Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Zamena motora u automobilu – procedura

Zamena motora u automobilu – procedura
Postavljeno 20.07.2017. u 09:52
Autor: Dragan Romčević

Želite da stavite drugi motor u svoj automobil? Možda je stari za „generalnu“, a više se isplati da kupite isti takav polovan ili je došlo do nekog katastrofalnog kvara? Ili hoćete, na primer, da svoj 1.6 „pretvorite“ u 2.0, pošto od tjuniranja atmosferskog benzinca nema mnogo vajde? Pogledajmo šta kažu propisi – koja su ograničenja i kakva je procedura zamene motora?

Proverite da li novi motor sme da se ugradi u automobil pre nego što ga kupite

Nemojte da kupujete motor pre nego što se uverite da je taj motor istog tipa kao onaj koji menjate ili, ukoliko je drugog tipa, da je proizvođač predvideo da može da se ugradi u taj automobil.

Neophodna potvrda proizvođača

Bez obzira da li želite da ugradite isti ili drugačiji motor, obavezno morate kod ovlašćenog predstavnika proizvođača vozila te marke da nabavite potvrdu proizvođača kojom se dokazuje da je:

  1. motor koji se ugrađuje istog tipa kao motor koji se vadi iz automobila, ili
  2. ukoliko motor nije istog tipa, tom potvrdom se dokazuje da je proizvođač predvideo alternativnu ugradnju takvog motora

Koliko košta potvrda proizvođača?

U zavisnosti od marke, cene se kreću od samo 1.000 din kada je u pitanju Lada, preko 3.000 za Citroen, 3.600 za Suzuki, 4.000 za Peugeot, do 10.200 za Alfa Romeo, Chrysler, Fiat i Jeep, 12.000 za Renault, Nissan, Dacia i Mercedes, do 13.000 za Land Rover i Jaguar.

Međutim, kada su u pitanju BMW i Mini, ova potvrda ne može da se dobije, već može samo da se ugradi motor kod njih.

Šta ako u Srbiji taj proizvođač nema ovlašćenog predstavnika?

U slučaju kada ne postoji ovlašćeni predstavnik proizvođača vozila, možetese obratiti Agenciji za bezbednost saobraćaja. Ova Agencija može, nakon odgovarajuće provere na osnovu tehničke dokumentacije vršioca prepravke, da odobri postupak ispitivanja u skladu sa članom 5. Pravilnika o ispitivanju vozila koji se primenjuje kada nisu dostupni normativi proizvođača vozila.

Ako je motor istog tipa, ispitivanje nije potrebno

Ugradnja motora istog tipa kao motor koji se uklanja iz vozila, u skladu sa postojećim propisima ne smatra se prepravkom, pa stoga ne podleže obaveznom ispitivanju vozila.

Dakle, nakon zamene motora istim takvim motorom, ne mora da se obavlja ispitivanje.

Procedura kada je motor istog tipa

  1. Vlasnik pronalazi motor (nov ili polovan) koji želi da ugradi u svoj automobil
  2. Obraća se ovlašćenom predstavniku proizvođača te marke vozila i traži potvrdu/dokument kojim se potvrđuje da su postojeći motor i motor koji treba da se ugradi istog tipa
  3. Ukoliko ovlašćeni predstavnik proizvođača potvrdi da je reč o istom tipu motora, ugradnja može da se obavi u servisu (pravno lice), koji vlasniku daje izjavu o ugradnji drugog motora (više informacija o toj izjavi u nastavku teksta)
  4. Vlasnik odvozi automobil na tehnički pregled, gde se utvrđuje da je ugrađen novi motor. Kako su nam rekli u policiji – činjenica da li je nakon promene motora potrebno da se izvrši ispitivanje vozila utvrđuje se na tehničkom pregledu i konstatuje na registracionom listu („na vozilu promenjen motor, nije potrebno ispitivanje“).
  5. Pošto u ovom slučaju nije neophodno ispitivanje, vlasnik vadi novu saobraćajnu dozvolu

Procedura kada motor nije istog tipa

  1. Vlasnik pronalazi motor (nov ili polovan) koji želi ugradi u svoj automobil
  2. Obraća se ovlašćenom predstavniku proizvođača te marke vozila i traži potvrdu/dokument kojim se potvrđuje da su postojeći motor i motor koji se ugrađuje kompatibilni, tj. da bez obzira što je reč o drugom tipu motora, on može da se ugradi u taj automobil
  3. Ukoliko ovlašćeni predstavnik proizvođača potvrdi da je novi motor kompatibilan, tj. da može da se ugradi u automobil, obavlja se ugradnja u servisu (pravno lice), koji vlasniku daje izjavu o ugradnji drugog motora (više informacija o toj izjavi u nastavku teksta)
  4. Vlasnik zakazuje ispitivanje vozila u ovlašćenoj organizaciji za ispitivanje (npr. Centar za motorna vozila AMSS – www.amss-cmv.co.rs/centar-za-motorna-vozila).Prilikom ispitivanja se utvrđuje da li vozilo ispunjava propisane uslove nakon ugradnje motora drugog tipa u odnosu na „originalni“
  5. U slučaju pozitivnog izveštaja o ispitivanju, sledi tehnički pregled
  6. Nakon overe tehničke ispravnosti vozila na poleđini izveštaja o ispitivanju, vlasnik vraća ovaj izveštaj ovlašćenoj organizaciji za ispitivanje vozila. Od tog dana, obrada kompletirane dokumentacije prosečno traje 2 do 3 radna dana. U većini slučajeva dokumentacija je kompletna, izveštaj ispravan, te se Uverenje izdaje od strane ovlašćenog pravnog lica za ispitivanje 2 do 3 radna dana po vraćanju navedenog obostrano overenog izveštaja

Koju prateću dokumentaciju treba da vam da servis koji obavlja zamenu motora?

U Agenciji za bezbednost saobraćaja su nam odgovorili sledeće:

„Izjava vršioca prepravke koji ugrađuje motor drugog tipa u odnosu na evidentirani u saobraćajnoj dozvoli mora biti dokument koji sadrži poslovno ime, matični broj, overu i potpis sa navedenim datumom izdavanja (i delovodnim brojem).

Sadržaj izjave podrazumeva sažet tehnički opis izvršenih radova, specifikaciju upotrebljenih originalnih rezervnih delova za vezu pogonskog agregata sa nosećom strukturom i ostalim sistemima na vozilu ukoliko nisu upotrebljeni elementi sa istim kataloškim brojem, oznake i karakteristike ugrađenog i izgrađenog motora.

U skladu sa članom 250 st. 3. Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, izjava mora da sadrži i informacije o smernicama proizvođača odnosno potvrde načina izvršene prepravke od strane proizvođača vozila“.

Podnošenje zahteva za izdavanje nove saobraćajne dozvole

Nakon pribavljanja registracionog lista sa upisanim tehničkim podacima o motoru koji je ugrađen u vozilo, odnosno dokaza o tehničkoj ispravnosti vozila i uverenja o ispitivanju, vlasnik podnosi zahtev za izdavanje nove saobraćajne dozvole.

Uz zahtev se prilaže:

  • registracioni list koji sadrži tehničke podatke o vozilu uključujući i podatke o ugrađenom motoru, kao i uverenje o izvršenom ispitivanju (dokaz o tehničkoj ispravnosti vozila ne sme biti stariji od 30 dana);
  • ako je motor uvezen iz inostranstva dokaz o izmirenim carinskim i poreskim obavezama za uvoz motora;
  • dokaz o poreklu i vlasništvu motora ( inostrani račun ili faktura, ugovor o prodaji motora, uverenje o registraciji teritorijalno nadležne organizacione jedinice ministarstva unutrašnjih poslova ako je ugrađeni motor izgrađen iz vozila koje je registrovano u Republici Srbiji i sl.);
  • dokaz o uplati naknade za novu saobraćaju dozvolu (trenutno 1314,00 dinara)

Uplata ostalih troškova zavisi od činjenice da li je registraciona nalepnica izdata za vozilo u kome je promenjen motor važeća ili je istekla, odnosno da li je istekla duže od 30 dana. Ako je važnost registracione nalepnice istekla, uz zahtev za izdavanje nove saobraćajne dozvole prilaže se i dokaz o uplati naknade troškova izrade i izdavanja registracione nalepnice (trenutno 440,00 dinara).

Ako je registraciona nalepnica istekla duže od 30 dana, saglasno važećim propisima vozilo se prebacuje iz evidencije aktivnih vozila u jedinstvenom registru u evidenciju pasivnog fonda vozila, a registarske tablice se oduzimaju. U tom slučaju uz zahtev za ponovni upis vozila u jedinstveni registar aktivnih vozila sa promenjenim podacima o motoru vozila, pored navedenih dokaza prilažu se i dokazi o uplati naknade za registarske tablice, registracionu nalepnicu, poreza na upotrebu motornih vozila i komunalne takse za držanje vozila ako je propisana odlukom teritorijalno nadležne opštine.

