Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Uskoro veći popust (bonus) na obavezno osiguranje

Uskoro veći popust (bonus) na obavezno osiguranje
Postavljeno 14.06.2020. u 23:31
Autor: Dragan Romčević

Popust (bonus) koji dobijate na obavezno osiguranje povećan je za vlasnike automobila koji već imaju ili prilikom sledeće registracije dobijaju 1. ili 2. premijski stepen. Ako ne razumete šta to znači, objasnićemo detaljno u tekstu.

Šta je to premijski stepen?

Maksimalno pojednostavljeno - vozač koji prvi put u životu kupi auto i registruje ga, u okviru registracije kupuje i polisu obaveznog osiguranja i na njoj dobija osnovni (početni) 4. premijski stepen. Kada nakon godinu dana produžava registraciju, a nije izazvao ni jednu štetu (skrivio udes), ide na 3. stepen i dobija bonus (popust) od 5%.

Još jedna godina bez izazivanja štete dovodi ga na 2. stepen i popust od 10%. Ako ni treće godine ne izazove štetu, stiže na 1. stepen i dobija 15% popusta. To je maksimalan bonus (popust) bez obzira koliko godina nakon toga pažljivo vozi i ne izaziva štetu.

Međutim, svaka izazvana šteta koju plaća osiguravajuća kuća „baca“ vlasnika vozila 3 stepena na gore – to se zove malus. Na primer, ako je vlasnik na 4. stepenu i napravi jednu štetu, ide na 7. stepen, što znači da mu osiguranje za sledeću godinu poskupljuje za 50%.

Ako izazove 2 štete u istoj godini, „skače“ na 10. stepen i osiguranje za sledeću godinu poskupljuje mu za 110%, a sa 3 ili više šteta u istoj godini, ide na 12. stepen i osiguranje za sledeću godinu mu poskupljuje za 150%.

Dakle:

a)   svaka izazvana šteta – 3 stepena gore
b)   svaka godina bez štete – 1 stepen dole

Na primer, u slučaju da imate maksimalan bonus, tj. na 1. ste stepenu, nakon izazivanja štete „skačete“ na 4. stepen.

U tabeli u nastavku teksta videćete kako to funkcioniše, a u ovom tekstu imate detaljnije objašnjenje kako čitav sistem funkcioniše i kako se određuje cena obaveznog osiguranja: Kako se određuje cena obaveznog osiguranja

Koliko je povećan popust (bonus)?

Bonus je povećan za:

  • 10% - za prvi premijski stepen
  • 5% - za drugi premijski stepen

Dakle, bonus je povećan samo za 1. i 2. premijski stepen, dok je za 3. ostao isti.

Kolika je to procentualna razlika?

Kompletna tabela izgleda ovako

Kolika će ta ušteda biti u praksi?

Cena obaveznog osiguranja obračunava se na osnovu dva faktora:

1)   snaga motora
2)   premijski stepen

Snaga motora piše u kilovatima (kW) na zadnjoj strani saobraćajne dozvole pod P.2.

Na primer, za auto od 66 do 84 kW obavezno osiguranje košta oko 15.200 dinara kada ste na četvrtom (početnom) premijskom stepenu.

Po još uvek aktuelnim propisima, ako ne izazovete štetu, sledeće godine dobijate popust od 5% i cenu od 14.440 din, sledeće godine popust od 10% i cenu od 13.680 din, a sledeće popust od 15% i cenu od 12.920 din.

Od 30. juna, ako ne izazovete štetu, sledeće godine dobijate isti popust od 5% i cenu od 14.440 din, sledeće godine popust od 15% i cenu od 12.920 din, a sledeće popust od 25% i cenu od 11.400 din.

Šta je sa popustom za 3. stepen?

On je ostao isti – 5%.

Od kada počinje da se primenjuje novi bonus?

Od 30. juna 2020. godine.

Da li ovo važi samo za automobile ili i za ostale?

Propis koji uređuje ovu oblast pominje samo „motorna vozila“, što znači da ne važi samo za automobile, već za sva motorna vozila.

Da li su bonus i malus vezani za vlasnika ili za vozilo?

Odgovor na ovom pitanje naći ćete klikom na ovaj link: Da li su bonus i malus (premijski stepen) vezani za vozača ili za auto?

