Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Golf IV - da li je bolje kupiti dve „dvojke“ ili jednu „četvorku“?

Golf IV - da li je bolje kupiti dve „dvojke“ ili jednu „četvorku“?
Postavljeno 07.09.2017. u 11:14

Golf IV generacije imao je zadatak da ispravi sve „grehe“ III generacije i u tome je u velikoj meri uspeo. Nije ni on bezgrešan, ali ga uprkos tome mnogi uglavnom smatraju robusnim i pouzdanim. Proizvodio se od 1997. do 2004. godine, u verzijama sa troja i petora vrata i kao karavan. Uspeo je da 2001. postane najprodavaniji automobil u Evropi; tu titulu mu je oteo Peugeot 206 naredne godine.

U Evropi ga je 2005. zamenila „petica“, dok je u Južnoj Americi, Meksiku i Kini nastavio da se proizvodi do 2010. godine. Zanimljivo je da je VW odlučio da ne ulaže u razvoj kabriolet verzije, već je uzeo „trojku“ kabriolet i našminkao je tako da izgleda kao „četvorka“: farovi, migavci, retrovizori, trokraki volan, zadnji branik… Enterijer je uglavnom ostao isti, mada su određeni detalji izmenjeni. Ovaj automobil je stigao na tržište 1994. i napustio 2002. godine.

Pomenimo i model Bora - to je praktično Golf u limuzinskoj verziji, ali uz jasne vizuelne razlike, naročito po pitanju farova. Razlikuju se i zadnja vrata, prednja krila i hauba, kao i drugi delovi „limarije“. Što se tiče enterijera, on je gotovo identičan kao kod Golfa, uz male izmene. Izgleda da su od Golfa jedino zadržana prednja vrata. Van Evrope se prodavao kao Jetta.

VW je ovom generacijom želeo da model Golf pogura više ka premium segmentu, sa kvalitetnijim enterijerom i obimnijim paketima opreme. Istina, u putničkom prostoru ima manje mesta nego kod konkurenata, a tu su i bazne verzije sa veoma skromnom opremom. Tokom životnog veka „četvorke“ nije bilo značajnijeg redizajna. Dužine je 415 cm, širine 174 cm i visine 144 cm, uz zapreminu prtljažnika od 330/1.184 litara.

Izbor motora je prilično bogat - od anemičnog 1.4-litarskog benzinca i 1.9-litarskog dizelaša bez turbo punjača, do 2.8-litarskog VR5 i 3.2-litarskog V6 motora u R32 verziji. R32 - lansiran 2002, ovo je bio prvi serijski automobil sa menjačem sa dvostrukim kvačilom (DSG). Reč je o perjanici modela Golf, sa 3.2-litarskim VR6 motorom od 241 KS, pogonom na svim točkovima, nezavisnim zadnjim oslanjanjem, luksuznom i sportskom opremom i detaljima, snažnim kočnicama… Motor, pogon na svim točkovima i geometrija prednjeg i zadnjeg vešanja isti su kao kod Audi TT-a.

Inače, Golfovu platformu i motore dele i drugi modeli VW grupacije, kao što su Audi A3 i TT, Seat Leon i Toledo, Škoda Octavia, VW Buba… Istina, „četvorka“ nije počela prva da se prodaje sa ovom platformom, već je to bila Octavia (avgust 1996.), a zatim A3 (septembar 1996.). Golf je bio treći, dok je Seat krenuo 1999. godine.

Karoserija je pocinkovana i generalno solidno otporna na koroziju. Međutim, sa donje strane, između prednjih točkova i vrata postoji pogodno mesto za nakupljanje prljavštine, pa vremenom dolazi do rđanja. Imajte u vidu da se ova generacija proizvodila od 1997. do 2004, pa ako kupite primerak star dve decenije, prilično je nezahvalno procenjivati šta bi na njemu moglo da se pokvari i kakva mu je pouzdanost.

Dizel motore ne prate iste prednosti i mane, kako po pitanju pouzdanosti, tako i po pitanju drugih karakteristika pošto su se tokom godina ugrađivale različite verzije. Naravno, dizelaši su znatno popularniji, iako u ponudi na domaćem tržištu ima i mnogo benzinaca - na našem sajtu ih ima skoro 400 plus preko 130 sa plinom.

Pomenimo da, uslovno rečeno, nije loša ponuda ni karavana, iako bi se to očekivalo u ovoj klasi. Na našem sajtu ih trenutno ima 235, a od toga 45 benzinaca i 11 sa plinom.