Nije propisano da se uz zahtev za izdavanje nove saobraćajne dozvole zbog promene motora vozila prilaže i potvrda proizvođača da je motor koji je ugrađen u vozilo istog tipa kao i motor koji je izvađen iz njega. Tu činjenicu utvrđuje tehnički pregled, a potvrda služi da bi se dokazalo da nije potrebno ispitivanje.

 

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 184
Pregleda: 129384
Ocena: 4.5
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Nikola

Poštovani, ovo pitanje sam postavio iz razloga što se radi o vozilu VOLVO 240 D6 GLE koje je starije godište (1984) i koje ima klasičan dizel motor, a svedoci smo da su se uveli strožiji propisi, posebno na tehničkim pregledima, a najveci problem je merenje kvaliteta izduvnih gasova. Pa me interesuje da li može biti problema kod registracije takvih vozila. Hvala na odgovoru.

Odgovori

Polovni Automobili

Poštovani, ako je motor ispravan i ima dobro sagorevanje, bez obzira na starost, ne bi trebalo da bude nikakvih problema na tehničkom pregledu po pitanju merenja izduvnih gasova. Ukoliko je fabrički imao katalizator, mora i dalje da ga ima. Taj model u toj verziji, koliko nam je poznato, u zavisnosti od tržišta mogao je da se kupi sa ili bez katalizatora, tako da je najbolje da to proverite sami.

Nikola

Poštovani, hvala Vam na korisnim savetima. Imam još jedno pitanje. Hteo bi da vozilo marke VOLVO 240 D6 GLE, 1984 godište, koje je u mom vlasništvu, prodam drugom licu iz Republike Srbije i ugovorom prenesem vozilo na njegovo ime. Da li to lice može to vozilo da registruje na svoje ime, jer se radi o potpuno tehnički ispravnom vozilu koje je registrovano do novembra 2024 godine. Hvala na odgovoru.

Odgovori

Polovni Automobili

Poštovani, ne vidimo razlog zašto kupac ne bi mogao da registruje taj automobil na svoje ime, osim ukoliko nismo nešto propustili?

Nikola

Pročitao sam vaš članak o proceduri zamene motora u automobilu i veoma je koristan za mene. Moje vozilo VOLVO 240 D6 2.4 litara sa dizel motorom staro je preko 30 godina i dalja njegova popravka, održavanje i registracija mi nije više ekonomski isplativa, pa sam hteo kako bi mu produžio životni vek da u njega ugradim mlađi benzinski motor. Moja situacija je ovakva. Pronašao sam motor kod prijatelja koji drži servis vozila marke VOLVO. U pitanju je Volvo benzinski motor 2.0 litara koji je u dobrom stanju, i može se ugraditi u moje vozilo. Taj prijatelj koji drži servis bi mi i ugradio benzinski motor u vozilo. Tako da bi vas zamolio za više informacija o toj proceduri zamene motora u vozilu, o potrebnoj dokumentaciji, proceduri registracije takvog vozila i sve druge relevantne informacije koje bi mi bile od značaja za ovakav poduhvat. Hvala unapred na pomoći.

Odgovori

Polovni Automobili

Poštovani, prvo morate da proverite kod ovlašćenog predstavnika proizvođača da li je taj drugi benzinski motor koji planirate da ugradite po propisima kompatibilan sa automobilom. To je neophodno kako biste mogli legalno da završite kompletnu proceduru. Ukoliko predstavnik proizvođača ne može da Vam pomogne, možete se obratiti Agenciji za bezbednost saobraćaja. Ova Agencija može, nakon odgovarajuće provere na osnovu tehničke dokumentacije vršioca prepravke, da odobri postupak ispitivanja u skladu sa članom 5. Pravilnika o ispitivanju vozila koji se primenjuje kada nisu dostupni normativi proizvođača vozila. Uglavnom, tek kada dobijete "zeleno svetlo" da novi motor može u skladu sa propisima da se ugradi, krećete u dalju proceduru.

petar

Pozdrav. Planiram da u vektru b 2.0 dti. ubacim ili 2.2 dti, ili 2.0 z20let da li je to moguce i jel moze sama prozedura da kosta vise od nekih 1000e okvirno??

Odgovori

Polovni Automobili

Poštovani, to morate da proverite kod ovlašćenog predstavnika proizvođača.

Jug

Zanima me posto mi je motor za yugo 55 pred generalnu, a auto vec registrovan dugo, ubacio bih drugi motor od yuga 55,dok traje registracija taj bih i vozio. Sa drugim motorom imam i njegovu saobracajnu. Da li je to legalno ili moram jos nesto da izvadim.

Odgovori

Polovni Automobili

Poštovani, to nije legalno. Po zakonu morate odmah da zamenite saobraćajnu dozvolu, odnosno da uzmete novu u koju je upisan broj novog motora. Pošto je automobil već registrovan, ne plaćate punu cenu registracije prilikom ove procedure - obavezno osiguranje i drugi troškovi koje ste već platili važe do isteka aktuelne registracije.

Nikola

Postovanje da li je moguce ugraditi u golfa 2 sa postojecim 1.6 benzin motorom da se ugradi 1.8 benzinski motor legalno taj motor je dolazio u golfa 2 hvala unapred.

Odgovori

Polovni Automobili

Poštovani, možete da proverite kod predstavnika proizvođača za VW ili u Agenciji za bezbednost saobraćaja.

Marko

Postovanje.... Imam mazdu 6 karavan 2300kubika-benzin. ..i jos jednu od 2000kubika-benzin kojoj je limarija sve propala. Pitao na tehnickom i na salteru organa reda da li mogu od 2000kubika da ugradim u ovu od 2300kubika.Kazu da ne moze,a kako ja ovde razumeh,trebalo bi da moze...Pa sam u nedoumici i ako mozete da mi date vase misljenje?Unapred hvala

Odgovori

Polovni Automobili

Poštovani, proverite kod predstavnika proizvođača u Srbiji. Ukoliko oni potvrde da taj motor može da se ugradi u drugi auto, onda ne bi trebalo da bude problema. Prođite još jednom kroz tekst i obratite posebno pažnju po pitanju različitih tipova motora.

Polovni Automobili

Poštovani, proverite kod predstavnika proizvođača u Srbiji. Ukoliko oni potvrde da taj motor može da se ugradi u drugi auto, onda ne bi trebalo da bude problema. Prođite još jednom kroz tekst i obratite posebno pažnju po pitanju različitih tipova motora.

Djordje

Pozdrav! Zanima me da li je moguca promena motora u autu bmw e46 serija. Trenutno ima 2.0 motor redni cetvorocilindricni motor sa 143 konja. Zeleo bih da ubacim u njega isti motor iz e46 samo je redni sestak(2.0, oznaka m52b20). Da li je to moguce s obzirom da je bmw stavljao oba motora u tu skoljku?

Odgovori

Prvoslav Vasovix

Pozdrav, zanima me da li je moguce u peugeot 206 2.0hdi ugraditi motor od peugeota 607 2.7hdi?

Odgovori

Polovni Automobili

Legalno ne, ilegalno možda.

Polovni Automobili

Legalno ne, ilegalno možda.

Tomas

Poštovanje imao bih jedno pitanje za vas, ja ima Golf 2 sa 1.8 GT motorom, dali mogu legalno ugraditi 3.2 motor? oba su benzinca. Hvala!

Odgovori

Polovni Automobili

Poštovani, ne može legalno.

marko

postovani imao bih jedno pitanje. Dakle zelio bih u audiu a4 promjeniti motor sa 2.0 na 3.0. Ali zanima me to znaci motor se nalazi u njemackoj a auto kod mene. Motor je u dijelovima bez karoserije znaci samo motor bi uzeo i stavio u auto. Dali se to broji kao uvoz automobila pa moram sve one procedure kao da zelim uvesti auto ili samo motor mogu donijet kod mene i u ovlastenom servisu ga zamjeniti?

Odgovori

Polovni Automobili

Poštovani, uvoz motora je drugačiji od uvoza automobila. Za motor se ne dokazuje koji Euro standard ispunjava i slično, a za detalje je najbolje da se raspitate kod Carine. Takođe pre uvoza prvo potvrdite da taj motor sigurno možete legalno da ugradite u Vaš auto.

Polovni Automobili

Poštovani, uvoz motora je drugačiji od uvoza automobila. Za motor se ne dokazuje koji Euro standard ispunjava i slično, a za detalje je najbolje da se raspitate kod Carine. Takođe pre uvoza prvo potvrdite da taj motor sigurno možete legalno da ugradite u Vaš auto.

Sava

Da li je jos uvek moguce legalno staviti fiatov 1.6 16v 105ks u Yuga uz sva neophodna ojacanja i prepravke. Nadam se da moze posto je moglo.

Odgovori

Polovni Automobili

U teoriji je moguće, ali u praksi nemoguće.

Polovni Automobili

U teoriji je moguće, ali u praksi nemoguće.

Budjoni

Tako je samo u zemlji ludaka na brdovitom Balkanu, za razliku od normalnog Sveta. Motor je srce automobila i kada dotraje može da se menja i nigde se ne evidentira. U zemlji Srbiji znači; Kada srce dotraje i mora da se transplatntira od donora, morate da pitate spermatozod za dozvolu uz obavezno menjanje krštenice i ličnih dokumenta kod nadležnog organa.

