Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Da li električni bicikli moraju da se registruju

Da li električni bicikli moraju da se registruju
Postavljeno 29.05.2019. u 11:11
Autor: Dragan Romčević

U Evropi su masovna pojava i sve ih je više. Zakonski se klasifikuju na razne načine, u zavisnosti od snage motora, maksimalne brzine i toga da li mogu da se kreću samostalno na električni pogon ili moraju da se vrte pedale dok elektromotor samo pruža pomoć.

O tome detaljnije u nastavku teksta, a sada pogledajmo kakva je situacija kod nas.

Električni bicikl ne mora da se registruje, ali samo ako ispunjava određene uslove

Bicikl sa električnim pogonom ne smatra se motornim vozilom, pa stoga ne mora ni da se registruje samo ako:

a)   ima pedale i može da se pokreće okretanjem pedala

b)  ima elektromotor koji nije jači od 250 W, odnosno 0,25 kW

c)  ima najveću konstruktivnu brzinu manju od 25 km/h

Prosto, zar ne? Naravno da nije...

Pošto će ih i u Srbiji biti sve više na ulicama, u nekom trenutku počeće oštrije kontrole i provere. Naime, električni bicikl vrlo lako može da se prepravi tako da bude brz kao munja. Posledično, postaće uočljiviji u saobraćaju, dolaziće do nezgoda, „leteće“ po biciklističkim stazama, po pešačkim stazama...

I tu se javlja problem – kako proveriti električni bicikl? Kako utvrditi snagu motora i maksimalnu brzinu? Kako se zakonski gledaju oni koji su napravljeni od običnih bicikala po „uradi sam“ principu i da li su takvi uopšte dozvoljeni?

Mi ne znamo, u zakonu ne piše ništa konkretno, a iz MUP-a još nismo dobili odgovor na pitanje postoje li još neki propisi vezani za ovu kategoriju vozila, osim ograničenja po pitanju snage elektromotora i maksimalne brzine.

Šta kaže zakon?

U „Pravilniku o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima“ bicikli na električni pogon definišu se na sledeći način:

Član 15, Stav 3: Vrsta K3 - jeste vozilo sa pogonom na pedale sa dodatnim električnim motorom čija najveća snaga nije veća od 0,25 kW i najveća konstruktivna brzina manja od 25 km/h, a koje nije deklarisano kao vozila vrste L1.

Električni bicikli u „obliku“ skutera?

Da, postoje takvi električni bicikli. Bukvalno su u obliku skutera – izgledaju kao klasičan skuter, ali:

a)  imaju pedale

b)  elektromotor od 250 W

c)  maksimalnu brzinu 25 km/h

Do kakvih problema može da dođe u budućnosti?

Do istih do kakvih je došlo sa automobilima, mopedima, prikolicama, traktorima... U jednom trenutku izmene se propisi i onda morate da donosite potvrde, račune, ateste...

Ne kažemo da ne treba da kupite električni bicikl ukoliko želite. Samo upozoravamo da treba da budete spremni na eventualne komplikacije i da obavezno čuvate svu dokumentaciju koju dobijete prilikom kupovine.

Na primer, može da dođe do preuzimanja klasifikacije iz neke od zemalja u kojima za električni bicikl koji može da ide samo uz pomoć elektromotora, bez potrebe da biciklista okreće pedale, važe jedna pravila (registracija, kaciga...), a za električni bicikl kod kojeg elektromotor samo pomaže kada vozač okreće pedale („pedelec“) važe druga, odnosno ista kao za klasičan bicikl.

„Pedelec“ – kod njega ne postoji posebna komanda za davanje gasa. Kada želite da krenete, počnete da okrećete pedale, pri čemu elektromotor automatski priskače u pomoć i to samo do brzine od 25 km/h. Preko te brzine se isključuje. Tu je i ograničenje snage elektromotora od 250 W (0,25 kW).

Postoje i snažniji „pedeleci“ bez ograničenja brzine, ali oni ne mogu da se klasifikuju kao obični bicikli, pa u mnogim zemljama ne smeju da se voze po biciklističkim stazama.

Poseban problem kod električnih bicikala (i mopeda) može da bude deklarisana snaga elektromotora. Situacija se tu značajno razlikuje u odnosu na klasične motore sa unutrašnjim sagorevanjem.

