Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Da li su električni i hibridni automobili skupi za održavanje

Da li su električni i hibridni automobili skupi za održavanje
Postavljeno 16.03.2021. u 09:57

Automobili na električni, a posebno hibridni pogon odavno više nisu noviteti na tržištu. Ipak, i dalje su, pogotovo među kupcima, prisutne brojne dileme i pitanja, od toga kako je ovakve automobile najbolje održavati, do toga koji su mogući kvarovi i koliko njihova popravka košta.

Na ovu temu razgovarali smo sa Jakovom Pekovićem, glavnim tehničkim trenerom ECAP školskog centra.

Iz dosadašnje prakse, šta se može reći, koji su najčešći kvarovi kod hibridnih, a koji kod električnih automobila?

I kod hibridnih i kod električnih automobila, kvarove možemo podeliti na dve kategorije. Kvarove koji se odnose na visokonaponske komponente i električni pogon i na kvarove koji se odnose na „tradicionalne“ sisteme na vozilu.

Što se tiče standardnih sistema na automobilu kvarovi su manje-više isti kao i kod bilo kog drugog automobila, a kvarovi na visokonaponskim sistemima se uglavnom odnose na radnu elektroniku (inverter) i na visokonaponsku bateriju.

Zbog relativne komplikovanosti sistema, mogu se očekivati i problemi sa sistemom za grejanje i klimatizaciju.

Koliko su te popravke skupe i komplikovane?

Popravke specifične za hibridna i električna vozila su generalno jednostavnije od popravki na automobilima sa SUS motorom, ali je naravno potrebno pronaći servis koji  je stručan za rad sa visokonaponskim komponentama na automobilu.

Neke popravke mogu biti prilično skupe, ako je potrebna zamena kompletnog sklopa, kao što je na primer inverter, on board punjač ili kompresor klima uređaja, jer se ove komponente generalno ne popravljaju već je potrebna zamena celog sklopa.

Koliko su hibridni i električni automobili komplikovani za održavanje?

Generalno gledano, ovi automobili su jednostavniji i jeftiniji za održavanje. Kod hibridnih vozila održavanje SUS motora je praktično isto kao i kod standardnih automobila, ali kod njih, motor radi manje i pod manjim opterećenjem, pa su i periodi za redovne servise nešto duži.



Kod električnih automobila redovno održavanje je svedeno na minimum, zbog jednostavnije konstrukcije pogona i mnogo manje komponenti sistema. Takođe je i vek kočnica značajno duži zbog regenerativnog kočenja.

Značajno jeftinije održavanje je svakako jedna od prednosti ovih vozila.

Kad je reč o održavanju, šta biste posavetovali vozače kad je reč o održavanju hibridnih i električnih automobila? Šta je najvažnije?

Kao i kod svakog drugog automobila redovno održavanje je najbitnije. Redovna zamena svih tečnosti, filtera i potrošnih delova, sa posebnim naglaskom na to da su neke tečnosti specifične zbog visokog napona i nikako ne treba koristiti one koje ne zadovoljavaju specifikaciju proizvođača.

Ovim automobilima, naročito njihovim baterijama, ne prijaju duži intervali nekorišćenja, tako da je preporuka da se ne ostavljaju duže od dve nedelje da ne rade. Potrebno ih je ili voziti ili povremeno dopunjavati bateriju.

Da bi se produžio vek baterije treba izbegavati njeno potpuno pražnjenje, ali i potpuno punjenje. Kod plug in hibrida, koji imaju nešto duži domet na električni pogon, kao i kod električnih automobila sa dodatnim range extenderom, poželjno je povremeno, naročito ako se često voze kraće relacije kod kojih se SUS motor ne uključuje, pokrenuti motor radi njegovog podmazivanja.

Takođe treba obratiti pažnju i na kočnice, koje se zbog načina rada retko uključuju, naročito u gradskim uslovima vožnje, jer postoji tendencija zaglavljivanja klipova cilindara i rđanja diskova.

Koji bi bio savet kad se kupuje polovni hibridni ili električni automobil, na šta da se obrati pažnja?

Svi saveti koji se odnose na bilo koji drugi automobil važe i ovde. Sam elektro motor ima jako malo delova, posebno delova koji su podložni habanju, tako da je njegova pouzdanost vrlo velika. Ostale visokonaponske komponente se takođe ne habaju, tako da nema potrebe za nekim posebnim proverama.

Najbitnija stavka za proveru je svakako stanje visokonaponske baterije. Preporučuje se i detaljnija provera celokupnog sistema za grejanje i hlađenje jer od njegovog ispravnog rada najviše zavisi i ispravan rad visokonaponskih komponenti i vek baterije.

Probna vožnja mora da uključi i vožnju na struju i vožnju sa uključenim SUS motorom kod hibrida. Tokom probne vožnje treba obratiti pažnju i na punjenje baterije prilikom hibridnog režima rada i prilikom usporavanja i kočenja.