Odgovori

Nenad Jovic

Ma ko realno gleda jos broj motora ja sam ga zamenio i zabole me. Ako traze nekim cudom da se otvori hauba da provere sto ce biti slucaj 1 u 1000000 imacu 50e spremnih i cao ragaci.

aleksa

dali je moguce atestirati benziski motor u dizelu

Odgovori

Polovni Automobili

Ne.

Polovni Automobili

Ne.

Rade Krantic

U zakonu o bezbednosti saobracaja-tehnickoj ispravnosti vozila ( imaju je lica na tehnickom pregledu) stoji jedna stavka gde se promena motora vrsi bez ikakve saglasnosti proizvodjaca ili ovlascenog serisera kao i bez ikakvog ispitivanja o kompitabilnosti motora u slucaju da je proizvodjac predvideo promenu tipa vozila.....promenio sam ih na stotine motora bilo da je nekad auto bio sa benzinskim motorom a ja ubacio dizel motor i to razlicite kubikaze i KS-KW sto se na tehnickom pregledu ustanovi i napise napomena PROMENA TIPA VOZILA ili zamenjen motor u oba slucaja dovoljna je potvrda o poreklu motora polovnog ili novog , toliko iz moje prakse i informisanosti, Poozdrav Rade.

Odgovori

Nenad Jovic

Pozdrav gospodine Rade, Da li je moguce promeniti motor u BMW E46 trenutno je model 316i a ja zelim da stavim od E46 M3, znaci razlika je ogromna od 105 konjskih snaga ka 344 konjskih snaga, ali auto je bukvalno napravljen na istu foru i prostor za motor, razlika je samo sto je ovo limuzina a on je kupe, tako da stvari se uklapaju lagano, da li postoji neki nacin da stupim u kontakt sa Vama? Hvala

Polovni Automobili

Poštovani Nenade, nećemo objavljivati kontakt informacije u komentarima čak i ukoliko se gospodin Rade javi. Takođe gospodina Radeta pozivamo da nas kontaktira kako bismo proverili da li je tačno to što tvrdi. Ukoliko se javi, prosledićemo Vam njegove kontakt podatke ukoliko on pristane na to. Nekada davno se zaista radilo sve i svašta po pitanju modifikacija vozila i takva vozila su prolazila tehnički pregled na jedan ili drugi način, ali danas je situacija neuporedivo drugačija.

Polovni Automobili

Poštovani Nenade, nećemo objavljivati kontakt informacije u komentarima čak i ukoliko se gospodin Rade javi. Takođe gospodina Radeta pozivamo da nas kontaktira kako bismo proverili da li je tačno to što tvrdi. Ukoliko se javi, prosledićemo Vam njegove kontakt podatke ukoliko on pristane na to. Nekada davno se zaista radilo sve i svašta po pitanju modifikacija vozila i takva vozila su prolazila tehnički pregled na jedan ili drugi način, ali danas je situacija neuporedivo drugačija.

Maksa

Po novom pravilniku a sve lepo pise, to je nemoguca misija. Prvo promenom motora se promenila tezina vozila, znaci plocica sa tezinama osovinskim vise ne vazi, moras na atest. Drugo promenu motora moze uraditi samo ovlasceni servis, koji za te radove izdaje racun gde je navedeno sta je sve uradjeno, i oni su sa te strane odgovorni da ce vozilo promenom motora biti bezbedno.

Marina

Poštovani,u automobilu mi je otisao motor i majstor kaže da treba da se promeni ceo motor ,sto znaci da se i brojevi na motoru menjaju,stim da popravljam auto kod majstora i motor će verovatno kupiti na crnom tržistu sta raditi u tom slučaju.koji je postupak za prijavu novog motora u automobilu?

Odgovori

Polovni Automobili

Morate da imate dokaz o poreklu i vlasništvu motora: inostrani račun ili faktura, ugovor o prodaji motora, uverenje o registraciji teritorijalno nadležne organizacione jedinice MUP ako je ugrađeni motor izvađen iz vozila koje je registrovano u Srbiji i slično.

Polovni Automobili

Morate da imate dokaz o poreklu i vlasništvu motora: inostrani račun ili faktura, ugovor o prodaji motora, uverenje o registraciji teritorijalno nadležne organizacione jedinice MUP ako je ugrađeni motor izvađen iz vozila koje je registrovano u Srbiji i slično.

Mateja Velickovic

Pozdrav detaljno sam procitao tekst ali ipak nisam pronasao svoj slucaj u njemu pa se nadam da mi mozete pomoci. Naime radi se o tome da hocu da ugradim Audijev motor 4.2fsi ili 4.2tdi (razmisljam jos o nekim markama i motorima vecih kubikaza ali to nije toliko vazno),vazno je da motor koji hocu da ugradim nije iste marke kao vozilo a ni iste kubikaze.Vozilo je Land Rover Defender ona serija od "75 do dve hiljaditih sa originalnim 2.7 motorom. Zanima me da li bih uopste mogao da dobijem potvrdu od proizvodjaca i ako bih je dobio da li bi auto prosao test u ams-u i na kraju da bbi mogao da se registruje?

Odgovori

Polovni Automobili

Poštovani, na tri mesta u tekstu smo napisali da ne može da se ugradi drugačiji motor od onog sa kojim je auto izašao iz fabrike, OSIM ukoliko je proizvođač predvideo da može da se ugradi drugi motor u taj automobil. Dakle, proverite da li novi motor sme da se ugradi u automobil pre nego što ga kupite. Nemojte da kupujete motor pre nego što se uverite da je proizvođač predvideo da taj motor može da se ugradi u taj automobil. To proverite kod ovlašćenog predstavnika proizvođača vozila te marke. To znači da ne znamo da li možete da dobijete potvrdu od proizvođača, a od toga zavisi i sve ostalo.

Polovni Automobili

Poštovani, na tri mesta u tekstu smo napisali da ne može da se ugradi drugačiji motor od onog sa kojim je auto izašao iz fabrike, OSIM ukoliko je proizvođač predvideo da može da se ugradi drugi motor u taj automobil. Dakle, proverite da li novi motor sme da se ugradi u automobil pre nego što ga kupite. Nemojte da kupujete motor pre nego što se uverite da je proizvođač predvideo da taj motor može da se ugradi u taj automobil. To proverite kod ovlašćenog predstavnika proizvođača vozila te marke. To znači da ne znamo da li možete da dobijete potvrdu od proizvođača, a od toga zavisi i sve ostalo.

lane

Procitao sam tekst gore ali ili nema ili ne razumem odgovor na ovo sto mene zanima Imam megana iz 2006 god, zamenio bih motor. E sad naso sam isto senik ista oznaka motora ali je stranac uvezen za delove i motor u tom strancu je presao svega 60.000km. Da li postoji nekakva mogucnost ili da se ne zanosim? Hvvala unapred na odgovoru

Odgovori

Polovni Automobili

Postoji mogućnost, ali moraćete da proverite sa nadležnima kakva je sada procedura, s obzirom na to da je reč o motoru koji je već u zemlji, a stigao je zajedno sa automobilom koji nije zvanično uvezen i ocarinjen, ako smo dobro razumeli.

Polovni Automobili

Postoji mogućnost, ali moraćete da proverite sa nadležnima kakva je sada procedura, s obzirom na to da je reč o motoru koji je već u zemlji, a stigao je zajedno sa automobilom koji nije zvanično uvezen i ocarinjen, ako smo dobro razumeli.

Dejan

Imam dva twinga, promenio bih im motore. Dakle iz crvenog u sivi i obratno, hoću da sastavim jedan dobar al da i drugi može da se vozi i eventualno proda. Oba su registrovana kod nas. Jel mi treba jedna ili dve potvrde od proizvođača?

Odgovori

Polovni Automobili

Dve - ne može jedna potvrda da služi za dva auta.

Polovni Automobili

Dve - ne može jedna potvrda da služi za dva auta.

Драган Мијаиловић

Да ли у АР 55 може да се угради дизел мотор, или бензинац са мањом кубикажом (и потрошњом) било који, да ли може неки ФИАТ-ов или Заставин? Ко је надлежан, ФИАТ, или неко други пошто Застава не постоји?

Odgovori

Polovni Automobili

Obratite se direktno Agenciji za bezbednost saobraćaja.

Polovni Automobili

Obratite se direktno Agenciji za bezbednost saobraćaja.

Драган Мијаиловић

Хвала пуно на одговору.

Dule

Evo jedno pitanje, odputovao sam van zemlje svojim kolima, motor mi je crkao na putu, u provom servisu su mi stavili ispravan polovan drugi motor, kao sto menjaju bilo koji rezervni deo, jer su takvi zakoni normalne zemlje. Dobio sam racun servisa, nije nikakv ovlascen ma sta to znacilo, vec obican auto servis, da su mi stavili drugi motor, broj se ne pominje jer je u normalnim zemljama nebitan. Sta sad da radim kad se vratim u Srbiju??? Da zapalim auto na granici? Da se dovezem do Beograda i zaletim u zgradu Agencije za bezbednost? Da izvadim ponovo motor i upregnem volove vezane za auto?

