Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Za 10 meseci prošle godine u Srbiji ukradeno 1.226 vozila – mali broj njih bio kasko osiguran

Za 10 meseci prošle godine u Srbiji ukradeno 1.226 vozila – mali broj njih bio kasko osiguran
Postavljeno 13.01.2017. u 11:30

Prema podacima MUP-a, za prvih 10 meseci 2016. godine u Srbiji je ukradeno 1.226 vozila (u celoj 2015. godini 1.585). Stavimo to u malo lakše razumljivu perspektivu - u proseku svaki dan ukradena su četiri, a svakih nedelju dana 28 vozila. Teoretski, ukoliko se takav trend nastavio, prošla godina završila se sa oko 1.270 ukradenih (još uvek čekamo zvanične podatke za 2017. godinu). Od ovog broja ukradenih vozila, nažalost najveći deo nije bio kasko osiguran. To znači da njihovi vlasnici neće dobiti nikakvu odštetu. Verovatno su mnogi imali neku vrstu zaštite od krađe, ali ona očigledno nije bila dovoljno efikasna.


Naša zemlja jedna je od najlošije rangiranih u Evropi kada je reč o kupovini kasko osiguranja, tj. o pokriću štete nastale usled krađe ili oštećenja/uništenja vozila čak i od strane samog vlasnika. U Srbiji je trenutno registrovano oko 1.874.300 automobila, a svega oko 10% njih je kasko osigurano. Vozači jednostavno nisu dovoljno upoznati sa činjenicom da na ovaj način mogu da se finansijski zaštite od krađe (ali i drugih okolnosti poput vremenskih nepogoda, načinjene štete itd.). Drugi razlog je i što slabo veruju osiguravajućim kućama iako je statistika zapravo drugačija, one u najvećem broju slučajeva isplaćuju ugovorenu odštetu.

Automobile kradu profesionalci sa ozbiljnim alatom, a u zavisnosti od vrednosti „plena“, na scenu stupaju pravi timovi sa razvijenom logistikom za praćenje, otvaranje, prevoz do bezbednog mesta, menjanje „identiteta“ vozila, prebacivanje preko granice itd.

Postoje automobili koji su toliko atraktivni da će sa parkinga jednostavno biti odneti, a u tom slučaju ne vredi nikakva blokada, skriveni prekidač ili „kandža“. U svim ovim slučajevima, kasko je zapravo jedina opcija da ne padnete u očaj zbog ukradenog vozila.

U 90% ugovora uključena i krađa

Iako kasko, kao što smo već rekli, ne pokriva samo rizik od krađe, već i druge rizike, od osiguravajućih kuća smo saznali da je čak u 90% ugovorenih (kupljenih) kasko osiguranja uključena i krađa automobila. Dakle oni koji kupuju ovu vrstu osiguranja znaju da je i od ovakvog rizika korisno zaštititi se. Na osnovu šturih podataka koje smo uspeli da dobijemo od osiguravajućih kuća, u ukupnom iznosu isplaćenih šteta, krađe učestvuju sa oko desetak posto.

Inače, Narodna banka Srbije vodi evidenciju ukupnog broja kasko polisa, pa je tako moguće videti kako se kreće trend kupovine ovog osiguranja po godinama.
 

Godina

2010.

2011.

2012.

2013.

2014.

2015.

Kasko osiguranih

209.341

193.434

202.448

202.221

188.609

197.608


Pri posmatranju ovih podataka, jednu važnu činjenicu trebalo bi imati u vidu – ranijih godina je kasko osiguranje bilo obavezno uz nabavku vozila na kredit ili lizing. Pošto je kupovna moć vozača vremenom opadala, banke su sve više ukidale tu obavezu, naročito kod jeftinijih automobila. Zatim, novi automobili se iz godine u godinu sve slabije prodaju, iako se ove godine beleži blagi oporavak tržišta.

Dakle, može se zaključiti da sve više vozača uzima kasko osiguranje sa pokrivenim rizikom krađe, čak i ako nisu uslovljeni kreditom ili lizingom, kao i sve više onih sa starijim vozilima, što nam govori da prepoznaju finansijsku sigurnost koju im kasko donosi u slučaju raznih incidenata.

Na stranu krađa, šta je sa poplavama, požarima, gradom, huliganima...?

