Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Da li oldtajmer može da se registruje na samo mesec dana?

Da li oldtajmer može da se registruje na samo mesec dana?
Postavljeno 18.05.2015. u 18:33

Danas je moguće registrovati oldtajmera na period kraći od cele godine, što je minimalan period za registraciju običnog automobila, ali u praksi je to često teško izvodljivo ili uopšte nema ekonomske računice. Na sreću, stanje bi trebalo uskoro da se popravi.

Zakon o bezbednosti saobraćaja, čl. 268, dozvoljava da se oldtajmer, tj. starovremensko vozilo, registruje na primer samo na mesec dana ili na tri meseca, pošto mnogi vlasnici svoje ljubimce ne voze više od nekoliko puta godišnje i to samo leti, kada posećuju izložbe ili okupljanja.

Međutim, malo vlasnika oldtajmera u Srbiji koristi ovu mogućnost, a neki od razloga su:

 1. U mnogim gradovima lokalne vlasti i policija nisu upoznati sa ovom problematikom. Mi smo se raspitali u nekoliko policijskih stanica u Beogradu, gde nam je rečeno da su čuli za tu mogućnost, ali da do sada nisu imali nijedan slučaj u praksi, niti imaju konkretne informacije kako čitava priča funkcioniše. Uputili su nas na Upravu saobraćajne policije u Ljermontovoj ulici, gde sve može da se završi bez problema.
   
 2. Neophodno je da od Srpskog Saveza za Istorijska Vozila (u daljem tekstu SSIV - www.ssiv.rs )  nabavite dokaz da je vaš automobil zaista starovremensko vozilo.

Uslov da je vozilo istorijsko definisan je po statutu FIVA (Fédération Internationale des Véhicules Anciens), s obzirom na to da je SSIV autorizovan od strane FIVA da izdaje nacionalnu knjižicu, kao i međunarodnu FIVA identifikacionu knjižicu.

Tehnička komisija SSIV vrši pregled vozila i izdaje Nacionalnu knjižicu za istorijsko vozilo, a na osnovu nje se izdaju potvrde-sertifikati za registraciju. Da biste dobili ovaj sertifikat, neophodno je da budete član nekog kluba oldtajmera koji je u okviru SSIV. Cena je 1.000 dinara.

 1. Trenutno je samo jedna osiguravajuća kuća „prijateljski“ raspoložena prema oldtajmerima koji ne žele da se registruju na celu godinu - Uniqua osiguranje. Cena obaveznog osiguranja se srazmerno smanjuje u odnosu na period na koji želite da registrujete auto.
   
 2. Prilikom svake registracije morate da platite novu saobraćajnu dozvolu i registarske tablice, kao i da ih odjavite/vratite po isteku perioda na koji ste registrovali vozilo.
   
 3. Porez na upotrebu motornog vozila se takođe srazmerno smanjuje, ali mnogi oldtajmeri imaju motore velike kubikaže i malu snagu. Na primer, ovaj porez za automobil stariji od 20 godina sa motorom od preko 3,0 litra iznosi 43.886 dinara (za celu godinu).

Primeri troškova registracije na godinu, tri meseca i mesec dana

Za primer smo uzeli dva oldtajmera, pri čemu kod registracije na celu godinu nismo uzimali u obzir troškove novih registarskih tablica i saobraćajne dozvole pod pretpostavkom da ih u tom slučaju već imaju:

a) Peugeot 404 iz 1967. godine sa motorom od 1.616 ccm, snage 57 kW

 

1 godina

3 meseca

1 mesec

Osiguranje

13.100 din

3.470 din

1.169 din

Komun. taksa

2.140 din

2.140 din

2.140 din

Porez

2.120 din

 530 din

177 din

Nalepnica

440 din

440 din

440 din

Tablice

/

2.190 din

2.190 din

Saobraćajna

/

1.314 din

1.314 din

Ukupno

17.800 din

10.084

7.430


b) Cadillac Deville iz 1959. godine sa motorom od 6.400 ccm, snage 243 kW

 

