Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Zagrevanje u mestu uništava motor automobila?

Zagrevanje u mestu uništava motor automobila?
Postavljeno 01.11.2016. u 13:59
Autor: Dragan Romčević

Ako je napolju minus 20, da li treba da čekam 10 minuta kako bi se motor mog automobila zagrejao ili mogu odmah da krenem, kako savetuju neki „savremeni“ stručnjaci?

Teško da postoji bilo šta gore od vožnje automobila u zimskim uslovima. Tu su niske temperature koje „zgušnjavaju“ ulje (tj. utiču na viskozitet), stežu metal, otimaju snagu akumulatoru, lede brave… Jednostavno, koliko god se mi ne osećamo prijatno na 15 stepeni ispod nule, našem vozilu je još gore…

Zato su gotovo svi vozači već decenijama i generacijama ubeđeni da auto zimi treba da radi u mestu bar 10-15 minuta pre nego što krene. Tako su nas učili, nismo mi krivi, zar ne?

Iznenada, šok! Stručnjaci su otkrili da automobili ne treba da se zagrevaju u mestu! Ko je sad u pravu - ovi „sadašnji“ stručnjaci ili oni od ranije i zašto?

Konačan odgovor je…

Svi stručnjaci se slažu da nema smisla grejati auto u mestu duže od jednog minuta, bez obzira na doba godine ili temperaturu.

Međutim, kada krenete – ne forsirajte motor. Vozite u što nižim obrtajima, što sporije i bez oštrih ubrzavanja.

Da li su nas stručnjaci ranije lagali?

Nisu, zato što su i oni sami mislili da tako treba, a neki su i dalje uvereni da tako treba. Problem je u tome što su ranija istraživanja obavljana na motorima starijih generacija, dok za motore novijih generacija, uz uslov da koriste odgovarajuće ulje, važe malo drugačija pravila.

Pritom, čak i u nešto starijim uputstvima za korišćenje automobila teško ćete naći savet da treba ostaviti auto da radi u mestu 10-15 minuta, tako da je nepravedno reći da je ovo „nova priča“.

Dakle, situacija nije baš crno-bela... Starije motore sa karburatorom (i mineralnim uljem, mada je to potpuno druga priča i ne mora ništa da znači) ima smisla zagrevati nešto duže zato što imaju „primitivan“ sistem za određivanje smeše vazduha i goriva, pa tu dolazi do „trokiranja“ prilikom kretanja ili suviše jakog „ler“ gasa...

Ukoliko ste imali „jugića“ ili „keca“, dobro znate o čemu govorimo, mada sve zavisi i od toga kako ste koristili „saug“, od stanja motora i pratećih delova... Isto važi i za starije dizelaše.

Ipak, ni te automobile nema nikakvog smisla ostavljati da rade u mestu 10 ili 15 minuta, dok vi skuvate i popijete kafu.

Zašto?

Zato što će svaki motor neuporedivo brže postići radnu temperaturu ako je automobil u pokretu, što znači da će manje raditi na temperaturi ispod radne temperature.

Dok auto stoji u mestu npr. 15 minuta, neće moći da postigne radnu temperaturu i sve vreme će biti podmazivan hladnim uljem, pri čemu će i drugi elementi i sklopovi biti hladniji nego što bi trebalo da budu.

Kako zagrevanje u mestu uništava motor?

Ne uništava ga u bukvalnom smislu, ali mu skraćuje životni vek. Kao što smo gore već objasnili, motor će duže raditi na temperaturi nižoj od radne temperature, što nikako nije dobro za njega.

Tu je i spiranje ulja sa zidova cilindara. Motor radi tako što sagoreva smešu vazduha i goriva. Kada ova smeša uđe u cilindar, klip je kompresuje, svećica je zapali i upravo ta eksplozija koja nastane pokreće točkove vašeg automobila!

Kada je napolju veoma hladno, veoma je hladan i motor, pa benzin isparava osetno slabije nego pri višim temperaturama. Kako motor reaguje na ovu pojavu? Ubrizgava više goriva da bi odnos benzin-vazduh bio u skladu sa potrebama motora.

Međutim, taj višak goriva spira ulje sa zidova cilindara, a dolazi i do drugih negativnih efekata zbog nepravilnog sagorevanja, kao što je npr. degradacija samog motornog ulja. Stručnjaci kažu da dolazi i do mnogo drugih loših uticaja na motor, ali da to zavisi od vrste goriva, tipa motora, itd, pa nećemo ulaziti u detalje.

Zaključak

Sedite u auto, startujte motor i u zavisnosti od temperature, sačekajte od 30 do 60 sekundi i možete da krenete. U letnjim uslovima nećete mnogo pogrešiti ako sačekate i manje od 30 sekundi.

Međutim, veoma je važno da ne forsirate motor dok se ne zagreje! Držite ga na niskim obrtajima, vozite lagano i bez oštrih ubrzanja.