Takođe je neophodno proveriti rad punjača i vreme punjenja baterije.

Prilikom vožnje u električnom režimu rada, zbog nedostatka buke i vibracija koju pravi SUS motor, vrlo lako će se čuti ili osetiti bilo kakav problem na samom vozilu. Jedan od razloga veće cene elektrifikovanih vozila je upravo i kvalitetnija izrada jer se nikakvi zvukovi i vibracije ne mogu „sakriti“ radom SUS motora.

Prilikom kupovine električnih vozila u inostranstvu treba obratiti pažnju i na to ko je vlasnik baterije, jer je u nekim zemljama uobičajeno da kupac kupuje automobil, a bateriju kupuje na lizing.

Treba takođe proveriti i da li je baterija u garantnom roku, jer mnogi proizvođači daju, nekada i značajno dužu garanciju na bateriju nego na samo vozilo.

Kako možemo kod polovnih i električnih automobila da proverimo u kakvom im je stanju baterija?

Baterija je jedna od najskupljih stavki na ovim automobilima pa je i provera stanja baterije od najvećeg značaja. Stanje baterije se jedino može proveriti u servisu, gde će se dijagnostičkim uređajem proveriti “state of health” baterije.

Kontrolna jedinica zadužena za menadžment rada baterije stalno proračunava “opšte zdravsveno stanje” baterije i daje ga u procentima. Ovo stanje bi trebalo da bude iznad 90%.

Može se kod nekih automobila proveriti i stvaran kapacitet baterije u kWh, a taj kapacitet je u idealnim uslovima nekih 10% manji od deklarisanog.

Takođe se preko parametara na dijagnostičkom uređaju mogu proveriti naponi punjenja i pražnjenja pojedinačnih ćelija baterije, što može mnogo reći o stanju samih ćelija. Bitno je i proveriti kod baterija koje imaju vodeno hlađenje da li ima znakova curenja rashladne tečnosti i takve automobile treba izbegavati.

Takođe, često pitanje je i koliki je životni vek baterija u ovim automobilima? Da li se može dati neki konkretniji odgovor?

Životni vek baterija zavisi od jako puno faktora. Načina punjenja i pražnjenja, radne temperature, sistema hlađenja, ali i od same konstrukcije.

Sama baterija ima svoj vek trajanja koji je određen brojem ciklusa potpunog pražnjenja i punjenja koji može da podnese, a taj broj je oko 5.000 ciklusa.

Realno vek baterije bi trebalo da bude oko 15 do 20 godina, ali postoje mnogi izuzeci, kako baterija koje otkažu znatno ranije, ali i automobila koji su proizvedeni krajem devedesetih i još uvek rade sa fabričkom baterijom.

Koji biste hibridni, a koji električni automobil preporučili da se kupi?

Trenutno na tržištu postoji veliki izbor elektrifikovanih vozila, tako da praktično ne postoji segment automobila koji nema svoju hibridnu ili električnu verziju. Najveći problem kod kupovine čisto električnog vozila je nedostatak odgovarajuće infrastrukture u Srbiji, odnosno stanica za ultra brzo punjenje, što donekle komplikuje svakodnevnu upotrebu.

Za isključivo gradsku vožnju električni auto je jako dobra opcija jer domet većine tih automobila trenutno na tržištu omogućava vožnju od 5 do 7 dana bez punjenja baterije.

Trenutno na tržištu postoji i veliki broj plug in hibrida, koji imaju solidnu autonomiju na struju od oko 50 km i SUS motor, tako da ne zavise od stanica za punjenje, pa samim tim i predstavljaju vrlo dobru opciju za kupovinu.

Prilikom izbora električnog ili hibridnog auta takođe bi trebalo obratiti pažnju na to da li je baterija modularna ili ne.

Kako se kreću cene novih baterija za hibridne i električne automobile? Da li je zamena baterija rešenje?

Cena baterije zavisi od sastava same baterije, odnosno od tipa ćelija koje se koristi, ali najviše od samog kapaciteta baterije u kWh. Naravno, što je veći kapacitet i cena je veća.

Zamena kompletne baterije na recimo drugoj generaciji hibrida Toyote Prius se kreće oko 1000 evra sa garancijom, ali zamena kompletne baterije na električnoj Tesli Model 3 može biti i preko 10.000 evra.

Već je pomenuto da je najbolja varijanta kupovina automobila sa modularnom strukturom baterije, što znači da prilikom otkaza baterije, može da se zameni samo jedan modul (npr. BMW i3 ima 8 modula, eGolf 17…) što drastično smanjuje cenu popravke.

Naravno prilikom otkaza baterije jedina mogućnost je zamena ili kompletne baterije ili modula koji je otkazao, ukoliko servis poseduje potrebnu opremu za balansiranje (uparivanje) modula baterije.