1 godina

3 meseca

1 mesec

Osiguranje

21.534 din

5.629 din

1.897 din

Komun. taksa

5.350 din

5.350 din

5.350 din

Porez

43.886 din

10.971 din

3.657 din

Nalepnica

440 din

440 din

440 din

Tablice

/

2.190 din

2.190 din

Saobraćajna

/

1.314 din

1.314 din

Ukupno

71.210 din

25.894 din

14.848 din

Napomena: Ovo su samo okvirni primeri – cene mogu osetno da variraju u zavisnosti od osiguravajuće kuće, premijskog stepena, opštine, itd. Treba dodati i proviziju banke ili pošte za svaku uplatnicu, kao i i cenu tehničkog pregleda.
 

Ubrzo stiže rešenje?

Razgovarali smo sa Daliborom Ružićem, predsednikom Srpskog saveza za istorijska vozila i saznali da je upravo ovo udruženje uspelo da pokrene aktuelnu primenu registracije istorijskih vozila na kraći period, ali da se na tome nije stalo:

„Savez je pokrenuo veliku akciju izmene propisa koji treba da regulišu ovu oblast u duhu evropskih integracija. Napravljen je akcioni plan, koji je u januaru ove godine prihvatilo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i prosledilo ga na realizaciju.

Trenutno registracija oldtajmera na kraći period u potpunosti funkcioniše u Beogradu, ali se u unutrašnjosti javljaju problemi. Lokalne vlasti i policija nisu upoznati s tim. Mi se trudimo da ih informišemo.

Neke stvari su rešene prilikom poslednjih izmena propisa, kao što je npr. registrovanje oldtajmera sa volanom na desnoj strani (čl. 116. Pravilnika o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobračaju na putu). Nažalost, u praksi ovo kao da nepostoji.

Trenutno se prilikom svake registracije obavezno vade nove tablice i nova saobraćajna, zato što to još uvek nije regulisano zakonom. Jednostavno, zakon ne prepoznaje istorijska vozila u meri u kojoj bi trebalo. Naš predlog je da se ubuduće registarske tablice ne vraćaju, već da ostaju trajno uz vozilo, kao i da imaju poseban izgled, tj. da se jasno razlikuju od standardnih tablica“.

Ovaj i druge predloge koji bi znatno olakšali život vlasnicima oldtajmera možete da vidite u akcionom planu na sajtu SSIV, klikom na sledeći link www.ssiv.rs/dokumenta:

- definicija istorijskog vozila
- praktična pitanja registracije na period kraći od jedne godine, uključujući i posebne tablice za           istorijska vozila
- porez na upotrebu istorijskih vozila
- tehnički pregled
- registracija istorijskih vozila sa uredjajem za upravljanje sa desne strane
- registracija istorijskog vozila bez potpune dokumentacije
- upotreba svetala u saobraćaju


Autor: Dragan Romčević

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Ocena:

4.7
Komentara: 10
Pregleda: 24731
   

Komentara: 10 | Pregleda: 24731

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

..

svaka ;ast \ya pokretanje akcije

Odgovori

Web

Svi na ulice i da se bunimo i protestujemo. Teško da će drugačije doći do promena. Dok 2 hiljade skutera ne zatvori neke prometne sektore i vlasnici ne budu tražili promene u vezi registrovanja istih . Ništa se samo neće promeniti. Vlast je banda i lopov a narod kuca na tastaturi šta mu ne odgovara.. (Priča zidu)

Odgovori

dzordz

kad smo vec kod toga,kome idu pare od zelenog kartona? cash bez fiskalnog..za najprometnije (gradjanima srbije) destinacije.., a neko je i lenj da ucini nesto za gradjane svoje zemlje koje je vec oterala u insotranstvo ,al to je vozacka koja ne vazi osim i italiji ..,ma..a gde su tu tek istorijske tj. za stra vozila tablice.