 

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 105
Pregleda: 286030
Ocena: 4.2
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Kiza

Cim ga upalis na -20 ,odmah gas u 5000 obrtaja,tako se najbolje razradjuje i raspada

Odgovori

Ivan

Mora auto da radi bar 2 ili3 minuta da razradi ulje pa onda da se vozi kad je veliki mraz. To ti je isto da izadje fudbaler na teren ne zagrejan da trci.

Odgovori

Aleksandar

Ma kakvi, vozis auto ispod 2000 obrtaja do odrdjenog mesta oko 10km ima da se smrznes, inace vozim dizela 2.0 tdi zimi palim sacekam mozda 20sekude dok se vezem i namestim krecem cim malo digne tempersturu cepim ga na veci broj obrtaja greje kao lud, nikad problem nisam imao sa motorom

Odgovori

Waske

Ne slazem se sa tim sto kazete upali sedi i vozi nakon jefnog minuta pa pisle lakse i u nize obrtaje. Ne vec moj zakljucak mirnije i konstantno voziti tu oko i ne ispod 2 hilj. Obrtaja. Jer sam rec kaze gusto ulje. Gde bolje uljna pumpa gura ulje i podmazuje u male ili vece obrtaje.....? Em gusto em ne pravi pritisak koliko je dovoljno ili ja gresim.....ispravite me. Za novije generacije automobila koje koriste npr....0/30 W Ili 5/30W ili 5/40 w. Sinteticka ulja.

Odgovori

Igor

Normalna voznja je ok. Nikako velike obrtaje dok ne postigne radnu temperaturu. Turbina crkava

Драгољуб

Зашто "имали југића"? Много је нас који још увек возимо тај ауто.

Odgovori

Goran

Da se i ja nadovežem na članak koji je napisan da mogu da potvrdim da automobil zimi dok ne otvorim garažu isteram iz nje prođe bar 2-3 minuta i onda polako sa malim gasom krenem i vozim na malim obrtajima dok ne postignem radnu temperaturu..Jer se ulje u menjaču nije ugrejalo a i automobil sam nije spustio saug ništa na silu i brzinu tako se čuva kola i motor koji onda može da traje godinama..To govorim iz iskustva jer sam dosta kola promenio i kod svakih je bilo isto sa istim siptomima bio benzin, bilo dizel. Molim vas bez svađe i prepirke tu smo da jedni drugima damo savete i šta je najbolje za naše krševe..

Odgovori

Branislav

Šta je bolje za auto da stoji na ravnoj ili nagnutoj strani mislim na zadnji kraj.

Odgovori

branko

i obavezno parkirati na dve daske da struja iz akumulatora ne ide u zemlju a mislim da je bolje kada je nagnut na desnu stranu

Autolimar

Zimi kad je hladno, a treba decu da vozim, onda prvo ugrejem auto.. U svim ostalim situacijama krećem odmah lagano.

Odgovori

Nenad

Dok se ne zagreje ne sedam u auto, toplo udobno za vožnju. Nek je i pogrešno i da šteti motoru dok se ne zagreje ne sedam. Nema vece gluposti o tome da mislim sta šteti autu, nikad mi to nece biti jasno.

Milan

Stetnije je u rikverc pod pun gas

Odgovori

Miki

Svi Vasi navodi o nacinu startovanja motora "na hladno" su izneti bas onako kako je i normalno. Ja sam vozac skoro 40 godina i ne secam se da sam zagrevao auto duze od 20-30 sec. i to u zimskom periodu....letnji je druga prica, obicno sam startovao posle 10-15 sec. koliko dase novo ulja preko pumpe "podigne" do svih tacaka...naravno ako se koriste ulja 0/30 ili 5/40 w Moze i gusca ulja (polusinteticko 10/40) i nista mu nece faliti, mislim na motor. Startovanje ili turiranje "kao sivonja" nije dobro... posebno ako Vas motor ima katalizator... Kod motora sa katalizatorom potrebno je vreme da se katalizator "zagreje" i da ima punu moc za ono zasto je i namenjen.

Odgovori

Svetozar

Sve je to sto ste naveli ok, ali sta je sa vozilima koja fabricki imaju zatamnjena stakla, bez folije? Da li je potreban atest i za to? U mom slucaju, Opel Meriva, zadnja stakla su crna, ali nemaju foliju, i trebalo bi da su atestirana od strane proizvodjaca. Medjutim, saobracajac me zaustavi, i kaze da bez atesta, moram da ih skinem!?!? Nisam previse istrazivao na tu temu, i sve sto sam nasao se vezuje za folije, i pominje se da ukoliko je vozilo sa takvim tamnim staklima, bez folije, ne treba raditi atest. Pa me cisto zanima ko je tu u pravu, i sta je po zakonu. Hvala na citanju.

Odgovori

Polovni Automobili

Poslali smo ovo pitanje policiji. Nadamo se da ćemo uskoro dobiti odgovor. Inače, fabrički zatamnjena stakla se prepoznaju po tome što su zatamnjena prilikom proizvodnje, što znači da na njih ništa nije naknadno lepljeno, a to bi policajac trebalo da zna.

