Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Skidanje kilometraže – uskoro oštriji zakoni na nivou cele Evrope

Skidanje kilometraže – uskoro oštriji zakoni na nivou cele Evrope
Postavljeno 31.07.2018. u 18:01
Autor: Dragan Romčević

Autor: Dragan Romčević

Evropski parlament je usvojio rezoluciju koja poziva da se zaustave manipulacije s brojačima pređenih kilometara. Predlažu se novi zakoni prema kojima bi ovakve aktivnosti bile tretirane kao krivično delo, zatim nove mere za osnivanje jedinstvene baze podataka na nivou EU i šire, kao i upotreba više vrsta savremenih tehnologija da bi se sprečile zloupotrebe. Mnoge mere sprovešće se po uzoru na Belgiju koja je u sprečavanju ove radnje otišla najdalje.

Često čujemo da je skidanje kilometraže u inostranstvu krivično delo. U nekim zemljama EU jeste, u nekima nije. Trenutno samo šest zemalja EU prepoznaje skidanje kilometraže kao krivično delo, pa se stoga predlaže da sve zemlje Evropske unije učine to isto.

Kazne se značajno razlikuju od zemlje do zemlje. U Slovačkoj je kazna 226 evra. Druge zemlje imaju oštrije kazne. Međutim, u nekim zemljama prodavac može, bez obzira da li je u pitanju fizičko ili pravno lice (auto plac) u kupoprodajnom ugovoru da napiše da ne garantuje za tačnost pređene kilometraže i to je to – skinuo je svaku odgovornost za sebe. Uostalom, on je kupio auto od prethodnog vlasnika sa tom kilometražom, a nema načina da utvrdi da li je ona tačna, pa na osnovu čega može da garantuje bilo šta?

Teško je i dokazati skidanje kilometraže, osim ako nije reč o automobilima starim nekoliko godina, kod kojih postoje podaci iz ovlašćenih servisa i slično.

Šta planira Evropa?

Evropski parlament želi oštrije i ujednačenije kazne na nivou EU, kao i ozbiljnije mere za sprečavanje manipulacija:

Preporuke parlamenta uključuju:

a) kreiranje nacionalnih baza podataka i obaveznog deljenja tih podataka u okviru EU

b) definisanje skidanja kilometraže kao krivičnog dela u svim zemljama EU

c) da tehnički pregled obavezno uključi i upisivanje pređene kilometraže

d) integraciju novih tehnoloških rešenja od strane samih proizvođača automobila kojima bi se sprečilo skidanje kilometraže, uključujući „blockchain“ tehnologiju

Šta je to „blockchain“ tehnologija?

„Blockchain“ tehnologija služi za bezbedno skladištenje podataka, na takav način da neki haker ne može da  upadne u bazu podataka i izmeni podatke. Suština je u tome da se podaci ne čuvaju samo na jednom mestu, već na mnogo mesta u takvom obliku da jednom upisani podaci ne mogu više da se obrišu.

Ovo je ekstremno pojednostavljeno objašnjenje. Želite li da zaista shvatite kako funkcioniše „blockchain“, možete da pročitate objašnjenje Istoka Pavlovića:  Konačno jednostavno objašnjenje: šta je blockchain, Bitcoin, majnovanje, i kriptovalute

Uglavnom, u Evropskom parlamentu kažu da bi korišćenje ove tehnologije istovremeno pomoglo kod transparentnijeg pristupa podacima o kilometraži, ali i pozitivno uticalo na druga dva problema: privatnost podataka i učestalost ubacivanja novih podataka.

U redu, „blockchain“ je praktično alat – ali kako ga primenjivati u praksi?

Sistem za borbu protiv skidanja kilometraže nije vezan samo za „blockchain“. Mogu da se koriste i drugi koncepti, ali „blockchain“ nudi visok nivo bezbednosti. U suštini, trebalo bi pri svakom tehničkom pregledu upisati pređenu kilometražu.

Pošto potpuno novi automobili u mnogim zemljama u prvih nekoliko godina ne idu na tehnički pregled, a kasnije na svake dve godine, predlaže se da se pređena kilometraža upisuje i prilikom svake posete bilo kojem servisu, bez obzira da li je reč o redovnom malom ili velikom servisu, popravci, zameni guma...        

Zar takav sistem već ne postoji?

Upravo tako – postoji. U Belgiji se koristi Car-Pass; poseban dokument koji je praktično iskorenio skidanje kilometraže u ovoj zemlji, ali samo kad su u pitanju automobili kupljeni u Belgiji.

Ukoliko potencijalni kupac sumnja da je Car-Pass falsifikovan ili da je manipulisano upisanim podacima, može da ga proveri na zvaničnom sajtu, pošto se podaci čuvaju i u elektronskom obliku. Svaki Car-Pass ima identifikacioni broj, osnovne podatke o automobilu, datum prve registracije i datum prve registracije u Belgiji. Sledi lista sa upisanim brojem kilometara i datumom upisa.