Odgovori

ZoleS.

Liberalniji je bio Staljnov zakon o slobodi stampe od ovog. Ko da ga je OZNA pisala 1947.

Odgovori

Srecko

Zamenio sam motor na vozilu Ford Puma, odradjeno je ispitivanje od strane agencije.Zavrsen je i tehnicki pregled.U SUP-u nije mogao auto da se registruje, zato sto u ugovoru o poklonu vozila, sa koga je uzet motor, ne stoji da je poklonjen motor, iako je ugovorom obuhvaceno celo vozilo.Dakle, dobio sam na poklon kompletno havarisano vozilo, ugovor o poklonu je uredno overen kod notara, ali ne moze da se taj ugovor koristi kao dokaz o poreklu motora, zato sto nisam uplatio porez na prevod tog vozila.Znaci, ako neko zeli da kupi havarisan auto za delove, mora da plati porez na to vozilo, kako bi legalno koristio te delove?Da li to ima logike?Placati porez na havarisan auto, koji je odjavlen i koji sluzi samo za delove.

Odgovori

Lord Vader

Planiram jedan "manji" projekat na nasem Zastava 101 Confort, tacnije plan je da ubacim 1.3JTDm sa 6to stepenim Automatskim menjacem. U iole normalnoj drzavi (u vecini drugih drzava) ovo je sasvim normalan poduhvat generalno restauracije a i obnavljanja starijeg vozila, pa me interesuje da li je ovako nesto moguce kod nas?

Odgovori

Polovni Automobili

Uz svo poštovanje, ali pročitaste li Vi tekst?

Nemanja

Ne kreći u poduhavat dok ne dobiješ papir. Potvrda proizvođača. U ovom slučaju mislim da ne posttoje homologacijske tabele koje porede tu školjuku sa motorom drugog proizvođača. Možeš drugi motor ali potpuno isti i to onda rešavaš na tehničkom.

Gregor K

Kako tražiti potvrdu od fabrike ZASTAVA koja više ne postoji?

Polovni Automobili

Gregore K - obratite se Agenciji za bezbednost saobraćaja.

Polovni Automobili

Gregore K - obratite se Agenciji za bezbednost saobraćaja.

Slavoljub

Nedavno sam došao u posed džip Mahindra, indijska verzija Vilisa. U njemu se nalazi motor od Zastave 1300, koji je uredno upisan u saobraćajnu dozvolu. Zadnja registracija je bila 2005. godine i od tada nije više bio registrovan. Zanima me dali sa ovakvim motorom može da se izvrši registracija vozila pošto je motor upisn u saobraćajnu dozvolu i kao takav svojevremeno verovatno išao na neke ateste i kontrole, ili mora da ide na dodatne kontrole, hvala.

Odgovori

Polovni Automobili

Ne može 99,99%, ali ipak pokušajte da se raspitate na više mesta - nikad se ne zna kakva rupa u zakonu može da se pronađe. U zavisnosti od starosti auta, možda nije na odmet da kontaktirate savez za oldtajmere: www.ssiv.rs Možda oni imaju neki koristan savet.

nenad

kupio sam opel astru g 1.6 benz/plin.dve godine registrovao i dosao je red na atest plina. momci iz ams mi kazu da da mi se ne slaze broj motora sa brojem upisanim u saobracajnu tako da ne mogu uraditi atest.. model motora je isti kao i ti prvi pocetni brojevi. Sta sad? pomoc

Odgovori

Polovni Automobili

Idite u policiju i vidite kakva je dalja procedura.

stojan plavsa

postovani. ja imam sledecu situaciju auto mi je u garanciji i imao je neku gresku na motoru posto nisu mogli da otkolne kvar odobreno mi je da se menja kompletan motor. motor je juce zamenjen i rekli su da dodjem po vozilo dace mi papire da je carina placena i potvrdu da je zamenjen motor u zvanicnom servisu... e sad moje pitanje je sta dalje ... u pitanju je skoda octavia 2016 god motor 2.0 tdi 110kw

Odgovori

Polovni Automobili

Idite u policiju i vidite kakva je dalja procedura.

Branko

Ako kupim motor koji je uvezen u vozilu iz druge države (stranac) i nema carinske papire a odgovara po svim parametrima (snaga,tip,marka...) Kakva je procedura u tom slučaju i šta treba uraditi da bi ugrađivanje takvog motora bilo potpuno legalno?

Odgovori

Polovni Automobili

Ako je motor stigao iz inostranstva, kao u ovom slučaju, bez obzira što je u automobilu, morate da imate dokaz o o izmirenim carinskim i poreskim obavezama za uvoz samog motora ili kompletnog automobila - zato što morate da imate dokaz o tome odakle ste nabavili motor: dokaz o poreklu i vlasništvu motora, kao što piše u tekstu. Ali Vi imate auto koji je praktično ilegalno u zemlji, da se tako izrazimo, pošto nije ocarinjen. Automatski isto važi i za njegov motor. Sitaucija je komplikovana i ne možemo ovako da damo odgovor. Moraćete da nađete rešenje direktno "na šalteru" u policiji, pošto se situacija u praksi neretko razlikuje od onoga što nalažu zvanični propisi.

Trajche

Promema motora i automatskog menjača sa Jeep grand Cherokee 2.7 CRD, na Jeep grand Cherokee 3.1 TDI . Solabiji motor za jači po kubikaži i snazi.

Odgovori

Srdjan

Ako moze sad i meni pojasnjenje...treba da zamenim motor u svom automobilu,u pitanju je opel.Na tehnickom pregledu su mi rekli da treba da bude motor sa istom kodnom oznakom kao na sadasnjem,da auto sa kojeg se uzima motor bude odjavljen i da uradim kupoprodajni ugovor sa vlasnikom.kada zamenim motor idem na tehnicki i oni ustanove da je zamenjen sa istim tipom i upisu novi broj i sa tim idem u sup da vadim novu saobracajnu...Dali je to stvarno tako,nisu mi spominjali nikakve potvrde od proizvodjaca ili agencije za bezbednost saobracaja?

Odgovori

Polovni Automobili

Od Agencije za bezbednost saobraćaja ne treba ništa ukoliko je motor istog tipa, a da je istog tipa potvrđuje predstavnik proizvođača. Međutim, ukoliko su na tom tehničkom pregledu 100% sigurni da Vi kupujete i ugrađujete motor istog tipa, da potvrda proizvođača ne mora da se priloži uz ostalu dokumentaciju i da se iz nje ne upisuju podaci u Izjavu koju daje servis u kojem ćete ugraditi motor, kao i da sigurno neće biti problema kada na kraju dođete kod njih da se ustanovi ugradnja novog motora, onda ih poslušajte. Ali savetujemo da Vam objasne detaljno korak po korak i da sve zapisujete na licu mesta, da ne bi posle tvrdili kako ste Vi nešto pogrešno razumeli.

Nemanja

Poštovani, Renault 5 Campus 1991 1.6 l dizel, zmenjen motor iz Renault 5 Campus 1990 1.1 l benzin, svi papiri prikupljeni i obratim se Renault Serbia za potvrdu. Oni kažu ne mogu da mi izdaju potvrdu jer je baza podataka za vozila starija od 2001. izbrisana. Kao da Renault nije proizvodio kola pre 2001., nemaju podatke. i šta sad? Uzgred potvrdu naplaćuju 12000....

Odgovori

nice

Dali moze u audi 80b4 da se ubaci dizel motor 1900 ima li problem prilikom registacije

Odgovori

nice

motor na audiju je 2000 benzinac

Arkada

Jeste čuli nekada za Antigvu i Berbude,Trinidad i Tobago? Verujem da to naspram nas nisu banana republike.

Odgovori

Bojana

Kakva je procedura menjanja motora u autu na gas?

Odgovori

Dragan

Kako da registruje motor za auto bez papira

Odgovori

Zoran Bosiokovic

Zaustavljaju na ulici i gledaju. Mojoj komsinici na sajcentu rekli da se ne vidi broj. Dali je saobracajac kompetentan da gleda broj na ulici ili samo dokumentaciju a u kartici nema broja. Sta ako je broj odozdo

Odgovori

noca

policajac nema pravo da proverava brojeve motora ili karoserije jer nisu kompetentni ali mogu da posalju na vanredni tehnicki pregled gde stucno lice odnosno radnik tehnickog pregleda proverava ispravnost i tacnost brojeva

Zoran Bosiokovic

Ti si u pravu i na zapadu momci budze automobile, doduse postoji granica koju vidim i ti postujes ali ovde ti kapu kroje oni koji nisu mrdnuli preko a oni koji nesto znaju cuvaju poziciju da se nekom ne zamere. Zasto bi on mene naterao da kupim otpad sa zapada i da ulazem ako recimo imam kadeta koji nije truo uradjen motor, ofarban svaki deo, uradjen servo, klima, podizaci i jos dosta toga. E moze im se, nemam drugi izgovor.