Bojan

Nije potreban poseban atest za fabricki zatamnjena stakla. Ta stakla na sebi imaju homologacijsku oznaku, to je je kruzic i unutar njega slovo V. To je proizvodjac tako postavio i samim tim nije prepravljano, sto znaci nije potreban dodatni atest.

Waske

Ne nema tu sta atestirati ako su vec fabricka i tonirana. Moje misljenje i logika. Sad ce po novom zakonu otvoriti na tehnickom dosije od auta i sta je fabrika upisala tako mora biti nesme nista biti izmenjeno.

Običan Vozač

U zimskim uslovima Uvek ostavim auto da radi na leru dve do četiri minute,zatim lagano krećem,šaltam brzine do 2000 obrtaja,dok ne dostigne radnu temparaturu,ili blizu nje. Pri startovanju motora stisnem kvacilo i izbacim iz brzine. Vozim dizelasa ovim sistemom, sa turbinom,(150 ks) kod mene je vec sedam,osam godina i nikakvih problema nemam. jednom mesečno ga malo opletem po gasu zbog turbine,egr-a, i dizni,i ostalih zajebancija. nikad nista menjao na masini nisam. izgleda da je i makina mirna,a i ja sa njom...sad me samo cena goriva lupa po dzepu! :-)

Odgovori

Mladen

Bas me interesuje kako si ti tolike godine uspeo da upalus stojadina i da krenes kad je napolju minus, kad onaj njegov karburator dok se ne zagreje ugasi se cim mu das gas? Aj samo to objasni molim te.

Odgovori

Mladen

Covek hoce da kaze da svejedno cekao ne cekao u mestu kad je hladan start, ti ne mozes nigde dok ne ocistis sneg, led, i dok motor ne dobije toplotu toliko barem da odmagljuje stakla. Vi sto palite klimu na -5 znajte da se kompresor ne pali (sam automatksi) kad je napolju ispod 5 stepeni. Tako da, vi sto ne cekate ni malo u mestu rizikujete svoje i tudje zivote jer mislite na motor i sta njemu odgovara. A o tim sredstvima protivmagljenja i smrzavanja ne zelim da komentarisem. Kao i tecnost za pranje stakla koja "ne ledi" kad je minus.

Odgovori

Waske

Ili ispod 10 u +

Mladen

Ne slazem se sa jednim delom u tekstu a to je kada je hladno benzin slabije isparava pa zato trosi vise. Ima tu naravno istine, ali ja sam pratio neka istrazivanja gde je tim strucnjaka dokazao da kada je napolju hladno, tada ima vise kiseonika u vazduhu nego kada je vrucina, znate svi da je zagusljivo kada je vrucinja. Tako da auto ima vise kiseonika zimi po hladnoci, samim tim komp motora mora poveca i kolicinu goriva jer ima previse vazduha (kiseonika). Eto o tome se radi i to je glavni problem vece potrosnje kad je gladno, a nije glavni problem slabo isparavanje benzina zimi.

Odgovori

Aleksandar

Ljudi imam ladu rivu 2003 godiste kupljena nova. Za sve ove godine uvek je motor 3-5 min zagrevan u mestu pa tek onda vozen i mogu da kazem da je sad na tabli 265000km a motor nije diran lanac je i dalje faricki nije menjan. Mogu ovi naucnici da pricaju sta hoce ali zagrevaje auta u mestu veoma znaci!!! Iz licnog iskustva!!!

Odgovori

Waske

U potpunosti se slazem isto i ja raim renault megan 1,4 16 v 370000 bez pipanja motora i dalje do 15 hilj. Bez kapi potrosnje ulja kamo li na dosipavanje.

Milenko

Ma ljudi,sacekate samo malo da se stabilizuje rad motora kod hladnog paljenja i mozes voziti. Slazem se,bez divljanja na pocetku. Sve je to do kvaliteta i proizvodjaca.

Odgovori

m.g.

Ti jesi u pravu ali istina je puno gora od one koju ovaj narod zna a to je da smo mi najsiromašnija država i nacija u Evropi.Gde dileri uvoze polovnjake dizele naročito koje su za presu sa pređenih 500.000 km i prodaju ih ovde za 4000...6000 evra i vraćaju kilometrazu a te aute prodaju ovde ljudima koji su jedva skrpili za polovan auto ne znajuci da moraju da ulože još toliko u njega.Gde u toj prevari učestvuje i sama država sa svojim dilovima,gde niste sigurni ni da nov auto održavate u ovlašćenom servisu jer i tamo varaju i ugrađuju kineske delove i falš ulje.Gde niste sigurni ni nov auto kada kupite da vam nisu uvalili polovan nalickan (pogledajte na you tube kako je prošla žena iz Niša koja je kupila "novu"toyotu auris koju je uredno platila a dobila nalickan polovnjak i gde ne može ni da ga registruje pa se vuče po sudovima)Znači ljudi treba ovde da shvate i prihvate da smo postali zvanično dno dna i auto odpad Evrope.

