Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Patosnice – da li su bolje gumene ili tepih patosnice?

Patosnice – da li su bolje gumene ili tepih patosnice?
Postavljeno 10.07.2017. u 10:32
Autor: Dragan Romčević

Patosnice su izuzetno važan deo opreme svakog automobila, bez obzira koliko to banalno delovalo, a između ostalog utiču na prodajnu vrednost vašeg vozila kada odlučite da ga se „rešite“, utiču u velikoj meri na bezbednost, sprečavaju da se tepih natopi vodom (što dovodi do niza problema), olakšavaju čišćenje automobila i zimi i leti...  Stoga je pravilan izbor od velikog značaja.

Kako patosnice ublažavaju pad vrednosti u slučaju prodaje automobila?

Vrlo jednostavno. Ukoliko vozite bez patosnica, dolazi do dva negativna uticaja na tepih na podu:

Dok „radite“ nožnim komandama dolazi do neminovnog habanja tepiha. Zato, kada spremite auto za prodaju i ubacite nove patosnice, kupac će da podigne patosnicu i da vidi ofucan tepih ispod nje - automatski će da pomisli: „Pa ovaj je prešao više od pola miliona kilometara“.

Prilikom svakog ulaska u auto na tepihu ostavljate razne nečistoće (prašina, kamenčići, blato, žvake, izmet, razne druge lepljive supstance nepoznatog porekla...). Pošto nemate patosnice koje biste mogli da jednostavno izvadite, istresete, iščetkate ili operete, moraćete agresivno da usisavate pod automobila ili da ga perete, što znači da dolazi do natapanja tepiha vodom, osim ako ne perete nekim sredstvom koje zahteva minimalnu količinu vode ili se trlja samo penom. U svakom slučaju dolazi do manjeg ili većeg habanja tepiha prilikom svakog čišćenja, kakvo god ono bilo, umesto da taj „teret“ preuzmu patosnice.

Kako patosnice sprečavaju da se tepih natopi vodom?

Na dva načina:

  1. Kao što smo već pisali u gornjem delu teksta, nećete morati da perete tepih u stilu - lavor sa penom i četka, a nakon toga otvorena vrata nekoliko sati da se sve (prividno) osuši, pri čemu je voda već prodrla duboko u tepih i stigla do lima (da, znamo - mnogi su ovako prali automobil hiljadu ili milion puta i nikada nisu imali nikakav problem, a naročito u smislu da je došlo do korozije).
     
  2. Bez obzira da li koristite gumene ili tepih patosnice, one će zadržati na sebi vodu. Naravno, gumene su tu u prednosti, naročito što se tiče izbacivanja vode i sušenja.  

Prednosti i mane gumenih patosnica

Gumene patosnice obično nazivamo zimskim, mada ih mnogi koriste tokom cele godine. U potpunosti su izrađene od gume, imaju manje ili više duboke kanale za skupljanje snega, bljuzgavice i vode, kao i manje ili više visoke ivice koje sprečavaju prelivanje van patosnice.

Sneg! Koliko god da otresete obuću pre nego što „ubacite“ noge u auto, uvek će se nešto snega naći na patosnicama. Zato zimi treba imati gumene patosnice! Kada se sneg sa vaše obuće otopi, zimske patosnice će ga zadržati u svojim kanalima, tako da prvom pogodnom prilikom ili kada dođete na krajnju destinaciju, jednostavno izvadite patosnicu i izlijete svu vodu.

Što je manje vlage u kabini manja je i šansa da dođe do stvaranja neprijatnih mirisa, razvoja mikroorganizama i slično. A tu je i so! Zimi, kada se unose sneg, bljuzgavica i blato u automobil, ne smemo da zaboravimo da se u njima obično nalazi i so, a ona je veliki neprijatelj metala vašeg automobila.

Gumene patosnice, bar one kvalitetnije, napravljene su od jake i izdržljive gume, pa mogu da potraju dugi niz godina. Takođe su vrlo elastične, a elastičnost ne gube ni pri veoma niskim temperaturama, što znači da nema straha od njihovog pucanja kada ih ujutro izvadite da istresete led ukoliko prethodno veče niste izbacili svu vodu.

Ove patosnice se vrlo lako čiste i peru. Čak i ako su potpuno ulepljene gustim blatom specifičnim za određena područja, lako ćete ga sprati vodom i nakon što ih na kratko ostavite da se ocede i osuše, možete potpuno čiste da ih vratite u auto.

Isto važi i za toplo i suvo vreme - prašinu, kao i druge vrste nečistoće, npr. piljevinu, suvu travu, kamenčiće, žvake, mnogo je lakše ukloniti sa gumenih, nego sa tekstilnih patosnica.

Koje su mane gumenih patosnica? Neki vozači se žale na sledeće:

  1. kvare estetiku automobila, naročito ako posive ili nisu savršeno čiste ili premazane nekim sredstvom koje im daje „svež“ izgled
  2. kliže im se noga kada je patosnica mokra
  3. ispod noge im smeta profilisanost patosnice, tj. kanali za slivanje vode
  4. smrde dok su nove (ovo važi samo za nekvalitetne)

Deluje nam da je estetika ipak najveća „mana“. Što se tiče neprijatnog mirisa novih patosnica, to je uglavnom slučaj kod onih nekvalitetnih.