Odgovori

ZELJKO

KUPIO SAM AUTO U JANUARU 2016.NA BG TABLE I PRENEO GA ODMAH NA SEBE.OVE GODINE NISAM MOGAO DA GA REGISTRUJEM JER GA NEMA U AGENCIJI ZA BEZBEDNOST.POSLE UZIMANJA KOPIJA DOKUMENATA UPUCEN SAM NA ISPITIVANJE NA MASINSKI JE FAKULTET.POSLE DVA SATA SU MI REKLI DA MI SE NE SLAZU BROJEVI MOTORA U ITALIJANSKOJ SAOBRACAJNOJ I NA MOTORU KOJI JE U AUTU I KOJI IZ FORDOVOG PREDSTAVNISTVA I DOKAZ O POREKLU MOTORA.SAGLASNOST NIJE PROBLEM ALI NE DE NE POSTOJI TRAG O ZAMENI I POREKLU MOTORA KAO I DA TAKO NE POSTOJI.TAKO DA NIKAKO NE MOGU DA REGISTRUJEM AUTO KOJI JE KOD MENE VEC TRI REGISTRACIJE.DA LI NEKO IMA SLICNA ISKUSTVA ILI SAVET

Odgovori

boskola

pa ovako druže,sličnu situaciju sam i ja imao sa Seat Leonom...uglavnom kad smo uzeli seata bio je uvežen iz italije i imao je plin,koji nije bio upisan i tako smo vozali 3godine i kada smo rešili plin da uvedemo u saobraćajnu,odradimo sve sto se plina tiče da prodje tehnički,momak zove iz automotosaveza i kaže ne slaže vam se broj motora sa saobraćajnom...na sta smo se mi nasmejali i mislili da nas zajebava,kad međutim čovek radi svoj posao i stvarno ispada tako...uglavnom papiri iz italije počinju sa oznakom AXP pa brojevi kao i na motoru sto stoji AXP i isto ti brojevi,ali nasi stručnjaci kada je auto ulazio u srbiju i prolazio tehničke ispravnosti i papirologiju oni upisu oznaku BCA umesto AXP i naravno ispadne problem eto posle 3godine redovne registracije...pa ti vidi koliko je tu propusta napravljeno od stručnjaka,da bi zvali porše koji je ovlašćeni za seata i tražili papir da se izmeni u saobraćajnoj greška i ta potvrda je kostala oko 6000din

Doktor

Agencija za bezbednost saobraćaja

Odgovori

Pažljivko

Što jes jes, zgazio nas ABS.

Đorđe

Kao i za sve nikad ništa da olakša ili pojednistavi običnom čoveku.

Odgovori

Gogo

Dobra tema...samo ima mnogo nedoumica oko tipova motora koji su kompatibilni za ugradnju...recimo,gde može da se vidi spisak motora koji se mogu ugraditi u određeno vozilo??evo primer:Bmw e30 316,m10 motor...crkao mi motor...hocu da ugradim drugi...jel mora biti isto m10 ili može i m20 ili neki drugi??gde naci to koji motori se mogu ugrađivati u tu šasiju(e30)..da napomenem da u njega idu motori i m10,m20,s14...

Odgovori

Polovni Automobili

Jedino da vidite sa predstavnikom proizvođača za Srbiju.

Dragan Miljkovic

U zavisnosti od marke, cene se kreću od samo 1.000 din kada je u pitanju Lada, preko 3.000 za Citroen, 3.600 za Suzuki, 4.000 za Peugeot, do 10.200 za Alfa Romeo, Chrysler, Fiat i Jeep, 12.000 za Renault, Nissan, Dacia i Mercedes, do 13.000 za Land Rover i Jaguar. Međutim, kada su u pitanju BMW i Mini, ova potvrda ne može da se dobije, već može samo da se ugradi motor kod njih.

Dragan Miljkovic

U zavisnosti od marke, cene se kreću od samo 1.000 din kada je u pitanju Lada, preko 3.000 za Citroen, 3.600 za Suzuki, 4.000 za Peugeot, do 10.200 za Alfa Romeo, Chrysler, Fiat i Jeep, 12.000 za Renault, Nissan, Dacia i Mercedes, do 13.000 za Land Rover i Jaguar. Međutim, kada su u pitanju BMW i Mini, ova potvrda ne može da se dobije, već može samo da se ugradi motor kod njih.

Biljana

Kakva je procedura u kontra smeru? Ja imam odlican motor , auto registrovan, ali skoljka nije dobra, ne isplati se farbati.

Odgovori

Schnell

U debilnoj drzavi ,debilni zakoni. Najbolje kupis nov motor(ko ne zeli da pojacava), isti i samo ukuca iste brojeve, i to je to. Sa druge strane, pitanje pravnog lica, cista glupost. Mora u ovlasceni , ovo-ono. Svako sa diplomom, treba da ima faksimil(kao lekari), udari pecat, sa svojim imenom, i to je garancija na odradjeni posao.

Odgovori

Maksa

To sam do sada uradio bar 5 puta na mojim autima kad god je crkao motor pa sam morao da ga menjam, procedura kratko traje, jednostavna je, i nije skupa.

Nikola Todorović

Imam pežoa 205 sa 1.4 motorom, da li mogu da ubacim 2.0 iz pežoa 306. Moguće je ubaciti ali me zanima da li mogu da registrujem auto?

Odgovori

Polovni Automobili

Ako proizvođač, tj. predstavnik proizvođača u Srbiji da zeleno svetlo, onda može.

popovic

zamolio bih gospodina romcevic da mi pomogne ako je moguce sa mojim problemom,pre donosenja novog zakona sam u svog ljubimca golfa serije 1 u svom servisu(naravno registrovanom-prijavljenom) ugradio klimu el podizace i ostalu sitnu opremu a glavna stvar je motor 1.9tdi od 66kw,za taj motor u bilo kog golfa serije 1 2 3 nisu potrebne apsolutno nikakve prepravke sto se tice nosaca motora menjaca itd,zato mi nije jasno zasto se nedozvoljava ugradnja tog motora kad u sustini nikakve prepravke i nisu uradjene,ako su potrebne jace kocnice i to je moguce bez ikakvih prepravi jednostavnom ugradnjom vecih diskova klesta i gl kocionog cilindra.Ja razumem da je zakon takav kakav je ali nerazumem zasto se pravi problem okougradnje motora istog vesanja i prenosa.Malo je to sve tesko objasniti to na ovaj naci ali zamolio bih vas najiskrenije ako imate bilo kakav predlog ili ideju da mi ostavite kontakt ili da me uputite na nekog kako bih uredno registrovao svoj auto a ne pravio divljaka od njega

Odgovori

Polovni Automobili

Nažalost, ne možemo da pomognemo.

Strahinja

To je druže da bi ti država uzimala gomilu para ni za šta... obična otimačina preko novih zakona... i onda ti kažu to je u skladu sa propisoma... a propise prave sami, kad vide da ti nešto radiš za džabe, e onda ti država uvede porez na to... to ti je to

DaDa

Ne može taj motor zato što nije postojao u Golfu 1...

DeXter

U vozilo mozes da ugradis bilo koji motor koji je inace na fabrickoj listi predvidjenih motora za to vozilo. Konkretno, u tvog golfa mozes da ugradis sve od 1.1 pa do 1.8.

Marko

Pozdrav, potreban mi je primer kupoprodajnog ugovora za motor koji trebam da ugradim u auto, nigde nisam uspeo da nadjem takav primer. Hvala

Odgovori

Polovni Automobili

Možete sami da ga napišete - ne mora da bude tipski. Samo navedite sve podatke o kupcu i prodavcu, motoru (broj motora, kubikaža, snaga, iz kojeg automobila je izvađen - svi podaci uključujući i broj šasije), u koji automobil planirate da ga ugradite (nije obavezno, ali može da pomogne u nekim situacijama)... Što više podataka, to bolje.

Zoran

Vektra b dizel kupljena 2018 bivshi vlasnik uradio tehnicki 2019 na tehnickom kazu nema broj na shasiji daju uputnicu na t k oni nadju broj shasije ali je promenjen motor stavljen od opel astre auto oteran u sup i data je izjava novog vlas nika koji nije proveravo pri kupovini ima kupoprodajni ugovor molim da mi neko objasni 1

Odgovori

Polovni Automobili

Šta je konkretno pitanje? I molimo Vas da stavljate tačke na kraj rečenice, pošto je užasno teško da se razume šta se u stvari dešavalo.

Dejan

Imam CORSU C 1.7di 48kw,motor je u ,,vrisno,,,i hteo bi sad da ubacim motor od havarisane CORSE C 1.7 dti 55kw sa nasim papirima. Da li neko ima slicna iskustva po slicnom pitanju? Hvala.

Odgovori

Peter Kis

Koja kanta od drzave pa neverujem, motor je REZERVNI DEO koji se TROSI i to je tako kod svakog samo ovde treba da prodas bubreg i mozak i zivce da ubacis nov agregat u svoje vozilo... Sa razlikom od toga da mi niko nije blenuo u broj motora vec 10 godina, ako u buduce budem radio swap, bilo me uvo za papire i br, ako nista drugo prekucam brojeve i cao.