Odgovori

Dragana Vujcic

Uvek zagrevam automobil u mestu.

Odgovori

Miljan

Zagrevajte u mestu vozilo ili ne potpuno je sve jedno.Bitno je samo da dok motor ne uđe u radnu temperaturu ne koristiti pun kapacitet motora.Naravno svi motori imaju svoj životni vek tako da preterana briga i automobilima starim 20 godina nije realna

Odgovori

Stevan

Imam VW Polo '87 od 1043 kubika i 29kW i tesko da zimi mogu da krenem ako auto ne zagrejem. Jos ako se pojavi blaga uzbrdica mogu da se slikam dok ne pocne da duva topao vazduh u soferku. Jednostavno nece da primi gas i hoce da se ugasi. Da spomenem da mu je nedavno zamenjen akumulator, svecice i karburator. Saug je neophodan pri paljenju :)

Odgovori

Milan Grba

Nije dobro podešen rad motora.

Aca

Auto svakako treba zagrejati malo, a u zimskim uslovima upalite motor i dok ocistite stakla od leda taman krenete polako. Ti strucnjaci koji savetuju da se auto ne zagreva u mestu su isti oni strucnjaci koji su propisali interval zamene ulja od 30.000km, sa ciljem da vam auto traje koliko i garancija.

Odgovori

Waske

Svaka cast na komentaru. Svaka ti je na mestu potpisana.bez greske

Dejan

Ovo je komentar za redakciju. Zasto ne objavljujete komentare vec 5 dana?Zasto onda nudite mogucnost komentara,ako ih ne objavljujete?

Odgovori

Laki

Verujem da samo jedan admin radi na pregledu i objavljivanju komentara, zato i kasne komentari i do 5 dana..

Laki

Verujem da samo jedan admin radi na pregledu i objavljivanju komentara, zato i kasne komentari i do 5 dana..

milan

ljudi u normalnim zemljama voze auto 4-5-6 godina pa ga promene a srbin ima filozofiju kupio sam auto, mazicu ga i pazicu ga, stavicu mu najvece moguce felne sa polovnim gumama, ugradicu mu kineske xenon farove i vozicu ga narednih 15 godina. tako je i ovaj tekst napisan da nam pomogne da motor istraje narednih 15ak godina.

Odgovori

NENAD

MB-190 AUTOMATIK PALI VOZI NORMALNO I NEMOJ DA SE BRINES. SVE STO SE FORSIRA KAD TAD SE PROFORSIRA.

Odgovori

milenko

super komentar

Odgovori

Marko

Ja mu skuvam kaficu ujutro.

Odgovori

Dejan

Ali obavezno bez secera,da se motor sto pre razbudi.Jos kad bi mogao i jednu ljutu,tad krece 200 iz mesta

hello_87

Klip ima manju povrsinu od stubline, pa se samim tim i brze zagreva od nje. Zakon fizike se nije promenio, pa se svako telo pri hladjenju steze, a pri zagrevanju siri. Svaki napor motora stvara i vecu temperaturu unutar cilindra, pa dolazi do brzeg zagrevanja klipa i sirenja istog, a samim tim i do vece razlike izmedju temperatura stubline i klipa. Preporuka starih majstora da se auto prilikom paljenja zagreje u mestu ima smisla bas iz tog razloga sto se tada dosta ravnomernije rasporedjuje temeratura u samom cilindru. Kada se sa automobilom odmah krene cim se startuje, motor samim tim ima vece naprezanje nego kada stoji, iako se vozi na malom broju obrtaja, dokaz za to je i brze postizanje temperature nego kada motor radi u mestu... Po svemu ovome za mene ima logike zagrevati motor. Posebno preko zime kada su temperature bas niske...

Odgovori

Milan Grba

Klip i cilindar, odnosno stublina su izrađeni od potpuno različitih materijala koji se drugačije šire povećanjem temperature. Visoka temperatura koja nastaje sagorevanjem radne smeše širi se preko čela klipa, glave motora i cilindara. Tekst je potpuno stručno i ispravno napisan. Nije potrebno čekati duže od minute da se greje auto u mestu.

hello_87

Slazem se svakako za razliku materijala. U letnjim uslovima kada je temperatura hladnog motora 20tak stepeni i u zimskim uslovima kada temperatura hladnog motora pada u minus, nije isto da li ces auto zagrevati ili ne. To u tekstu nije navedeno, a svako ko se malo razume u materijale, trebalo bi da zna i razliku izmedju ovih uslova rada. Meni je besmisleno da auto upalis, odmah krenes i onda vozis 1km u prvoj brzini da se zagreje. Isto tako je neverovatno da neko kaze da auto upalis i odmah krenes i vozis sasvim normalno. Da motoru nije potrebna radna temperatura, proizvodjac bi napravio da bude uvek hladan... Opet kazem, moje misljenje je da treba zagrevati motor u mestu, tj. treba sacekati, zavisno od spoljne temperature, 1-5 minuta da motor radi u mestu, pa onda krenuti pod laganim gasom dok motor ne stekne radnu temperaturu...

