Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Kako da uradite prenos vlasništva automobila dok traje vanredno stanje

Kako da uradite prenos vlasništva automobila dok traje vanredno stanje
Postavljeno 24.04.2020. u 14:10
Autor: Dragan Romčević

Kad kupujete automobil sa auto-placa, tu je situacija nešto lakša jer ne morate da pravite kupoprodajni ugovor i plaćate porez na prenos vlasništva, o čemu smo detaljno pisali u tekstu "Kako registrovati auto sa auto-placa ili iz salona tokom vanrednog stanja".

Međutim, ako želite da auto kupite od fizičkog lica, odnosno ako želite da prodate svoj automobil, morate da overite kupoprodajni ugovor.

Overavanje je donedavno bilo problematično, pošto kod nekih notara nije moglo da se obavi, kod drugih je moglo uz određene uslove i slično. Na sreću, sada se situacija gotovo normalizovala.

Notari su počeli da overavaju kupoprodajne ugovore za automobile.

Ne možemo da garantujemo za sve, ali kod desetak notara su nam potvrdili da sve funkcioniše.

Naglašavamo da obavezno prvo pozovete telefonom kako biste zakazali dolazak i dobili druge informacije. Naime – procedura prijema stranaka nije ista kod svih.

Spisak notara i brojeve telefona možete da vidite klikom na ovaj link.  

Plaćanje poreza na prenos

Iako su šalteri poreskih uprava zatvoreni, moguće je platiti porez na prenos apsolutnih prava nad vozilom. To je moguće obaviti na dva načina – elektronskim putem ili slanjem poštom.

   1)     Slanje dokumentacije poštom – poresku prijavu PPI-4 u papirnom obliku fizička lica mogu da podnesu putem pošte nadležnoj filijali Poreske uprave prema mestu prebivališta, odnosno boravišta prodavca.

Poresku prijavu PPI-4 možete da nađete u .pdf formatu klikom na ovaj link, odštampate i popunite ručno.

Obavezno se dostavlja i prateća dokumentacija:

1)    Overen primerak kupoprodajnog ugovora – original (jedan je dovoljan) 
2)    Očitana saobraćajna dozvola 
3)    Očitana lična karta kupca i prodavca

   2)     Elektronskim putem - poreska prijava PPI-4 se može podneti u elektronskom obliku preko portala Poreske uprave e-Porezi. U tom slučaju je neophodno da podnosilac poseduje kvalifikovani elektronski sertifikat sa čipom izdatim od strane jednog od sertifikacionog tela u Srbiji.

Prilikom podnošenja prijave u elektronskom obliku prateća dokumentacija (overen kupoprodajni ugovor i saobraćajna dozvola) se u pdf, jpg. ili png. formatu dostavlja u prilogu prijave.

Poreski obveznik poresku prijavu može podneti i elektronskim putem na email adrese za prijem podnesaka, čiji spisak možete pronaći na adresi:

http://www.poreskauprava.gov.rs/biro-za-informisanje/novosti/6203/izmenjen-nacin-rada-i-komuniciranja-poreske-uprave-republike-srbije-za-vreme-vanrednog-stanja.html

Nadležna filijala na osnovu poreske prijave i dostavljene dokumentacije utvrđuje rešenjem poresku obavezu poreza na prenos apsolutnih prava.

Poresko rešenje na zahtev poreskog obveznika može biti dostavljeno putem pošte ili putem elektronske pošte.

MUP – kako se obavlja prenos vlasništva, odjava i slično

Pošto ne rade šalteri, ostaje pitanje kako funkcioniše prenos vlasništva, odjava vozila od strane prethodnog vlasnika, dobijanje nove saobraćajne i tablica i slično.

Od MUP-a smo dobili sledeća objašnjenja:

Za vreme vanrednog stanja, lice koje je kupilo vozilo koje je registrovano u Srbiji može, preporučenom pošiljkom, nadležnom organu unutrašnjih poslova podneti zahtev za izdavanje nove saobraćajne dozvole zbog promene vlasnika vozila.

Ako je vozilo bilo registrovano u drugom registarskom području, a nije odjavljeno, novi vlasnik uz zahtev dostavlja i registarske tablice vozila i (umesto prethodnog vlasnika) može podneti zahtev za odjavu vozila.

U tom slučaju organ kome je podnet zahtev za promenu vlasnika, po službenoj dužnosti vrši odjavu vozila, donosi odluku o zahtevu za promenu vlasnika vozila i telefonskim putem kontaktira podnosioca u vezi uručenja potvrde o registraciji, registracione nalepnice i registarskih tablica.

Novi vlasnik uz zahtev treba da priloži: originale dokaza o vlasništvu i svih drugih propisanih dokaza; fotokopiju lične karte i da na zahtevu upiše broj kontakt telefona.

Foto: Pixabay.com

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 16
Pregleda: 12968
Ocena: 4.1
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

S.M.