Da bi se otežalo falsifikovanje, za Car-Pass se  koristi specijalan  papir sa fluoroscentnim mastilom, vodenim žigom i hologramom. Ali, kao što smo rekli, tu je i mogućnost provere na zvaničnom sajtu: Car-Pass provera.

Važno – prodavac u Belgiji je obavezan po zakonu da vam da Car-Pass automobila, bez obzira da li je reč o  fizičkom ili pravnom licu. Da li to znači da u Belgiji više nema kola sa skinutom kilometražom? Ne, daleko od toga.

U Belgiju se svake godine uveze na desetine hiljada polovnih vozila. Ona prilikom uvoza dobijaju Car-Pass u koji se upisuje trenutna kilometraža, koja je mogla pre toga da bude skinuta. Car-Pass sistem ne dobija podatke iz drugih zemalja. Budući kupci će jedino moći da vide upozorenje da je auto stigao iz uvoza, tj. da nije kupljen nov u Belgiji.

Podaci o pređenoj kilometraži se upisuju prilikom svake posete tehničkom pregledu, bilo kakvom servisu ili vulkanizeru. Ti podaci će biti upisani i na računu koji dobijete za izvršenu uslugu. Tehnički pregled, servis ili vulkanizer mora u roku od 5 dana da pošalje podatke u centralnu bazu firmi zaduženoj za Car-Pass. Ukoliko to ne uradi, slede velike novčane kazne. Sličan sistem postoji i u Holandiji, ali određene razlike čine ga manje pouzdanim od belgijskog.

Inače, Michel Peelman, CEO (izvršni direktor) Car-Pass-a rekao je da Poljska uvozi milion polovnih automobila godišnje i da oko 80% njih ima skinutu kilometražu. Ovi podaci su navedeni od strane više izvora na prošlogodišnjoj konferenciji „Fighting odometer fraud“ (u slobodnom prevodu „Borba protiv skidanja kilometraže“) u Varšavi. Peelman je takođe izjavio da su se „svi“ složili kako direktiva 2014/45/EU, koja obavezuje upisivanje pređene kilometraže na tehničkom pregledu, neće rešiti problem.

Zaštita privatnosti glavna prepreka u mnogim zemljama?

Dakle, Evropski parlament je usvojio rezoluciju, prosledio Evropskoj komisiji, koja bi trebalo da preduzme dalje mere. Koje će te mere biti i kada će stupiti na snagu, teško je predvideti.

Između ostalog, traži se da se u svim zemljama EU skidanje kilometraže proglasi krivičnim delom, da kazne budu ujednačene, da se usvoji neki od načina upisivanja kilometraže ne samo na tehničkom pregledu, već i kad auto ide na redovan servis, popravku i slično, da se spreči mogućnost manipulacija, da se uvede baza u koju bi sve zemlje mogle da imaju uvid, da se prati kako proizvođači automobila sa svoje strane rade na rešavanju problema i da li sprovode u delo razne predložene mere...

Kamen spoticanja, ipak, u nekim zemljama predstavljaju postojeći zakoni o zaštiti privatnosti. Treba prvo njih izmeniti da bi u punoj meri mogle da se koriste sve mere po pitanju upisivanja kilometraže svaki put kad auto uđe u neki servis.

Koliko je skidanje kilometraže zaista zaustupljeno u inostranstvu?

Na prvom mestu, recimo da su u inostranstvu svesni ovog problema odavno. Donošene su i proteklih godina razne rezolucije, održavana savetovanja, predavanja i slično. Kao što smo već rekli, jedino su Belgija i Holandija uspele  da reše taj problem. Osim kad su u pitanju polovni automobili koji se uvoze iz drugih zemalja... Što u stvari znači da problem uopšte nije rešen, zar ne?

Procenjuje se da u Nemačkoj trećina polovnih vozila koja se prodaju imaju skinutu kilometražu. Ako su namenjena izvozu, reč je o najmanje polovini. U nekim EU zemljama kao što su Bugarska, Slovačka i Poljska, mogućnost da kupite auto iz uvoza sa skinutom kilometražom dostiže 80%. Španija, Francuska, Velika Britanija, Italija... Procene za ove zemlje takođe su vrlo zabrinjavajuće.

Da li auto kupljen nov u Srbiji donosi  veću sigurnost?

Teško... Naravno, sve zavisi od toga koliko je auto star, koliko dugo je održavan u ovlašćenim servisima, kakva je mogućnost provere i slično. Stoga praktično nema neke značajne razlike između vozila kupljenih u Srbiji i u inostranstvu, bar kad je skidanje kilometraže u pitanju.

Ili možda ima? Slobodno napišite vaše mišljenje.

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 63
Pregleda: 17894
Ocena: 4.5
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Dragoljub

Licno sam fan vw,ali to nije bitno.Hocu da kazem Golf 7 u Nemackoj nemozete naci ispod 200000 km,dok u Srbiji na placevima Golfovi 5 u 90% slucajeva 160000 km maximalno.Pa jel to normalno.Auto koji je deset godina ranije izasao.Nego eto lepse za oko i za dusu kad ima 140000 km.Kao!