Slobodan Kovanov

Закон физике јесте промењен када је у питању месо, на топлоти се скупља а на хладноћи шири. А све то због једног састојка, Х2О.

kole

Zimi kad je minus, nije pametno sasvim zagrejati motor u mestu pa krenuti, jer su svi ostali delovi transmisije hladni i nezagrejani. Treba pustiti motor minut-dva da stabilizuje rad i lagano krenuti. Mene uvek na izlazu iz naselja saceka semafor na kome ne pamtim da sam natrcao na zeleno i tu cekam jos minut, pa lagano dalje. Frustrira me sporo grejanje kabine u dizelu koji vozim, a imam nov termostat. Kod benzinaca je to ugrejano posle 2 km.

Odgovori

aleksandar

Tehnologija ide napred sve se usavrsava, a neki koji teraju po starom mogu da izadju iz pecine sa bakljom u ruci i krenu u lov sa kamenom.

Odgovori

Nemanja

Slazem se sa clankom ja vozim wv scirocco 2011, ja upalim auto dok pustim muziku vezem se tu jos nekoliko sec uradim po nesto i krenem da li je hladno ili ne max 1 min stojim. Ja moj auto mogu da ostavim 20 minuta da radi ne dize temperaturu a bukvalno kad krenem i izadjem iz ulice od podigne sasvim dovoljno tako da sam ukapirao da mnogo lakse digne radnu temperaturu u vozni od 300-400 metara nego da ga ostavim da radi u mestu verujem da nove generacije motora na malo drugacijem principu rade nego starije masine

Odgovori

Jovan

Otac mi je dipl. mašinski ing. (stara škola), posle fakulteta predavao motoristiku, bio šef u mašinskoj radionici velikog auto prevozničkog preduzeća (preko 150 vozila), a zatim se preko 25 godina bavio trgovinom auto delovima. Uvek mi je govorio da auto pre prvog, jutarnjeg polaska zagrejem bar 5 minuta. To je pravilo. "Prvo ga zagrej pa ga posle forsiraj i vozi kako hoćeš" , "Auto ne treba maziti ali ga treba paziti" tako me je učio kad sam bio klinac. U praksi se to pokazalo kao tačno jer ni na jednom našem automobilu nikada nismo radili nista oko motora osim redovne zamene ulja. Uvek smo imali po dva tri automobila, ali jedan nikada nismo prodavali i bio je kod nas u porodici preko 30 godina. Kad ga oteramo u servis mlađi majstori se čude kad ispod haube vide motor i delove starije od njih. Ja ću i dalje po starom, zagrejem pa krenem.

Odgovori

Dejan

Da li ti stvarno svako jutro cekas 5 min.da auto radi pa onda krenes?Ne mislis li da kad procitas ovo sto si napisao da je malo nerealno da ne kazem nesto drugo?

LeBart

Zagrevanje od 5 minuta??? "Prvo ga zagrej pa ga posle forsiraj kako hoćeš"??? Može otac sto puta da ti bude dipl. ing. ali su ovo takve budalaštine... Ako se motor zagreje na -10, recimo radeći u leru, svi ostali mehanički sklopovi su "smrznuti", poput menjača, ležajeva itd. Mnogo je pametno "forsirati". Nalupetao si se za sve pare, a to ti kaže čovek sa mnogo više realnog i stručnog iskustva sa automobilima od tvog dipl. ing ćaleta.

Goran

Kad ti je tata diplomirao, nacionalno vozilo je bilo fica! :)

Aleksandar

Evo objasnicu ti zasto ne trebe duze od 60 sekundi zagrevati auto u mestu. Dok stojis tih 5 minuta u mestu, mozes auto vec pod tim istim ili malo vecim obrtajima da zagrevas u voznji, sto znaci: da manje zagadjues vazduh, manje ces potrositi gorivo i 4 minuta ces da mu produzis radni vek.

Jovan

Kad sam napisao komentar, hteo sam da prenesem svoja iskustva, kao i iskustva svog oca, a ne da se prepirem sa nekim. To je kao kad bi smo vodili raspravku da li bolja Zvezda ili Partizan, ali ........... Ako Vam auto zimi stoji napolju na - 10, mora se malo zagrejati, može da priča ko šta hoće. Vidim da je nekima fica bio nacionalni auto, moj otac je uvek vozio vozila Nemačke proizvodnje. Sada i kao penzioner vozi Insigniu (2013). Vidim da je nekima zasmetalo što sam napisao da mi je otac dipl. mašinski ing., šta da radim zato što Vi niste. Vozite auto par godina, ne pređete godišnje ni 3000km i mislite da sve znate. Izvinjavam se ostalima na ovakvim rečima, ali sam prosto morao da napišem. Poštujem svačije mišljenje i nema potrebe da se vređamo već da razmenimo iskustava. Mislim da je to svha ovog sajta i ovakvih tema.

