Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Osiguranje stakala na automobilu – trošak ili investicija?

Osiguranje stakala na automobilu – trošak ili investicija?
Postavljeno 21.06.2016. u 14:22

Ovo može da bude odlična ideja, naročito kada su u pitanju „egzotičniji“ automobili, kod kojih se neretko zakomplikuje pronalaženje jeftinijeg zamenskog stakla ili polovnog na nekom auto otpadu.

Iako deluje da je lako izabrati najbolju ponudu za osiguranje stakala od loma, situacija je mnogo komplikovanija, te najdobronamernije savetujemo da se konsultujete sa kolegama sa našeg sajta www.osiguranik.com.

a) Kod nekih osiguravajućih kuća osiguranje stakala može da se uzme samo u okviru paketa koji obuhvata na primer:

  • lom stakla, pomoć na putu i osiguranje vozača i putnika od posledica udesa
  • lom stakla, pomoć na putu, štetu od prirodnih nepogoda, osiguranje vozača i putnika od posledica udesa

Naravno, u skladu s tim je i cena nešto viša, ali ste zato pokriveni od više rizika.

b) Obično, ali ne obavezno, kod iste osiguravajuće kuće morate da imate i obavezno osiguranje. Pritom može da bude definisan i rok (npr. 30 dana) nakon kojeg možete da uzmete osiguranje od loma stakla od dana kada ste uzeli obavezno osiguranje

c) Mogućnost učešća u šteti i njegova visina

d) Način određivanja cene osiguranja

Koliko košta osiguranje od loma stakla?

Kao i kod kasko osiguranja za čitav automobil, cena osiguranja od loma stakla može da zavisi od procenjene visine štete u slučaju da pukne vetrobran ili se razbije bočno staklo, mada cena može da se određuje i na druge načine i uz posebne dogovore.

Možete da pozovete nekoliko servisa koji se bave zamenom stakala i da saznate cenu zamene svakog pojedinačnog stakla na vašem automobilu, te na osnovu toga odlučite kolika cena osiguranja vam je prihvatljiva.  

Ukoliko imate noviji auto, koji je još uvek pod garancijom, prvo se u ovlašćenom servisu raspitajte hoće li na garanciju i kako uticati korišćenje zamenskog a ne originalnog stakla, koje je obično mnogo skuplje. U skladu s tim odlučite hoćete li da vam osiguravajuća kuća u slučaju loma stakla plati ugradnju originala ili zamenskog stakla.

Sa druge strane, ako stakla osiguravate u okviru nekog paketa o kojima smo govorili u prethodnom delu teksta, cena zavisi i od pokrivenosti drugih rizika, pa nećemo ulaziti u detalje.

Da li je moguće osigurati panoramski krov?

Ne. Navodno je do kraja 2015. godine bilo moguće i to samo kod jedne osiguravajuće kuće, ali danas tu vrstu osiguranja ne pruža ni jedna osiguravajuća kuća, bez obzira da li želite da osigurate samo panoramski krov ili želite da uključite i ostala stakla.

Stoga panoramski krov možete da pokrijete jedino ako uzmete klasično kasko osiguranje.

Dragan Romčević

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 9
Pregleda: 31605
Ocena: 2.8
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Dade

Pored obaveznog osiguranja, imam dodatno ostiguranje za stakla. 1. Osiguranje stakala ne podrazumeva potpunu refundaciju cele vrednosti stakla i servisa zamene. 2. Nisam pronašao način da jasno i nedvosmisleno, utvrdim da li osiguravaju vrednost originalnog stakla ili zamenskog (daleko lošijeg kvaliteta, sa manje slojeva)... Treće, oštećenje koje je moguće reparirati u servisu (ispuna naprsline za koju servis garantuje 12meseci i traži 3000din), navodno osiguranje za stakla ne pokriva, već isključivo zamenu celog. 3. Moje staklo je originalno, fabričko, sada ima dve sitnije naprsline, koje želim da saniram, kako se staklo ne bi slučajno dalje oštetilo i potpuno naprslo. U servisu su mi rekli da je to moguće uratit, ali da osiguranje ne pokriva takve servise, već samo i isklučivo zamenu celog stakla. Zaključak: Platiš tobože osiguranje stakla, da bi ti posle refundirali deo vrdnosti... a ne priznaju ti refundiranje reparacije. Šta sam onda osigurao, stakla ili osiguravajucu kuću?

Odgovori

Danko Sekula

Mislim da je danas potrebno osigurati stakla vise zbog vremenskih nepogoda pogotovo od leda nego od kamencica ....

Odgovori

Nikola

Mislim da trebaju stakla da se osiguraju, ja sam osigurao stakla I putnike na sumi od 40000din za 3900din u dunav osiguraju. Mislim da to Nije Mnogo za sva stakla I putnike.

Odgovori

Blek Stena

Moj primer; osiguranje stakla=3.500 din...ugradnja novog o mom trosku=18.000...meni se osiguranje isplatilo...

Odgovori

Milan

Ne isplati se osiguravati stakla,pogotovo nama koji vozimo auta 10+ godina a takvih je dosta.Jednostavnije je kupiti staklo na auto otpadu ukoliko se eventualno i desi neki problem. Primer,vozim 20 godina i nikada nisam imao stetu na staklu.

Odgovori

Zeljko Čavić

Ako vozis 20 godina a nisi imao stetu na staklu onda ili imas mnoooogo srece ili vozis jako malo. Kod nas se zimi putevi posipaju rizlom koja nije uopste tako sitna i u kombinaciji sa gustim teretnim saobracajem kamencici lete kao geleri. Ja sam pre mesec dana zamenio soferku, malo ostecenje od kamencica oko 1cm sam reparirao ali je svejedno pustilo liniju par meseci posle.

MIlan

Za osam meseci sam presao 10 000 (radio servis pre neki dan) mislim da to nije malo.Drugo sestri je na Korsi 2005 god pukla soferka nasla je za 12 000 din u NS da kupi.Prosli automobil mi je imao panorama krov.Pezo 307,na odpadu u Sabcu da se kupi panorama sam nasao za 100 EUR,nisam imao potrebu za zamenom ali me zanimalo koliko bi bio eventualni trosak oko toga.Naravno svako od nas ima svoju racunicu,i ja postujem tvoje misljenje.Izneo sam licni primer i u mom slucaju osiguranje se sigurno ne isplati jer jednostavno nisam imao potrebe za zamenom stakala.

Branislav

Poštovani da li možete da istražite kakav je tačan zakon o zatamnjivanju stakala na automobilu? Da li treba atest i za stakla iza B stuba ili samo za prednja? Koliko košta zadovoljstvo? Da li bi mogao neko iz ministarstva da objasni ovaj nebulozni zakon....?

Odgovori

Dragan Romčević

Biće uskoro tekst o tome.