Odgovori

Bo Sto

Moja porodica ima 3 auta (male kubikaze), sva se redovno voze ali na kraju svake godine nijedan ne predje mnogo kilometara (u proseku oko 10000 -15000 km po autu) . U slucaju jednog auta u porodici, godisnje bi isti prelazio bar najmanje 40000 km - 50000 km. Pretpostavljam da mnoga "povoljna" auta kod nas na placevima, lepa na oko i sa primamljivom kilometrazom su upravo jedina u porodici, i takva dospevaju kod nas, jer su zrela za ozbiljniji (neretko i skup) remont agregata, menjaca, shasije i sl. a iz razloga prevelike predjene kilometraze koja se podesava pre prodaje na neku normalnu cifru.

Bo Sto

Jedan primer: jedan auto (japanac u pitanju) u Nemackoj na placu iz 2010.god. sa realnih 78000 km predjenih od zaista prvog vlasnika (sve je dostupno proveri) kosta 11000 eura (+ cena puta od Srbije do Nemacke po auto + cena potrebne dokumentacije (odjava vozila, razne potvrde, carinska izvozna deklaracija...) (+probne tablice) za uvoz u Srbiju + cena dovozenja iz Nemacke + cena carine + cena poreza + EUR1 + cena prevoda dokumentacije kod sudskog tumaca ...+ cena registracije) = ???????. Isti model u Srbiji, samo nije 2010. vec 2008.god. sa "realnih" 180000 km. kosta ispod 6000 eura i to "na ime", znaci placeno sve, samo kupcu ostaje trosak registracije!!!!! Hahaha ma vazi!

Sale

Ko kaže da golf 7 ne može da se nadje u Nemačkoj ispod 200000km, ima ih na hiljade komada, a što se tiče golfa 5 to se slažem da su svi prešli 150000km,

Katana

Naravno da moze da se nadje, posebno benzinci. Licno sam krajem 2017 kupio Opel Corsu D od prve ruke (prvi put registrovana u Decembru 2006) sa stvarnih 46500. Supruga od sefa u firmi, stanuje blizu radnog mesta, nekih 2-3 km, a imaju i dodatna 2 auta. Tako da ne mora da znaci da ne moze da se nadje auto sa malom kilometrazom. Takodje nije ni svako auto sa manjom kilometrazom u boljem stanju (posebno ako ga vozi zena, cast izuzecima) od onoga koje je preslo vise hiljada kilometara.

Sinisa

Odlican tekst ali mislim da nece uticati na ljude koji satima traze jeftin a dobro ocuvan auto sa malo kilimetara. Posto radim u RF imao sam srecu da pre 4 god. kupim auto od mog klijenta (kome sam renovirao stan) mali Peugeot 207, sa 44.000km. Tada nismo imali dece i mali peugeot je bio super kada dodjemo u Srbiju na odmor, sada hocu da ga prodam i da kupim veci jer imamo dvoje dece , auto je presao za 4 god. 12.000km, stavio sam ga na sajt i za 20dana sam imao 500 pregleda a niko nije hteo da pozove zbog cene i verovatno zbog neverice da takav auto postoji. Niko se ne pita zasto su automobili sa istim karakteristikama na zapadu skuplji a kod nas sa svim dodatnim dazbinama i do 30% jeftiniji !

Odgovori

Bo Sto

Ko zeli odlicno ocuvan auto prvo ce gledati stanje istog,na kraju ce gledati cenu.Kad god sam birao auto za sebe i porodicu,uvek sam kupovao na taj nacin.Svako kad kupuje nesto (u ovom slucaju - auto) uvek placa debelo (u dva slucaja). U prvom slucaju ako ne zelis da te boli glava, platis (i preplatis malo ako treba) i dobijes mlad ocuvan auto sa realnom (normalnom/malom) predjenom kilometrazom. Kasnijom eksploatacijom tog auta ces ustedeti na taj nacin sto ces ulagati samo u redovno odrzavanje (gume, ulja, filteri, brisaci, tecnosti i slicno).Ako zelis da kupis sto povoljnije,onda ce to auto imati i (ponekad i previse ) skrivenih mana,koje ce jedna po jedna doci na kasnije na naplatu (servis menjaca, trapa, generalna motora, limarije, i slicno).Da li ces platiti na mostu(masno platiti zaista ocuvan auto) i kasnije nema briga, ili na cupriji (kupis povoljno auto) i kasnije stalno sredjujes po nesto, sve zavisi od licnog uverenja.

Odgovori

Miki

Skidanje kilometraze je danas postala sasvim normalana stvar, skidaju je svi, gde i ko kad stigne, nisu u pitanju samo trgovci. Nasi ljudi i dalje zive u ubedjenju da se preko kilometraze ne vracaju, i kad auto krene odozgore to je kao originalna kilometraza a uz to kasnije dobijate blanko ispecatiranu servisnu knjigu. Narod se zanosi i misli kao to je to , original.... Kod nas je uvoz vozila bukvalno neogranicen , uvozi se punoletni otpad i sasvim je normalna stvar da takva vozila imaju veliku kilometrazu. Nekada je uvoz vozila bila ozbiljna tema i radnja do pre desetak godina kada je bio ogranicen do 6 god starosti. Drzava je sve ovo dozvolila da se uvoze izuzetno stara i dotrajala vozila pa i eto odakle tolika kilometraza.

