Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Istekla registracija – kako odvesti auto na tehnički

Istekla registracija – kako odvesti auto na tehnički
Postavljeno 13.03.2020. u 13:08
Autor: Dragan Romčević

Istekla vam je registracija. Da biste je produžili morate da obavite tehnički pregled. Ali problem je u tome što ne smete da vozite auto kojem je istekla registracija. Kako onda stići do tehničkog pregleda?

Potražili smo rešenja, troškove, ali i kazne ukoliko ipak odlučite da rizikujete i vozite neregistrovan auto do tehničkog (što nipošto ne preporučujemo).

Rešenje 1: Probne tablice?

Na prvu loptu najlogičnije rešenje – uzmete probne tablice i sa njima idete na tehnički pregled. O njima smo pisali u tekstu: Koliko koštaju probne tablice, gde ih izvaditi i na koliko mogu da se uzmu

Međutim, ovde smo se našli u problematičnoj situaciji. Tehnički pregledi i druge firme koje se bave izdavanjem probnih tablica kažu da je uslov da biste uzeli probne tablice da auto bude odjavljen (ili da nikada nije ni registrovan u Srbiji).

U praksi to znači da bi trebalo da:

1) odjavite auto, tj. vratite registarske tablice i poništite saobraćajnu dozvolu
2) uzmete probne tablice
3) odete na tehnički pregled
4) registrujete auto i dobijete nove registarske tablice i saobraćajnu dozvolu

Pošto nigde u propisima nismo našli ovo ograničenje – tj. zabranu da se izdaju probne tablice automobilu koji nije odjavljen, obratili smo se MUP-u i dobili sledeći odgovor:

„Obaveštavamo Vas da se za automobil koji je upisan u Jedinstveni registar vozila,  kome je istekla važnost registracione nalepnice, mogu izdati tablice za privremeno označavanje vozila i potvrda o njihovom korišćenju, radi odvoženja na tehnički pregled, bez odjave tog vozila i vraćanja redovnih registarskih tablica, pod uslovom da od dana isteka važnosti registracione nalepnice nije protekao rok od 60 dana.

Ako je protekao navedeni rok, tablice za privremeno označavanje vozila i potvrda o njihovom korišćenju mogu se izdati nakon što vlasnik vozila vrati registarske tablice organu koji je iste izdao, ako u roku od 60 dana od dana isteka važenja registracione nalepnice ne podnese zahtev za izdavanje nove registracione nalepnice.“

Dakle, postoji različito tumačenje propisa. Proverili smo i sami u „Ljermontovoj“ i dobili isti odgovor kao od tehničkih pregleda i drugih firmi koje se bave izdavanjem probnih tablica.

Nećemo ulaziti u detalje o tome kako smo pokušavali da rešimo ovaj problem, ali uz veliku pomoć Gorana Bogdanovića iz Auto-kuće Boki uspeli smo da „pomirimo“ propise na papiru i ono što se primenjuje u praksi.

To znači da bi tehnički pregledi i drugi koji se bave izdvanjem probnih tablica uskoro trebalo da dobiju dopis u kojem će biti obavešteni da je dozvoljeno izdavanje probnih tablica automobilima kojima je istekla registracija, a nisu odjavljeni.

Naravno, uz uslove koji su navedeni u odgovoru iz MUP-a.

Ne znamo kada će taj dopis biti poslat i kada će izmene početi da se primenjuju u praksi, ali u svakom slučaju možete da proverite ukoliko vam odgovara cena probnih tablica za odvoženje auta na tehnički.

Rešenje 2: Komšija će da me odvuče do tehničkog pregleda?

Sme li neregistrovan auto da se odvuče do tehničkog pregleda drugim automobilom?

Ne sme - pošto je neregistrovan, nema ni obavezno osiguranje, što znači da ne sme da učestvuje u saobraćaju. Ne posmatra se kao prikolica, što je uobičajena zabluda.

Rešenje 3: Šlep služba!

Da – ovo je uglavnom najisplativije rešenje.

Cene prevoza šlep službom zavise od raznih faktora, a možete i da se dogovarate. Na primer, u Beogradu prevoz od 10-15 km košta 2.500 do 3.500 dinara.

Savetujemo da nađete tehnički pregled na kojem možete obaviti kompletnu proceduru produženja registracije, što podrazumeva da kod njih dobijete i registracionu nalepnicu – dakle, ne morate da idete u MUP.

Kolike su kazne ukoliko odlučim da rizikujem i vozim neregistrovan auto do tehničkog pregleda?

Ukoliko je registracija istekla pre manje od 30 dana, kazna je 5.000 dinara. Ukoliko je istekla pre više od 30 dana, kazna je 10.000 dinara.