Foto: Pixabay.com

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 44
Pregleda: 22132
Ocena: 1.8
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

vladan

imao sam premijski stepen 1 na polisi osiguranja od autoodgovornosti od 27.4.2019. do 27.2020. sa nijednim udesom za više od 30 godina vožnje Nažalost, imao sam saobraćajni udes 31.10.2019. gde sam ja kriv i gde je osiguranje isplatilo štetu i saobraćajni udes gde je druga strana kriva 29.11.2019. Posle tog drugog udesa vozilo sam prodao u otpad i odjavio tablice. Prošlo je više od godinu dana od saobraćajnog udesa i sada sam kupio punta iz 1999., 44kw, 1242cm3 hoću da ga registrujem i osiguram pa vas molim da mi kažete po pravilu koji premijski stepen treba da dobijem.

Odgovori

Polovni Automobili

Trebalo bi da dobijete 3. premijski stepen.

Polovni Automobili

Trebalo bi da dobijete 3. premijski stepen.

Djordje Pesic

Ja sam u ddor to zavrsio. Preneo prvi stepen bez problema sa starog na novi auto

Odgovori

Aleksandar

Ja sam kupio novi auto a vozac sam 27/28 godina, nikad nisam imao nikakvu stetu, na starom autu imam max popust, na novom mi nisu dali nikakv u ddor, objasnili su mi da mogu da dobijem popust samo ako prodam stari auto. Ako imam dva auta, umesto da mi daju popust i prenesu bonus, krenuo sam od nule - bez popusta.

Dragan

Koliko je ovo proverena info, pošto u većini agencija za registraciju i osiguravajućim kućama ne znaju za ove nove bonuse?

Odgovori

Polovni Automobili

Tekst sa sajta NBS: https://www.nbs.rs/internet/latinica/scripts/showContent.html?id=15573&konverzija=no

Zavarivac

Sta ce meni vasi postotci kada mi je registracija za auto, pritom male kubikaze, za dve godine skocila za 40% i to sa premijskim stepenom 1. Placao sam 13000 a sad 20100. Sta god da se odluci, sigurno nije u korist vozaca.

Odgovori

samo

inace se zakoni kopiraju oni iz EU. Tako bi trebali i ovaj zakon o obaveznom osiguranju vozila da prepisu iz EU, da mozemo osigurati vozilo na 1-3-6 ili 12 meseci, i tehnicki uraditi nezavisno od toga, sto bi bilo najkorisnije za motocikle. I prilikom prodaje vozila vrate ti pare s razmerno koliko si koristio osigurnje, i novi vlasnik opet uplacuje na koji period zeli da osigura vozilo.

Odgovori

Marko Fisnar

Tako je kod nas u slo Bonus ti ide sve do - 50% ako nemas saobracaja 10 godina. Kad se auto proda dobijes nazad osiguranje i cestarinu. Novi vlastnik mora na novo sve sredit do datuma tehnicke inspekcije

Robert

Eh botovi gde ce vam dusa?

Odgovori

Aleksandar Boskovic

Kakav lopovluk to svet nije video, samo ko nas postoji registrovan auta koji nemože da se proda za pare 5 posto veće od cene registracije

Odgovori

Bane

Po meni je to glupost jer bi trebali da vezuju za vasu vozacku , mislim reci za vas vozacki staz znaci nema to veze ni sa polisama sta na jedan auto se slupao a drugi voza , na ovaj ima skuplje osiguranje a na ovaj ima popust , ne cine udese kola nego vozaci znaci taj ko je problematican kazniti ga a onaj ko je pazljiviji i nema udese nagraditi

Odgovori

rover

Krenuli da botuju ovi iz osiguravajucih kuca po ugledu na ostale politicke botove i time stvaratati prividnu sliku stanja u drustvu.

Odgovori

Nikola Jordanoski

Da li neko zna u vidu zadržavanja 1. stepena, da li moram da donesem na uvid polisu auta pre, ili dva auta pre, jer sam u godinu dana promenio 2 automobila. Svakako mogu da dođem do stare polise preko trenutnog vlasnika? Jer ako dokažem dva auta pre toga da sam imao polisu na tom i tom stepenu da li se onda prenosi?

Odgovori

Polovni Automobili

Idite lično u filijalu osiguravajuće kuće ili zovite telefonom ukoliko niste u mogućnosti i detaljno se informišite o proceduri.

Novica Milosevic

Mnogi koji rade sa osiguranjem uopste ne znaju kako moze da se sacuva bonus kada se proda vozilo. Imao sam puno problema da sacuvam prvi stepen onds kad sam prodao auto. Sve zbog toga sto na tehnickim pregledima ne znaju ili nece da ispostuju proceduru. Haos.