Odgovori

Verisa

Potpuno ste u pravu.Skoro svaki polovan auto iz inostranstva,kod nas se prodaje sa predjenih 199.000km. kad godisnje prelaze tamo 40 i vise hiljada a stari su deset i vise godina.Verujem da je auto nov kupljen u Srbiji legalan po svim pitanjima ako je odrzavan u ovlascenom servisu do dana kada je presao u ruke drugog vlasnika.Na to se moramo navici da bismo bili kulturan narod i da mogu stranci od nas da kupuju polovnjake.Ko ima za nov auto da kupi, on ima i za redovno odrzavanje istog u ovlascenom servisu.pozdrav

Odgovori

Sale

Imam VW Passat B6 2005god 2.0 tdi sa pravih 650000km, a auto izgleda kao da ima 200000km. Kod mene je 7 godina, hteo bi da ga prodam, e sad jedno pitanje da li mi ga vredi oglašavati uopšte??? Da li će neko uopšte nazvati moj auto sa pravih 650000km ili onaj sa "pravih" 200000km

Odgovori

Sasa Stojanovic

Ja sam 1991. par meseci vozio jednog naseg biznismena iz Beca. BMW 524td. Oko 125.000 je presao te godine i zamenio ga je za novi preko lizinga. Tako da sam ovo o cemu pisemo doziveo iz prve ruke-licno.

Odgovori

danijel

U Srbiji preko 98% vozila na placevima su sa skinutom kilometrazom. Nasidileri kola kupuju na veliko vozila koja niko nece iz EU, a nece ih vise ni u Rumuniji, Bugasrkoj I slicnim zemljama. Dizeli koji se prodaju na nasim placevima u proseku su presla godisnje 70.000km. Ako gledate auto star 5 godina, racunajte na 350.000, ili, ako bas imate srece oko 300.000. Moze vas zadesiti I auto sa 100.000 godisnje, znaci 500.000. uredno vracen na 170.000km. Kod benzinaca je situacija bolja, na zapadu se zna zasto neko kupuje dizel I placa skuplje, kako auto tako I sve ostalo. Iskljucivo jel prelazi mnogo kilometara. Kod nas kupuju dizel I ljudi koji prelaze 5000 km. Jednom recju, kod nas je situacija jako tuzna po pitanju polovnjaka, katasrofalna.

Odgovori

Milos

Pre 2-3 godine sam pitao jednog nemca zasto bas vozi BMW e46 karavan 2.0 dizel. Odgovorio mi je zbog ustede na gorivu(novcu) jer prelazi veliku kilometrazu. Takodje mi je rekao da vecina ljudi kod njih kupuje dizele zbog velike kilometraze... Kod njih su cene delova u redu, ali je zato rad papreno skup. Moguce je uvesti auto iz inostranstva koji je vrhunski odrzavan, ali je cena znatno veca. Obicno su oni sa nekim (manjim ili vecim) ostecenjem dosta jeftiniji.

Borko

Hm...danas to moze da se odradi da nema sanse da skines km...samo kad bi hteli oni sto se pitaju.

Odgovori

Igor Mladenovic

Kada nas covek vidi da je auto star 15-20 godina presao 300 hiljada pita:"Auuuu, pa jesu liga gasili uopste". Mnogi bi se razorcarali ako se kilometraza nebi lazirala.

Odgovori

Djape

Nazalost vecina kilometraze se skida kod Italijana, Nemaca, itd. Samo sto mi naravno mislimo, Svaba posten, i tome slicno! Mene vise brine vozilo koje je bilo dobrano udareno, ali novije proizvodnje i male predjene kilometraze!!! To treba da se vodi papirologija, a ne samo kilometri! Meni je problem, ako je auto bio ugruvan, pa popravljen, da se nesto ne desi nedaj Boze. Opet kada sve zivo pogledas, jedino kupovina novog vozila, pa makar i Dacie, Skode, Fiata, je ipak jedina garancija!!! O sirotinjo, uvek se na tebi lomi.....

Odgovori

Vlada

Nije problem u Talijanu ili postenom Nemcu,tesko da ces ti kod nas sresti auto koji je kupljen licno od fizickog lica jedan na jedan.Vecinom su kod nas kola sa njihovih placeva koje gle cuda mahom drze Turci,Bugari i mi.Tako da se tu svaka prica o postenju zavrsava!

Dalibor Kljajic

Generalno, stanje kilometraže ne treba ni komentarisati. 4 meseca sam bio u potrazi za polovnim automobilom do 6000. Obišao i upoznao Srbiju uzduž i popreko. Sva fizička lica i plačeve koji imaju modele koje sam hteo. Na kraju sam otišao u Foligno kod sestre i kupio od vlasnika Picasa 1.6benz, 2000 god. sa 65.000km, za 3000 eur. Auto je bio 4 u porodici, garaziran, nije prelazio u nekim godinama po par hiljada km. Sa transportom, dazbinama, registracijom, servisima otišao na 5000. Znam da na plac necu kročiti narednih 10 god., a mislim da ga nikad necu ni prodati jer ko ce verovati meni da je auto iz Italije sa orig. km. Narovučenije: nekad treba imati puno sreće.

