Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Katalizator - kako proveriti da li je skinut, pokvaren, koliko košta novi...

Katalizator - kako proveriti da li je skinut, pokvaren, koliko košta novi...
Postavljeno 10.02.2020. u 09:20
Autor: Dragan Romčević

Tehnički pregled uskoro neće moći da prođu automobili kojima je skinut katalizator. Pošto se katalizator ugrađuje već više od 30 godina, i znajući starost našeg voznog parka, jasno je da je katalizator uklonjen kod velikog broja vozila.

Stoga ćemo odgovoriti na najčešća pitanja koja nam postavljaju čitaoci.

Čemu služi katalizator?

„Čisti“ izduvne gasove, ali nećemo ići u detalje kako to obavlja i kakve sve vrste postoje.

Da li ga imaju i dizelaši?

Da - katalizator imaju i benzinci i dizelaši. Imaju ga i dizelaši bez DPF filtera. Kod onih sa DPF filterom, naročito kod iole novijih, uglavnom je smešten u isto kućište sa DPF-om. Zato kad se kod dizelaša ukloni DPF filter, obično odlazi i katalizator.

Katalizator kod benzinca i dizelaša nije isti, pošto ima drugačiju funkciju i radi u drugačijim uslovima.

Kako prepoznati problem sa katalizatorom?

  • Ako je saće fizički oštećeno, može da se čuje zveckanje i slični zvukovi, mada samo kućište ima neku vrstu izolacije koja prigušuje i zvuk
  • Može da se upali „check engine“ lampica, pošto uz katalizator idu i senzori
  • Gubitak snage
  • Povremeni gubitak snage, uz trzanje ili nepravilan rad motora
  • Povećana potrošnja goriva

Katalizator može da strada, a da se ne javi nijedan od gore pomenutih simptoma. Zavisi od generacije automobila, vrste katalizatora, senzora koji ga prate, stanja samog katalizatora…

Ima i drugih simptoma, koje iskusni majstori mogu lako da prepoznaju.

Takođe može vremenom polako da se zapušava, pri čemu se vlasnik postepeno navikava na npr. pad snage i druge simptome, pa mu uopšte ne pada na pamet da postoji neki problem sa katalizatorom.

Čišćenje katalizatora – „uradi sam“ princip

Ne preporučujemo samostalno čišćenje katalizatora, naročito ne priručnim sredstvima, kao što su kiseline, „puška“ sa vodom pod visokim pritiskom i slično. Postoji velika šansa da ga oštetite ili potpuno uništite.

Nekima uspe - ne tvrdimo da je nemoguće, ali ne želimo da snosimo nikakvu odgovornost za eventualnu štetu, finansijsku, ekološku ili zdravstvenu (ako nekome prsne kiselina u oko).

Čišćenje katalizatora u servisu

Postoji više načina, odnosno sistema za čišćenje katalizatora, pri čemu se kod nekih katalizator uopšte ne skida, pa se praktično u kompletu obećava i čišćenje mnogih drugih komponenti motora i izduvnog sistema.

Neki se agresivno reklamiraju, da biste tek na kraju shvatili da njihovo čišćenje u stvari može samo preventivno da pomogne katalizatoru i da ne mogu ništa da obećaju.

Bilo je i drugih koji su obećavali čišćenje, ali su u međuvremenu nestali, bar koliko je nama poznato.

Uostalom, cene univerzalnih, zamenskih i polovnih katalizatora su danas takve da ni vozači više ne žele da rizikuju sa čišćenjem katalizatora koji će možda fizički da se raspadne čak i ako čišćenje uspe.

Aditivi za čišćenje katalizatora

Aditivi kao aditivi - postoje aditivi za sve što možete da zamislite. Koliko su efikasni, zavisi od mnogo faktora, tako da apsolutno ne želimo da kažemo ništa na ovu temu.

Na primer, jedan od aditiva poznate firme dodaje se u benzin. U opisu aditiva piše da: omogućava čišćenje katalizatora (bez obećanja da će da ga zaista i očisti), poboljšava efikasnost katalizatora, omogućava čišćenje lambda sonde, obnavlja performanse motora…

Takođe piše i da se preporučuje redovan tretman ovim aditivom kod vozila koja se koriste uglavnom u gradskim uslovima. Dakle, ovde praktično govorimo o prevenciji, a ne o čišćenju katalizatora kada do nekog problema već dođe.