Navodi se (najveća) nominalna snaga - to je snaga koju motor može konstantno da razvija, a da se ne pregreje ili ošteti. Dakle, elektromotor može da razvije i više od snage koja je navedena u specifikaciji. Čitava priča je prilično komplikovana, pa nećemo ni pokušavati da ulazimo u detalje.

Kako onda da znam koliko je u stvari „jak“ električni bicikl?

Generalno, nećete znati koliko je startan sve dok ga ne provozate. Zato savetujemo probnu vožnju i to ne samo zbog startnosti ili brzine, već i zbog provere kvaliteta čitavog bicikla, pri čemu naročitu pažnju obratite na kočnice.

Foto: Pexels.com, Pixabay.com

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 58
Pregleda: 25932
Ocena: 4.7
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Marjan

Zdravo svima. Ja imam elektricni bicikl u "obliku" skutera. Par coveka iz asobracajne policije mi je dalo informaciju da ne treba kaciga jer ima pedale i po deklaraciji ne prelazi 25km/h. Inace je 240w snaga vozila. U pitanju je bicikl MONESADA ARIZONA.

Odgovori

Neimare

A da li imas pravo voziti se njime po trotoaru naprimjer, da li te ikad policija uhvatila zbog toga i da li te ljudi gledaju cudno?

Andrea

Živim u Srbiji imam el bicikl 250w brzina 25km/h ne prelazi više imam velike probleme sa policijom pišu mi kazne jer nije registrovan i nemam dozvolu obraćala sam se na više mesta na tehnički pregled niko ne može da registruje jer je mala snaga motora ali neće da mi niko napiše to na papir da nemože da izvrši tehnički pregled imam papire iz prodavnice šta da radim molim vas za savet i pomoć

Odgovori

Polovni Automobili

Pokušaćemo da saznamo kako može da se reši ova situacija.

Andrea

Imam električnu biciklu i regularno papire iz prodavnice ne prelazi 25 brinu i el motor 250w da li se registruje? Molim vas za odgovor jer me policija već zaustavila i pisali prekršaj jer nije registrovan i nemam dozvolu. Kad sam je kupila rekli da se ne registruje i ne treba dozvola sudija mi rekla da napišem zahtev za registraciju i da predam. Šta da radim?

Odgovori

Polovni Automobili

Zaista ne znamo šta da Vam kažemo. Koliko je nama poznato, takav električni bicikl ne mora da se registruje, niti je potrebna dozvola za njega. Poslaćemo zvanično pitanje MUP-u kako bismo proverili da se u međuvremenu nešto nije promenilo.

milan

prodavac je privatno lice od kojeg sam kupio skuter,prilikom uvoza na carini mu nisu trazili nista(tako bar on kaze)

Odgovori

Polovni Automobili

Teško ćete to registrovati. Naravno, treba pokušati ako počnu neki problemi, kontrole i slično, ali bez papira biće veoma nezgodno.

ziv i zdrav ...a to je dovoljno?

ovo je jos jedna od niiiiza losih odluka koje ce da nam se lupe o glavu...kao sto su i "legalizacije" kuca...al to je druga prica....meni je najvse zao hendikepiranih osoba koje ovim glupostima najvise stradaju...skoro pre koju godinu sam video lika kojem su zbog kolica napravili poseban motor do 50 kubika tako da moze da odnazad ugura kolica i vozi se kao i drugi...sad vise nece moci da vozi to jer nije "FABRICKI" ..eto sad i el.bicikli koji nekima koji recimo iaju problem sa jednom nogom vise nece moci da se voze slobodno jer budimo realni u 80% hedikepiranih jedva i prezivi godinu a jos samo evo i svake godine da placaju i registrovanje...da bi mogli da zive kao i ostali...umesto da eto drzava ohrabruje narod da prelazi na el pogon...oni gledaju kako da napune "kasu" tj svoj dzepove od strane gradjana...tj RESURSA drzave....negde su resursi nafta,gas...i slicno....a u Srbiji NAROD....sirotinja....ne bi me cudilo da se i obicna bicikla budu pocela "registrovati"....

Odgovori

marko nikolic

kupio sam elektricni moped iz uvoza ali nemam nikave papire,sem ugovora sa prodavcem(osnovni podaci i vrednost mopeda) mogu li ga registrovati u slucaju potrebe?

Polovni Automobili

Ko je prodavac - regularnan prodavnica ili privatno lice?

