Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Šta kada se auto pokvari na putu – bezbedno zaustavljanje

Šta kada se auto pokvari na putu – bezbedno zaustavljanje
Postavljeno 25.08.2020. u 09:10
Autor: Dragan Romčević

Iznenada u vožnji začujete glasan neobičan zvuk, upali se ček-endžin lampica, neke druge lampice, auto izgubi snagu ili se jednostavno ugasi...

Shvatate da morate da se zaustavite, milom ili silom. Međutim – to može da bude veoma opasno, pošto kada stanete, postoji veliki rizik da vas neko udari, naročito na putevima gde se brzo vozi. 

Zato postoji procedura koju treba ispratiti da biste maksimalno smanjili taj rizik.

Čak i ukoliko pored puta ima dovoljno mesta da bar pola auta uklonite sa asfalta, situacija je i dalje veoma opasna.

Zato uradite sledeće:

1. Odmah upalite sva četiri migavca – i pre nego što se zaustavite! 

2. U zavisnosti od vrste puta i kvara, pokušajte da dođete do što bezbednijeg mesta na kojem možete da se zaustavite – prvenstveno što dalje od nepregledne krivine, prevoja ili tunela. 

3. Zaustavite auto što više uz desnu ivicu kolovoza.

4. Upalite sva četiri migavca – ponavljamo za svaki slučaj, osim ukoliko kvar nije takve prirode da migavci jednostavno ne rade.
 
5. Ukoliko je noć, upalite i poziciona svetla.

6. Ubacite menjač u „prvu“ i povucite ručnu kočnicu – možda ste na blagoj nizbrdici koju niste ni primetili, a zbog kvara ste menjač izbacili u „ler“, tako se zaustavili i zbog stresa potpuno zaboravili da obezbedite da auto ostane u mestu.

7.  Obucite reflektujući prsluk – on treba  da bude u kabini, a ne u prtljažniku, kako biste u ovakvim situacijama mogli da ga obučete bez izlaska iz auta. 

Po zakonu morate da imate samo jedan prsluk, ali nije loše imati više komada i za saputnike, pošto će vam možda oni pomagati da odgurate auto na bezbednije mesto, da ga zakačite za drugi auto kojim ćete da ga odšlepujete i slično.

8. Pre izlaska iz auta dobro proverite situaciju, tj. da li nailaze vozila iza vas, naročito ako ste na nekoj deonici na kojoj se brzo vozi.

9. U slučaju potrebe, očistite migavce i druga svetla od od snega, blata ili prašine da bi se što bolje videli.

10. Postavite sigurnosni trougao na udaljenost od najmanje:

  • 50 metara van naselja
  • 10 metara u naselju

Ovo su minimalne udaljenosti po zakonu – ako su loši vremenski uslovi (magla, kiša... ), naročito sa klizavim asfaltom, možete da stavite trougao i dalje kako bi drugi vozači mogli blagovremeno da uspore ili se zaustave.

11. Ukoliko ne pada kiša/sneg, dobra ideja može da bude da otvorite prtljažnik, naročito ako imate karavan ili hečbek – tako će sa veće udaljenosti biti uočljivije da je vaš auto zaustavljen. S obzirom na to da se tokom vožnje masovno koristi mobilni telefon, ne bi bilo neobično da neko uopšte ne primeti trougao sve dok ne pređe preko njega, a i tada će verovatno prvo pogledati u retrovizor...

12. Sklonite se sa kolovoza – ali ne sedajte ni u automobil. Stanite negde sa strane. Isto važi i za putnike. U automobilu nisu bezbedni.

13. Pozovite pomoć, odnosno šlep službu.

14. Ukoliko je razlog za zaustavljanje bilo oštećenje gume/felne ili nekog drugog dela, nakon što ste naleteli na neki opasan predmet (cigla, kamen, armatura, komad metala...), a odmah zatim se na licu mesta sasvim „slučajno“ stvorio kamion šlep službe, budite ubeđeni da je reč o prevari. 

U tom slučaju, recite da ste već zvali drugu šlep službu, zapišite registarski broj kamiona, pokušajte da ga slikate tako da prevarant to ne primeti (zbog vaše bezbednosti) i zovite policiju čim se udalji.
 

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 15
Pregleda: 6787
Ocena: 4.7
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Mika

Vozim u Kairu i lik bez ikakvog blama na bulevaru sa 4-5 traka stao i menja gumu u drugoj traci sa desna. Nije bilo telefona i digitalnih kamera tada...

Odgovori

Слободан

Како да укључим 4 мигавца? Мој ауто има 6 комада. :p

Odgovori

Ivan

@ Servis Hvala brate, ziv bio! Znas li mozda koliko je zamena tih gumica? I dodao bih da samo ujutru malo dimi, preko dana nista.

Odgovori

Sasa

Druže da bi zamenio te gumice moraš da otvaraš glavu motora, ne menja se to tek tako.