Relativno često problem pravi protokomer - kada se uprlja počne da šalje pogrešne informacije, pa to negativno utiče na performanse. Turbo punjači takođe mogu da budu osetljivi, a naročito verzije sa varijabilnom geometrijom, pošto može da dođe do zaglavljivanja pokretnih delova zaduženih za promenu geometrije. Jedan od simptoma nakupljene čađi na turbini može da bude i teško dostizanje viših obrtaja (npr. 3.000 o/min), mada isti simptom može da ukazuje i na problem sa protokomerom.

Kao i kod drugih dizelaša, kvare se pumpa visokog pritiska, EGR ventil, dizne… Zupčasti kaiš takođe može da bude problematičan, pa ga treba menjati na vreme ili pre vremena, uz sve prateće elemente.

TDI sa 130 KS - vlasnici uglavnom oduševljeni performansama u odnosu na potrošnju. SDI bez turbo punjača – „Nije jak, ali ne izdaje i malo troši!“, napisao je jedan od vlasnika na sajtu www.mojagaraza.rs. Razvija 68 KS pri 4.200 o/min i 133 Nm pri 2.200-2.600 o/min. Žale se da je bučan.

Benzinci su obično mnogo pouzdaniji, mada se javljaju problemi sa leptirom gasa zbog nakupljenih nečistoća, što se rešava pažljivim čišćenjem. Kod 1.6-litarskog benzinca prijavljivani su problemi sa ubrizgavanjem goriva. Inače, on nema baš dovoljno snage za sigurno preticanje i za brdsku vožnju, ali sa lakšom nogom na gasu, potrošnja je prihvatljiva. Sa druge strane, ako se auto forsira, potrošnja lako dođe do 10 l/100 km, što važi i za gradsku vožnju. Manji od 1.4 litra je sa svojih 75 KS prilično anemičan, pri čemu se neki vozači žale i na visoku potrošnju.

Odavno dobro poznat problem kod ovog modela je mehanizam podizača stakala. Problem je u plastici od koje je napravljen - ona je sklona pucanju, pa je potrebno zameniti kompletan mehanizam, što nije baš jeftino. Vlasnici se žale i na probleme sa centralnim zaključavanjem.

Neprijatnih zvukova iz kontrolne table uglavnom nema, mada neki vlasnici, u zavisnosti od starosti automobila i očuvanosti, kažu da ipak ima škripanja i sličnih zvukova. Problem mogu da prave sami nosači komandne table. U enterijeru nalazimo kvalitetne materijale, što ne znači da posle svih ovih godina možemo da očekujemo savršeno očuvanu kabinu, bez pohabanosti.

 

Navedimo još par stvari koje mogu da prave probleme: kočiona creva, pumpa sistema za ubrizgavanje, klješta zadnjih kočionih diskova, curenje kod filtera goriva, elektronika/elektroinstalacija, rasklimana sedišta, curenje ulja, bord kompjuter… Neki vlasnici kažu da mnoge popravke svako može i sam da odradi ukoliko ima nešto znanja oko mehanike ili elektronike. Polovni delovi - uglavnom ih ima dovoljno po auto otpadima i oglasima.

Neudoban, ali zato siguran u krivinama. Mnogi mu zameraju manjak prostora na zadnjoj klupi. Takođe, brojni vozači smatraju da kod drugih modela može da se dobije bolji odnos kvaliteta i cene.

Cene se kreću od oko 2.000 pa do 4.000 evra. Međutim, čak i ako ga platite skuplje u odnosu na direktnog konkurenta, za Golfom uvek postoji potražnja, a i dobro drži cenu, pa uglavnom može lako i brzo da se proda. Ili grešimo?

Vaše mišljenje?

Da li imate, imali ste ili ste vozili VW Golf IV? Kakvi su vam utisci i generalno mišljenje? I najvažnije - da li je precenjen u odnosu na konkurenciju?