Odgovori

Budjoni

Skutere vecina koristi 6 do 7 meseci a placa za celu godinu. Drzava pljacka vlasnike sa godisnjim dazbinama i omogucava da se bogate osiguravajuce kuce. Pitam se, zasto se ne moze registrovati skuter na 6 meseci u sezoni ? Zakon dozvoljava ali ne i Vlast ! Uostalom samo ludaci voze motor zimi. Kome idu pare iz obaveznog osiguranja skutera kada stete koje skuter napravi nekom su simbolicne a 6 meseci se ne vozi ! Napredna Vlastita Placka !!!!!!!!!!!!!!!

Odgovori

lobotomija

Da li i kada će recimo da ukinu registraciju za 49 cc i 50cc za motorbicikle??? Kada će se uvesti da motorbicikle registrujemo po izabranim mesecima i ako ti meseci nisu povezani.???! Dakle, dobijaš papir sa mesecima opališ X pored mesece kada želiš voziti: recimo zimi ne želim voziti nego ovako: maj, jun, jul (avgust preskačem jer idem na more) i još septembar želim se vozikati. Neka odrede koliko košta mesečna registracija: pa neka kažu naprimer da mesec 500 dinara za motor od 51cc do 149cc x 4 meseca = 1000 dinara i doviđenja. Ne, to tako ne može nego im uplatiš 100+Eura i vozi se. Lopovska banda jer ne radi privreda i preko motorbicikla, automobila, prikolica i poljoprivrednih mašina i kamiona i tristo čuda ubiraju porez. Tražili ste na izborima, pa slikajte se sada.!

Odgovori

dzordz

eh da ,da napise mi to da u ovoj zemlji u saobracajnu napisu datum prve registracije u saobracajnoj onaj datum kad je prvi put registrovana u srb,a trebalo bi i datum prve registracije i datum prve u srbiji,zbog drugih problema vezanih za druge propise..pa recimo i za izvoz. a evo da kazem i svoje misljenje vezano za prodaju auta,trebalo bi liberalizovati (kao u nemackoj) izvoz voilz iz srbije,bliski istok ..i dalje,tako sto bi se od 0-24 h mogle kupiti izvozne tablice sa osiguranjem i carinski papiri za izvoz,da malo ozivi protok vozila ,a ne samo uzvoz.

Odgovori

Max

U nasoj zemlji je sve naopako,umesto da uzimaju takse i poreze na nova vozila oni nas izjednacuju sa njima iako moj auto vredi manje od jedne godisnje registracije.Za oldtajmere bi trebalo ukinuti poreze i dozvoliti zakonom granicu za njih kao i specijalne tablice,jer mi se realno vozimo samo u letnjoj sezoni i to samo nekoliko puta.

Odgovori

dule

pa ako ce u evropu u evropi komkretno u nemackoj kola se regisrtuju samo jednom kada se kupa e svake dve godine je tehnicki kada ce to ovde

Odgovori

miki

Pozdrav Sve je to u redu ali moj oldtajmer je male kubikaze i ukupna reg sa novim tablicama i saobracajnom iznosi 14000 dinara a da bi ja dovezao auto u beograd na prikolici da ga netko pregleda nevidim svrhu posto to obavlja tehnicki pregled to mi se neisplati u startu tako da je sve to paranoja

Odgovori

dzordz

naravno da moze,kako ne za oldtajmere pa i za obicne ljude. moze i da kupis tablice koje vaze 7 godina,ali ih moras vratiti miliciji i ako prodas auto posle mesec dana..,a tablice si kupio i platio.moze i da moras da im predas nemacke zoll tablice koje si kupio u nemackoj ,moze i ako posle mesec dana odjavis auto da ti vrate deo novca za ono sto nekoristis..,sve to ima u postenim zemljama,u lopovskim nema.no iako debelo sve i neposteno placamo to se bar oseti na putevima koji se redovno odrzavaju i bez rupa su,bankine sredjene i trava pokosena.srecom su mi hrvatska i madjraska blizu pa imam usporedbu.

Odgovori