Dejan

Jovane,ja te nisam vredjao,vec sam te pitao da li svaki put cekas 5 min.da auto radi u leru,pa tek onda krenes.A ako vozis nov auto kao sto si rekao,onda ces se sloziti sa mnom i Aleksandrom da kod novih vozila to nema potrebe.Procitaj i moje ostale komentare,a narocito gde opisujem kako se moj auto iz 2013 god.ponasa.Verujem da je isto i kod tvog auta.Ostavi Insigniju da radi u leru sat vremena, ona,siguran sam da nece da postigne radnu temp.Iz svega ovoga,zakljucak je to nema potrebe raditi i trositi gorivo bezveze.Svaka cast tvome ocu.Svaki obrazovan covek je zlata vredan ovoj zemlji.A razmisli malo i o sastavu ulja koji se sad koristi,a sta se koristilo pre s postovanjem DEJAN

Dejan

Apsolutno se slazem sa clankom,a to da je auto kao i covek,pa dajte ljudi auto je gomila"pleka" I TO SKUPA.Sve su to mnogo pametniji ljudi od nas vec izregulisali,a vi ako imate viska para pa trosite gorivo uzalud,vasa stvar ali ne ubedjujte ljude da to isto rade.Trebalo bi da pogledate ponovo Majstorsku radionicu i cuvenog Stevu Zigona i da nadjete Paju Vujisica da vas izleci.

Odgovori

Goran

Ne diraj mi Stevu, alijas Nacelnika...

miljan milosevic max

vozim nivu bas tako

Odgovori

Dalibor

Sve je otišlo gde ne treba pa i priroda se promenila i svi zakoni fizike i sve ostalo.......samo se izmisle nove stvari,uvek dosad trebalo a sad više ne treba oooooo Svete!

Odgovori

ste jev

Treba kretati onog momenta kad je ventilacija došla na temperaturu da može da drži stakla čistim i preglednim.Nema to veze sa motorom nego sa bezbdnošću.

Odgovori

boba

Auuu vecu glupost u svom zivotu nisam cuo

Slobodan Kovanov

А и ја веће од твоје БОБО. Човек у праву. Нико није споменуо безбедност, при замагљеним или залеђеним стаклима, па кад прстом направе две рупице, на залеђеном стаклу, кроз које гледају куда возе. Ту нема безбедности нимало. И при снегу и леду можеш да гањаш возило али само до првог канала или недај боже неког пешака или бициклисте..

Gruja Zlatkovic

Ja se u potpunos slazem,sa ovom novim strucnjaka,ja to vec radim 20god; Auto mi garazirano;i upalim auto,otvorim vrata garaze,isteram auto i vozim ga u prvu pod mali gas jedno kilometar pa ga onda prebacim u drugu i tako dalje,i on se zagrejao i to sam radio sa benzinskim motorom,a to sada radim i sa dizelom. pozdrav

Odgovori

Zoki

Ma ocemu ti pricas???? Sta kao po gradu bi mogao tako u prvoj vozit i zagrijavati. U prvoj brzini su veliki obrtaji, jedino ako vozis 5 km/h

marko marko

Bez uvrede,ali gde ti zivis kada mozes prvom da vozis kilometar?

Dejan

Grujo,prvom brzinom se samo krece iz mesta,nikako vozi.To si trebao da naucis jos u auto skoli.Probaj da ubacis u prvu u toku voznje,kazace ti se samo.

Milan

Kad mogu u rikverc dok auto vreci sto ne moze u prvu

Boris

Videh dosta komentara vlasnika garažiranih auta tipa.. "upalim auto,..., otvorim vrata garaže..." mnogo bi vam bezbednije bilo da prvo otvorite rata garaže, pa onda da palite kola.

Nikola

U letnjim mesecima krećem odmah. Nikad nisam čuo priču da treba da se čeka da se zagreje motor. "Sačekajte manje od 30 sekundi": Ne sačekam ni sekundu.

Odgovori

Dejan

Nemoj ni da slusas gluposti.Apsolutno si u pravu

Ivke

I za 10 godina ce se pricati kako ste i vi danasnji strucnjaci bili u zabludi kao i oni koje spominjete pre vas..strasna nauka i godine istrazivanja izmisljanje tople vode a automobili ce uvek trajati ako se cuvaju i odrzavaju na vreme..

Odgovori

aaaaa

za 10 godina nece biti vise dizel motora ili benzina, samo elektro. pozz

Miro

Postovani! Veoma cenim Vas stav da se kroz objavljivanje saveta I misljenja pomogne vozacima. Licno procitam svaki savet I pohvaljujem ovu vasu praksu. Sto se tice konkretno ovog clanka smatram da ima mesta za korekciju. Mislim da je zagrevanje automobile od 10-15 min zaista nepotrebno, ali zagrevanje od 1 min posebno pri temperaturama ispod -2 stepena malo I da je realno vreme 3-5 min. Objasnjenje koje ste preneli od tih novih strucnjaka ipak je tesko povezati sa stvarnim zakonima fizike I termodinamike. Za vreme od 1 min se ne postize ni minimum ne samo u ulju bez obzira ne njegova svojstva, a o metalu nema ni govora. Ovo se posebno odnosi ako je automobile napolju I potpuno hladan. Srdacan Pozdrav!