Dragan Romčević

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 85
Pregleda: 65675
Ocena: 4.1
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

marko

Golf IV, GTI V5, 2002god, 2.3, 178KS. Drugi sam vlasnik, uvezen iz Nemacke, stajao je skoro 3god tako da je ukupno presao 193 hiljade. Ne mogu da dojavim kakva zverina od automobila i koliko sam prezadovljan njime. Bilo je kvarova ali nijedan nije kostao vise od 150e, konkretno senzor na radilici motora, senzor ABS-a, racva na glavi motora je pukla pa je cureo antifriz, dakle sve kvarovi koji se ocekuju za auto star 19god i koji spadaju u red sitnih kvarova. Motor radi savrseno, ceka me registracija i malo mi je frka zbogh ovih novih pravila za euro 3 motore. Vec se negde pripremam i gledam sta je u ponudi i mogu vam reci, boli me i glava i srce nikad iz zveri ne bih izasao.

Odgovori

Nikola

Lično, nisam ljubitelj narodnog auta ali imaju tradiciju i kvalitet, recimo... Svi vi koji pričate da je golf "za naše puteve zmaj" i sl. imam utisak da se tešite jer niste vozili ništa novije, pouzdanije i skuplje. Ja, hvala Bogu, nikad nisam bio primoran da posedujem das auto!

Odgovori

Nebojša

Vozim golfa 4 1.9tdi karavana 4x4 i prezadovoljan sam i potrošnjom i što se slabo kvari.Zimi troši 1-2l više kad prokliza pa pali i zadnji pogon.

Odgovori

Vojislav Miletić

Vozim taj "anemični" 1.4 sa 75 konja već dve godine. To mi je prvi auto i dosta sam zadovoljan njim. Za prvi auto i za raspon cene od 2000 do 4000 mislim da je jedan od boljih izbora. Moj primerak je dobro očuvan i ima solidnu opremu za 1.4 litarski motor. Što se potrošnje tiče u gradu troši od 7.5 do 8 litara a na otvorenom od 5.5 do 6 litara na 100km. U gradu troši dosta, još aki ste malo žustriji na papučici gasa bord može i 10 litara da pokaže u stani-kreni vožnji. Što se ubrzanja tiče do treće brzine (zaključno sa trećom) ubrzava dosta dobro u većim brzinama je problem oko ubrzanja za konkretno moj model. U preticanjima mora češće da se vraća u niži stepen prenosa čak i u drugu brzinu po nekad da bi pretekli neko duže vozilo. Za prvi auzo i za taj raspon cene ssm sasvim zadovoljan. Za ove dve godine kako ga posedujem nisam imao nikakvih kvarova na njemu osim čuvene check engine lapmice. Toliko od mene. Pozdrav.

Odgovori

Goran

Vrlo objektivno napisano. I ja posedujem isti model i upravo je tako. Na uzbrdici nema žurbe i treba ga voziti u pravom stepenu prenosa. Uz redovne preglede i pravovremene zamene delova /zbog loših puteva/, veoma siguran i pouzdan auto u svojoj klasi.

Milivoja

Vozim SDI golf . Auto je odlican i nebih ga menjao za nijedan TDI.

Odgovori

alo smekri

ona je moja

Odgovori

Ventil

Kako to da od preko 1300 golf 4 na ovom sajtu samo 400 ima preko 250k km msm ipak su to kola stara 20god

Odgovori

Jovan

Vozila baba do pijace i nazad, imala kracu desnu nogu.

Sava

Za nase uslove ovo je je po meni najbolji auto u toj klasi.mnogi ce reci da nisam u pravu da je bolja astra g ili neki drugi auto.svako ima svoje misljenje ja sam izneo svoje.ja imam golf 4 benzinca 1.4 75 ks sa troja vrata i sluzi me dobro s obzirom koliko ga vozim.

Odgovori

Bojan

I ja sam vozio 1.4 golfa i bio mi je sasvim ok dok nisam uzeo 1.9 TDI sa 116 konja. Drugi auto.. 1.4 trosi kao lud a ne ide nista, dok TDI trosi za duplo manje a vuce kao lud.. Drugi auto iako su oba golf 4

Vuki Vw

Golf 4 najbolji, pogotovo u sivoj boji, ti su najbrzi :D

Odgovori

Stefan

Dva od tri automobila koja su pretila da me udare kao pešaka su bila sivi Golf 4. Sa tim ljudima nešto psihički nije u redu, potrebna im je psihijatrijska evaluacija.

Milen

imam golf 4 1.9tdi(74kw-101ks)prezadovoljan sam,mala potrošnja,nekvari se.

Odgovori

Zoran Ostojic

Od svih auta u toj klasi tog godista davno su zaboravljena i cena minimalna nece ih niko cetvorke su jos utegnute vrede i traze se lako ces je prodati za lep novac.

