Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Do 10. juna morate da zamenite staru vozačku dozvolu

Do 10. juna morate da zamenite staru vozačku dozvolu
Postavljeno 03.04.2017. u 12:01

Ako ste među onima koji još uvek imaju staru (papirnatu) vozačku dozvolu, ne čekajte više, već je zamenite na vreme, kako biste izbegli gužve. Moguće je podneti zahtev i preko interneta, ali samo ako imate kartični čitač.

Nove vozačke dozvole počele su da se izdaju u januaru 2011, a bilo je predviđeno da krajnji rok za zamenu starih bude 10. jun 2014. godine. Do maja 2014. izdato je oko 2.155.000 novih, pri čemu je u tom trenutku još oko 3.385.000 vozača posedovalo staru dozvolu.

Stoga je odlučeno da se rok za zamenu produži za još tri godine, tj. do 10. juna ove godine.

Neophodna dokumenta

Od dokumentacije potrebna vam je samo stara vozačka dozvola i lična karta.

Međutim, ukoliko je vozaču stara dozvola izdata na period manji od 10 godina zbog zdravstvenih razloga ili ako je reč o vozaču starijem od 65 godina, neophodno je da priloži i novo lekarsko uverenje o zdravstvenoj sposobnosti za kategoriju (ili kategorije) za koje podnosi zahtev, pri čemu uverenje ne sme da bude starije od šest meseci.

Takođe, vozačima koji u vreme izdavanja vozačke dozvole imaju više od 55 godina, dozvola se izdaje sa rokom važenja do navršene 65. godine, a može i na kraće, na osnovu nalaza i mišljenja lekara.

Koliko košta nova dozvola?

Zavod za izradu novčanica i kovanog novca:

255 din

MUP Republike Srbije:

621 din

Administrativna taksa:

700 din

Ukupno:

1.576 din

Na ovaj iznos treba dodati troškove provizije za plaćanje u pošti ili banci.

Zamena dozvole preko interneta

Ova usluga omogućava da ne dolazite dva puta u policijsku stanicu da biste izvršili zamenu vozačke dozvole, već da elektronskim putem podnesete zahtev i da istim putem u svako doba možete da vidite u kakvom je statusu vaš zahtev.

Adresa internet stranice je:

http://www.euprava.gov.rs/eusluge/opis_usluge?generatedServiceId=1822&title=Zamena-stare-vozačke-dozvole-za-novu-(kartičnu)

Dobro pročitajte i pratite uputstva da biste uštedeli vreme i sačuvali nerve.

Kada nova vozačka dozvola bude izrađena, dobićete informaciju da se vozačka dozvola nalazi u policijskoj stanici prema vašem mestu prebivališta. To znači da tek po dobijanju ove informacije možete da dođete u policijsku stanicu i preuzmete novu vozačku dozvolu.

Ograničenja

Međutim, ne može svako da koristi ovu uslugu.

  1. Morate da imate ličnu kartu sa čipom
  2. Neophodno je da posedujete čitač kartičnih dokumenata (može da se kupi za 1.300-1.500 din)
  3. Ukoliko posedujete stranu vozačku dozvolu, ne možete da podnesete zahtev preko interneta
  4. Ukoliko imate preko 65 godina, ne možete da podnesete zahtev preko interneta
  5. Ukoliko vam je u dozvolu upisano neko ograničenje po pitanju zdravstvene sposobnosti, takođe ne možete da podnesete zahtev preko interneta

Biometrijska lična karta sa čipom je obavezna iz dva razloga. Kao prvo, samo na taj način možete da se autentifikujete (predstavite) informacionom sistemu, nakon čega se iz lične karte preuzimaju neophodni podaci, a u slučaju da sistem traži PIN broj (lozinku), morate da ga znate. Naime, prilikom preuzimanja lične karte sa čipom dobili ste zaštićen koverat sa svojim PIN brojem.

Drugi razlog je taj što ova elektronska usluga omogućava preuzimanje fotografije iz lične karte, koja će se koristiti i za vozačku dozvolu.

Ova mogućnost je vozačima starijim od 65 godina i onima sa nekim zdravstvenim ograničenjem uskraćena zbog toga što oni moraju da lekarska uverenja dostave direktno u policijsku stanicu.