Petkovic goran

Ja sam invalidno lice sto posto ...jedino kretanje mi je bicikla koju vozim vise od 35 na sat ....zasto onda nebi mogo da vozim elektricnu biciklu 35 na sat koja je razlika ...

Tomislav Mistridjelovic

Da li bicikl sa fabrickim pomocnim benzinskim motorom koji ne razvija brzinju vecu od 25 km. na cas sme da ucestvuje u saobracaju kao obican bicikl?

Odgovori

Polovni Automobili

Mora da se registruje bez obzira na brzinu. On se smatra mopedom, prema sledećoj definiciji: vozilo sa dva točka čija najveća konstruktivna brzina, bez obzira na način prenosa, ne prelazi 45 km/h, pri čemu radna zapremina, kada vozilo ima motor sa unutrašnjim sagorevanjem ne prelazi 50 cm3.

Tomislav

Hvala na odgovoru, Samo je velika razlika izmedju bicikl sa motorom i bicikl sa pomocnim motorom. tako da bicikl sa pomocnim motorm ne moze se svrstati u mopede. Moped moze sam da startuje iz mesta sa tezinom od 80 kg. dok bicikl sa pomocnim motorom ne moze, mora da ima malo ubrzanje da bi se planetari otvorili sto znaci da mora da se pedalise u startu i ne moze da razvija brzinu vecu od 25 km.Na zapadu bicikl sa pomocnim benzinskim motorom se ne registruje.

Bogdan

Pozdrav, planirao sam da napravim trotinet koji ce ici na pogon motora od trimer pa me zanima postoji mogucnost registracije takvog vozila. Da li je to rupa u zakonu? I ako nije sta bi mogli da mi pisu kada bi me zaustavili? Pitam za Srbiju. - Motor: dvotaktni, vazdušno hlađeni - Snaga: 5,2 Ks 3.8kw - Max obrtaj: 9000/min - Zapremina motora: 42 cm3 - Sistem prenosa snage: kardansko vratilo , automatsko centrifugalno kvačilo - Radni zahvat niti: 41.5 cm - Radni zahvat noža: 25 cm - Kapacitet rezervoara za gorivo: 1.35 L

Odgovori

Polovni Automobili

Registracija je nemoguća. Što se tiče kazne za vožnju takvog vozila, ona je sledeća: od 20.000 do 40.000 dinara, 6 kaznenih poena, zabrana vožnje u trajanju od najmanje tri meseca.

bakston

Ovo mi nije jasno. Zasto ne sme da se vozi. ja sam planirao isto da napravim. To je trotinet sa pomocnim motorom. Trotinet ne moze da se startuje iz mesta smo pokretanjem tog motora, a sa prenosnim zupcanicima moze da se napravi da ne ide preko 25km/h.

Zoran Bosiokovic

Niko nema lekarko uverenje.

Odgovori

Zoran Bosiokovic

Pa moped pored migavca ima sediste, svetla, mesto za malo prtljaga ili korpu. Trotinet je trotinet samo ima pogon. Ako bi morao da se registruje treba videti sta ce uraditi oni koji su ga izmislili. Gde ce tablica, osvetlenje za tablicu, prednje i zadnje svetlo, stop svitlo, migavci ali mi nebi bili to sto jesmo ako nebi nesto naopako radili. Morali bi u dokumentaciju broj elektropogona, broj sasije pa atest u nadleznu ustanovu koja vise zna od onih sto su ga napravili jer oni atestiraju mercedesa jer oni sto su ga napravili nisu bas strucni.

Odgovori

Zoran Bosiokovic

Mi kao drzava kasnimo jer mnogi ne rade svoj posao. Vazno da se uveze da se uzmu pare a posle, lako cemo. Tako je bilo sa kvadom. Moj komsija se vratio iz Nemacku, unuku uvezao kvad ovi u SUP-u nisu znali kako da ga registruju. Morao je u ministarstvo da ode da resi proble. Tako ce i sa ovim biciklama, nece proci tek tako. Stariji se verovatno secaju da su obicni bicikli imali tablice na prednjem krilu postavljene po duzini, samo su tada bicikli bili retkost.

Odgovori

pele

Juce u parkicu vidim devojcicu od desetak godina vozi e trotinet. Trotinet je malo veci od uobicajenih, ima sediste, malo vece tockove, gume na naduvavanje, disk kocnice i pise na njemu 600w. Po nekom mom utisku, ono je elektro moped, jer ima sve kao i E skuter osim farova i migavaca. Takodje nema ni pomenute pedale. zapravo jedino sto ga razlikje od skutera je to sto izgleda kao trotinet. Sta vi mislite, kako se ovo vozilo tretira? I u cemu je zakonski razliku moped i trotinet?