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 10
Pregleda: 13011
Ocena: 5
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Bocko

Skupo,Boga mi,skupo nego sta.

Odgovori

Somsomar

Zaista jako malo znam o ovim automobilima, i nisam za neko pametovanje, jedino sto primecujem, je to da su takvi automobili slabo isplativi, kada se uzme u obzir njihova cena i kasnije te skupe popravke pa se nekako podeli sa ukupnim brojem predjenih kilometara, verovatno bi se doslo do racunice da se nije puno ustedelo. Voleo bih, da neko ko ima nekakvog iskustva po ovom pitanju, napise ukratko!

Odgovori

Dejan

Isplati se bogatima. U mnogim zemljama daju se ogromne subvencije za kupovinu električnih i hibrida, što je po meni nenormalno - daješ subvenciju nekome ko kupuje Audi, BMW ili Mercedes od preko 50.000 evra?! Pošto se plaća porez godišnji na osnovu CO2, a ovi ga izbacuju malo ili ni malo, onda i tu uštede mnogo. Plus sama potrošnja i druge beneficije. Uglavnom, valjda je u Finskoj ili Norveškoj jedne godine pola prodatih auta bilo električno, ali u tom trenutku je bilo glupo da se kupuje nešto što nije električno pošto je država davala toliko subvencija i povlastica da je to neverovatno. Dakle, ako imaš mnogo para za neki takav luksuzan auto, onda ti država da još para... Mislim na Srbiju.

Somsomar

U pravu si, jako nelogicno "da pomognemo bogatome da bude jos bogatiji" ili "da pritisnemo sirotinju da bude jos siromasnija" Najveci pokazatelj, koliko nasi brinu o ekologiji, je taj sto ovima koji voze na TNG ili CNG ne daju nikakve olaksice, cak stovise imaju dodatnih troskova i komplikacija!

Bocko

Za nas standard....DA.

Odgovori

Milisav

Nazalost realan standard vecine naroda u Srbiji je takav da je napor i cetri nove zimske gume, a kamoli zamena modula u modularnim baterijama ili zamena cele baterije, pa ljudi koji voze f10ke pa im pucaju lanci zbog odlaganja zamene istog, a sta dalje da pricamo za klasu 3 hiljade evra, tako da definitivno nije za vecinu Srba jos uvek i po meni od toga u polovnoj varijanti treba bezati, da ne spominjemo problem punjenja onih koji zive po zgradama bez garaze

Odgovori

Filip

"Već je pomenuto da je najbolja varijanta kupovina automobila sa modularnom strukturom baterije, što znači da prilikom otkaza baterije, može da se zameni samo jedan modul (npr. BMW i3 ima 8 modula, eGolf 17…) što drastično smanjuje cenu popravke." Da, to je tacno, ali nije bas najpametnije. Odprilike je pravilo da kada jedna ili vise celija otkazu ili se degradiraju, na tom putu su i ostale. Po pravilu se sve menja, ali naravno moze se ustedeti i parcijalno "krpiti", resenja ima za svaciji dzep. Inace kad vec prosipam pamet, evo savet iz prve ruke: imam lexusa i toyotu hibrida i to traje i traje, ali propisan vek njihovih baterija je 10g. Naravno radi i nakon tog perioda, ali krace na bateriju, pocne da izbacuje gresku povremeno, ali sve nesmetano radi (dok ne rikne :) )

Odgovori

Dragan Ilic

Hvala Filip,vrlo korisno !

021

Nije skup za održavanje sve dok ne zablokiraju kočione čeljusti, dok ne naspeš specijalno ulje koje preporučuje proizvođač i dok ti ne crknu baterije. Pored toga znaju da ih poprave samo pojedinci ( ako znaju ) ili će da menjaju delove dok ne ubodu kvar. Možda mi još nismo finansiski dorasli tim automobilima. Lično, mene nervira da punim auto na kabel kao mobilni, a uz to imam ograničeno kretanje. Sipaš do čepa pa na put, 1000 km bez razmišljanja, a mnogi savremeni dizeli to mogu.

Odgovori

Nik

Super je za grad, ko ima kucu i dvoriste milina! Mada ne moze se reci da ne trosi struju, poraste racun sigurno, iako se samo nocu puni, mnogi imaju sasvim solidnu potrosnju struje... nece sigurno biti racun 2-3 hiljade kao inace nego bar 7-10 hiljada i usput ispadate iz zelene tarife sigurno (potrosnja do 350kw/h mesecno) a i mozda i iz plave, sve zbog auta... Inace na duge relacije ako je cisto elektricni (bez mogucnosti da prebaci na benzin ili dizel posle potrosnje baterije) zaboravite.. Svakih 200km autoputa brzinom oko 130km/h baterija je prazna sigurno...