dokumente/moze i overena kopija/iz carinskog postupka..Uostalom spediter kao tvoj predstavnik je morao sve to da odradi,jer on ti je uzeo novac za svoje posredovanje u carinskom postupku..Ovo je procedura,pod uslovom da su tacni podaci koje si naveo..

benzin i samo benzin

@Marko - Ovaj Vladin odgovor je netacan. Nisu morali da unesu nikakvu primedbu niti se u bilo koju carinsku deklaraciju upisuje razlog izdavanja te deklaracije. Carinska deklaracija se radi na osnovu pratece dokumentacije koja se pod siframa upisuje u odredjenu rubriku. U tvom slucaju carinska ispostava je morala da donese resenje o vracanju robe ( vozila) u inostranstvo sa navodjenjem razloga za vracanje , na osnovu koga se radi izvozna deklaracija kojom se auto upucuje od te ispostave do ispostave na gr.prelazu. Znaci carinski agent/spediter/ je morao uz deklaraciju da ti da i navedeno resenje koje prevedeno/ako slovenci traze/ dokazuje da vozilo nije uvezeno a samim tim ni registrovano u Srbiji.