Skidanje katalizatora

Proteklih decenija skidanje katalizatora je postala sasvim uobičajena procedura. Kod starijih automobila se izvodi rutinski, dok je kod novijih nešto komplikovanija.

Jednostavno - vozači žele da ga izbace iz automobila da više u budućnosti ne bi imali problema s njim, naročito zbog toga što niko na tehničkom pregledu nije proveravao da li je skinut ili ne.

Međutim, stižu oštriji tehnički pregledi i sada nedostatak katalizatora postaje problem. Pogledajmo prvo šta se dešava sa skinutim katalizatorima.

Otkup starih katalizatora

Otkup katalizatora je odavno veoma unosan biznis. U njemu se nalaze skupi materijali - platina, rodijum, paladijum… Stoga nije ni čudo što se vlasnici vrlo brzo i lako odlučuju da ih skinu, pošto mogu da ih prodaju.

Cena skinutog katalizatora zavisi od raznih faktora, a ide od npr. 30-40 evra, pa sve do preko 150 evra.

Međutim, ako mislite da ćete da se „obogatite“ prodajom svog katalizatora, vrlo verovatno ćete se razočarati. Nađete oglas – „Otkup svih vrsta katalizatora. Plaćamo od 100 do 200 evra.“

Ali kada pozovete i kada pošaljete podatke i sliku svog katalizatora, saznate da ćete dobiti 20 ili 30 evra… Mnogi su se ovako razočarali.

Cena katalizatora koji prodajete zavisi od mnogo faktora, a moguće je i da će vam kupac dati nerealno nisku cenu po principu „ako prođe-prođe“, da bi zatim podigao cenu ako odustanete od prodaje ili vas pozvao kasnije...

Da li ugraditi nov originalni, zamenski, univerzalni ili polovni katalizator?

Nov originalni katalizator, naročito ako ga kupujete i ugrađujete u ovlašćenom servisu, može da bude surovo skup. Istina - taj nov originalni će najverovatnije da potraje mnogo duže od polovnog ili univerzalnog.

Postoje prilično kvalitetni zamenski katalizatori, mnogo jeftiniji od originalnih, ali opet i solidno skuplji od univerzalnih ili polovnih. Međutim, postoji nejasna granica u definiciji između zamenskih i univerzalnih, pa imajte i to u vidu. Zamenski bi trebalo da bude „identičan“ originalnom, ali jeftiniji zbog primene manje kvalitetnih materijala i drugih faktora. Ipak, često se univerzalni nazivaju zamenskim.

Takođe naglašavamo - napisali smo da „postoje“ - ne i da mogu lako da se nađu kod nas.

Polovan kao polovan - zavisi u kakvom je stanju. Može i on da traje godinama i godinama, a može brzo da strada.

Stoga se većina vozača odlučuje za univerzalne katalizatore koji mogu da se kupe za samo 7.200 dinara (na popustu).

Naravno da nije ista cena za sve automobile – i univerzalni katalizatori za neke modele mogu da budu prilično skupi.

Životni vek katalizatora u idealnim uslovima

Katalizator čak i u savršenim uslovima vremenom gubi svoje karakteristike i u nekom trenutku će morati da se zameni. Aktivni sloj koji u stvari „pročišćava“ izduvne gasove vremenom gubi na efikasnosti, ali je teško proceniti kojim tempom dolazi do toga i kada je vreme da ode na reciklažu.

Često se kaže da je životni vek katalizatora 180.000 do 200.000 km.

Kako produžiti životni vek katalizatora?

Motor mora da bude potpuno ispravan. Odmah reagujte na svaki znak neispravnosti, povećane potrošnje goriva ili motornog ulja, gubitka snage, pada nivoa antifriza… O ignorisanju lampica upozorenja kao što je npr. „check engine“ da ne govorimo.

Ponovimo - razne neispravnosti mogu negativno da utiču na katalizator i prateće elemente (lambda sonde i senzore).

Šta sve „ubija“ katalizator?

Generalno, katalizator u velikoj meri uništava dolazak nesagorelog goriva do njega, isto kao i ulja i antifriza, ili nekih drugih nečistoća i produkata nepravilnog sagorevanja. Na primer, recimo da jedna svećica ne radi i ne pali smešu u cilindru.