Odgovori

Goran

Sad da proizvode novu VI-ku kupio bih je. o autu je sve receno. Redovno odrzavanje i imacete ga dugo godina.

Odgovori

Nenad Stanojević

Istina da je tvrd,krut, ali i posle 20 godina ostane takav... krivine sece hirurski precizno,dobro se odaziva na gas,startan kao malo koji auto,zauzvrat nije benzinoholicar, mislim tu i na dizele,retko da postoji auto koji je tako zahvalan sa potrosnjom i odrzavanjem, i da je sve spakovano u istu skoljku...imao sam sve modele,sa svim motorima,nije da se ne kvare,ali je generalno najveci problem sto smo mi na nasem tryistu dolazili u dodir sa mnogo izrabljenim vozilima ukljucujuci i golfove,pa su kilometraze bile problem koje su najvise uticale na te decije bolseti golfova,,, kod motora pumpa dizna ,najvise su stradali sicevi dizni u glavi motora, pa su ljudi davali citavo bogatstvo jer su majstori to pripisivali losim diznama,a ustvari problem je bio u gumicama,itd da ne duzim. jos veci problem je sto nemamo skolovane majstore,vec vikend mehanicare i ljude samouke a ovlasceni servisi su jako skupi,bez obzira na marku... sad na kraju,onaj ko ga je reklamirao pod sloganom " DAS AUTO" NIJE NI MALO POGRESIO. ikona je automobilske industrije i njegova klasa moze sa zadovoljstvom da se nazove GOLF klasa. DRUGE MARKE SU KUPOVALI SAMO LJUDI KOJI SEBI nissu mogli da priuste golfa(naravno u toj klasi i za te pare) vec za mnogo manje para su birali alfe,megane,i slicna auta a SRCE im je uvek bilo u golfu! JEDNOSTAVAN,PRAKTICAN,IZDRZLJIV... POZZZ

Odgovori

golf manijak

to li si ga u rikverc vozio paa je presao toliko malo za te godine ???

nebitan

DAS ŠAJZE možda ali das auto nikako

Dino Dedic

Pozdrav pre svega imam VW Golfa 4 iz 1999 god. sa 1.9 TDI motorom od 81KW 110KS jeste auto je iz 1999 ali za svoje godine se super drzi presao sam sa njim nesto vise od 240000km vlasnik sam od prvog dana licno sam ga uvezao iz salona u Nemackoj imam sjajno iskustvo imao sam neke od navedenih problema kao sto su: skupljanje prljavstine kod prednjih vrata iza tockova ali do dana danasnjeg nema ni trunka rdje, curenje goriva oko filtera i el podizac stakla ali sve sam to lako sredio a nisam neki majstor! Na drugom VW Golf 4-ci sam imao iste ove problema + zaprljanost EGR ventila ali sve se lako resilo kupio sam VAG-COM dijagnostiku pokazala mi nizak protok vazduha kod EGR ventila par srafova malo ribanja metalnom cetkom i ide kao nov a pre toga nije hteo ni preko 2000 rp/m sve u svemu meni je ovo sjajan auto a i vidim da je dosta popularan i medju mladim vozicima kao prvi pocetnicki auto! Hvala na sagledavanju mog komentara jos jednom VELIKI pozdrav!

Odgovori

Rade Andrič

Pouzdan auto mislim da je u svoj klasi meRadedju boljim vozilima

Odgovori

Nikola Milosevic

Ocigledno vozis neki lom pa mislis da je i golf 4 isto. Kad se budes provozao i to u DIZELU 1.9 tdi, ne sdi jer su oni losi, shvatices da nemas pojma. Poz

Odgovori

Developer

Vozim četvorku 1.9 TDI 131KS 6 brzina, 5 vrata i mogu da vam kažem da je to jedan izuzetan auto za Srbiju. Jeste već malo mator i zastareo, ali je zmaj, a može bogami i ozbiljan tjunig da mu se odradi, golfovi su super za takve akcije. Što se tiče tvrdoće, pa tvrd je, naročito kada na njega stavite sportske opruge i amortizere, ali tada leži kao pegla. I nemoj da vas brine plivajući zamajac, ja se već više od 100.000km iživljavam na njemu i nema problema, a motor ima izmerenih 480Nm i 230KS uz naravno veliki turbo sa Audija 3.0 TDI. Limarija je takođe super, pocinkovan lim, jako teško truli, osim ako nije udaran. Mane su kvalitet enterijera, konkretno boja na rukohvatima i konzoli, mada to može da se dovede u red. Sedišta su skroz ok, ne klimata se ništa, izuzev ako niste nabasali na neki lom sa više od pola miliona km. Osim ovoga, nema previše mesta pozadi, mada za kraće relacije može relativno normalno da se preveze četvoro ljudi. Ako hoćete da kupite četvorku, savetujem isključivo 1.9TDI 130 i 150KS agregate i 1.8 turbo. Ovo ostalo nije previše vredno pomena, izuzev 2.8 i 3.2 motora, koji su neisplativi za Srbiju. Izbegavajte 1.4 16V.