Odgovori

Alek

Jadni ovi prodavci pored takvih kupaca koji za sacicu novca kupuju punoljetno vozilo par mjeseci

Djordjeee

Na nivou cele Evrope... A mi smo Evropa???

Odgovori

Milan Marinkovic

Da, samo se ti zanosi da smo Evropa, zato što je tako pisalo u Atlasu. Ja sam to na žalost shvatio još '91, godine, kada mi je jedna Belkijanka, očima punih ljubavi i nežnim glasom, na rastanku, posle 10 dana provedenih u Beogradu rekla: 'Ako ikada budeš dolazio u Evropu, obavezno mi se javi'. Postavio sam joj isto pitanje kao ti sada. Ah, kako sam samo bio mlad, naivan i zaljubljen.. i razočaran. Ali sam bar shvatio kako nas doživljavaju.

Duka

Problem izuzetno jednostavno rešiv, potrebno je da proizvođači automobila blokiraju opciju da se kilometraža može korigovati i problem rešen, sve države u zakonske akte uvedu da nema opcije za korigovanje kilometraže kod novoproizvedenih prevoznih sredstava, ako postoji opcija - nema prodaje novog auta i tačka! Problem - REŠEN!

Odgovori

Polovni Automobili

Problem je u tome što uvek može da se nađe način da se to izvede.

sart

ovako nece nista resiti. Napr predjem od tehnickog do tehnicko 50.000 km, a da se to ne bi upisalo na sledecom tehnicko ja cu pre odlaska na tehnicki skinuti nekih 40.000 km i eto, resen problem.

Duka

Ako sami proizvođači isključe opciju da se kilometraža može korigovati, samim tim se stavlja tačka na tu zezanciju, a države u kojima se proizvode automobili treba da pritisnu proizvođače da tu opciju i isključe ili nema proizvodnje, pa neka mi neki umetnik objasni kako je moguće uraditi korekciju ako ti nije dozvoljeno, takav se još nije rodio. Nije to stara Zastava pa da sa bušilicama premotavaju kilometar sat itd. E sad to što boli preprodavce, to je druga stvar, ali da ima malo sloge i volje (kojih inače nema) lako bi se to odradilo.

CryptoManiac

Onog danad kad se bude svako vozilo bude deo IOT systema na blockchainu, neces moci da se lazira ni u kojoj boji majce ste bili pre tri dana u vozilu, u 7i15 uvece. Ovo jos traje dok traje, sa krsevima koje vozimo, ovo ce biti sve smehotresne teme za nekih 20ak godina.

sart

nedavno sam imao prilike da vidim pasata starog svega 4 godine a na satu preko 600 000 km. dok moj iz 2000god ima preko 550 000 km. a da ga tako prodajem pa da mu skinem na 200 i nesto pa malo ulickam jos kako bi neka budala nasela.

Odgovori

Sale

Iskreno ja verujem da može da se nađe auto sa malo kilometara, a da je star. To Vam govorim iz ličnog iskustva, jer sam uvezao Renault Espace 2001god sa 95000km, kupio sam ga lično od prvog vlasnika u Nemačkoj, koji je imao sve račune od servisa i od kupovine novog, auto je mirisao na NOVO. Iskreno platio sam ga dosta pre 4 godine. Sada kada sam hteo da ga prodam sa 135000km za 3000eur, jer ne zelim da puno gubim na njemu, niko me nije ni nazvao u oglasu, jer ih ima za 2000eur sa ko zna koliko km. Reč je o tome da naš narod ne želi da kupi dobar auto i da ga pošteno plati, nego sam ide u tu zamku da bude prevaren. Odustao sam i sam od prodaje svog auta, jer kad sam prelistao oglase u Srbiji i inostrastvu ispalo je da su svi auti mnogo manje prešli kod nas nego u inostrastvu. Jednim pitanjem, zašto se onda kola ne uvoze iz Srbije u inostranstvo kada su manje prešla???

Odgovori

Sax

Gledam oglase na ovom sajtu, svako vozilo 2008/2009 preslo 170.000. Pa kako svi bas isto?

stevan

padajte na fore"uvoz CH","fabricko stanje"auto 15god star,"fabricki plin"da ga fabrika ugradjuje postojao bi rezervoar a ne boca.posto sam video sve i svasta,mada se jos cudim,ne gledajte ni servisnu knjugu osim ako nije nasa i mozete proveriti u servisu,u KM sat mislim da samo budala gleda.ako necete neki jeftiniji auto a noviji,odvojite sa strane pare za veliki servis,kocnice,plivajuci ako hocete dizela i radite servise na vreme.to oko kilometraze ne moze u nemackoj da zazivi a kamoli ovde jer niko da pogleda auto sa 500 000 nece..i obavezno kupite auto ko daje pismenu garanciju na km..strasno.ja mogu da kazem da je moj auto vozio Beluskoni i da dam pismenu garanciju.koliko to mozete proveriti toliko i kilometrazu.moje je realnije