Odgovori

Polovni Automobili

Siva zona... Naši propisi ne prave razliku između mopeda i trotineta - u stvari, trotineti se uopšte ne definišu. Ali s obzirom na to da ima snagu od 600W i da nema pedale, ne može da bude električni bicikl, što znači da bi trebalo da bude električni moped, ali moped mora da ima migavce. Uglavnom, nismo čuli da će biti nekih promena po pitanju statusa takvih trotineta, ali ukoliko se omasove i dođe do nekih incidenata u saobraćaju, pa privuku veću pažnju preko medija, možda dođe do izmene propisa.

Aleksandar

Hvala na odgovorima,i ja sam tako mislio ali nazalost neprijatna je situacija kad te lokalni saobracajac konkretno u Krusevcu ubedjuje da si u obavezi da registrujes,fakticki identicna situacija kao kod Sase sa foruma koji se javio iz Trstenika

Odgovori

Bane

Gadno je to u manjim sredinama da ti sa saobraćajcem isteruješ neku pravdu. Jednom se zakačiš sa njim i on te posle maltretira kad god te vidi, a ti nemaš kome da se žališ.

Goran

Ako se pandur ne da ubediti, onda se to rešava kod sudije za prekršaje, koji u presudi mora da napiše na koji član zakona tačno se poziva.

Dragan

Ne treba registrovati jer su ekoloska prevozna sredstva ali obavezno psp da poloze osnovno o pravilima saobracaja i prsluk

Odgovori

Bane

Za prsluk se apsolutno slažem - njega bih uveo svima što voze bilo šta na dva točka. Ali ovo polaganje poznavanja saobraćajnih pravila i propisa treba napraviti tako da ne košta đavo i po i da ne traje šest meseci. Ali sa druge strane treba proveravati na svakih par godina ko je šta zaboravio a to isto treba proveravati i sa vozačima automobila i kamiona - njih 90% ne zna šta uopšte znači 90 % znakova. Prepoznaju samo stop, voz kad je nacrtan na znaku i ograničenje brzine zato što znaju brojeve. Svi ostali znakovi su im kao hijeroglifi.

Zeljko Spasojevic

Trebalo bi i obucu da oporezuju. A pricaju o beloj kugi

Odgovori

Bane

I treba da oporezuju obuću. Svi imate po pet pari patika, ostavljate ih da smrde po hodniku i onda bacite u kanal i zagađujete prirodu. Svako da duži po jedne starke za leto i jedne tigar gumene čizme za zimu. Da se zna neki red!

Dare

Ovo je smesno sta nas zakon radi. Motor od 250w ne moze da prde ovo je stvarno zalosno.

Odgovori

Polovni Automobili

Može sa 250W - ne može ako ima više.

Aleksandar

Vozilo ima 240w ili 0,24 KW i po pravilniku o podeli motornih vozila pripada vrsti vozilaK3,stoga i pitam da li sam u obavezi da registrujem ili ne?

Polovni Automobili

@Aleksandar - ne mora da se registruje.

pera

Pa zar nije i u Nemačkoj pedelec do 250W i 25 km/h? To se vozi bez dozvole i registracije kao i običan bicikl. Za sve jače(i brže) treba neka (vozačka) dozvola i reg.tablica.

Polovni Automobili

Koliko nam je poznato, tako je.

Branko

Pa te kao bicikle na pedale idu brže nego automatici koji moraju da se registruju ovde kod nas (Vojvodina) babe i dede zuje kao ludi izleću,obilaze katastrofa od vožnje a verujem gledajući ih da 80% njih pojma nema o saobraćajnim propisima, nažalost !

Odgovori

Bane

Meni sa babama i dedama po vojvodini nije problem što zuje kao ludi, nego što na pravom putu vrludaju kao da voze slalom između čunjeva pa moram da ih obilazim kao šleper pošto nikad ne znaš kad će naglo da smota u levo.

Sergio

@ Bane Sve sto obilazis po propisu i treba da obilazis kao kamion. Prvo pogledi, pa migavac pa obilazis tako sto ces da skrenes u sledecu traku. Ako nemas slobodnu traku za preticanje, moras da ides iza tog vozila dok ne dobijes priliku da ga bezbedno preteknes. Meni se desilo vise puta da me obilazi dubli autobus, a njega u isto vreme obilazi auto, a ja da bi sacuvao glavu moram da skrecem sa puta u siblje.