Plaćanje je omogućeno isključivo kroz objedinjenu naplatu taksi, što znači da će biti generisana jednistvena uplatnica čije plaćanje možete da izvršite na šalterima banaka ili pošte, kao i preko elektronskog bankarstva. Tek nakon što uplata bude evidentirana od strane Uprave za trezor Ministarstva finansija, zahtev se prosleđuje MUP-u na obradu.

Dragan Romčević

Saveti i vesti

Ostali saveti i vesti

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Ocena:

4
Komentara: 30
Pregleda: 47672
   

Komentara: 30 | Pregleda: 47672

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Mario

Evo ovce da vam javim ako neko slucajno ovo cita, danas je 19.03.2019. tek sad sam zamenio vozacku, redovno vozio ,redovno zaustavljali, kenjali su ,proveravali po 20 min i na kraju uvek vracali. Tako da se kidate ,jurite ,cekate u redovima ,placate bez potrebe. Tako ce da promene nesto opet i opet ce isto biti ,mora do 10.juna pa brze bolje pojurite svi .

Odgovori

Dare

E pa moja je sacekala da joj istekne zakonski rok vazenja. Samo kazete policajcu da ste zagubili potvrdu (papir) da ste predali za novu dozvolu uz to staru mu ne dajete, niko ziv to ne moze da proveri

Odgovori

Zoran

Kad vidim onog Damira Okanovića smuče mi se saobraćajni propisi.Sad je izmislio da će i na Zastavi na zadnjim sedištima morati biti ugradjeni sigurnosni pojasevi.Po njemu svi bi trebalo da vozimo nova kola.

Odgovori

pera

imam dozvolu ali ne vozim, mogu li je zameniti posle 10 Juna? Ovo mi nije jasno....

Odgovori

Vladimir

Da li neko uopste razmislja o tome da saobracajne tablice vozila u Republici Srbiji (koje sadrze slova ''Y'', ''Q'',''W'' NISU po USTAVU ? Molim Vas ako je moguce da pokrenete tu temu. Ako je moguce da se ukluci neki advokat u raspravu da se vidi da li je to sto je neko to uradio pre nekoliko godina u ime drzave odgovarao za to, te sta dalje? Da li drzava o SVOM trosku treba da vlasnicima ovih vozila zameni tablice I saobracajne dozvole, I sta se desava zakonski sa onim ko je to odobrio? Sta se desava sa saobracajnim kaznama vozila sa ovakvim registracijama? (PS: sve jedno je da li je strain alfabet Engleski ili kineska slova, arapska, ruska...)

Odgovori

ja

Natavno da mozes

Odgovori

kole

Molim nadlezne u Polovnim Automobilima da nam omoguce da ocenjujemo auto placeve i dilere koji u najvecem broju prodaju polovna kola na ovom sajtu. U Kupujem Prodajem postoji ocenjivanje prodavaca i prodavci se vise plase jednog minusa nego da im neko ne plati isporucenu robu. Kupci bi mogli da iznesu i pozitivna i negativna iskustva, pa bismo mogli da napravimo realniju sliku o kvalitetu usluge i profesionalizmu prodavaca.

Odgovori

Plasticna

Nemojte biti naivni. Ja sam naseo na ovu pricu pre dve godine, koja je svake godine ista, izbegnite guzve. Meni bi inace vazila do 2019. stara dozvola da je nisam menjao. Naravno, stare dozvole i dalje vaze!!! MUP izdaje dokument na kome pise do kad vazi i pecatira, ne moze da bude e sad puj pike ne vazi!

Odgovori

Goran

I ja sam tako mislio ali sam pre neki dan30.06.2017,zaustavljen vozeći tomos automatik sa starom vozačkom kojoj važnost ističe17.05.2020. i napisaše mi prijavu sad čekam poziv za sud!!!!!!!!!!!

Stipan Stantic

prica se da i sada jos moze dase uveze, ocarini, i registruje mot.vozilo sa volanom na desnoj strani...dali je to istina ? hvala.

