Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Može li da se registruje moped bez brzinomera

Može li da se registruje moped bez brzinomera
Postavljeno 30.05.2019. u 08:47
Autor: Dragan Romčević

Ako vaš moped starije generacije nema brzinomer, postoji mogućnost da će vam na tehničkom pregledu reći da ne može da prođe tehnički.

Šta uraditi u takvoj situaciji?

Ugraditi brzinomer? Čak i da ga ugradite, to nije garancija da ćete proći tehnički pošto sada brzinomer nije fabrički ugrađen, pa se to se smatra prepravkom, te će vas možda uputiti da uradite atest.

Atestiranje brzinomera na mopedu starom nekoliko decenija i vrednosti 150-200 evra finansijski je potpuno neisplativo, a nismo sigurni ni da li je uopšte moguće ili da li je moguće u svim slučajevima. Naravno, ako želite sve po propisima.

Rešenje?

Ne ugrađujte ništa, brzinomer nije obavezan za mopede.

Kontaktirali smo Sašu Lakića iz „Centra za tehnički pregled vozila“ i Slobodana Valdevita iz NATEP (Nacionalna asocijacija tehničkih pregleda), koji su nam potvrdili da mopedi ne moraju da imaju brzinomer.

Dakle, ako je fabrički proizveden bez brzinomera, moped (skuter) može da prođe tehnički pregled bez brzinomera.

To su nam zvanično potvrdili i u policiji.

Sa druge strane, motocikl mora da ima brzinomer. To znači da ukoliko je nečiji skuter zbog maksimalne brzine veće od 45 km/h morao da se registruje kao motocikl, on mora da ima brzinomer.

Malo „suvih“ propisa

U Pravilniku o podeli motornih i priključnih vozila, Član 79, Stav 1, Tačka 6, piše:

„Pod uređajima za kontrolu i davanje znakova na motornim vozilima, u smislu ovog pravilnika, podrazumevaju se:

6) na vozilima vrste L (motociklima, lakim četvorociklima i četvorociklima):

                    (1) brzinomer sa odometrom (brzinomerom) i svetiljkom za osvetljavanje,

                    (2) kontrolna plava lampa za dugo svetlo, osim na motociklu i lakom četvorociklu sa motorom radne zapremine do 50 cm3;“

Dakle, mopedi se ne pominju – tako da ukoliko je moped fabrički proizveden bez brzinomera, ne mora naknadno da se ugrađuje kako bi mogao da prođe tehnički pregled.

A zvaničan odgovor iz MUP-a po pitanju gore navedenog člana, stava i tačke kaže:

„Odredba Pravilnika se ne odnosi na mopede već samo na motocikle, lake četvorocikle i četvorocikle, tako da u skladu sa ovom odredbom mopedi ne moraju imati ni jedan od uređaja za kontrolu i davanje znakova.“

Foto: Pixabay.com

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 11
Pregleda: 9240
Ocena: 4.2
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Бобан

Имам м9тор АПН4 С На техничком су ми рекли да могу да га региструју једино морам да имам категорију А1. Мотор сам купио пре 7 месеца,да сам знао небих купио. Шта да радим? Полагање кошта преко 80 000. Молим вас за савет

Odgovori

Polovni Automobili

Ova priča traje već dugo, trebalo je da se raspitate pre kupovine. Nažalost, nemamo nikakav savet - situacija je takva da možete da uradite jedino to što su Vam rekli na tehničkom.

joki

a zasto trajna registracija ne odnosi se na poljoprivredne masine mislim na traktore

Odgovori

Ivan Bosnjakovic

A recite mi dali bele tablice jos vaze jer vidim po vecim gradovima mnogi voze sa belim tablicama? Hvala

Odgovori

Polovni Automobili

Trajna registracija je ukinuta - morate da registrujete moped po novim propisima, da dobijete novu saobraćajnu dozvolu i tablice. Možda policija toleriše stare tablice, ali može da ih kazni ukoliko želi.

Dragan

Meni u potvrdi o registraciji APN 6 iz 1987.godine piše bicikl sa motorom i 49 cm . Još je na beloj tabli na SO. Inače kupljen je nov , a i danas je u fabričkom stanju , kao nov . Pitao sam na tehničkom kako da ga preregistrujem , i rekli su da nemože još ništa. Šta da radim Dragan , Vranje.

Odgovori

Polovni Automobili

Ako imate negde u blizini AMSS ili Dunav tehnički pregled, idite kod njih - kod njih možete da prođete tehnički kao moped pošto ne traže potvrdu o maksimalnoj brzini. Ne bi ni drugi smeli da traže, ali mnogi traže. Zovite redom sve tehničke preglede i nađite neki koji poštuje propise, tj. na kojem možete da prođete bez ove potvrde. Ako ne nađete ni jedan, idite u policiju i prijavite da ni jedan tehnički ne želi da Vas pusti bez potvrde - ako ni to ne uspe, javite se, pa ćemo pokušati da pomognemo. Jednostavno, vlada potpuni haos - takva je trenutno situacija.

Bane

Samo polako, državi treba pare i cediće sve više i više gde god može, a i gde ne može. Kad ne ostane više ništa, onda paljba za rusiju. Registrovaćemo i patike.

Odgovori

David Martin

Sta je onda sa APN 6 iz 1990 god koji spada pod kategorijom motocikla a nema ugraden brzinomer? Istice mi registracija krajem juna i sta je potrebno da radim?

Odgovori

Polovni Automobili

Ako je registrovan kao motocikl, onda mora da ima brzinomer. Proverite na nekoliko tehničkih pregleda da li možete da prođete ako ugradite brzinomer, odnosno da li će Vam tražiti neki atest.