Odgovori

Давор Дабић

Процедура замене мотора у возилу Kоја је процедура замене мотора у возилу? Да би извршили исправку у саобраћајној дозволи када вршите замену мотора потребно вам је следеће: Долазите на технички преглед са рачуном и свим папирима од царине ако сте мотор увезли.Ако сте мотор купили у земљи потребан Вам је рачун или купопродајни уговор.На техничком прегледу Вам се на регистрационом листу констатује и уписује нови број мотора. Потребно је уплатити административну таксу и таксу за нову саобраћајну дозволу. Са регистрационим листом и доказом о уплаценим таксама одлазите у СУП где Вам се издаје нова саобраћајна дозвола са уписаним бројем мотора. Ово пише на сајту registracija-vozila.rs

Odgovori

Majlo

Ma nadjes adekvatnog majstora, odaberes prvo identican motor, za 5 minuta ti prekuca broj i teraj dalje. Motor je svuda rezervni deo, samo se u Srbiji tretira kao broj sasije, a sve samo zato da se uzmu pare, nista drugo.

Odgovori

Srdjan

Pisem iz ličnog iskustva za zamenu identičnog motora (ista slovna oznaka) VW grupacija: -Carinska deklaracija sa carinskim racunom, posto sam uvezao motor iz inostranstva - Potvrda iz Porsche-a da se radi o istom motoru i da nije potrebna prepravka - Izjava majstora koji je ugradio motor da je uradio sve po fabričkim specifikacijama i normama overena pecatom radnje (znači da radnja mora biti rergistrovana) -Tehnički pregled u AMSS pošto u 5 privatnih niko nije imao pojma o proceduri, da bi se isčitao novi broj motora ali i kompletan tehnički pregled. Ne idite ako nije auto potpuno ispravan. Sve to odneti u mup i promeniti saobraćajnu dozvolu. Iako ima čip koji po logici služi za prepravke mora da se menja cela saobraćajna dozvola. Iskreno par sati posla ali potpuno nepoznavanje procedure od strane privatnih tehničkih pregleda.

Odgovori

Šiki

Imam VOLVO 945,1997 godište sa 2000 cm kubnih,turbo,150 ks.Imam motor,od odjavljenog VOLVOa,vodio se na mene,sa 2000 kubika,125 ks,1987 godište.Motori su identični spolja,razlika im je u površini klipa.Ako bih hteo da ubacim ovaj slabiji,jer je malo prešao,kakva je procedura?

Odgovori

Polovni Automobili

Piše u tekstu.

Sinisa Sekulic

Ne daj bože nikom našu vlast i zakone!!! Pribavio sve papire za zamenu motora, ali jedna rečenica u izjavi proizvođača nedostaje goapodi iz Agencije za bezbednost, ovi iz škode ne zele to da napišu.....i sta sad da radim? ????

Odgovori

Miroslav

Dali može u mercedes w 123 230e koji je benzinac 2300 ccm da se ubaci motor iz 123- ke koja ima dizel motor od 2000 ccm i koja je procedura ?

Odgovori

Robert

Pa moze, covece. Jesi li procitao tekst uopste.

sinisa

Moje postovanje,zani ma me sta treba da radim kupio sam bmv 323 76g sa motorom orginalnim u njemu ali u saobracajnoj pise da je 1800 kako i sta da radim dabi vratio kubikazu koja jeste 2300

Odgovori

Polovni Automobili

Komplikovana situacija. Ne možete da se vadite na administrativnu grešku, pošto je prevelika razlika. Očigledno je da je rađena manipulacija da bi se plaćao manji porez, tj. da bi registracija bila manja. Idite u policiju i raspitajte se o proceduri.

vlada

to ti je zbog manje registracije teraj slobodno tako

Jaksa

Ubacis motor koji zelis i vozis, ko jos gleda br motora...

Odgovori

Ivan

Vozim clio 2 ph2 1.5dci 82ks, Pre tri godine, morao sam da zamenim motor zbog havarije originalnog. Kupio sam isti (k9k) motor, ali po broju i papirima iz megana. Motor je potpuno identičan. Motor je izvadjen iz havarisanog stranca. Auto sam normalno registrovao do sad, jer ocigledno niko nije ni gledao broj na tehničkom. Na koji način ja sad mogu da registrujem auto po ovim novim pooštrnim pravilima?

Odgovori

Polovni Automobili

Da li imate regularan kupoprodajni ugovor za taj motor? To je osnovno. Na drugom mestu, treba od Renault Srbija da dobijete potvrdu da je reč o istom tipu motora. Ako jeste isti tip motora, onda morate da nađete servis koji će Vam dati papire da je ugradio taj motor, pošto ne smete da ga ugradite u samostalnoj režiji. Dalje ide standardno.

Josip

Imam staru dijanu 6, na kojoj smo već promenili 2 motora. Treći motor je pri kraju snaga, i u lošijem stanju od prethodna 2. Hteli smo da sredimo neki od ta 2,jer imaju bolju osnovu za sređivanje, i da zamenimo motor. Oba motora imaju papire kojima može da se dokaže da su bili na toj dijani. Da li moramo da tražimo potvrdu od proizvođača, pošto su ovi motori već bili na tom vozilu? Da li moram da obavim zamenu motora u ovlašćenom servisu, pošto smo to do sada radili sami? I koji to servis može da uradi, pošto u servisima rade upola mlađi ljudi od tog auta, koji ne poznaju taj auto? Drugim rečima, zašto to ne možemo da uradimo sami, pošto najbolje poznajemo svoj auto? Nije samo problem plaćanje, već nestručnost servisa jer je reč o zaboravljenom modelu.

Odgovori

Polovni Automobili

Nismo do sada imali ovakav slučaj. Ugradnja mora da se obavi u servisu - ne mora da bude ovlašćeni, samo mora da bude registrovan auto servis, da bi on mogao kao firma da da izjavu o ugradnji. Dakle, morate preko nekog servisa u svakom slučaju. Takvi su propisi, koliko god nelogični ponekad bili. Što se tiče činjenice da su ti motori ranije već bili ugrađeni u taj auto, nismo sigurni da li njihova dokumentacija može da se iskoristi kao dokaz umesto potvrde proizvođača da je reč o istom tipu motora. Najbolje je da se obratite direktno Agenciji za bezbednost saobraćaja na telefon 011/312-18-09 (www.abs.org.rs) od 10:00 do 13:00 časova i proverite situaciju sa njima. Istovremeno pozovite i ovlašćenog predstavnika za Citroen u Srbiji i pitajte koliko košta ta potvrda - možda nije previše skupa.

Živorad

Prekucaj broj motora iz saobraćajne na nov motor. Posle pusti da to malo zarđa, zamaži uljem i prljavštinom i gotovo. Na privatnom tehničkom se niko ne cima nešto mnogo oko br motora jer i oni ljudi znaju da je to besmisleno, pogotovo na starim kolima .

zola

po novom zakonu o registraciji motor koji nema broj ne moze da se registruje mora da se u ucuka broj u servisu ili ustanovi koju je policija ovlastila najbolje na novom motoru izbrusiti broj otici na tehnicki oni utvrde da se broj ne vidi otici u policiju uzeti potvrdu da se broj nevidi i ucukati broj vec isprobano

Odgovori

Sreten

U svom Mercedesu , ubacio sam potpuno isti takav motor namenjen za kombajn jer je bio potpuno nov i stajao je godinama kao rezerva u jednom poljoprivrednom kombinatu koji je otiso na dobos. Nije bilo potrebe ni za kakvim prepravkama jer su svi elementi pa cak i nosaci motora bili POTPUNO ISTI. Medjutim , na motoru za kombajn nije bio fabricki utisnut broj , odnosno bila su upisana samo prva tri ili cetiri broja koja govore o tipu motora a ostalih brojeva koji su specificni za svaki motor pojedinacno nije bilo. Kad sam pokusao da sve to legalizujem , umalo ne zaglavih u zatvor. Jer u celoj toj prici nezna se ko je gluplji. Doziveh silna maltretiranja uz pretnju krivicnim gonjenjem. A koliko me je na kraju sve to kostalo , bolje da ne pricam. Kad se ispostavilo da nisam nizasta kriv , policija lepo izvuce dupe u stranu a da trazim pravdu....nisam hteo da pocinjenim glupostima dodajem jos jednu.

Jasmin Husovic

Da li moze da se ubaci motor od BMW-a u Nissana 200SX? U pitanju je motor 325i sa 192ks

Odgovori

Polovni Automobili

Legalno ne može.

Lazar Mladenovic

zasto bi izvadio sr20 lepotu i stavio bmw motor u japanca nidje veze skroz....

Nenad Stanojević

jel se ovako radi i u nemackoj npr.? radimo na tome da skratimo proceduru,smanjimo papirologiju...jebem ti drzavu,rekli su nam da i tablice necemo da menjamo...treba pobeci glavom bez obzira!

