Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Kako da produžite „mladost“ svom novom automobilu

Kako da produžite „mladost“ svom novom automobilu
Postavljeno 24.03.2021. u 08:02
Autor: Dragan Romčević

Kada kupite potpuno nov automobil, normalno je da želite da što duže ostane u stanju kao da je juče izašao iz fabrike. Dugo ćete pamtiti bol uočavanja prve ogrebotine, prvu iskrivljenu alu felnu, fleku na sedištu...

Ne morate da se ponašate kao Stevo Žigon u seriji „Priče iz radionice“, ali zato možete da uradite mnogo kako biste ga ipak sačuvali od negativnih uticaja raznih vrsta.

Razrađivanje motora novog automobila

Iako danas mnogi tvrde da je razrađivanje motora kod potpuno novog vozila stvar prošlosti, sami proizvođači ipak savetuju da se prvih 1.000 do 1.500 kilometara pridržavate određenih preporuka.

Da, napredovali su materijali, tehnologija izrade, manje su tolerancije, koriste se kvalitetnija motorna ulja i tako dalje, ali ipak savetujemo da poslušate one koji su napravili taj auto.

Pročitajte uputstvo za auto – u njemu ćete naći određene smernice, ali daćemo vam savete koji važe generalno za skoro sva vozila.

Ne „terajte“ ga u visoke obrtaje. Kod benzinaca to obično znači da ne idete preko 3.000-3.500 o/min, a kod dizelaša uglavnom nema ni potrebe da prelazite 2.500 o/min.

U uputstvu za mnoga vozila nije ni određen maksimalan broj obrtaja, već vas samo upozore da bi „bilo lepo“ da ga tokom početnog perioda poštedite visokih obrtaja.

Slično važi i za oštra ubrzanja – savremeni turbo motori odlično „vuku“ od neverovatno niskih obrtaja, bez obzira da li je reč o benzincima ili dizelašima, pa mnogi vozači nesvesno i nepotrebno preteruju sa pritiskanjem papučice gasa pri samo npr. 1.500 o/min. Jednostavno – imaju osećaj da voze auto sa mnogo više konja nego što auto zaista ima, pa adrenalin i emocije nadjačaju razum. 

Dakle – nežno sa papučicom gasa, naročito ako je reč o turbo motoru – bar u prvih 1.000 kilometara.

Pritom budite naročito blaži u vožnji dok motor ne dostigne radnu temperaturu. Takođe izbegavajte kratke vožnje i mnogo hladnih startova, posebno zimi.

Međutim – važno je da tokom perioda razrade motora često menjate broj obrtaja. To se postiže vrlo lako - normalnom vožnjom u svakodnevnom saobraćaju.

Podrazumeva se da izbegavate „špic“ i saobraćajne gužve, kao i velike uspone.

Jednostavno, vozite normalno, tamo gde ima raskrsnica, semafora, krivina, uobičajenog saobraćaja – tako ćete menjati stepene prenosa u menjaču, broj obrtaja motora, koristiti kočnice...

Nipošto nemojte da izađete na neki regionalni put i većinu vremena provedete vozeći konstantnom brzinom dok ne pređete 1.000 kilometara, u želji da što pre razradite motor, kako ne biste morali više da razmišljate o tome. Na taj način činite više štete nego koristi.

Ako auto ima razne modove vožnje, izaberite standardni (Normal, Comfort ili slično).

Ne preopterećujte auto teretom ili putnicima, koliko god ste željni da provozate troje-četvoro komšija u svom novom ljubimcu, pri čemu ćete sigurno bar jednom da čujete: „Daj mu malo gasa, da vidimo kako ide“.

Zaboravite i na vuču prikolice prvih 1.000 do 1.500 kilometara.

Generalno se savetuje i izbegavanje visokih brzina, pošto otpor vazduha pri visokim brzinama može da predstavlja ozbiljno opterećenje za motor.

Pored motora, i razne druge stvari treba da se „uhodaju“.

Na primer, deluje nelogično, ali potpuno nove gume nemaju najbolje prijanjanje – tek nakon nekoliko stotina kilometara one dostižu svoj pun potencijal po pitanju dobrog držanja na asfaltu.

Tu su i kočnice. Potpuno novim pločicama treba da se skine određeni sloj kako bi se stiglo do materijala koji bolje hvata disk, ali i da pločica i disk ostvare dobro naleganje. Zato prvih nekoliko stotina kilometara budite blagi sa kočnicama. Treba da ih koristite što više, ali bez oštrog kočenja (osim u slučaju nužde – to se valjda podrazumeva).

1)    Menjajte motorno ulje na vreme

Ukratko – iako danas mnogi proizvođači propisuju zamenu ulja (mali servis) na 30.000 km, to u stvari važi samo ako se auto vozi u idealnim uslovima.