To dovodi do toga da nesagoreli benzin stiže do katalizatora i tamo se pali zagrevajući katalizator do ekstremno visokih temperatura, što može da dovede do njegovog oštećenja, čak i topljenja.

Vibracije izazvane stradalim nosačima motora ili izduvnog sistema takođe imaju izražen negativan efekat na saće katalizatora.

Prolazak kroz duboku vodu - možete da zamislite šta se dešava kada katalizator koji je na temperaturi od 600 stepeni Celzijusa uronite u hladnu vodu - dolazi do iznenadnog hlađenja i stezanja metalnog kućišta, što može da izazove direktna i indirektna oštećenja…

Automobil sa katalizatorom ne bi smeo da se pali na guranje - pošto u takvoj situaciji do katalizatora stiže gorivo koje u nekom trenutku može da se zapali. Isto važi i za „verglanje“, odnosno dugotrajno neuspešno pokušavanje da se motor upali.

Loše podešeno paljenje može da izazove povećanje temperature u katalizatoru. Gradska vožnja, naročito kratke relacije, iz više razloga mu uskraćuju životni vek.

Dotrajali kablovi i svećice, kvar lambda sonde ili drugih senzora, kao i svi drugi kvarovi koji dovode do nepravilnog sagorevanja, na razne načine uništavaju katalizator.

I naravno - tu je sama starost katalizatora, odnosno pređena kilometraža. Nažalost, pošto se kilometraža masovno skida, nemojte da se čudite ukoliko vam katalizator strada na 135.000 km iako je proizvođač „obećao“ da će izdržati 200.000 km.

Kupujete auto - kako možete da utvrdite da li je katalizator skinut?

U nekim slučajevima to je lako, u nekim nije. Kod nekih automobila katalizator je pristupačan, pa može da se proveri da li je fizički prisutno kućište katalizatora i da se neki metalnim predmetom kucne po njemu da se proveri da li je izvađeno saće katalizatora, a kućište ostavljeno prazno.

Naravno, i kada se izvadi saće iz katalizatora da bi se prazno kućište vratilo, i tu može da se izvede neka vrsta zvučne izolacije kako se kuckanjem ne bi moglo odmah „provaliti“ da je saće katalizatora izvađeno.

Kod nekih automobila katalizator je teško i naći, a kamoli proveriti, pa je korisno odvesti auto kod nekog iskusnijeg majstora na dijagnostiku i neku drugu vrstu provere. Uspešnost provere zavisi od vrste i generacije automobila, iskustva majstora, volje majstora da se „maltretira“ detaljnom proverom…

Neko može po zvuku da prepozna da je katalizator skinut. Zvuk je nekako reskiji, da ne kažemo malo oštriji, ali ni to nije 100% pouzdana metoda, niti može svako da uoči razliku u zvuku.

Pitali smo u servisu još nekoliko pitanja

Razgovarali smo sa Ivanom Nastasijevićem iz servisa  „Turbo Centar Nastasijević” koji se između ostalog bavi čišćenjem i zamenom DPF filtera.

1)   Šta ako se utvrdi da je katalizator uklonjen?

U tom slučaju uglavnom preporučujem ljudima da kupe polovan katalizator, naravno ukoliko mogu da nađu ispravan katalizator kod prodavca kome mogu da veruju.

2)   Univerzalni katalizatori - šta mislite o njima?

Što se tiče univerzalnih katalizatora, nemamo informacija o tome kako su se pokazali.

3)   Da li katalizator može da se čisti kao DPF?

Čišćenje katalizatora kod benzinaca se ne radi, već se stavlja drugi.

Od kada se koriste katalizatori?

Prvi automobili sa katalizatorom u Evropi su se pojavili 1986. godine, a od uvođenja Euro 1 standarda 1993. katalizator je postao obavezan.

Ovo vam govori koliko su katalizatori prisutni kod automobila na našim ulicama, odnosno koliko bi trebalo da su prisutni, pošto su mnogi uklonjeni.

Da li katalizator mora da se ugrađuje u auto koji ga nikada nije imao?

Ne - ako je automobil proizveden bez katalizatora, onda katalizator ne mora da se ugrađuje u njega!

Ukoliko je motor ispravan, automobil će proći ispitivanje izduvnih gasova na tehničkom pregledu iako nema katalizator.