Kasko osiguranje pokriva štetu koja može da nastane na različite načine, bez obzira da li ste je izazvali vi ili neko drugi. Na primer, štetu koja je nastala usled poplave/bujice, grada, požara, pada ili udara nekog predmeta, eksplozije, oštećenja od raznih hemikalija, snežne lavine, pada snega ili leda sa krova, naletanja na neku životinju, uništavanja kablova/creva od strane pacova ili miševa...

Auto može da bude oštećen i u raznim nemirima za vreme utakmica, demonstracija i sličnih okupljanja. Kada je reč o udesima, ako do njega dođe vašom krivicom, a niste prekršili neke bitne zakonske odredbe (prošli kroz crveno ili vozili u alkoholisanom stanju), i tada će vam kasko pokriti štetu.

Prema rečima Desanke Dejanović, direktorke sajta www.osiguranik.com, preko 90% vlasnika vozila želi tzv.„full kasko“, tj. paket sa uključenim rizikom krađe, bez obzira na marku i model. Ona kaže da prilikom kupovine kasko osiguranja na cenu utiče i starost vozila, a kada je o starosti voznog parka reč, Srbija se nažalost ne može pohvaliti mladim voznim parkom. Zbog toga postoji i opcija mini kasko za ona vozila koja su starija od 10 godina.

„Prilkom ugovaranja kasko osiguranja trebalo bi obratiti pažnju na to koji su sve rizici pokriveni, kako kasnije ne bi bilo nesporazuma sa osiguravajućom kućom ukoliko dođe do štete. Npr. pojedini osiguravači isključuju rizike poput utaje, grada, oštećenja na parkingu i sl. Ono što je takođe važno napomenuti, da se polisa kasko osiguranja „vezuje“ za vlasnika vozila i ne može se preneti kupoprodajom vozila na drugo lice, bilo fizičko ili pravno“, kaže Desanka Dejanović čiji sajt www.osiguranik.com sve zahteve za kupovinom kasko osiguranja završava onlajn.

Inače, prema statistici ovog sajta, najviše upita za kasko osiguranje šalju vlasnici Volkswagen vozila (14%), Renault i Opel dele drugo mesto (po 10%), treće mesto dele Audi i BMW (po 9%), Fiat je četvrti (8%), a slede Peugeot, Škoda, Toyota, Citroen i ostali...

Primeri cena kasko osiguranja

Cena kasko osiguranja zavisi od mnogo faktora, kao što su visina vašeg učešća u šteti (što je veće učešće, jeftinije je kasko), uključen rizik od krađe, pokrivenost i u inostranstvu, postojanje napredne zaštite protiv krađe (elektronske ili mehaničke blokade)... Takođe, tu su i razni popusti - u zavisnosti od osiguravajuće kuće možete dobiti popust od 5% do 15% za plaćanje u celosti umesto na rate, dodatni popust od 10% ako potpišete ugovor na dve ili više godina ili besplatnu pomoć na putu. Ovakav, ali mnogo detaljniji pregled cena i uslova možete dobiti upravo preko sajta www.osiguranik.com.

Stoga dajemo samo okvirne primere za nekoliko automobila:

Vozilo

God.

Učešće

Godišnja cena na rate

Fiat Tipo 1.4

2016.

5%

od 25.000 do 29.000 dinara

Renault Megane 1.5 dCi

2012.

5%

od 29.000 do 45.000 dinara

Hyundai i30 1.4

2016.

5%

od 29.000 do 38.000 dinara

Audi A6 2.0 TDI

2014.

10%

od 130.000 do 240.000 dinara

VW Golf VII 1.2 TSI

2016.

5%

od 45.000 do 48.000 dinara

Audi A4 2.0 TDI

2013.

10%

od 80.000 do 140.000 dinara

Citroen C4 1.6 HDi

2011.

5%

od 34.000 do 40.000 dinara

VW Golf VI 1.6 TDI

2011.