Odgovori

Nevolem

??? broj pozitivnih i negativnih utisaka isti na svakom komentaru ??? Kanda su vas bot-ovi posetili.

Odgovori

Bariš Mančo

Interesantan je broj minusa na komentare koji su protiv visokih troškova, ne mogu da verujem da botovi postoje i ovde.

Odgovori

Milorad Stevanić

Pre bih rekao greška do foruma? Dobro bi bilo da se i moderatori oglase i isprave ovu grešku.

Polovni Automobili

Proverićemo šta se dešava.

samo

mislim da se neki balavac zaje...a pa lupa bez veze, vidis da se poklapaju. koliko pozitivnih toliko i negativnih na svim komentarima!

Vlada

Sta se desava sa vozilom koje je ucestvovalo u nezgodi? Vozac nije izazvao nezgodu, osiguranje isplacuje stetu koja je prouzrokovana na vozilu, da li postoji neka promena premijskog stepena u tom slucaju?

Odgovori

Polovni Automobili

U tom slučaju se ne menja premijski stepen.

PETAR Karas

Pitanje,da li to znaci da je potrebno proci godinu dana od primene uredbe da bi ljudi ostvarili popust jer u konkretnom slučaju meni ističe reg 26.06.2020. i imam prvi p stepen da li sacekati 5 dana bez registracije i uzeti popust dodatni od 10 posto posto vec imam 15% ili ce to morati da se saceka sledeća regi?

Odgovori

Polovni Automobili

Veći popusti važe odmah posle 30. juna, tako da ukoliko sačekate, možete da dobijete veći bonus. Ne morate da čekate godinu dana.

srbin

Mali je popust za ljude koji godinama voze bez udesa, veoma ste neozbiljni prema vasim korisnicima.

Odgovori

Jaric Zivadin

Ne prijatelju. Oni su veoma ozbiljni kada se radi o sto dubljem guranju ruke u nase dzepove. A mi sve to dozvoljavamo, pa im to za sada prolazi.

Srdjan

Zasto je obavezno, gde je to jos obavezno. To je normalno a ne obavezno. Ako se neosigurate napravite problem zna se sta vas ceka. A da name ete to su radili samo Turci. Tako da mante se vesih popusta.

Odgovori

Bariš Mančo

Upravo! Ja stalno govorim o tome. Rešenje problema registracije je stajanje na put reketiranju kriminalnih organizacija osiguranja. Nisam znao da ovoliko naniže idu stepeni....Svakako, njihove 'nagrade' su baš velikodušne.... Treba uvesti u zakon da osiguranje bude opciono, a ko ne želi da se osigura, sam plaća kao i za bilo koju drugu štetu koju u životu napravi i to je to. Vrlo prosto. Treba da se napravi peticija i podnese skupštini zvaničan dokument. Oko 2/3 registracije se baca u đubre u 99% slučajeva plaćanjem osiguranja. Nama koji vozimo do 10 000 godišnje manje treba nego taksistima koji voze 50 000.

kole

A sta ako se zakucas u neki mercedes od 100.000 evra. Moraces da prodas stan da bi isplatio stetu i da kukas kako te drzava ne stiti. Osiguranje ne bi trebalo da se uvecava samo kod udesa, vec bi osiguravajuca kuca morala da udje u vas saobracajni dosije za tu godinu koji arhivira policija i da na osnovu prekrsaja uveca premiju osiguranja. Ides preko pune linije, vozis kroz crveno svetlo, ne pustas pesake, ide malus, ili sve to u kombinaciji sa udesima i cena osiguranja ti sa 16.000 skace na 48.000 ili 175.000 din. Tako se radi u Americi i Kanadi, pa su vozaci mnogo mirniji. Osiguravajucim kucama se ne sme dozvoliti da visoke premije koje isplacuju za tesko povredjene ili poginule u potpunosti prebace na one koji su krivi za udes, jer ne daju oni svoj novac, vec nas koji placamo, a decenijama ne pravimo udese.

Bariš Mančo

kole, ograničeno razmišljaš....i sav si nekoherentan i nepovezan....gde ti je logika - onaj ko se ograđuje od osiguranja je dužan da plati, rekao sam da je izbor potreban, svako je odgovoran za svoj izbor....popravka limarije ne košta više zbog skupljeg auta, ali ako on hoće u ovlašćeni servis, onda da. svakako nepotrebna priča i nesposobnost sopstvenog razmišljanja, samo neka glupa kopiranja i ugledanja na druge....treba izbaciti iz glave to....a za sve treba da bahate kazni država i da novčane kazne i oduzimanje prava budu vezane isključivo za to, a ne da se još para uteruje u džepove lešinara iz osiguravajučih društava koja nerado isplaćuju i ono za šta su obavezna, smišljaju razne razloge da umanje ili izbegnu svoju obavezu. reketaši klasični....