Foto: Dragan Romčević

Ostali saveti i vesti

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Ocena:

5
Komentara: 19
Pregleda: 34256
   

Komentara: 19 | Pregleda: 34256

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Goran

Generalno auto Mora biti ispravan me zbog drzave nego zbog svih nas koji smo na I pored puta.Ja vozim Audi A6 allroad 2001 i 99 posto je bolje sagorevanje na njemu nego kod pola novijih krseva.Jugo 2008 prodje tehnicki a mene da skinu??

Odgovori

Dalibor Vukić

Od sredine devedesetih i masovne primene sekvencijalnog ubrizgavanja, nema mnogo motornih računara koji ne detektuju izostanak upaljenja smeše. Čim ga detektuju, isključe ubrizgavanje na odgovarajućem cilindru, tako da do oštećenja katalitičkog konvertora teško dolazi. Čak su i definisane dve vrste grešaka izostanka upaljenja, sa i bez potencijalne štete na konvertoru, a ta sa mogućim oštećenjem se retko javlja i u baš specifičnim uslovima. Pri dugom pokretanju ili na gurku apsolutno je nebitno da li će motor biti zaliven gorivom, jer se konvertor postepeno zagreva, a eventualno nagomilano gorivo isparava i odlazi u atmosferu. Uostalom, odavno se pri hladnom startu koristi postubrizgavanje, da bi se konvertor brže ugrejao, pa ni ta zabluda o pregrevanju konvertora na ovaj način ne stoji. Ono što stvarno uništava konvertor jesu bilo kakvo sagorevanje ulja, korišćenje neodgovarajućeg ulja i loše zaptivanje izduvnih ventila (poslednja dva nisu pomenuta). Tada konvertor nema nikakve šanse.

Odgovori

dejan

Cenim Vasu redakciju, ali ovaj tekst je samo skupljeno na gomilu nesto sto je vec milion puta napisano i sto se moze na sto drugih sajtova i foruma procitati. Imate svoj YT kanal, odvezite dva Euro 3 polovnjaka na tehnicki. Jedan sa katalizatorom,a drugi bez, pa nek se izmeri Co2 na oba. Nakon toga, montirajte na taj koji nema kat, prvo neki polovan, a kasnije nov univerzalni. Naravno merenje posle svake intervencije. Pomozite malo vozacima, da vidimo bar na jednom primeru konkretno, sta nas ceka. Svi samo nagadjaju sta i kako ce biti, sta ima smisla ugraditi, a sta ne... eto vi budite korak ispred, pa uradite neki konkretan test. Pozdrav i sve najbolje u daljem radu.

Odgovori

Marjan,13.02.2020

Ispravka: škoda 1,9D 1998god.

Odgovori

Dragan

Pa donesu mi gorivo iz Nemacke I ne treba mi katalizator za standarde koje imamo. A kad kupim gorivo kod nas, naravno da ce da budu problemi sa izduvnim gasovima.

Odgovori

Marjan,12.02.2020

Molim, za informacije gde se može kupiti zamenski ili univerzalni katalizator za škodu Feliciju 1,9D 1988.god.

Odgovori

Ocki

licno se ovih gluposti ne plasim, vozi stari auto, u dobrom je stanju, a i da nije resenja ima, a i bice. Nedavno je jedan moj drugar presao tehnicki pregled u Slovackoj, sa autom koji nije zadovoljavao na izduvima. Naravno za 20 evra. A ipak smo mi u Srbiji...

Odgovori

živadin

Samo ne znam ko će meni nadoknaditi ukraden katalizator. I kome ja da objasnim da mi je ukraden. Pred kućom su mi ga isekli u 4 ujutru.

Odgovori

milan savic

Pisali ste prosle godine i da tehnicki nece moci da prodje auto sa naknadno ugradjenim ksenonima, da nece moci da prodju sa zatamnjenim staklima. Ja se taman zaradovao nece vise idioti da me zaslepljuju sa kineskim ksenonima ali u praksi se pokazalo da su 90 posto tih auta bez problema prosli tehnicki. Tako ce isto da bude i kad krene merenje izduvnih gasova. Ipak je ovo srbija, zemlja mita i korupcije na svim nivoima

Odgovori

Polovni Automobili

Što se tiče ilegalnih ksenona koji zaslepljuju, potpuno ste u pravu. Pozabavićemo se time u narednom periodu, mada je pitanje koliko će koristi biti od toga. Zatamnjena stakla - to je teoretski rešeno atestima i homologovanim folijama. Da li tehnički prolaze kola sa nepropisno zatamnjenim staklima? Ne znamo.