Prednosti i mane tepih patosnica

Što se tiče estetike, većina vozača preferira tepih, tj. tekstilne patosnice, pošto im gumene deluju „kamiondžijski“, bez obzira na kvalitet, dezen (oblik i dubinu kanala) i slično.

Takođe, mnogi vozači kažu da im je mnogo prijatnije pod nogama sa tepih patosnicama, kao i da je sa njima lakši rad nožnim komandama. Da li je ovo stvarna prednost ili samo subjektivan osećaj, nismo uspeli da zaključimo. Trebalo bi sprovesti testiranje različitih patosnica, u različitim automobilima i sa različitom obućom kako bi se rešila  ta „misterija“.

U svakom slučaju, brojni vozači generalno jedva čekaju da izbace gumene i ubace tepih patosnice. A kada dođe do čišćenja dolazi do pomalo neobične situacije. Neki tvrde da im je lakše da čiste tepih patosnice nego gumene, što deluje suludo!

Objašnjenje je vrlo prosto. Tepih patosnice izvade, istresu ili udare par puta o stub ili zid, pa sve krupnije nečistoće i one nešto sitnije otpadnu/ispadnu, a ukoliko ima „upornijih“ koje su se zavukle u vlakna patosnice, to se lako i brzo usisa.

Istina, tako se uglavnom uklanja ono što je vidljivo golim okom, dok nečistoća koja se nakupila duboko u vlaknima tamo ostaje. Deluje čisto, a u stvari je veoma daleko od čistog. Ovde takođe postoje velike razlike između tepih patosnica po pitanju materijala od kojih su izrađene – iz nekih moramo rukom da vadimo suve „travke“, dok se druge čiste relativno lako.

Sa druge strane, gumenim patosnicama zameraju to što kad se prašina, kamenčići i ostalo istresu, „obavezno“ ih treba isprati ili prebrisati krpom/sunđerom kako bi se uklonile sitne čestice prašine.

Problematika kod poređenja gumenih i tepih patosnica

Treba imati u vidu da:

  1. nisu sve gumene patosnice napravljene od istog materijala, nemaju isti dizajn i slično
  2. isto važi i za tepih patosnice
  3. kod uticaja patosnica na komfor rada sa pedalama, kao i na bezbednost, treba imati u vidu i to da li je reč o fiksiranim patosnicama ili nefiksiranim. Ukoliko je reč o nefiksiranim, treba imati u vidu koliko su sklone klizanju, što zavisi od toga da li je reč o univerzalnim ili tipskim patosnicama, da li imaju gumiranu donju površinu i „krampone“, kao i od kakvog je materijala pod automobila

Inače, letnje tepih patosnice mogu da imaju gumiranu podlogu, tako da i one u određenoj meri sprečavaju prodor tečnosti do tepiha, ali je ipak zadržavaju u sebi, pa je pranje, čišćenje i sušenje mnogo dugotrajnije.

Nismo zaboravili ni „kadice“

Postoje i tzv. gumene kadice sa izrazito visokim ivicama, koje su predviđene da zadrže veliku količinu snega, vode ili blata. Koliko su te visoke ivice korisne, toliko mogu i da smetaju, naročito ako patosnica ode previsoko, tj. podvuče se ispod nožnih komandi.

Fiksiranje patosnica

Sa aspekta bezbednosti, izuzetno je važno da se patosnice pravilno pozicioniraju i da se ne pomeraju u toku vožnje ili prilikom ulaska/izlaska. Naime, odgurate li ih suviše daleko, može doći do njihovog uticaja na nožne komande, što u određenim situacijama može da bude ekstremno opasno.

Takođe je opasno ako u toku vožnje pokušavate da vratite patosnicu na mesto. Stoga obavezno treba fiksirati patosnice posebnim (fabričkim) fiksatorima ukoliko automobil ima tu opciju ili nešto improvizovati.

Jedna veličina za sva kola - univerzalne patosnice?

Univerzalne patosnice, tj. one koje odgovaraju raznim modelima automobila obično predstavljaju jeftinije rešenje, naročito zato što možete da ih prebacujete iz jednog u drugo vozilo, ali imaju i svoje mane, kao što su nemogućnost korišćenja fiksatora, pa može da dođe do njihovog pomeranja i podvlačenja pod pedale, nedovoljna pokrivenost poda, itd.

Naravno, univerzalne patosnice, u zavisnosti od tipa i dimenzija, kao i od modela vašeg automobila, mogu da funkcionišu sasvim lepo, naročito ako se isecanjem viška pravilno oblikuju. Ipak, definitivno preporučujemo tipske patosnice koje po obliku i dimenzijama tačno odgovaraju određenom modelu automobila.

Kvalitet i izdržljivost

Ponuda je šarolika na domaćem tržištu. Možete da kupite neke jeftine koje vam se bojom i teksturom sviđaju, ali će se relativno brzo „ofucati“. Tu je i drugi problem - mnoge nekvalitetne neprijatno mirišu (bolje reći smrde), naročito kada se kabina ugreje.