Odgovori

Laki

Moze se onda smatrati da taj 1 min vazi za vozila koja krecu iz garaza gde temperatura nije ispod nule.

Zoran

Stvarno vise ne razumem ove novopecene majstore i ove strucnjake teoreticare mudrove. Moj Pasat b5 ima 580.000 originalnih kilometara kupio sam ga novog , i stalno ga pustim malo da se zagreje i sta mu fali???????? A sta ce biti ovim autima u Rusiji na -40 sto se nikad skoro i ne gase??

brrrm

E moj Zoki... Malo vise edukacije i znaces da se automobil najmanje haba kad se sto manje pali i gasi, tj sto manje hladnih startova. Sto se tice teksta, u pravu su, kad je bas hladno 2 do 3 min ali prvih 10ak min voznje nikako preko 2500 rpm.

Zoran

brrrm - O kakvoj ti edukaciji pricas??? To sto nisam napisao da se auto sto manje pali i gasi ne znaci da NE ZNAM !!! Kad ti sa svojim predjes toliko km,onda mi se javi .

Bojan Tosic

Čovek je u pravu evo ja baš vozim po Rusiji i sad u zimsko doba kada nam radi webaasto i na temperaturi od -30-40 vozila se bukvalno ni ne gase, jer ako ga ugašenog drzis duže od 4 sata bog ga više ne upali bez kablova. A šta cemo sa tim???

Slađan

Ljudi svaka čast ko može na -5 ili niže da krene za minut. Meni treba bar 5 minuta minimum da se isuše stakla da bi video gde vozim a za to vreme očistim sneg sa auta i ostružem led ...

Milan

Sve je to lepo napisano, ali sta je sa odmrzavanjem prednjeg i zadnjeg stakla i retrovizora. Meni klima odlicno radi, kao i grejaci stakla/retrovizora, pa mi na -20 treba ipak treba 4-5 min. da se sva stakla i retrovizori odmrznu.

Odgovori

Dejan

To nema veze sa clankom.Na -20 nista na funkcionise kako treba.Ovde se radi o zagrevanju motora,a ne stakala.To je sasvim druga tema

Goran

Prijatelju, promasio si temu. Ovde se govori o motoru a ne o staklima. Uzgred, postoje razna sredstva za odmrzavanje i protiv zanrzavanja stakla. Srecno!

Ess

Nemate vi pojma to mu dodje motor upaljen a da ne zagreje isto kao kad covek ustane iz kreveta i istog momenta pocne da trci...pa ako ke to moguce onda je i sa motorim moguce.. Motoru je potrebno da poslje paljena motora ulje i uljana oumpa odradi svoje ulje podmaze svoje delove i onda krece.zato su starija kola vise trajala od novijih

Odgovori

Peka

Upravo su rekli da se auto polako i u niskim obrtajima vozi...znaci ne da se trci, nego da se polako hoda...

Stefan Perić

Nije tačno da su trajala više. Današnji motori većinom prelaze po 300 000 a mnogi i po 500 000 bez generalne. Koji je stari motor mogao da predje toliko, a da nije Mečkin ili možda još jednog proizvodjača?

Dejan

Da li ste vi uopste seli u nova kola?Motor kod novog auta i da hoces na mozes da izforsiras kad je hladan.Zato postoje razni senzori,davaci i druge skalamerije.A ako slucajno niste znali,covek je od krvi i mesa,a auto od gvozdja i plastike.Covek pije vodu i jede hranu raznu,a auto pije gorivo i jede ulje.Porediti coveka i auto je u najmanju ruku glupo,tako da vasa konstatacija ne stoji

generator

Stefane motor nas yugu (model za USA) je trajao 500 000km+ do generalnog remonta

MIKI

Znate !! Pa ja to radim vec 38 godina, bas onako, kako ste Vi opisali. I kada sam imao "zastavu-101-B" pa i sada kada imam Golf IV...mada ima tu malo nejasnoca..ne oko zagrevanja, to je okay..ali kod katalizatora nastaje problem sto se ipak on mora zagrejati da postigne bolji efekat isparenja sagorelih gasova (Euro 3/4)

Odgovori

šiki

Previše od 30 godina sam prestao da zagrevam auto u mestu jer sam uvek smatrao da je to pogrešno.Samo sam se zabadava smrzavao i još više zamagljivao stakla mojim dahom.Slažem se da treba ići polako,sa malim brojem obrtaja motora,,ali OBAVEZNO dobro očistiti stakla i ogledala,mada sada nova vozila imaju grejače,Na Volvu sada imam grejač vode u motoru koji se uključuje u 220 volti i to bih preporučio svima,koji imaju mogućnost uključenja u struju,da ugrade u svoj auto,a može se ugraditi u svaki auto.