Odgovori

zlatko

golf 4 18 gti je ok auto za voznju ubrzanje i sve druge karakteristike medjutim drugi modeli su ispali iz fazona i ostaje samo da ih voze stari ljudi

Odgovori

Dejan

Mislim da su golfovi kante i da su namenjeni za radnicku klasu...

Odgovori

becej

verovatno vozis daciju ili pezoa i takve smejurije.ja vozim sada pezoa a vozio sam golfa,nemam ja problema sa pezoom ali golf je golf

.....

ne ceni knjigu po koricama ....

nex

Bravo Deki! Golf jeste kanta! Danas najbitnija osobina za auto-UDOBNOST!

Driver

Pojma ti nemaš. Golf je kanta je najbolji argument. Komentar tipičnog Pežorativca.

Sasa

nemas pojma

Branislav

ja vozim golfa 3 druze i golf je zakon i najbolji auto

Igor

Samo ti misli i uzivaj

Jeste

I jeste..Auto za radnicku klasu. Smejurija od auta u svakom pogledu. O dizajnu pogotovu da ne pricamo.

Nikola

Care postuj radnicku klasu jer ova drzava i takvi kao ti pocivate na plecima te klase sto znaci da nije te klase ti bi morao da zasuces rukave, a sto se tice Golfa kao auta moj matori vozi Golfa2 i ta dvojka je do danas sahranila novija i "bolja" auta od nje tako da malo se spusti na zemlju medju ljude i vidi kako se stvarno zivi jer nedaj Boze da ti jednog dana zatreba to znanje. Pozdrav.

jovan

Išli biste Vi meni peške pa bi ste bili zahvalni na onome što imate i što ste zaradili

Odgovori

Stefan

Imao sam sreću da naletim na GTI (1.8t 150ks) 99 god, 5 vrata sa 110 000km pravih za male pare, auto je Golf kao i svaki drugi samo spolja, sve ostalo je druga priča, fantazija za vožnju, ubrzanja, stabilnost, sve. Nisam mogao da verujem da to godište ima digitalnu klimu, tempomat, grejanje sedišta.... Troši koliko sipaš, glupo je gledati potrošnju na sportskom autu, izađe i na 15L po gradu, ali zato ne tandrče kao traktor nego peva od 2000 do 6500 obrtaja i ostavlja osmeh na licu uvek ;)

Odgovori

Predrag Bojanovic

Koi od motora je naj bolji i naj manje trosi

Odgovori

Nebojša

Ako hoćete otpad onda dve dvojke. Šalim se, odličan članak

Odgovori

Marko Pavlovic

Realno odlican auto. Najbolja kupovina definitivno.

Odgovori

Borislav

Vozim Boru 2003.godište,lično ga kupio i dovezao iz Holandije sa 185.000 kilometara 1,9 TDI 101 ks,auto je odličan,dobro ide,jeftino održavanje,a prosečna potrošnja mu je oko 6,5 litara...Preporučujem svima koji hoće da voze pouzdan i jeftin automobil...

Odgovori

da, da, tako je...

najbolje je za novac koji zelite dati za golfa (bilo koje generacije) kupite neki automobil i navozate se bez istresanja kamena iz bubrega. i jos vam ostane da sa porodicom odete na letovanje...

Odgovori

dragunski

precenjeni vw pogotovo dvojka.kad sam prodavao Hondu prelude 85.godiste lik mi nudi Golfa u zamenu i da dam 300 e.ajd ja seo u Golfa uuu ko yugo.razdrndan al cena fina.J A P A N!!!!!