Inače, ukoliko ne produžite registraciju u roku od 60 dana, dužni ste da vratite registarske tablice. U suprotnom, kazna je od 10.000 do 20.000 dinara.

Mnogo oštrija kazna sledi vozaču koji se nađe za volanom auta koji uopšte nije upisan u jedinstven registar vozila, zato što je npr. odjavljen ili nikada nije ni registrovan. Kazna je:

  • Od 20.000 do 40.000 dinara ili zatvor do 30 dana
  • 6 kaznenih poena
  • Zabrana vožnje od najmanje 3 meseca

Pritom imajte u vidu da vozite bez obaveznog osiguranja, što znači da ako izazovete udes – svu štetu plaćate iz svog džepa, a ukoliko dođe policija situacija može ozbiljno da se zakomplikuje zbog dodatnih kazni, pri čemu se kazna za vožnju neregistrovanog vozila povećava zbog izazivanja udesa.

Koliko ranije može da se obavi tehnički pregled?

Da ne biste došli u situaciju da vam istekne registracija zbog zaboravnosti ili nekih obaveza, tehnički možete da obavite 30 dana pre same registracije, odnosno pre nego što dobijete novu registracionu nalepnicu.

Da li postoji tolerancija nakon isteka registracije?

Ne – u Zakonu piše da: „Motorno i priključno vozilo ne sme da učestvuje u saobraćaju na putu nakon isteka roka važenja registracione nalepnice.“

Foto: Unsplash.com

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 33
Pregleda: 52469
Ocena: 4.5
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Pedja

Nalazim se van Srbije, a hteo bih sestri da dam auto da registruje. Da li je moguće da ona ili mozda otac ili majka da urade registraciju?

Odgovori

Polovni Automobili

To je moguće jedino uz ovlašćenje overeno kod našeg notara.

Polovni Automobili

To je moguće jedino uz ovlašćenje overeno kod našeg notara.

Bojan S

Licno sam vlasnik motocikla (na mom imenu), koji je kupljen nov u Srbiji u moto salonu. Ovih dana mu istice registracija, pa zbog produzenja iste sam telefonom pitao ljude na t.pregledu sta mi je potrebno od dokumentacije i dobio odgovor : saobracajna, polisa i moja licna karta. Zakazao sam termin i otisao u dogovoreno vreme. Nakon sto je odradjen tehnicki, trazili su mi "coc" papir -sertifikat(koji ne posedujem) da priloze uz njihovu dokumentaciju ?!?? Ubedjivao sam se sa njima da motocikl nije iz uvoza, pa da mora da ima famozni coc! Uglavnom, ponistili su mi t.p. i rekli da kad nabavim taj coc da ce uraditi t.pregled. Moje pitanje je: zasto sam ja duzan da posedujem taj coc i ako mora gde i kako se nabavlja?

Odgovori

Polovni Automobili

Da li ste radili neke prepravke na motociklu?

Bojan S

Nikakve prepravke. Motocikl je u 100% fabrickom nepromenjenom stanju. Dakle?

Polovni Automobili

Poslat Vam je email na adresu koju ste ostavili prilikom ostavljanja komentara.

Polovni Automobili

Poslat Vam je email na adresu koju ste ostavili prilikom ostavljanja komentara.

Joca

Juce sam bio da produzim saobracajnu dozvolu, jer mi je istekla 25.03., dakle kada su se zatvorili salteri MUP-a. Imao sam sve sredjene papire, uradjen tehnicki i skinuo sam tablice, jer je trebalo nove da se zamene. Cekao sam u redu 3 casa pod maskom, i kada sam dosao pred salterom radnik na salteru mi je rekao: "Gospodine vama je istekao tehnicki pregled, morate ici ponovo na tehnicki." Kada sam mu objasnio da ja fizicki nisam mogao da registrujem, jer su salteri bili zatvoreni, on mi je samo rekao da mu je "zao". Sramno je to sto se desilo, jer ja sam sve uredno zavrsio, a sada ponovo da placam tehnicki. S R A M O T A A A !!!

Odgovori

Charlie Dwann

Moramo da se naviknemo na to,jer se za bolje nismo borili..Gde god odes svuda je problem,svuda se placa duplo nigde nema tolerancije i niko nece da nam izadje u susret,bez obzira sto se radi po pet poslova,bez obzira sto smo svi vec umorni od raznih taksi i podplataka koji veze sa vezom nemaju !!