Odgovori

Aleksandar Mladenovic

Da li neko zna STA treba raditi ako JA SAM kao privatno lice zamenim motor u svom dvoristu svoje kuce .... naravno pod uslovom da je motor potpuno isti kao sto je i izvadjen ... pre ovog zakona dva puta sam to uradio kod yuga i oba puta su mi trazili na tehnickom i u Mup-u saobracajnu i ugovor o kupoprodaji motora od vlasnika overen u opstini ... i dobio saobracajnu sa novim brojem motora upisan u nju ... prvi put potpuno novu a drugi put u postojecu dopisan broj overen pecatom ( ubrzo su posle toga pocele ove nove saobracajne i tablice pa su mi sacuvali pare u dzepu ) ....

darko

Ceo motor je potrošni deo i menja se svuda bez ikakvih problema,kao da menjaš alternator ,bez obzira na poreklo motora(stranac,domaći) ,sem kod nas u Srbiji

nnedndgh

munem srbijo danak u zlatu,gore nego u tursko vreme

Dzambo

Pozdrav imam bmw E30 (1989) takozvana kockica, pa me zanima da li bih mogao da iz nje izvadim 1.6benzin motor i ubacim motor od e46 2.0 da li je to ikako moguce?

Odgovori

Polovni Automobili

Kada je BMW u pitanju, legalno nije moguće, pošto ovlašćeni predstavnik BMW-a u Srbiji ne izdaje neophodne potvrde da bi se završio atest.

Filip Laslo

Svojevremeno si uz kupoprodajni ugovor motora tretiranog kao rezervni deo i neplacanja nikakvog poreza i potvrde sa tehnickog u supu zavrsio posao za 15ak minuta. Ovaj novi zakon me je toliko izritirao da sam morao da napisem ovu glupu parodiju i nadam se da ce biti objavljena.. Ako za moj poni bicikl kupim lanac od trobrzinca i skratim ga za pet alki da li smem da vozim sa tim lancem? Pitam jer da ako me zaustave i uvide da su vrsene prepravke na lancu a nemam atest plasim se da bi mi isti skinuli i da bih moj poni bicikl morao gurati do kuce.

Odgovori

Nenad Stanojević

ako dobijes atest ti si bezbedan po saobracaj brate,ovako predstavljas opasnost... ti si kamikaza na putu. ali kad ti nas amss da potvrdu onda si resio sve probleme! pa to je bre smejurija od pregleda,kad ti ovlascenji predstavnik proizvodjaca da potvrdu-ma terajte se u p.m. pozz

Nenad Ivanovic

O, SRBIJO GERIJATRIJO AUTOMOBILA! Procedura kada je motor istog tipa Vlasnik pronalazi motor (polovan) koji želi da ugradi u svoj automobil Obraća se ovlašćenom predstavniku proizvođača te marke vozila (Mercedes) i traži potvrdu/dokument kojim se potvrđuje da su postojeći motor i motor koji treba da se ugradi istog tipa I TO KOŠTA 12.000 DIN i ako taj ceo motor košta samo 3x više od tog usranog papira , ZAŠTO SE DOZVOLJAVA DA SE TOLIKO OTIMA !?? Ukoliko ovlašćeni predstavnik proizvođača potvrdi da je reč o istom tipu motora, ugradnja može da se obavi u servisu (pravno lice), koji vlasniku daje izjavu o ugradnji drugog motora (više informacija o toj izjavi u nastavku teksta)..koji potvrđuje tehnički pregled?? Sve to može lice na tehničkom pregledu da utvrdi jer tamo nerade pekari ili konobari pa da ne znaju ili nisu stručni za posao koji obavljaju. KOLIKO SAMO CIMANJA I BIROKRATIJE??! Motor ili agregat je rezervni deo a da li je dizel ili benzinski motor u prostoru istog modela je ne bitno..A o kubikaži da ne pričam, automobil zna da vredi manje od same registracije vozila.. Dokle više jebene birokratije i otimačine od naroda!

Odgovori

[email protected]

treba turci da se vrate , manje davanja drzavi, ovo je pravi harac

nikola

jednostavno platite 80-100e cukanje novih brojeva i prejebite budale u drzavnoj birokratiji kada te vec teraju da krsis zakon kako bi se spasio od njikove ozakonjene placke naroda...

Odgovori

Predrag

Zdravo. Molim za pomoć, ako neko ima iskustva ili zna da mi odgovori na pitanje. Imam golfa 2, benzinac 1,6. Hteo sam taj motor da izvadim i zamenim ga sa motorom iz Golfa 2 klasican dizel, takođe 1,6. Pa me zanima da li je moguća zamena ovih motora, i od koga bih mogao da zahtevam tu potvrdu ako je moguće? Hvala unapre!

Odgovori

Predrag

Hvala Vam na odgovoru! Obratio sam se ovom servisu, i oni jesu ovlašćeni za izdavanje tih potvrda, ali ne mogu da mi izdaju potvrdu jer su mi oba Golfa napravljena u Tvornici automobila Sarajevo (TAS), a oni nemaju TAS-ova vozila u bazi podataka. Uputio sam im pitanje koji servis je ovlašćen za TAS-ova vozila i da li uopšte postoji, rekli su mi da ne znaju. Ako neko zna da li uopšte postoji ovlašćeni servis za TAS-ova vozila i koji bi mogao da mi izda potvrdu neka mi odgovori? Hvala unapred!

Polovni Automobili

Verovatno nije moguća zamena, ali možete da se obratite zastupniku za VW vozila - Porsche SCG: https://www.porschescg.rs/sr/kontakt-1/porsche-scg

mi16

Biće opet aktuelno prekucavanje brojeva, živi bili pa videli...

Odgovori

pavle

Jel neko ima informaciju o izmeni zakona o registraciji motornih vozila?

Odgovori

goran

Ljudi zanima me i formacija. U pitanju je Klio kome je zamenjen motor ali je ista kubikaza i sve ostalo. Zanima me da li moze zo da se upise u saobracajnu. Taj motor je kupljen u srbiji sa svom dokumentavijom kao sto su saobracajna itd. Moze li da se upise molim vas neka neko kaze.

Odgovori

Љубомир

Може друже. Али игранка те кошта око 150 евра и 2000 корака и ко зна колико времена. Човек ми је кукао као да сам му род рођени. Овде је тотални идиотизам. Држи ти те папире у касети кола на изволте колико год то траје, после пичи траговима који су исписали умници (нотар,амсс,суп).. Поздрав

zoran urosevic

zamena motora je nemoguca misija,sad sam svao ministarstvo i tamo su mi doduse ljubazno objasnili.auto iz kojeg hoces da uzmes motor mora da da je u tom trenutku kad ga kupujes i ugradjujes registrovan,sto je tesko verovatno ali ajde,zatim odlazis u pretstavnistvo tog auta za logana taj papir je 13000din.mora da ti ga ugradi ovlasceni servis i da opise ugradnju na specijalnom dokumentu.ili ako taj auto nije registrovan prikupljas i dodatne papire da bi isao na atest koji opet kosta negde oko 200eura.pa vi a i ja sa vama izvolite u nemogucu misiju kupovine polovnog motora za nas auto pozdrav razocarani kupac polovnog motora.zoran

Odgovori

Bole

Lakše izlečiti rak nego isterati pravdu sa sujetnom birokratijom. Moraju svoju svrhu da dokažu u praksi j**** naroda.

Odgovori

Marko

A ako je motor vec ubacen u autu ali ne od strane ovlascenog servisa, sta onda? Verovatno nece da me prime na proveri?

marko paunovic

NEVEROVATNE GLUPOSTI I NELOGICNOSTI,DA TE ZABOLI GLAVA OD PAPIROLOGIJE SETANJA OD SALTERA DO SALTERA I CEKANJA,NIJE NI CUDO DA DOSTA LJUDI TO NISTA NE RADI PA SE LAKO PRILIKOM KUPOVINE NALETI NA VOZILO KOM SE NE SLAZU BROJEVI MOTORA,I ZBOG CEGA SE VEC JEDNOM NE UVEDE PROPIS DA MOTOR POSTANE OBICAN REZERVNI DEO.

Odgovori

Jaksa

To bi tako i trebalo biti druze ali naprednije je naplatiti sve, osim vazduha koji je jos uvek za divno cudo besplatan

Stefan Nestorovic

Ja imam korsu 1.0 benzin. Da li mogu da ubacim 1.2 ili 1.4 motor, ako moze, koliko bi kostala papirologija?

Odgovori

Zoran Markovic

Ovaj Okanovic iz Agencije za bezbednost bolje da se bavi uproscavanjem stvari ,poput ove,pa ukidanjem ovog ogromnog poreza za registraciju vozila preko 2000cm,pa ukidanjem obaveze paljenja svetala na 40 stepeni,i gomilom drugih stvari ,nego sto lupeta svasta,mada i to je logicno imajuci u vidu ko ih placa

Odgovori

Goran

Vece budalastine od ove nema lakse je da uvezes s 300 nego da promenis motor u vozilu,ove nase nepismene budale samo nesto izmisljaju pa ovo nigde u svetu nema ,zamisli proizvodjac ti da potvrdu da taj motor moze da se ugrado u vozilo ali to nije dovoljno moras da odes kod priucenih strucnjaka u agenciji za bezbednost saobracaja da oni to ispitaju a ni tocak neznaju da promene na kolima,ps kad su toliko strucni sta ce im potvrda proizvodjaca.sramota

Odgovori

Martin Cekić

E hvala Bogu da neko razjasni PROBLEMATIKU oko zamene motora. Ja sam lično imao problema. Da sam ovo znao tada uštedeo bi mnogo novca. Hvala vam!