Odgovori

ja

nisu problem km ako je auto odrzavan,radjeni servisi na vreme i na km.zapitajte se koliko u EU kosta veliki i mali servis.problem je sto posle isteka fabricke garancije,99% nih gore u EU ne radi servise uopste jer su preskupi..kupite vi auto i sa 400 000 a da je na njemu na vreme sve odrzavano i nema problema sto se servisnih kniga tice i to bacite u vodu.svaka ozbiljnija firma ima servisnih knjiga,pecata,nalepnica iz zemlje koje uvozi koliko hocete.imam servis za dubinsko pranje i poliranje tako da sam blizak toj temi.bitno je samo da kupac ne vidi auto pre dolaska u servis a ne vidi 99%,sve ostalo nije validno.ne moze auto 2005 god da predje 200 000.ovo je tema o kojoj mozemo samo da pricamo..sve km su vracane.pa ja sam naucio da vracam koliko sam samo video puta da se vraca.ako hocete pravu km,kupite auto pod fabrickom garancijom.pa nisu bre oni ludi da pasata sa 120 000 km prodaju za 2000e.udjite na bilo koji sajt EU i pogledajte razliku.

Odgovori

GORAN

istina je da je u Evropi skupo odrzavanje auta posle isteka fabricke garancije,znam pouzdano da iz Svajcarske stalno dolaze po dva kamiona,Svajcarske table,sa prikolicama na kojima staju po desetak auta,u jedan servis u Obrenovcu,gde ih servisiraju i vracaju nazad za Svajcarsku,znaci njima je jeftinije da ih dovezu u Srbiju,plate opravku i vrate nazad,nego da ih servisiraju tamo.Takodje i ovi nasi kad dodju iz Austrije,Nemacke na odmor,servisiraju i popravljaju auta kod nas jer je par puta jeftinije,evo skoro su kod mog brata,automehanicara,bila dvojica koja su popravljala auta.

Stevan

jedina prava provera je moguca samo ako kupite auto do 7 god i da je odrzavan u ovlascenom servisu(naravno kupljen kod nas).pa da li je nemac,belgijanac lud da auto sa 100 000 km proda za 2000e.pa to je nov auto.vracaju svi km.licno sam x puta gledao kako covek ide od auta do auta(na bizarci )i skida km.ja sam x puta i rekao prave km ali ljudi ne veruju...pa sa 300 000 sam gledao automobile koji kao da su te god izasli iz fabrike.pa ko je lud da stavi na auto 400-500 000.pa niko ga pogledati nece

Odgovori

Stevan

o cemu bre pricamo..pa pogledajte oglase...sva auta su od 150-200 000km...sat vremena sam trazio auto pre 200 000 km i jedva nadje nekog pasata b5

Odgovori

Milos

Imam 2 americka automobila, jedan je presao 388, a drugi 319. Komsija ima BMW sa 466 hiljada km. Tako da mi je pomalo smesno sto na vecini automobila stoji od 160 do 180 000 km, nebitno da li imaju 8, 14, 18 godina...

Odgovori

ich

druze,malo je teze na oglasima naci auto preko 200 000km..auto do 10 god a da je presao pre 200 000 nema sanse da nadjes..probaj...ako imas 2 sata viska ti pokusaj ali tesko ce biti.ja sam par puta rekao prave kilometraze i ljudi su se okrenuli i otisli svaki put.onda se zapitas ko je lud.zatim svhatis da moras auto staviti od 150 do 200 000 da bi ga prodao i za km kazes da ne garantujes i to je to

Pera

Licno radim skidanje kilometraze vise musterija koji uvoze automobile. Nije redak slucaj da dodje automobil sa kilometrazom peko 800.000 km koji je vozen na otvorenom putu, gde mnogo toga vidljivog "odozgo" nije pohabano kao na automobilima koji su vozeni kratke relacije. Ali o tome koliko je pohaban "odozdo" ne bih. Iskreno, bude mi zao nekoga ko ce, na oko lep automobil sa pravih 700.000 km, kupiti kao na papiru odlicno ocuvan polovnjak sa 165.000 na satu... Recimo da, iz mog iskustva, skoro svi automobili koji dolaze imaju najmanje 500.000 na satu, kojima se spusta km na 130-170 000. One sa pravim manjim kilometrazama obicno oni koji uvoze cuvaju za sebe ili svoje blize prijatelje i rodbinu.