Goran

Nastavak komentara.... Sa svim papirima sam dosao u ageciju gde sam radio tehnicki i pitao da mi izdaju novi tehnicki i da to platim. Rekli su NE MOZE. Sada vec iznerviran seo sam u auto i bez tablica krenuo na tehnicki. U gradu me je zaustavila policija i pisali mi prijavu. Sudija mi je dodelio minimalnu kaznu 20000dinara i 3 meseca zabrane. Znaci mene su tablice kostale:5000 prvi teh. 5000 drugi tehnicki, 22000 registracija, 20000 kazna. Ukupno 52000dinara i 3 meseca zabrane. Pa neka mi neko kaze da nismo lopovska drzava.!!!!!

Odgovori

Goran

Imao sam prilike da kupim auto u vazenju registracije jos 3 meseca, na BG tablama. Ljudi na tehnickom(u mom gradu Petrovcu na Mlavi), su mi savetovali da na 15 dana pred isticanje registracije, uradim tehnicki kod njih. Potom kada istekne registracija, skinem table, odnesem ili posalje u Bg, gde ce ih odjaviti i obaviti prenos. Nakon toga(procena 3-7 dana), sva dokumenta ce mi poslati nazad i ja cu registrovati auto. Tako sam i uradio. Na 15 dana pred isticanje sam uradio tehnicki pregled i platio 5000 dinara. Kada je istekla registracija skinuo sam tablice i odneo u BG. Tamo predao isve uredno platio. Hteo sam da sacekam par dana i da uzmem sva dokumenta ukljucujuci i prenos vlasnistva. Rekli su mi da ne cekam jer ce prenos potrajati 2-3 nedelje????! Kazu da je velika guzva u opstini Savski Venac, a da slucajeve iz drugih gradova(kao moj) rade kada zavrse sve iz svog grada. Bio sam sokiran. Nakon 28 dana dobio sam svoja dokumenta. Ali mi je sada istekao tehnicki. Sa svim d

Odgovori

Ivana

19.03.2020 sam isla na tehnicki pregled gde mi je utvrdjena nepravilnost "broj motora nekompletan", posto je vanredno stanje ne mogu da izvrsim prekucavanje brojeva po proceduri a reistacija istice za 10 dana. Da li je neko imao ista iskustva koliko traje i kolika je cena istog. A za ponovni odlazak biram da rizikujem ukoliko ne resim sve do 1. aprila

Odgovori

Pitam SE

Pitam vas samo da li ti isti policajci koji vas vrebaju iza ugla da vas uhvate kada krenete na tehnicki postuju sve te zakone kada voze svoj auto ili nekog svog na tehnicki pregled?

Odgovori

Kosta

U nekim zemljamA je dozvoljeno voziti ne reg auto ako ide na tehnicki ili registraciju...

Odgovori

Vragolan

Šta uraditi sa takvim NEregistrovanim automobilima na praking mestima ispred zgrada. Ili još gore sa stranim tablicama koje su istekle i stoje oglasi za prodaju istih. Kakvi se zakoni za njih primenjuju pošto nisu za komunalnu policiju kao ni za Pauk .

Odgovori

Shone Shone

Jesu za pauk, neregistrovan automobil ne sme da bude na ulici bilo gde, niti propisno niti nepropisno parkiran.

Marko Obradovic

Probne table se nemogu dobiti bez TEHNICKOG pregleda....iiii jos dosta papira pored toga

Odgovori

kole

Drugim recima, rizik se isplati. Kazne su od 5-10.000 din, pola od toga je 2.5-5000 sto je manje nego da vas neko slepuje. Ako pretpostavimo da auto izgleda pristojno i da je potpuno ispravan, stavite mu necije tablice i polako, ujutru kad je guzva i kad ljudi idu na posao, jer vas tada policija sigurno nece zaustavljati, otidjite do najblizeg tehnickog pregleda i obavite sta se mora. Malo avanture i uzbudjenja, osecacete se kao 007 u akciji, a osecaj da ste zakinuli ovu pokvarenu i pohlepnu drzavu koja vas pljacka na svakom koraku ce biti sjajan. Vratice vam samopostovanje i samopouzdanje. Ja ovo radim barem dva puta mesecno i navikao sam. Koristim takozvane "vinske puteve" da izbegnem policiju, a tako ih zovem jer se tako izbegavaju organi kad se vracate iz kafane.

Odgovori

Marko

Za robiju.