Odgovori

Pop

Zakon osmislio polupismeni SNS funkcioner, a drugi isti takav odobrio.

Odgovori

Miodrag

Polupismen !? Pre bih zaključio pet osmina pismen ...

gdhn@sdvf

ali bato oni cekali 20 godina da dodju na vlast i sad su pismeniji od svih i od onih na granici karlobag - virovitica

Aleksandar

Imam Yugo florida 1.3 i sad ako bi hteo da zamenim motor kako onda da dobijem tu potvrdu od ovlascenog proizvodjaca kad je on odavno ugasen ?

Odgovori

Dragan Romčević

Pozovite Agenciju za bezbednost saobraćaja na broj telefona: 011/311-70-66. Jedino oni mogu da daju konkretan odgovor.

Nikola Štrbac

"Drago" mi je da je tako "jednostavno" i "kratko traje"... Pekli se u paklu na tihoj vatri gospoda donosioci propisa!!!

Odgovori

Dejan

U pravu su ljudi sa predhodnim komentarima a vama fala na informaciji.

Odgovori

milan

normalno,zasto prosto kadmoze komplikovano,nadjes motor za 100 e,das 100 e za taj dokumenat,200 e za ovlasceni servis,50 e za novu saobracajnu,prosto kao pasulj a uz to i veoma jeftina stvar,verovatno je i u drugim zemljama tako,stani malo,u drugim zemljama je motor zamenska stvar,normalno,uredjena drzava,ne moze da se krade kao kod nas

Odgovori

vuja

Pa kako da plate zilion botova na internetu i milijardu partijskih parazita ako ne kradu na svakom koraku?

Dejan Subotić

Nije mi jasno iz koje su struke ljudi koji smisliše ovaj zakon.Po ovome nikad ne bih rekao da imaju bilo kakve veze sa mašinskom strukom.Ako grešim ispravite me.

Odgovori

021

Stručnjaci koji pišu zakone i pravila verovatno i ne znaju šta je motor i gde stoji. Još malo, pa će morati na atest i posle zamene pogonskog lanca na motorima, jer na nekim modelima Mercedesa i Bmw treba da se izvuče motor kako bi se to uradilo. Baš smo dno.

sredoje

Pricase Ne Tako Davno da ce Motor Biti POTROSNA Roba,Kao Svuda u Kulturnom Svetu-Ali to Osta Samo Pusta Prica,Kao i Sve Ostalo... P.S.Kazase Da Ce Smanjiti Cenu Registracije Vozilima Preko 2000 ccm,Ali I Od Toga Nema Nista!!!

Odgovori

aleksandar zivkovic

Postovani, trebalo bi da ispravite neistinu "Neophodna Potvrda Proizvodjaca" koju nam serviraju oni odozgo, tako da istinito glasi: Neophodna Je Potvrda (Domaceg) Ovlascenog Predstavnika Proizvodjaca, koji ce da vam za iznos od 30-100 Eura potvrdi da su 2 ista motora "Istog Tipa" iako svako normalan vidi iz 2 vazece ocitane saobracajne dozvole, da su u slucaju 2 ista vozila (koja imaju 2 ista naziva proizvodjaca i 2 ista naziva modela) ugradjena 2 ista motora, ako su motori sa 2-ma istim kubikazama i sa 2 ista broja KW, i imaju 2 iste oznake pogonskog goriva, te je cinjenica da su 2 motora istog tipa ocigledna, a tzv. neophodna potvrda DOMACEG predstavnika (a ne navodna potvrda inostranog proizvodjaca) je krajnje bezobrazna PLJACKA naroda. To se vidi i iz dela teksta gde pise da ako nema u Srbiji ovlascenog predstavnika proizvodjaca, potvrdu izdaje Agencija za bezbednost saobracaja. Znaci nije neophodno da nas predstavnici pljackaju. A predstavnika BMW i Mini bi trebalo ZATVORITI, jer ako je vec propisano da predstavnici izdaju potvrdu, kako mogu krsiti propis i neizdavati potvrdu, vec uslovljavati zamenu polovnih motora iskljucivo kod njih?

Odgovori

Stefan Rak

Ne tako prosto. Ista ccm i ks ne znači 100% isti motor. Podaci o hodu klipa i obimu cilindara daju konačnu potvrdu.

aleksandar zivkovic

Navedite mi primer Stefane... Ako gore fotografisani HDI Citroen-Peugeot motor od 1997 ccm ima 66KW i ugradjen je napr. u Citroen Xsaru, kako drugi motor od 1997 ccm i 66 KW, takodje ugradjen u Xsaru iste generacije, moze da ne bude isti??? Da je 1905 ccm sa 66 KW, ne bi bio, jer nije ista kubikaza. Ili 1997 ccm od 80 KW ne bi bio, jer nije ista snaga i za njegov normalan rad je potreban drugi menjac sa plivajucim zamajcem... A ovako moze da ne bude isti po pitanju Euro norme, tj. proizveden pre i posle 2001-ve, ali to je nebitno jer nije uvoz u pitanju, vec dva auta sa domacim vazecim saobracajnim dozvolama, u primeru koji sam naveo, i to je svakako motor ISTOG TIPA. U skladu s time, ne vidim zasto bi Ovlasceni Predstavnik Proizvodjaca morao da mi izda potvrdu za velike pare da su motori ISTOG TIPA, kad se to vidi iz podataka o vozilu i moze konstatovati u lokalnom AMSS-u, u AzBS ili cak na samom tehnickom pregledu..

aleksandar zivkovic

U slucaju kad je kao na slici benzinski motor, stvar je jos prostija, onda je napr. pomenuta Xsara 1587 ccm sa 65 ili 107 KW, ili napr. 1761 ccm od 66 ili 81 KW, i tako dalje, ne moze se pogresiti i nema potrebe za naplacivanjem velikih novaca za jedan papir. Doduse, Citroen naplacuje manje od drugih , cija cena papirica ide i do 100 Eura... Bezobrazlik...

Dragan

Ljudi Svaki motor ima kodnu oznaku sadržanu u broju motora.Nema razglabanja o kubikaži,snazi itd.Ako je kodna oznaka ista,motor je isti,i to bi mogao da utvrdi bilo ko.Sve drugo je otimanje para.

Miroslav Arsic

Vozim Opela, a motor u njemu je BMW. Koga ja da zovem od ta dva proizvodjaca? Da li mogu da stavim drugi BMW motor u svoj auto? Sta je to sto je isto, kubikaza,pogonsko gorivo, kilovati ili broj cilindara? Mnogo nejasnoca, jos manje odgovora, a obaveza od strane drzave ( pljacke naroda) tri puta vise nego sto moze da se zamisli...

Zoran Vasiljević

Kubikaza je ista i to je jedino što treba da ih zanima jer porez se plaća po kubikazi ...ubacis motor sa manjom kubikazom manji je porez ...motor sa većom kubikazom je veći porez ....sve ostalo je bzv jer su izmislili nešto što nigde ne postoji u svetu. Svuda u Evropi tehnički pregled pogleda papire, motor da li je dobro ugrađen i ili je sve uredu ili nije. Ne bi Srbija bila Srbija kad ne bi otezala život narodu. Kakvi papiri i papirologija kad odeš na tehnički a on kaže ne može? Ili po tehničkom sve je uredu a po papirologija nije ?

Dex

Sve u svemu odes i kupis drugi auto da ne pogubis zivce u ovoj debilani.

Odgovori

Niki

Pušku.... Ne drugi auto.....

rgegeg@sdfbdgbg

srbija je za sve druge , al srbi budimo ljudi ,,I,, ako smo srbi

Ivam

Isti motor uvezen iz inostranstva, ocarinjen, sve po propisu. Zamenjen u servisu. Auto je inace bio neregistrovan. Uradjen tehnicki uz sve papire. Sve predato u sup. Dobijena nova saobracajna dozvola. Uopste nije bilo komplikovano... Najbolje je raspitati se na tehnickom pregledu jer oni znaju tacno sta sve treba.

Odgovori

Bojan

Uopste nije tesko,osim sto papirologija kosta vise nego drugi motor...

Filip

Procedura je takva da niko normalan se ne bi upuštao u nju. Viđao sam automobile sa zamenjenim motorima uredno atestiranim proverenim itd. Ja kada bih želeo da zamenim motor, samo bih to uradio, bez ikakvih čačkanja papira..

Odgovori

[email protected]

Vrlo lepo objašnjeno,podržavam Vašu inicijativu da na jednostavan i prijemčiv način približite te nove propise svim korisnicima sajta.Pitao bih Vas,da li je moguće odn.dozvoljeno da konkretno na Suzuki DR650(650kubika)ugradim agregat sa Suzukija GS500(500kub.)i šta je sve potrebno(da li mora atest)kao što ste naveli za automobile.H V A L A

Odgovori

Dragan Romčević

Proverićemo, pa javljamo.