Dragan

@Sergio To o čemu ti pričaš su regularna pravila za preticanje. Problem o kome priča Bane je što ne znaš kada će preći u levu traku da bi recimo obišao rupu koju samo on vidi ili da savije u desno kao da vozi šleper. Uz to i ne gledaju na retrovizor niti će vas primetiti.

Aleksandar

Da li sam u obavezi da registrujem bicikl sa pomocnim elektricnim motorom snage 240w koji ima pedale i lanac a koji pritom izgleda kao skuter i kome da se obratim ukoliko mi policajac bude pisao prijavu za neregistrovano vozilo?

Odgovori

Polovni Automobili

A brzina?

Aleksandar

Brzina deklarisana 25km/h

Polovni Automobili

Ne mora da se registruje. Žalite se prvo nadležnoj policijskoj stanici, a ako i kada dođe do suda, onda ćete sudiji moći da objasnite situaciju.

Gustav Kirchhoff

@ polovniautomobili U tome je i poenta. Srbija je iza BiH po ovom pitanju. Da li to Srbiji prija i ponosi se time ili je ovo je sramota za Srbiju? Ne ulazi polovniautomobili u raspravu sa zakonodavcem samo ga tumači. Je li je taj zakonodavac Bogom dat? Od čega se bojite? Tvrdim da do 250 W je greška u zakonu. BiH je zakon preuzeo iz Evropske Unije. Srbiji taj zakon ne odgovora a na sva usta se govori idem u EU. Ovako se neide u EU nego se luta po nekom putu koja nikuda ne vodi. Čak šta više, neće ni puniti budžet ovaj zakon do 250 Watti nego će ga prazniti. Cirkus se stvara a to čemu služi? Puniti budžet je OK, ali ovde se radi o tome da se izmenjen zakon EU primenjuje u Srbiji kako se nekom prohte. U EU zakonodavci su blesavi a u Srbiji su svi pametni??? Dajte ljudi, uozbiljimo se već jednom.

Odgovori

Bane

Od čega se boje? Pa ti si slobodan građanin pa idi bori se za pravdu kad si već toliko hrabar. Objavljuj svašta na svom pravom fejsbuk nalogu, piši ministarstvu, piši premijeru, predsedniku, pokreni neku inicijativu... Svi prozivaju neke druge da su kukavice a kad dođe do frke nigde nikoga.

Petrovic Zikica

Ako se bude registrovao onda logicnp bi bilo da vozac ima neko znanje o saobracajnim propisima. Morao bi da bude psihofizicki zdrav sto bi dokumentovao lekarskim uverenjem. Tada bi oni bili diskriminisani jer ove obicne bicikle voze ljudi kojo veze nemaju sa propisima ili se prave, brzina je ista, a psihofizicka sposobnost, da i ne navodim kakve su osobe od preko 80g a voze.

Odgovori

Gustav Kirchhoff

Dakle, svugde u Evropi je do 1000 Watti i do 25 km/h čas dok u Srbiji (ne bismo bili Srbi da ne sečemo granu na kojoj sedimo) puštamu na 250 Watti tj. na 1/4. Kako bre nije sramota zakonodavca u Srbiji da ovako maltretira raju? Koliko ima električnih trotineta sa točkovima 10"-12" i koji imaju i 380-500 Watti i više? I sada takve trotinete koji su smešni i za decu a kamoli za odrasle treba registrovati? Izbiće na tehničkom pregledu smeh i ruganje prema vlasniku. Do čega će ovo dovesti? Pod hitno promeniti zakon i vratiti granicu do 1000 Watti sa 250 Watti. Sa mopedima sa unutrašnim sagorevanjem urušili su tržište, sada su na redu električni biciklovi i scooteri. Da li je neko normalan u ovoj zemlji? Bravo i u ovo treba se razumeti.

Odgovori

Bane

Totalni kolaps sistema, tako da ni najbanalnije stvari ne funkcionišu. I ono ekstremno malo pametnih, poštenih i sposobnih ne može ništa da uradi od gomile glupih, lopova i nesposobnih.