Neko iz mase

I ja sam skepticna po ovom pitanju,mada mislim da ce biti odlaganja zakona.Jako puno vozila prelazi granicu cestica,pa i ovi noviji.Igrom slucaja znam nekoliko momaka koji uvoze kola koja "nece da vuku".Sta rade? Odvezu kola kod majstora ,skinu katalizator,softverski poniste gresku i tako prodaju.Kako ce da mere gasove,e to je vec van svake pameti.U obavezi su da ispred tehnickog zagreju motor na radnu temperaturu,a kad ga nakace na merac nekoliko puta moraju da stisnu gas i uteraju u najvece obrtaje.Iskreno ja vozim po ogranicenjima i nikad nisam uspela voziti sa max obrtaja,jel to znaci da je moj auto ok?Druga stvar,zasto kod nas nema taus motora ? Preko je rezervni deo,a kod nas procedura kao operacija na otvorenom srcu,kad treba da ubacis drugi motor.

benzin i samo benzin

Sviđa mi se ovaj deo "katalizatori se ne čiste kod benzinaca ". A zašto? Zato što ne možete da tresnete cenu od 100 evra kao za čišćenje DPF - a .

Odgovori

Temerinac

Ispravan motor ce pokazati dobar rezultat i sa i bez DPF filtera, a neispravnom DPF nece pomoci da postane ispravan. Motor se mora popraviti. Ako su Englezi odustali od "gledanja" DPF na tehnickom i ako se u Nemackoj to nikada i nije gledalo, pa ni sad, kako ce to Srbija uspeti?

Odgovori

Darko

Žao mi je što se obraćam na ovaj način ali dosta ljudi lupa gluposti. Dpf filter saluži da uhvati čestice čađi a ne da popravi motor. Do njihovog emitovanja dolazi kod naglog ubrzanja ili narodski turiranja motora. Tako da ako ga nemate a treba da bude tu tehnički pregled će pokazati povećan broj ppm čestica u izduvnim gasovima.

Ivan

Videli nasi politicari nesto na zapadu pa bi to hteli i ovde da prenesu ( sa platama od 300 evra naravno ) Klasicni izivljavanje nad narodom. Pusti ljude da zive i rade normalno bar za tu bedu koju dobijamo, kakvi crni katalizatori , DPF , i ostale gluposti

Odgovori

mik

I da, kad već imamo plate od 300 evra, možemo na miru da nastavimo da budemo treći u Evropi po broju obolelih i po stopi smrtnosti od raka? Prvo je Kosovo. Kad smo već sirotinja bar i da crkavamo na miru???

Sajky

Mik za tvoju informaciju, mnogo naivno prenosis znanje steceno od laznih strucnjaka, koji su nas prvo bombardovali, a sada nas sprdaju da smo najzagadjeniji. Zasto bih im ja verovao u to? a ako i jeste, zasto je ovde najvise obolelih od raka? Samo isprani umovi veruju u te gluposti. Sve se svodi na to da budes poslusan gradjanin, da uzimas kredite, budes veciti duznik, plasices se svoga ludog poslodavca, jer ti je posao potreban, jer si pored stana uzeo nov auto koji "ne zagadjuje" a sve to na kredit koji se mora otplacivati.

PEDJA

Ala ovde kod nas prave problem od katalizatora....Pa oni se menjaju i u Austriji....Sloveniji....i svuda u celoj EU...nigde nije napravljen da traje vecno....moze da se kupi nov...najskuplji...zamenski su povoljni traju godinama 3 do 5 godina pa i vise....i polovan sa slupanih auta....ili iz inostranstva....100 evra i godinama si miran....Ovde o tome pisu kao da kosta bar 1000 evra a nije tako....polovan ili zamenski i problem je resen.....

Odgovori

Goran

Izmisljotine samo dali samo auta zagadjuju vazduh gde su katalizatori na toplanama i energanama . Sta novo da kupi sirotinja sa 30000 DINARA plate a treba covek da odveze dete do skole ili do lekara pokusavaju nesto ni sami neznaju sta hoce posteno bi bilo da javno kazu taksa na sirotinju kosta toliko evra a ne da tu uvijaju nesto. neznam kome ce prodavati gorivo i puniti budzet ako izbace 1000000 vozila iz upotrege,