Nikako...licno sam pokusao i prva prepreka je bila,javni beleznik nije hteo da overi kupoprodajni ugovor,kaze nema svrhe kada porez ne moze da se plati. Sve ostalo su bajke...

Odgovori

Nebojsa Cvijetic

Da li znate kada će ponovo šalteri MUPA-a početi da rade za registraciju?

Odgovori

Polovni Automobili

Nemamo tu informaciju.

Stojadin 45

Pre mesec dana mi je istekla registracija, a pre toga sam uredno obavio tehnicki pregled, platio osiguranje i sve dažbine. Problem je sto saobracajna dozvola nece da se očita - probano na više različitih čitača - kažu mora u MUP. E sad, zbog toga nema ni registracione nalepnice, pa faktički auto nije ni registrovan. Ko ovo i kako može da reši - ima li neko da da savet. Pozz i i hvala.

Odgovori

NekiTamo

Ja sam zbog greske MUP-a (pogresno upisan TNG upesto KPG i time auto nije mogao biti registrovan nakon isteka prve registracije) morao vaditi novu saobracajnu o svom trosku, tako da ocekujte da ce te verovatno i Vi morati da vadite novu kako bi ispunili uslove za registraciju.

Dragomir Crnković

OOOOOOOOOOO SRBIJOOOOOOOOO kako da turcin iz istambula kupi moj auto i odveze kao sto ja kupim u sloveniji, nemackoj holandiji i zavrsim sve papire za pola sata

Odgovori

Jovan

Poreska prijava MORA ili preko portala ili postom. Preko maila ne. Npr na NBG su dati mailovi radnica na pisarnici, ne priznaju nista poslato mailom. Srecom je u mom slucaju prodavac podneo prijavu preko portala, pa sam dobio na kraju potvrdu o placenom porezu.

Odgovori

Ivan Nikolic

Ali link za notare ne radi...

Odgovori

Polovni Automobili

Proverili smo, radi. Problem je kod Vas. Mozete ovaj link da ubacite u polje za adresu: http://www.beleznik.org/images/pdf/spisak/spisak_javnobeleznickih_kancelarija.pdf

Nikola

Poštovani, molim Vas za tumacenje dela teksta: Ako je vozilo bilo registrovano u drugom registarskom području, a nije odjavljeno, novi vlasnik uz zahtev dostavlja i registarske tablice vozila i (umesto prethodnog vlasnika) može podneti zahtev za odjavu vozila. Da li zahtev kupac podnosi u PS u mestu gde zeli da registruje vozilo? Konkretno, kupio sam vozilo koje je registrovano u Beogradu, a zelim da ga registrujem u Novom Sadu. Unapred hvala.

Odgovori

Polovni Automobili

Objašnjenje je u sledećem paragrafu: U tom slučaju organ kome je podnet zahtev za promenu vlasnika, po službenoj dužnosti vrši odjavu vozila, donosi odluku o zahtevu za promenu vlasnika vozila i telefonskim putem kontaktira podnosioca u vezi uručenja potvrde o registraciji, registracione nalepnice i registarskih tablica.

Dejan

I naravno pored problema sa motociklom problem registracije vozila preko 2000cm3 mercedes c220 2004 godiste ne mogu za njega da dobijem 2000 eura ali za registraciju sa tablicama treba spremiti oko 70000 rsd .DOKLE VISE ?

Odgovori

Dejan

Imam motocikl na kojem je istekla registracija u 8 mesecu 2019 i ne mogu da produzim registraciju vec mesec dana ovo ne ma nigde da se roknes

Odgovori

Banana Drzava

Dok poste, banke, marketi, domovi zdravlja i drugi mogu da rade za vreme vanrednog stanja, SUP-ovi, poreske uprave ne moraju da rade. Direktna povlascenost drzave prema nekim institucijama, bez razmisljanja o posledicama koji ce gradjani osetiti. U cemu je razlika izmedju saltera poste, banke ili saltera SUP-a? Svi oni rade sa stanovnistvom, ali izgleda opasnost zaraze postoji samo na salterima SUP-a ili poreske uprave. Zakomplikovali su zivot svima nama koji ne mozemo da registrujemo auto, kao da vec ova situacija nije dovoljno zagorcala zivot svima. Tako da, moje pitanje je-kad ce poceti da rade salteri SUP-a i poreske uprave???

Odgovori

miki

Klasični paraziti, mi smi ostali možemo pod nož ali oni će se uvek izmačinjati.

Dragan Jerinkić

bolje išta nego ništa, setili su se posle mesec i ohoho dana da pomere nešto, što je kao i registracija (produženje) bitno mošda i bitnije od produženja registracije. Da se zna ko je i kada vozio auto. U Evropi ili , nekom normalnom svetu, postoje institucije gde uđeš na jedna vrata i rešiš za maksimum sat vremena sve što je vezano za definisanje vlasništva nad pokretnom imovinom. Izresavili su tolike doktorate, magistrate, a nikako da prepišu kako to radi normalan svet

Odgovori