Vlada

Ako su gumice ventila,jer kada one propadnu prvi vidljivi znak je povecana potrosnja ulja..Mozda i dimi,zbog sagorevanja u auspuhu.Podrazumeva se skidanje glave,a tada vecina majstora predlaze i promenu dihtunga glave,kao i ravnanje iste..Ozbiljan mehanicar ce proveriti i ventile,vodjice ventila itd,tako da promena gumica ventila obavezno predstavlja poveci trosak..Gumice propadaju uglavnom posle velike predjene kilometraze,tako da je upitno i stanje motora..Amater radi povrsno i bas ga briga za stanje motora,dok profi serviser,sasvim drugacije razmislja i radi..Jer povrsno odradjen posao kasnije moze da ga kosta zivaca,novca i vremena,koje ne moze da naplati..

zoran petrovski

tekst je dobar,malo da prosvetli onaj deo populacije vozaca koji staju po sredini trake "jer tu im je auto stao",sede unutra i puse dok cekaju pomoc a trougao stave "ako se sete".sto se tice onog dela da slikam pomoc na putu koja je dosla posle par minuta,mislim da je to nepromisljen savet i veliki rizik u srbistanu.kao prvo,ne mozes dokazati da doticni ima veze sa tvojim udesom.pod dva,mozes vrlo lako ostati bez telefona kojim si ih slikao ako te primete i sa slomljenom rukom kojom si ih slikao.i pod tri,kome da ih prijavis?korumpiranim policajcima koji sa njima rade lapo-lapo?

Odgovori

Vlada

%Zoran Petreski..97. godine,desi mi se havarija u blizini Jagodine.Kamencina na sred autoputa,mi odvalila karter,iscurelo ulje,auto se ugasio,mrkli mrak..Nekako ga izguram sa sredine puta,stavim u zaustavnu,4 migavca,trougao..Nisam ni pozvao amss,pojavljuju se lesinari..Iscudjavanje,odakle kamen a sve ravno itd..Ponude pomoc,slepanje do Jagodine i satro popravka 500 dem.Pristanem,natovare me,a ja usput/tad se isplatila kupovina mobil.tel/pozovem prijatelja komandira iz Jagodine..Aaa,pa znamo mi njih..Elem,da ne duzim,jesam duze vreme bio bez kola,ali sudski sam dobio odstetu,a lesinare sud razvali od kazne,kao da su izvrsili ubistvo..A bila je GOOOMILA TAKVIH KAO JA..

Ivan

I da dodam da auto duze vreme nije vozen.

Odgovori

Servis

Gumice ventila su u pitanju, zbog duzeg mirovanja vozila. Moguce je da posle nekog vremena prestane da dimi ako se auto redovno vozi, ali ne mora da znaci.

Ivan

Pozdrav imam problem ako moze pomoc. Ford Focus c-max sa pezoovim 1.6 hdi motorom. Ujutru kad ga upalim ide malo plavog dima iz auspuha, onda ga ugasim pa odmah upalim i ne ide vise. Promenio sam ulje i filter, sta bi moglo da bude to? Auto ne trosi mnogo goriva i vuce odlicno i ne prikazuje nijednu gresku na tabli. Objavite molim vas!

Odgovori

Слободан

Истрошене карике или вођице вентила. Или покварен колектор уљних пара (PCV вентил). Или лежај турбине.

kole

Ne secam se da ste pisali o proceduri kupovine auta iz uvoza, takozvanih; na ime , kakvih je u vasim oglasima veliki procenat. Ja sam nedavno nasao interesantan auto uvezen iz Svajcarske, ali cak u Vranju i nisam se usudio da krenem u kupovinu, jer mi je sve bilo konfuzno i neizvesno. Koja je procedura, sta od papira uvoznik mora da mi preda da bih sigurno registrovao auto na svoje ime. sta je pametnije, staviti auto na slep sluzbu i dovesti ga kuci, ili izvaditi probne tablice (oko 50 evra) i doci na tockovima do kuce, pa ga registrovati. Mozda ako je kupac blizu (do 100km) uraditi tehnicki u mestu kupovine cime se dobija jos jedna potvrda ispravnosti i regularnosti, zatim se vratiti kuci i registrovati auto, a onda se ponovo vratiti do kola sa tablicama i saobracajnom i odvesti ga registrovanog. Tema ce sigurno biti interesantna citaocima, a za vas to nije problem jer su vam svi podaci dostupni.

Odgovori

Polovni Automobili

Hvala za predlog. Tema je zaista interesantna.

Миладин

Често сам виђао да се сигурносни троугао постави на само метар или два од заустављеног возила а понекад се тако постави и троугао иза возила које се зауставило на излазу из кривине, уместо да се постави пре уласка у кривину да би други возачи могли на време да се припреме и на време смање брзину. Због сигурности је боље потпуно уклонити возило са пута, ако је то могуће. Нажалост ни на ауто путу нисте сигурни у зауставној траци од непажљивих возача.

Odgovori

Smudj

Tekst je odlican, najbitnije je sklanjaj se sa kolovoza, i sebe i auto, a ako ne mozes auto da sklonis van kolovoza onda> trougao, sva cetiri pokazivaca, prsluk na sebe, i udaljenost za trougao / van naselja 50 m u naselju 10 m/,.