4s

1.majstore,mene su navatali sa drugim tablama,popio sam krivicnu prijavu za falsifikovanje isprava,uzeli mi auto na par dana da provere da i auto nije falsifikat. tako da bolje bez table,nego sa tudjim. 2.zakon nema veze sa zivotom,kazna je novcana za neregistrovano auto i to cak manja nego za pojas...samo razmislite koje posledice moze da napravi neregistrovan auto u odnosu na pojas. 3. u vecini manjih mesta probne izdaje iskljucivo sup i trazi obavezan registracioni list(tehnicki pregled) i jos brdo papira(ko je vozac,ko je vlasnik,marsuta vozila,kao da se prevozi nuklearna bomba), dok naravno u bgd sljaka svaki auto plac table za par minuta u iznosu od 70e do 100e za jedan dan

Bole

Što bi se zezao i uzimao tuđe tablice. Voziš na svoje, lagano, najbolje da se namestiš iza nekog kamiona ili autobusa i teraš. Ako te kojim slučajem baš uhvate, čašćavanje crvenom još uvek pali. Ako ne pali i sam si napisao da je pola kazne jeftinije od šlep-službe.

Sreten

Kako je moguce da zakonodavac zabrani vucu neregistrovanog vozila?. Ili je idiot , ili samo smislja kako da oglobi gradjanina. Po zakonu zaprezno vozilo ima pravo da se krece putem gde je to dozvoljeno , a putnicko ne. Zasto je konj pametniji i oprezniji od coveka koji svoje vozilo jednostavno gura do tehnickog pregleda?. Imamo situaciju da vlasnik sme da vuce neispravno vozilo ako je registrovano , a nesme ako je ispravno ali nije registrovano. Idiotizam na delu.

Odgovori

Milan

To je od uvek bilo zabranjeno.Svejedno ucestvuje u saobracaju a nije registrovano.

Srdjan

Ja sam licno zaustavljen od strane policije kada sam slepao auto kojem je istekla registracija. Ne secam se koliko dugo ali odprilike nije bio registrovan nedelju dana. Pusten sam bez kazne jer sam bio 50m od kuce,ali mi je tada objasnjeno zbog cega nema slepanja ne registrovanog auta. Kazu ako bi recimo kojim slucajem u toku slepanja ono drugo vozilo napravilo nekome stetu osiguranje ne vazi od ovog prvog automobila i tu je kraj price. Ta dva auta i ako su vezana sa sajlom se i dalje gledaju kao 2 vozila,a ne 1

Marko

Ides na tehnicki pre registracije. Ako si tehnicki neispravan a ne znas da li si, cak i kao vuceno vozilo si ucesnik u saobracaju. Da li ces ili ne da napravis saobracajnu nezgodu - kockanje. Ni jedna kocka nije dobra. Zato pravila, zakoni. SRbija. :facepalm:

Sreten

Kada registrovanim vozilom vucete prikolicu , pa u voznji prikolicom ostetite drugo vozilo ili osobu , iz koje polise se naplacuje ostecena strana?. Zasto se u ovom slucaju zakonodavac opredelio da vozilo i prikolicu tretira kao jedinstvenog ucesnika u saobracaju , a u slucaju da vucete drugo vozilo propisuje da u saobracaj ucestvuju dva subjekta pa vuceno vozilo mora biti registroivano radi osiguranja?. Odgovor je samo jedan - u izradi zakona uvazeni su zahtevi osiguravajucih kuca koje interesuje profit.

Dusan

Znaci po tom nasem zakonu, najisplativije je da konj slepa neregistrovano vozilo na tehnicki.

Djura

@ Dusan S obzirom koji konji pisu zakon, tako je jedino ispravno vuci auto na tehnicki pregled.

Marko

Uzme se za primer da ucestvujes u saobracaju sa neregistrovanom prikolicom-sledi kazna.. pritom se uzmu vucne karakteristike vozila gde je ograniceno na uglavnom prikolicu do 750kg max bez kocnica, tako da u proseku svaki auto prekorcenje..jer nije tehnicka ispravnost utvrdjena i eto malo logicnosti. ne podrzavam deranje koze s ledja, niti drakonske kazne, ali neki red treba da postoji

Štovatelj

Poštovani, nikako ovako: " Proverili smo i sami u „Ljermontovoj“ ... ". Pravopisno ispravno je "u Ljermontovljevoj" kol`ko god to čudno zvučalo. Pozdrav i svako dobro. Korisni su Vam saveti.

Odgovori

blingaro

Nije čudno. On je bio Ljermontov, tako da je sasvim normalno da se kaže "u Ljermontovljevoj".

Vlada

@Stovatelj..Postovani,naziv same ulice je Ljermontova,i narod je izgovara onako kako mu je najlakse bez lomljenja jezika..Dakle,vi bi trebali prvenstveno da ispravite onoga ko je pisao i postavljao tu istu tablu.. Sluzba koja se bavi tim poslom,trebala je,da konsultuje lektora za Srpski jezik i da napise Ljermontovljeva..Narod bi pravilno izgovarao a vi ne bi ste imali potrebe da ispravljate ljude koji citaju kao sto je i napisano..Pozdrav..