Odgovori

Dejan

Svaka cast,slazem se apsolutno sa svime.Ne razumem razne Steve Zigone u drugim komentarima.Ne mogu da verujem da ljudi toliko ne znaju o nekim osnovnim stvarima o radu motora.Samo trose gorivo bezveze.I sto je najgore MISLE da znaju vise od stucnjaka i jadni nisu svesni koliko nista ne znaju

Bojan

U upustvu za Golf 1 dizel (1983), pise da treba krenuti odmah i ne cekati u mestu.

Odgovori

Dusan Kovacevic

I za Fiat Stilo

Sasa

Auto vam je kao i covek i ako kazete da netrba ga zagrevati pre polaska zasto se svi sportisti zagrevaju pre takmicenja zasto ne krenu odmah??? Ili jos malo bolji primer: kada se probudite dal odmah skocite i trcite ili se prvo rasanite umijete popijrte caj ili kafu pa krenete?

Odgovori

šiki

Pa ne smete odmah da vozite maksimalnom snagom,kao sportisti.Sve je to za naučna ispitivanja,a ja radim kako smatram,a inače mnogo prelazim i zadovoljan sam sa pređenim kilometražama prošlih auta.Pozdrav

Stefan Perić

Kad si mlad i kad ćuna radi kako treba možeš odman na trčanje iz kreveta. Isto je i sa autom... :)

Dejan

Di li vi mislite za sebe da ste kao masina?Ja bih voleo to,ali nazalost nije tako.Vi pijete vodu,auto gorivo,vi,jedete meso,auto ulje,tako da,slozite cete se covek i auto nije isto.Vas je napravio tata,a auto je sklapan od gvozdja i plastike i ima jedno 1000 stvaraoca.Zakljucak u clanku je apsolutno tacan,sve ostalo su gluposti i neznanje

Zeljko

Motor ne bi trebalo pustati u rad od opterecenjem dok ne postigne radnu temperaturu i razbije ulje. Dakle zagrevati svakako ali je dosta oko 5 minuta na leru. Donekle je to regulisano samim termostatom koji ne otvara protok iz motora ka hladnjaku dok se ne postigne odredjena temperatura. Time se ubrzava postizanje iste. prica da motor "ne valja da radi na leru" tj da se zagreva ne pije vodu jer cete na prvom semaforu stajati na leru ili u prvoj koloni. Motor je predvidjen za rad u svim rezimima ali nije predvidjen za rad pod opterecenjem bez postignute radne temperature. Jer dolazi do nagle promene temperature u bloku i komponentama motora a samim tim moze doci i do deformacije istog.

Odgovori

Dejan

Motor ne moze naglo da se ugreje ni leti a kamoli zimi,tako da vasa konstatacija ne stoji.Kod novih vozila zagrevanje motora je tako regulisano da nema rasipanja toplote tako da ja sa mojim autom iz 2013-te na minus 20 radnu temp.postignem nakon 15-20 km.Sto je visi prenos,brze se postize radna temp.Ne zavisi cak ni od broja obrtaja.Mozete da ga vozite drugom u 3000 obr.pre ce da se ugreje u cetvrtu na 1500 obr.U leru moze da radi sat vremena i nece da postigne radnu temp.

Aleksandar Kojić

Svakako ako je zima ne možeš krenuti dok toplotom motora ne odlediš stakla ili očistiš sneg. Iskreno više verujem starijim stručnjacima nego novim, tako da ću ja svoj motor zagrejati 10-tak minuta pa onda lagano.

Odgovori

Dejan

Ocigledno da imas visak para kad mozes da trosis toliko goriva uzalud,ili vozis jedanput mesecno

Mitar

Kod starijih automobila, poželjno je, zbog toga što nije bila toliko usavršena obrada materijala, te je bila manja veča tolerancija, što bi se reklo bilo je više lufta između klipa i košuljice cilindra zbog širenja materijala na većim temperaturama. Kod današnjih vozila novije generacije, ta tolerancija je mala te zbog toga nema potrebe za zagrijavanjem, ali naravno ne treba ni forsirati vozilo dok ne dostigne radnu temperaturu.

Odgovori

vat

Vise lufta izmedju klipa i cilindra-glupost godine!

Mx5

@Mitar je u pravu, misli se na prostor iznad prstenova klipa(tj. karika) jer taj deo ne naleže na košuljicu klipa(tj. hilznu), razlika u materijalima i njihovoj preciznosti izrade je jako velika iz toga i proizilazi ovo o zagrevanju pogonske jedinice(tj. motora).

Waske

E vala bas nisi u pravu tu gde nije bila usavrsena tehnologija tu je i trajalo po pola miliona km. I vise bez problema. Fabrika tad nikad nije propisivala zamenu ulja u inter....na 30 hilj.km.

Milovan

Pitanje Čiji je ovaj TEXT, tj naučna studija, tj koji je naučnik objavio i u kom časopisu. Šta kažu naučnici sa mašinskog fakulteta ?????????????????????

Odgovori

MIKI

Kada se cujem sa prof. dr. Stevom sa masinskog fakulteta, poslacu Vam njegovo misljenje.