Odgovori

Dejan

Pero, a šta će da piše na papirima od uvoza? A na pregledu AMSS? Pisaće tih 700.000 km, pa ti onda skineš nakon toga? Malo preteruješ...

stevan

Pero,objasni Dejanu da na papirima od uvoza pise sta god im ti kazes.iskreno nisam probao da pitam da li moze pisati 1 km da je presao auto ali mislim da moze.dakle gospodine Dejane na papirima pise sta god ti zelis tj da ti objasnim carinis auto na kilometrazu koju zelis(to je praksa koja traje godinama).ako sada imas na satu 500 000 ti carinis na 150-200 000)i naravno dodjes kod Pera da resi problem,ako gospodin Dejan ne veruje,nek kupi od mene auto i nek kaze kilometrazu.vidis sta je problem sa nama,ti mu kazes sta radis,ja ti naravno verujem ali kupac Dejan odbija da veruje.lepse mu je da svojim drugarima kaze da je uzeo auto sa 70 000 a ne 700 000.poenta svega je da je Pera 100% u pravu,ali vidis da i kada kazes istinu ljudi ti ne veruju...ima carina ,AMSS

bogdan

tacno je sve gore napisano ali nas narod voli bajke o nebeskoj srbiji i maloj kilometrazi pa zasto im kvariti dozivljaj?svaki pokusaj logickog i drugog objasnjenja zasto se kilometraza vraca nailazi na negativne komentare i nevericu ali sve se to da objasniti sa pozicije psihopatologije:skoro svi kupci polovnih auta u srbiji znaju da su kupili auto sa vracenom kilometrazom i svesno su to uradili i ne postoji nacin na koji ces ti njemu sada dokazati da je ispao budala.a uzimajuci u obzir emotivnu povezanost prosecnog srbina-vozaca i njegovog cetvorotockasa ovaka situacija bi bila i kad bi pocela rasprava o zenama...svi bili veliki je..ci pre braka i u braku a ozenili nevine...kako?zato ziveli nama ovakvi kupci jos 1000 godina jer kad nema ovaca nema ni vune.

Marko

Dejane, ispred granice ima decko sa laptopom koji se popenje na kamion i od auta do auta skida kilometrazu, tako da na carini i amss stoji kilometraza sa kojom je usao u zemlju tj 150-200 000 km.

Dejan Radonjic

Pero -izvini,ali ja bih tebe da sam na mestu clana tima ovog sajta prijavio policiji. Zbog takvih poput tebe ja sam verovatno kupio auto sa smanjenom kilometrazom. Hvala Bogu sve radi super i posle 6 godina i imam 156 000 km(malo vozim,imam jos 1 auto-iskreno), a i bice dobro kada ga budem prodavao jer Srbi kada kupuju auto vole da se lazu. Tipa ''imam odlican auto za vas gospodine, BMW, 2005. god. malo presao,iz Nemacke.Cena 1000 e.''

Djordje

Hoćete auto sa malo kilometara? Kupite par godina starog benzinca kupljenog u Srbiji - npr. Hondu Civic, Accord ili Toyotu Corollu ili Fiat 500L. Ovlašćeni servisi koji imaju centralizovanu bazu podatak imaju i tačan podatak o kilometraži ako je auto održavan kod njih i redovno. Svi bi da voze automobil, da se nikada ništa ne kvari, da malo troši i da su gume jeftine. I onda kupe neki dizel iz uvoza na "keve mi rodžene da je ovoliko prešao" i onda ponos kako malo troši, a na njemu najgore kineske ili polovne "premijum" gume, a u kilometraži druga ili treća mladost...

Odgovori

Smudj

Ljudi o čemu vi pricate? Pa pogledajte samo ponudu polovnih passata B 5.5 2004-2005.godiste na ovom sajtu, svi skoro / sem jednog kupljenog ovde/imaju,, prave,, kilometraže od 175.000 do 236.000 km , a niko nema servisnu knjigu i racune koja to prati, a svi su dosli iz NL, D, i Belgiije, i svi su ,, kao novi,, kupljeni od pravog Nemca a ne Turcina, voženi profesionalno, očuvani kao ikona, sve fabričko na njima, ofucana pohvala ,, bukvalno kao nov,, itd. Alo ljudi,

stevan

Druze,vidis u komentaru iznad tvog da decko objasnjava celu proceduru i gospodin Dejan mu ne veruje.ja u km sat i ne gledam odavno.pa prosta matematika.godina auta puta 30 000 i to je od prilike.sto se komentara tice u potpunosti se slazem ali ima nas raznih

Milos

Pozdrav svima. Moram priznati da spadam u kategoriju malokilometraža, bez obzira na godište. Honda Prelude, 30 god. stara, ali da je ispod 100000 km... Neka košta 5000 eur... Imam u posedu VW Caddy. Auto kupljeno novo u Autokomercu, davne 2004. Stari je radio kod kuće. Godišnje pređe oko 7000 km, uglavnom po lokalu. Ja ga vozam od 2012., ponajviše zbog toga što ima klimu, 90% na relaciji kuća-posao (oko 22km dnevno) i još štogod po gradu, izađe na nekih 7 do 8000km god. Dizel, SDI. Udarena mu je suvozačeva sajtna, još dok je stari bio živ, nije hteo da opravlja, sad je pola sajtne trulo... Debelo je zašao u pubertet, a na km satu 105000km. Nemam nikakvu servisnu knjigu (nešto prve dve god. zbog lizinga), jer mi majstori uvek nešto s...bu - sam opravljam što god mogu, a kada je kod drugoga obavezno gledam šta se radi. Voleo bih da postoji neko udruženje onih koji malo voze, jer nemam nikakvih šansi ubediti nekoga, a ko me lično ne poznaje, koliko je auto prešlo...