Odgovori

DrMr

Pa ko još hoće Hondu 85to godište, osim da gaji kokoške unutra, s obzirom na limariju. Golf 2, još ako je dizel, može da posluži umesto IMT-a 533. Manje troši.

becej

imao sam i jedinicu pravo magare tako sam se i ponasao sa jedinicom nesalomivo taj auto je znao da prica ali ga je bilo sramota sta je sve radio na kraju sam ga licno isekao pa mi bilo zao mislio sam da je truo a kad sam ga poceo seci nisam mogao da ga slomim dizel motor nisam ga palio 4 meseca pre rasturanja upalio na zub iako je bilo minus 5 ostavio sm blok gglavu znak volan kljuceve i saobracajnu,svi buduci auti neka me sluze samo pola kao jedinica ja cu biti zadovoljan.."golf je golf"

Alessandro76

Vozio sam trojku 1.9 TD, presla 380000km. Losa je naravno ako se ne odrzava i siluje.Vec 12 god. vozim cetvorku TDI 110 KW 4 MOTION, 210000km. Za nase puteve,uslove i pare -zmaj.

Odgovori

Developer

ARL i ASZ su nešto najbolje što je VW napravio do sada.

Vlade

Imam cetvorku gti 1.8T 2000god, od 2005 je kod mene, garaza i sva moguca paznja... zimi je ne vozim jer imam g2. I dalje mi ne pada na pamet da je menjam jer je sa 1.8T motorom fantazija od auta. Ostali motori sto se mene tice ne dolaze u obzir, nikakvi dizeli drndavi niti 1.4, 1.6benz. I 2.0benz je smesan u odnosu na 1.8T. Tesko je naci dobar primerak ali kada je sve kako treba to je raketa prava!

Odgovori

Steva

Taj 1.8T je zmaj od auta.

Stefan Ivanovic

Vozim ovaj auto vec 10 godina, 1.4 (TNG)... cuo sam mnogo zamerki na racun ovog motora, ja licno nisam imao nekih posebnih problema...auto je prilicno neudoban ali solidno lezi na putu. Prilicno je praktican, nisam preterano osetio taj manjak prostora na zadnjoj klupi. Za auto star skoro 20 godina prilicno sam zadovoljan kako me sluzi, nikad me nije ostavio na putu, meni je to dovoljno. Sto se mene tice za 2000 e koliko kosta sada otprilike sasvim korektan auto, bez obzira na godine.

Odgovori

Aca

U sustini dobar auto ali izvikan i precenjen. Ne znam zasto se toliki traze i kotiraju ti vise nego prosecni dizel motorici kad je svaki Japanac bolji od njega

Odgovori

Adis

Golf 2 auto koji zaslužuje spomenik .Niti jedno drugo auto nije u stanju izdržati torturu bilo kog tipa kao taj auto.

Odgovori

Miroslav

Dva konja i zaprega mogu da izdrze vecu torturu.

becej

jedinica

Sale

Da li da kupim dva rumenka ili jedan kornet?

Odgovori

Miroslav Radosavljevic

Imao 1.6 16V. Bio sam izuzetno zadovoljan. Ne kazem da je savrsen, ali za vise nego korektan auto. Jeste malo tvrdji, ali daleko od toga da su taljige kao sto neki pricaju koji ga nisu vozili. Mesta pozadi nema na pretek, ali daleko od toga da ne mogu da se smeste 3 osobe. Covek je dole napisao da je visok 180 i da nema uopste mesta da sedne pozadi sto je apsolutno netacno ili je njegov bio neki poseban Golf. Ja sam sa svojih nepunih 190 bez vecih problema mogao da se smestim pozadi, nije neka komocija ali moze bez vecih problema, da ne udaraju kolena i slicno. Auto za nase uslove po meni idealan. Ima besprekorno vesanje koje jeste tvrdje, ali zato skoro uopste ne stradjava kao na ostalim vozilima. Za dizel ne mogu nista da kazem, nisam ga vozio niti bih ga ikad uzeo, ali za ovaj 1.6 samo reci hvale, doduse i auto mi je bio u top stanju. Ljudi pre isli sa Ficama na more i sta im je falilo? A sad pricaju kako je Golf 4 taljige, neudoban i sl. Jesam ga imao, ali nisam od onih koji se kunu u njega i kojima je to omiljeni auto, samo realno pricam. Ja sam sa mojim bio prezadovoljan i svakom bih ga preporucio sa tim 1.6 motorom, naravno ako je u top stanju.