Gde kupiti kvalitetne, a ne preskupe patosnice?

Na internet sajtu www.internet-prodaja-guma.com, koji se bavi prodajom guma, ratkapni, cerada i krovnih kofera, možete naći i širok izbor tipskih patosnica za brojne modela automobila. Reč je o kvalitetnim gumenim Gledring patosnicama, koje se proizvode u Sloveniji i ispunjavaju sve evropske standarde. Pokazale su se vrlo otpornim na habanje. Tu su, naravno, i tepih patosnice (od tekstila).

Pretraga je vrlo laka - izaberete želite li gumene ili tepih patosnice, a zatim marku i model automobila, nakon čega ćete dobiti pregled dostupnih patosnica. Ukoliko imate bilo kakve nejasnoće, možete da dobijete savet pozivom na broj 024/41-55-402.

 

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 10
Pregleda: 48952
Ocena: 4.7
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Bane

Ja već sedam godina neprekidno imam gumene. Prašina se ne podiže jer ih čistim redovno. A kako izgledaju... to mi je poslednja stvar koju gledam kod auta. Samo, niko ne spominje mikro-biološku sredinu gde su tekstilne idealne za razvoj svega što NE VIDIMO golim okom. Još kad ubaciš malo vlage unutra (kad pada kiša recimo, a ne samo zimi kad je sneg)... idealno. Da je to tepih u sobi, pa da pričamo, ali gde ima vlage, izbegavati.

Odgovori

r53

Pre par godina sam rucno prao auto na onim smrkovima pod pritiskom na benzinskoj, izvadio patosnice i okacio pored auta dok sam ga prao. Nije proslo 5-10 minuta, vidim lika koji zaustavlja svoj auto (unutra mu i zena!), ubacuje ih u svoj auto i krece da odlazi. Ja ga zaustavljam i potpuno zbunjeno pitam 'gde ces s tim?' na sta mi ih on daje kroz prozor i odlazeci kaze 'mislio sam da je to neko ostavio tu'. U soku sam bio. Eto kakav smo narod.

Odgovori

Igor Mladenovic

Trebao si da ga pratiš. Sigurno bi mu negde žena izašla.

Igor

Iskreno ni jedne ni druge vec aluminijumse krojene po meri vaseg auta. Vecno traju ne smrde lako se odrzavalju platis 50e NS tuning centar sve odradi. Ekstra su!

Odgovori

srecko

ZA TIM POLOVNI AUTOMOBILI Animacija pri pregledanju slika sa oglasa. Ukinete animaciju pri pregledanju slika. Ko pogleda 20-30 oglasa auta dnevno, prvo nepotrebno gubi vreme po skeund po slici da se ucita animirani zum od male slike ka velikoj slici, drugo naporno je za oci, trece nervira. Ovo je ozbiljan sajt i ne treba da eksperimentisete sa tim pomodarstvom. Mozda ovo izgleda zanimljivo na sajtovima gde se prodaju patike, letovanja, karte za koncerte i sl. ali ovde gde su polovnjaci u pitanju, treba sve da bude maksimalno: 1. JASNO 2. PREGLEDNO 3. TEČNO Vas novi sajt ispunjava prva dva uslova, dok treci kavri nepotrebna animacija.

Odgovori

Miša

Tekstilne patosnice su za letnji period. Debeli tekstil bolje zadržava prašinu da se ne podiže od vibracija automobila tokom vožnje. Gumene patosnice ne zadržavaju prašinu u sebi, već se ona više podiže u automobilu, tako da su pogodnije za vlažno vreme. Ja ih menjam sezonski kad menjam i gume, letnje-zimske.

Odgovori

nislija

Jedina prakticna razlika izmedju ove dve vrste patosnica, je to sto teskstilne upijaju vodu zimi, dok gumene zadrzavaju na povrsini. Kada je velika hladnoca, desava se da se tekstilne smrznu, tj. zalede, tako da led bude u samom tkanju. Voda koja se zimi sliva, obicno se sliva tacno na mestu nogu i tu se i ledi, zbog cega potpora za petu i noge generalno nestaje, jer je sad tu led. Prednost kod gumenih je upravo sto led moze da se "izlomi" i baci, dok kod tekstilnih, zbog prodiranja vode u tkanje, je to nemoguce. Bas zbog ovakvih sposobnosti gumenih patosnica, narod ih naziva zimskim, sto je i opravdano. Sve ostalo sto ste napisali je manje vise relativna stvar.

Odgovori

Vladimir

Buraz, koja je tebi temperatura u autu preko zime kad ti se ledi patosnica?

Polovni Automobili

Vladimire, unutrašnjost auta se prilično ohladi noću kada je temperatura npr. 7-8 stepeni Celzijusa ispod nule. :)

Polovni Automobili

Vladimire, unutrašnjost auta se prilično ohladi noću kada je temperatura npr. 7-8 stepeni Celzijusa ispod nule. :)