Odgovori

sasa

hteo sam da ocenim sa 5 a prihvatilo je 1 odlicna stvar dobro obavestenje hvala

Odgovori

swissmade

Zdravo, imam pitanje: Da li smem da vozim auto registrovan u srbiji sa vozackom dozvolom koja je izdata u svajcarskoj? hvala na odgovoru

Odgovori

dzordz

ako imas boraviste u svajcarskoj dozvoljeno ti je da vozis bilo gde osim u svajcarskoj(auto sa srb tablama)

swissmade

Cao, pogresno sam postavio pitanje, da li smem da vozim u srbiji auto registrovan u srbiji , sa srpskim tablicama, sa vozackom iz svajcarske?

Bojan

Ispravite ovaj naslov, nigde u zakonu ne pise da MORA da se promeni vozacka. Tacan naslov bi bio: Stare vozacke prestaju da vaze posle 10. Juna.

Odgovori

dzordz

i ako ste polozili pre ..otprilike..pocetka 2013, uz b katoegoriju dobicete besplatno i B+E ,za traktor i AM.ako ste polozili posle,onda ste dobili novu i samo B kategoriju.

Milos Pantovic

Necu je menjati jer je kao nova niti je izguzvna niti se isprljala.Ova drzava non stop izmislja neke nove finte da nas pljacka.

Jovana

Hvala Vam na korisnim informacijama!

Odgovori

Vladimir

Postovani, Zanima me da li nova vozacka dozvola vazi za upravljanje motornim vozilom van nase zemlje (putovina u Grcku preko Makedonije)? I ako moze bonus pitanje, da li treba zeleni karton ove godine kroz Makedoniju? Srdacan pozdrav

Odgovori

Vozi Misko

Нова возачка дозвола не важи у појединим земљама, већ морате поседовати међународну возачку дозовлу коју издаје АМСС, а зелена карта осигурања се вади у осигуравајућем друштву код кога је осигурано возило полисом осигурања. Прошле године смо ишли у Грчку и нико нам није тражио возачку дозволу али јесу Зелену карту осигурања у Македонији, што не значи да вам неко неће тажити на увид, мислим на припаднике полиције наравно.

Stefan

Od prosle godine medjunarodna vozacka dozvola ne treba ni za Grcku ni za Makedoniju. Nemoj te zadzabe bacati pare na to.

Nikola

A sta je sa onima koji cekaju papire u inostranstvu i ne moze da izadju iz zemlje?

Odgovori

Djordje

Moja je važi do 2018. Ne dam, bre. Sačekaćete na mojih 1500...

Milos Pantovic

Ja necu da menjam dok ne istekne a vazi do 2019

milan

ako nemas 1600din za novu dozvolu koja vazi 10god iliti 160din godisnje, iliti 45 para dnevno, ti ne zasluzujes ni da vozis auto

Odgovori

Pera

A žašto Milane moram da dam državi 1600 dinara kada mi na dozvoli jasno piše da traje do 2020 godine? Pa šta ako je papirnata.. Malo malo pa moramo nešto da prevremeno platimo jer je država našla novi način da nam izvuče pare. Koliko će vozača morati da plati tih 1600 dinara i gde će te pare biti usmerene?

Milica

Bilo bi najnormalnije da se svi dokumenti menjaju za nove "kartice" onda kad dođe vreme svakom za zamenu, pa bilo ove bilo 2020. godine. Ovako se prave bespotrebne gužve, opterećenje službi i dodatni troškovi svima.

sasa

Milane mi smo smo platili i kad smo produzivali dozvole do 2020 sada ponovo placamo i menjamo dozvolu koja je u roku

zveki

mozda kad bi taj novac ulozili u puteve i zakrpili rupe mozda bi platio ovako ce sacekati do 2019....

Munze Ljux

Zbog takvih miseva koji se dokazuju kako imaju para, dolazi do ovakvih pljacki drzave nad narodom. Voleo bih da ti vidim lice u restoranu, da ti pored napravljenog ceha kelner trazi jos 1600 dinara za klimatizaciju objekta, jer pobogu ako nemas 46 para dnevno za tu godinu, sta ces u kafani. Ono sto se mora platiti cu da platim, a onde gde vidim da me vacare kao vevericu, ne dam za inat.