Odgovori

Zeljko

Cetvorka je bolja zato sto je mnogo bezbednija od dvojke. Ne zanima me da li su dve dvojke pouzdanije, ekonomicnije i dugotrajnije od jedne cetvorke. Cetvorka je bezbednija i to bi za mene bio odlucujuci faktor u ovoj dilemi?

Odgovori

Nebojša

Ja sam sa benzincem 2.0 prešao više od 300.000 km (uglavnom na LPG) za nekih 5-6 godina bez ikakvih problema. Kupio sam ga sa 116.000 na satu. Za to godište (2000-to) ima odličnu opremu ESP (koji odlično funkcioniše), ABS, fabričku navigaciju, digitalnu klimu, 6 jastuka, fabrički alarm,...

Odgovori

xxx

ma koji golf i njegova sigurnost u krivinama,focus ga cisti sa puta u svakoj krivini...

Odgovori

Danijel

Slazem se u potpunosti. Focus za golf 4 mecka!!!

becej

to ti je jedini auto sto si vozio pa ti je takav komentar nemoj to nekom licno da kazes bruka

Nenad

Kakve gluposti sve necu procitati

Калуђер

Голф - увек био и остао - недовршен ауто.

Odgovori

Vuki Vw

Nisi ni ti nedoklepan cini mi se

Mile

Pa zbog cega ukinuse proizvodnju 1.9 tdi motora? Verovatno zbog toga sto se retko kvare,a nama u srbiji nazalost bas takvi motori trebaju. To je verovatno jedan od boljih razloga zbog cega se toliko kupuju kod nas!!! Imao sam golfica 1 i 2 i 4 i sluzili su mi... Sada imam audi i mazdu,nista bolje ne treba.

Odgovori

Djape

Znam da ga ljudi vole, ali Japan je zakon!!!

Odgovori

golfan

Naj bolje kupiti cetiri jedinice nego dve dvojke a umesto jedne cetvorke

Odgovori

vuk

Dobra jedinica uskoro kuplja od cetvorke

jeste

pa koji je Bog ovaj golfan HAHHA

stojko

Bolje je kupiti toyotu :)

Odgovori

milan

pre 15ak god dvoumio sam se izmedju golfa 4 i reno scenic. zog dece bilo mi je bitno koliko mesta ima na zadnju klupu. ja sam visok 180, sediste mi je normalno namesteno, kad probam da sednem iza mog sedista za moje noge nema mesta. nije mi jasna svrha tog auta kad komotno mogu samo dve osobe da se voze u njemu. ova pouzdanost koju svi spominju, jeste pouzdan ali dzabe bre kad mi nije udoban za voznju

Odgovori

Stefan

Moj prvi auto pre 14 godina, uvezao iz nemacke, 1.9 tdi 130 ks, highline oprema,sedista recaro,digitalna klima,ksenon svetla, ceo kraj se okupio kao da sam dovezao spejs satl. Inace odlican auto bez ikakave zamerke, uz redovno odrzavanje samo kljuc u bravu i vozi.

Odgovori

Dex

Ne da je precenjen nego je apsolutno suludo i neverovatno za koje novce se prodaju ove taljige na tockovima u macehi Srbiji. Vozaci uglavnom bahati ljaljani koji misle da voze ne znam ti ja sta,mogla bi kompletna psiholoska studija da se uradi o kompleksima i agresivnom ponasanju kupaca ovih vozila i kompletne marke u Srbiji i BiH.

Odgovori

Sale626

Evo ja vozim golf 4 i nisam ni agresivan ni "ljaljan".. Golf je auto koji nije ni najudobniji ni najpouzdaniji u klasi.. Ali je sigurno najlepse (kvalitetnije) uradjen unutra i jeftiniji za odrzavanje u odnosu na ostale u klasi .. Japanci su pouzdaniji ali nisu veciti (znam, imao mazdu 626).. A cene istog dela za japanca i golfa znaju da budu i 3-4 puta vece ( ne pricam o originalima).. Imao sam i megana 2003.. To sa golfom ne moze da se poredi.. Kad pocne "berba usiju" sa delovima za koje niste ni znali da postoje na autu, shvatite zasto tako malo kostaju.. A i unutrasnjost mu je mnogo jadnija.. Da ne bude zabune, nijedan od navedenih auta nije bio "grob", jer sam ja sto se tice auta prilicno probirljiv.. Golf kojeg vozim je 1.6b sa plinom.. Autom svaki dan predjem ~80km a potrosnja je od 7-9l plina (zavisi od vise faktora, felne 18 leti itd.) Najskuplji kvar za 5 god je promena sve 4 bobine (Beru) u iznosu 100e.. Eto..