Sale

Potpuno si u pravu. Skoro da ne postoji elektricni trotinet sa 250w, svi normalni modeli su 400-600w a i takvi su slabi. Kod nas naravno zakonodavac restriktivnom regulativom uguši svaku inicijativu i mogćnost da se krećeš u okviru zakona. Ovako svako ko poseduje el trotinet postaje predmet policije i stalno treba da se skriva. Potpuno luda država ne samo u ovom segmentu. Imam 3 različita bicikla i lako vozim i preko 30km/h, kao i mnogo drugih biciklista. Normalan bicikl je takodje necujan u voznji, ima 12-15kg i lako dolazi do brzine preko 25km/h i prestavlja jednaku opasnost po pesake poslednjih 50-60 godina. Cuo sam i video mnogo slucajeva bliskih kontakta sa pesacima i niko se nije bunio. Sada odjednom kao da su svi sisli sa drveta i nikad bicikl nisu videli. Svojevremeno sam imao i Tomos automatik i APN, ispod 50cc, 2.9kw (apn), sve to sa polozenim PSP i bez vozacke dozvole kao klinac.

Goran

Interesuje me samo kako će policajac da proverava snagu elektromotora. Da bih mu pomogao, nalepiću 250w negde na svoj motor od 750w. Jednog dana, nadam se nakon puno puno godina, staviće van zakona sve električne bicikle sa motorim bez fabričkog serijskog broja uz koji je naravno deklarisana i snaga, dakle potpuno isto kao za automobile.

Goran

A vi ste mislili da ćete u Srbiji tako lako sebi da olakšate život? Morate da patite, tako ste izabrali.

Gustav Kirchhoff

http://www.centar-motor.com/Files/Images/klasifikacija2019.pdf Svi se registruju kao skuteri do 49 kubika. To je tzv. žuta tabla. Što se tiče vozačke dozvole: ko ima vozačku dozvolu izvađenu pre 2012.- te godine, ne mora da poseduje AM kategoriju za vožnju ovih električnih mopeda a ko je izvadio vozačku dozvolu posle 2012.-te godine, mora da ima položenu AM kategoriju. L1e-A: Bicikl s pomoćnim motorom: (1.) Bicikli, konstruisani za upotrebu pedala, opremljeni pomoćnim pogonom, čija je glavna namjena pomoći pri pogonu na pedale, i (2.) Izlazna snaga pomoćnog pogona se smanjuje pri brzini vozila ≤ 25 km/h i (3.) Najveća trajna nazivna ili neto snaga ≤ 1 000 W i (4.) Bicikl s motorom s tri ili četiri točka, koji ispunjava posebne dodatne kriterije za razvrstavanje u potkategorije od (1.) do (3.) smatra se tehnički ekvivalentom vozilu L1e-A na dva točka. Bicikl s pomoćnim motorom do 25km/h i do 1 kw NE TREBA DA SE REGISTRUJE, NE TREBA KACIGA I VOZI SE KAO OBIČAN BICIKL !

Odgovori

Polovni Automobili

Kada postavljate ovakav komentar, naglasite da ovo ne važi za Srbiju. To su propisi ili neki predlog propisa za BiH. Neko će da pročita komentar i pomisliće da to važi za Srbiju.

Sloba

Posle ovoga na redu su rosule, kaciga i oprema stoje da treba da se nose na biciklu bilo da je na pedale, struju ili nesto drugo. Nisam shvatio poentu, ukoliko se bicikl registruje onda postaje vidljiviji i biciklista je sigurniji u saobracaju? Ili ce se placati osiguranje ukoliko nam neko ili nekome ucinimo stetu istim?

Odgovori

Djordje

Ja sam vlasnik elektricnog bicikla i mislim da bi registracija bila cista pljacka, zato sto i obicnim biciklom moze da se razvije vise od 25 km/h ako biciklista ima malo bolju kondiciju. Najbolje i obucu da oporezuju, jel jelte, krecemo se po gradu.

Vlada

@Djordje..Registracija e bicikla ili skutera i jeste cista pljacka,jer obesmisljava svaku ustedu po bilo kom osnovu..Same baterije imaju kratak vek,mali domet,moraju non stop da se pune,gubi se vreme i novac,a ovi nemilosrdno sve te muke naplacuju,tj.deru..Totalni fijasko pojedinca,koji sve mora da plati iz svog dzepa...Jedina uteha mu je ekologija..Moracemo da sacekamo jedno desetak ili 20 godina po obicaju,dok sve dodje na svoje mesto..