Dejan Radonjic

Tako je, ovo je odlican savet,ali niko ga na zalost nece prihvatiti jer imaju na placevima jeftini auti ekstra izgleda i maaaalo presli,dece mi ; ) ; ) (koje nemam). Meni je dat savet da sam kupim auto u inostranstvu,ima jeftinii,kazu.Da ima, ali sa 500 000 km. Sa manje km su skuplji,i to je ljudi istina sta god mislili, kao "prodao nemac auto sa 150 000 dileru a on meni jeftino,dobra kupovina,daj zeno zovi na cast"

Dejan Radonjic

Milos - i ja druze sa svojim pezoom predjem 4 000 km a golfom 7 000 godisnje. Kad budem prodavao aute moram naci nekog da doda kilometrzu : ), jer mi kupci nece verovati.

Sale

Znači sve je ovo prazna priča, jer Evropa donosi zakon, a Srbija je pitanje kada će i dali će ući Evropsku uniju, tako da ništa od toga kod nas nažalost. Kad naš narod shvati da dobar auto treba pošteno platiti sve će biti drugačije.

Odgovori

Neko

Gresis prijatelju..nasa zemlja kada su u pitanju kazne i otimanje para od naroda medju prvima uvode zakon koji se u evropi primenjuje..o gorivu da ne pricam,tu tek kad bude bilo kakva najava da ce barel skociti mi vec poskupeli..nesto sto je zaista zadnje sto se nece resiti pre ulaska u evropu je godina radnog staza dovoljna za penziju i plata..tu cemo ipak sacekati

stevan

druze,ja nemam pojma koliko puta sam gledao vracanje kilometraze u EU i to od stranje njihovih drzavljana.jedino verujem autima koji su kupljeni ovde,odzavani u servisima OVLASCENJIM,gde mozes uvek u servisu da proveris

Borko Borko

Neko....kapa dole,svako ti slovo zlatno!!!

anonimni

Ja se bavim skidanjem kilometraze,hteo bih da kazem da su mi najbolje musterije ovlasceni servisi u srbiji.

Odgovori

Dejan Radonjic

Anonimni - ovlasceni servisi....strasno, propali smo mi skroz. Ej,da li se od toga moze ziveti? Da batalim poljoprivredu...Lap top u ruke i ko gospodin,smucile su mi se ove traktorcine i masine

Vito dasic

Dajte pisite neke lepe tekstove a ne samo se plasi narod sa kilometrazama , tehnickim pregledima i td. Kilometraza uostalom i nema veze sa stanjem auta, sve sto se pokvari na 500000 km moze isto tako i na 50000.

Odgovori

Polovni Automobili

Trudimo se, ali moramo da pokrijemo aktuelne teme i ono što čitaoci traže. Inače, pisali smo upravo i o kilometraži u tekstu "Zašto se plašimo velike kilometraže?" (https://www.polovniautomobili.com/auto-vesti/saveti/6414/zasto-se-plasimo-velike-kilometraze)

Ivo

Ovo su prave stvari o kojima treba pisati jer na kraju kupac trpi. Kilometraža je jrdan od glavnih pokazatelja stanja auta jer niko nije lud da ne održava nov auto sa malom kilometražom, a i tu nema mnogo šta da se kvari, novi delovi i to fabrički. To za kvarove ne stoji upravo zbog kilometraže!

stevan

pa ne moze na 50 000..do 100 000 je fabricka garancija

Dejan

Znači klasika, stalno nam prodaju priču kako su u Belgiji iskorenili skidanje kilometraže, a ono u stvari nema veze s vezom. Sva kola koja se uvezu u Belgiju, oni nemaju pojma dal je skidana pre toga ili nije.

Odgovori

NN

Uvek ce moci da se skida kilometraza, i to bez rezika, nazalost...

Odgovori

stevan

neznam da li si obavesten ali kilometrazu najvise skidaju nemci...e sada uporedi njih i nas..sve ce ti biti jasno

stevan

ovde ljudima kazes istinu,kako to u realnosti sve funkcionise i dobijes negativan komentar...sta dalje da pricamo...znaci da smo mi volimo da nas lazu i to je cema poenta.a vi stavljajte negativne koliko hocete.sa istinom se treba suociti a ne bojkotovati sta ljudi kazu..imate bre auto salone,kupite nov auto i nema greske.ja sam sa svojim autom za 4 god,jos je u fabrickoj garanciji presao 140 000..3 puta sam isao za italiju u 4 puta na more...ali ima i preioda kada nije vozen po 3 meseca...to je 35 000 godisnje za auto koji se ne vozi

Dejan Radonjic

Kod mene se hvale : samo pasat,vrhhhh,Nemci pedantni-bez greske....a oni prevaranti ko i svi ostali hehehe