gagi

Druze svaka cast za komentar,svaka cast,skidam kapu ps.Da nema ovog komentara ja bih napisao nesto slicno ali nema potrebe covek je obajsnio savrsrno.....Skidam kapu

Stefan Perić

Stara narodna izreka kaže "Golf trojka - košta k'o Golf dvojka"

Odgovori

vw

Ne znam kakav je GOLF 4, verujem da je dobar, ali je ovo oko prodaje golfova istina. Na sajtu Polovni automobili, sam postavio oglas za prodaju Golfa 3 uveče u 19:30, i prodah ga odmah sutra ujutru u 8:00 i to za svega 50e manje od tražene cene. Tako da što se prodaje Golfova tiče, mislim da se nijedan auto brže od njih ne prodaje. Inače su solidna vozila, pa je i očekivana njihova potražnja. Pozdrav čitaocima.

Odgovori

VV NS

Ja sam okačio oglas/papir na Floridu uveče oko 21 h, popeo se u stan i zvoni mi telefon. Javio me čovek koji je sutradan ujutro došao i kupio automobil. Ili na Polovni automobili sam stavio oglas za Stilo oko 2-3 h noću. Ujutru kad sam upalio mobilni imam propušten poziv kupca koji je sutra došao i kupio moj automobil.

Slavisa

Jaoooo autori sta nam radite.Sad ce da se jave vlasnici sa njihovim bajkama kako uopste ne trosi naftu,kako haubu ne dizu uopste,,kako odlicno vuce,da nema boljeg auta i sl.Naravno da nema boljeg auta(ali samo za oranje njive ) kojeg kupuju neizivljeni likovi koji nemaju para za PORSE pa mu nabace alu felne i traze neke curice koje se lepe.A nista nije manje ni onih koji ga u zivotu nisu oprali spolja i gde unutra ima 10 kg blata,ali traze 4000e,jer to je GOLF !

Odgovori

Vladimir

Evo ja se javljam i tvrdim da moja cetvorka uopste ne trosi naftu. E Srbijo moja, od traktora postala... Da nije nafte Srbi bi isli peske, vole da je masno, da drnda i da dimi...

Stefan

Auto je precenjen,pogotovu dizeli kojeg kupuju ljoberi sto su vozili dvojke pa ocekuju samo moderniju verziju dvojke ustvari dobiju les od auta. Za malo vise para moze da se uzme ozbiljan auto kao sto je e46 ili pak neka trkalica kao sto je 147 2005+ koja i nije toliko losa koliko se pise o njoj. Po meni cela grupacija Vagen je precenjena,jedini vagen koji mi se svidja je polo koji ima nesto ostalo je katastrofa.

Odgovori

Nesa

Trkalica 147, nemoj nas zasmejavati. Ti si jedan od onih koji misle da voze ferari kad sednu u alfu a iza njih 4 kg crnog dima.

sale626

Nista ti decko ne znas o autima.. Kaze strucnjak 147 alfa? e46? Pretpostavljam da imas oko 20 god i omiljeni film ti je Need for speed (ne znam samo koji deo)..

bojan

golf 4 najbolji auto

[email protected]

hteo bih da se umešam što se tiče golfa 4 neznam ali znam šta je golf 3 posedujem 2 golf karavan 1996 tdi 90 konjaigolf 3 rebit tdi 1997 golf karavan imam 15 godine samo baterije i gume menjao ima 290 hiljade km.nikad me nije ostavio za tovarenj da ne pricam za drugi golf 110 ks.tdi automatik ima 99000km isto tako bez ikakvih problema vozim ga 10 god.nebi ga dao za nikakve pare izgledaju kao novi naravno iz austrije dolaze 6-7 lit vožnja đabe kupio bi rado jedan sa našim regisracijom jer ove ne mogu da carini ako neko ima golf plave boje nek se javi najbolji auto zašto se zove volks vagen {narodni auto}nije hitler bio lud kad ga proizveo u zdravlj svima i sretna vožnja sa bilo kojim autom uzgred da napomenem da imam i merzedes kabrio 3200 k.sa dvestadvadeset konja bez mene.

Vuki Vw

Jel znas sta je tam 75T?