Vladimir

Nekada je maksimalni popust za savesne vozace bio 60%

Odgovori

PETAR Karas

Da li je realno ovo sto čitam. Razlika izmedju bonusa i malusa je bezobrazno velik,odnosno treba vam decenija da se vratite na stepen 1 sa 12 pri tome vas deru sve vreme za polisu. Sa malusa se vracate po jedan stepen a na malus idete po tri stepena. Svi mi vodimo računa u saobraćaju ali danasnji saobraćaj je drugačiji od onog pre 20 godina. Svi znamo kakva nam je kultura u saobraćaju i da nema tolerancije pa je potrebna velika pažnja i opreznost uz postovanje saobraćajnih znakova i pravila stoga je i lakse ucestvovati u nekoj nezgodi.

Odgovori

Darko

I posle svake promene vozila kreće se od nule, katastrofa iako sam vlasnik po nekad i dva vozila, i promenjenih 7 auta za 22 godine, pri svakoj narednoj zameni vozila plaćamo i porez iznova, kao i bonus 0

Odgovori

Aleksandar

Mozete da zadrzite 1 stepen potrebna vam je kopija polise prethodne i kupoprodajnog ugovora

Slobodan Milivojevic

Bonus se može preneti sa predhodnog vozila,samo ako je preveden na novog vlasnika i poništena polisa koju vi dajete na uvid pri registraciji vašeg sledećeg vozila. A većina vozača ne prodaje svoj automobil pa traži da kupi svoj sledeći auto. Zašto kada se osiguravaju stakla na vozilu,prilikom prodaje novi vlasnik ne može da nasledi to osiguranje niti stari vlasnik može da zadrzi to osiguranje za sledeći auto? Vezuje se osiguranje i za vlasnika i za auto istovremeno

Odgovori

Budjoni

Bonusi na kašičicu a malusi na kutlaču ! Šta je motorcikima ? Koriste se godišnje 6-9 meseci a osiguranje kao za automobil. Motor od 750cc, registracija skoro 20.000 dinara. Štete koje motor može da nanesi trećem licu nisu ni blizu ''totalnih'' šteta. Sve ide u jedan fond osiguranja, svi plaćaju, čamci,motori, skuteri samo fale biciklisti i trotineti a ''Osiguranje'' se bogati ! Malo pravednosti ne bi bilo na odmet kad je ''obavezno'' a ne da se bune kljukane guske iz ''Kljukane dinastije''!

Odgovori

Rade

Šta se dešava pri promeni osiguravajuće kuće ako nisam štetovao,sve ispočetka ili bonus ostaje?

Odgovori

Polovni Automobili

Bonus ostaje.

Miljan

Kao ostaje... Ja imam vozila na svoje ime od 2008. god. i tek ove godine mi dali premijski stepen 3. A nikad nisam imao udes...

Nebojsa

Malo je i to. Ne bi smeo biti manji popust od 50%, ali zato za one koji manijace, alkoholisu se, lupaju auta - treba biti vrlo surov. Mozda ne prvi put toliko,jer se desi ponekad i najboljima, ali posle... Ovako, osiguravajuce kuce pune dzepove, pritom posten i disciplinovan narod zida zdanja osiguravajucih kuca od stakla, keramike i inoxa, njihovi zaposleni dobijaju bonuse, ali one drugog tipa, a tatini sinovi lupaju li lupaju kola, sa simbolicnim kaznama. Nikako da Svevisnji pogleda ovaj izmuceni i izmrcvareni narod..

Odgovori

perun

Nebojsa, normalo je da na pristojne i racionalne komentare dodje po nekoliko negativnih ocena, jer mentalno stanje bilo kog naroda nikad ne moze biti u potpunosti na zadovoljavajucem nivou, ali da ti na ovaj simpaticni komentar dobijes ovolike minuse moze da znaci samo dve stvari. Ili smo kao narod doziveli veliki slom u moralnom u mentalnom smislu, ili su se i ovde nakotili botovi koji se poput svake epidimeje i virusne infekcije sire svoje otrovne pipke i bave se stvarima koje ne poznaju.

Dragan Eremić

Сматрам да би од 30.06.2020. год., 3. премијски степен требало да буде -10%, те да, по попусту, не буду награђени и стимулисани само 2. и 1. степен.

Odgovori