5%

od 37.000 do 50.000 dinara

*platite li odmah za celu godinu, umesto na rate, možete dobiti popust i do 15%

Ekonomično rešenje za starije automobile – MINI kasko

Za starije automobile tu je MINI kasko, koje takođe može da pokriva i krađu. Njime se osiguravaju uglavnom vozila vrednosti od 1.000 do 6.000 evra, a ugovorena suma osiguranja se iscrpljuje svakom pojedinačnom naknadom štete. Ono pokriva brojne rizične situacije, isto kao i klasično kasko osiguranje, ali postoje razlike u zavisnosti od osiguravajuće kuće. Ukoliko eventualno nije pokriveno nešto od čega vlasnik želi da se finansijski zaštiti (npr. požar, vandalizam, stakla...), to može da se doplati. MINI kasko je koncipirano tako da vlasnicima starijih polovnjaka, manje vrednosti, kojima bi klasično kasko osiguranje bilo neisplativo iz tehničkih razloga, pruži mogućnost pokrivanja štete u skladu sa njihovim finansijskim mogućnostima, pa i cena zavisi od više faktora, između ostalog i od visine učešća (procentualnog i/ili fiksnog dela).

Primeri cena za MINI kasko sa pokrivenim rizikom krađe:

Vrednost vozila

učešće 5% ili minimalno 100€

1.000€

26€

1.500€

39€

2.000€

53€

3.000€

79€

4.000€

105€

5.000€

131€

6.000€

158€


Dragan Romčević

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Ocena:

3.4
Komentara: 10
Pregleda: 35419
   

Komentara: 10 | Pregleda: 35419

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Duško

Ovaj tekst je zapravo promovisanje kasko osiguranja i siguran sam da je neka osiguravajuča kuća sponzor ovog teksta.

Odgovori

Polovni Automobili

Nijedna osiguravajuća kuća nije sponzor teksta. Podatke smo dobili iz MUP-a i sa našeg sajta Osiguranik.com.

Milan

ma kakav kasko kod nas, kasko podrazumeva da kad se nesto desi oni sve plate a kod nas moras da imas ucesce pa to je vrhunski lopovluk plus sto nista ne placaju, ali kao i svi lopovi i prevaranti nece ni njima dugo da traje polako ce i oni puci pa ce morati da rade kao svuda u svetu

Odgovori

bojan

nasa osiguranja su pravi lopovi,sve rade da vam neplate!!!a pare vam uzmu za tren!!!bezite od dunava i djeneralija imam iskustva sa njima!!!!!!a narocito kad placaju stetu na udesima......samo racunaju cene kineskih delova !!!!!!!!!!!!!!!!!olos!!!!!!!!!!!!!!!

Odgovori

Bane

Svaka firma tezi da smanji troskove, ne mozete ih kriviti zbog toga. U 90% slucajeva, kada im se obratite preko advokata, sa dopisom iz kojeg je jasno da se spremni da tuzite, dobicete to sto ste trazili. Nista cudno, posto je i tu opet na delu teznja da se smanje troskovi. Dakle, razuman i osnovan zahtev i advokat i sve ce biti u redu.

Petar

Naravno da je mali procenat kasko osiguranja, kada osiguravajuce kuce nisu korektne. Na svaki nacin izbegavaju svoje obaveze. Posebno je to slucaj sa kasko osiguranjem. Bas to sto se korisniku desilo ne potpada direktno pod ugovor. Posebno izbegavajte Sava osiguranje. Vecih prevaranata medju drustvima za osiguranje nije bilo u istoriji...

Odgovori

Pera

Nikada ne osiguravajte vozila sa Kasko osiguranjem,prevarice Vas,znam iz licnog iskustva,kada se osigurava sve je pokriveno,bezbrizni ste...itd...a kada treba da Vam se isplati e onda ne moze...Izbegavajte Dunav Osiguranje!!!! Bolje ulozite novac u nekoliko mehanickih i elektronskih zastita i mirni ste...

Odgovori

Логика

Не НЕИСПЛАЋУЈУ , из искуства мог бившег колеге ,за пасата са аутоматским мењачем ,украден и судио се и никада није добио паре ... Преваранти класични !!! Боље сами урадите прекид струје , горива или нешто слично и ауто у гаражу !!! Ако немате изнајмити !!! Боље него остати без аута

Nenad

Dis "Dunav" nas'o, to je kao i svako drzavno preduzece. Nestrucni i lezilebovici....

rex

Da isplacuju!!!Posto sam se tuzio sa njima 3 godine jedva naplatih.Nikad vise nasa osiguranja!

Odgovori