Ulje treba da se menja češće u otežanim uslovima vožnje, a u te uslove spada i:

  • gradska vožnja (naročito leti)
  • mnogo rada u leru (npr. 50% vremena)
  • duga vožnja pri niskim obrtajima
  • retko korišćenje vozila (verovali ili ne)
  • učestala vožnja na kratkim relacijama (naročito zimi), kada motor ne stigne da se ugreje

O tome smo detaljno pisali u tekstu Uništavanje motora menjanjem ulja na 30.000 km

2)    Redovno proveravajte nivo ulja u motoru

Nije redak slučaj da potpuno novi i ispravni automobili troše mnogo ulja – čak i znatno preko pola litra na 1.000 kilometara.

Zato redovno proveravajte nivo ulja i ubacite u prtljažnik rezervno ulje.

Pročitajte sve o motornom ulju u uputstvu za auto kako biste znali šta da očekujete i u kojim situacijama bi trebalo da se javite u servis.

Korisne informacije možete da nađete u tekstu:  Kako se proverava nivo ulja u motoru

3)    Nemojte da vozite „na rezervi“

Potrudite se da uvek u rezervoaru imate dovoljno goriva. Nije stvar samo u tome što postoji rizik da ostanete bez goriva – a to kod savremenih automobila može da ima ozbiljne posledice.

Rezervoar u kojem ima veoma malo goriva (taman da ne svetli „rezerva“) vremenom donosi čitav niz negativnih efekata po razne komponente sistema dovoda i ubrizgavanja goriva.

4)    Redovno proveravajte pritisak u gumama

Nedovoljno naduvane gume se brže troše i to neravnomerno, povećavaju potrošnju goriva, auto lošije koči, lakše dolazi do oštećenja i gume i felne... Stoga je važno da redovno proveravate pritisak.

Inače, potpuno je normalno da pritisak vazduha u gumama vremenom opada. Detaljnije o čitavoj problematici smo pisali u tekstu: Zašto je toliko važan pritisak u gumama

5)    Startujte auto sa pritisnutim kvačilom

Ovo smo objasnili u tekstu Da li treba pritiskati kvačilo kad se pali auto

6)    Naučite značenje lampica

Ukoliko ne znate šta znače razne lampice na instrument tabli, možete se naći u vrlo neprijatnoj situaciji, a može doći i do štete na vozilu.

Zato uvek imajte pri ruci uputstvo za automobil, pa ukoliko se upali neka lampica ili se pojavi neko obaveštenje/upozorenje koje ne razumete, uputstvo će rešiti „misteriju“.

7)    Rizična ugradnja plina u moderne benzince?

Kupili ste benzinca i razmišljate o ugradnji plinskog uređaja, ali brinete da li je to bezbedno? Brojne nedoumice mogu da vam reše ova dva teksta:

Može li „plin“ u novijeg turbo benzinca

Može li plin u motor sa direktnim ubrizgavanjem (FSI, TFSI, GDI...) i da li se to isplati

8)    Kako produžiti životni vek plivajućem zamajcu?

Izbegavajte oštra ubrzanja iz mesta, snažno kočenje motorom, držite pritisnuto kvačilo kada palite i gasite auto, ne dozvoljavajte da vam se motor ugasi pri kretanju iz mesta – tada zamajac trpi jake udare.

Ne „potapajte“ papučicu gasa pri malom broju obrtaja. Ako nekoga pretičete, obavezno ubacite menjač u niži stepen prenosa i obavite to u višim obrtajima, iako znate da on sasvim lepo „povlači“ i sa malog broja obrtaja. Kombinacija niskih obrtaja i jakog gasa ima vrlo negativan uticaj na plivajući zamajac.

Držite auto u ispravnom stanju - ispravnost motora i drugih delova, takođe može da utiče na skraćenje životnog veka zamajca – ako se motor trese, trza i slično, sve to se prenosi na zamajac koji trpi veći stres, tj. mora da amortizuje više vibracija.

9)    Kako produžiti životni vek setu kvačila (lameli)?

U ovom tekstu možete da nađete odgovore: Kako sačuvati lamelu i kad je vreme za zamenu

10)    Kako da DPF što duže traje?

Pročitajte u uputstvu za automobil deo o DPF filteru, kako biste mogli da prepoznate upozorenja vezana za DPF i da biste znali šta treba da preduzmete.

Takođe, upoznajte se generalno sa načinom funkcionisanja DPF-a, karakterističnim problemima, itd.

Ukoliko najveći deo vremena provodite u gradskoj vožnji, saobraćajnim gužvama, vozite samo na kratkim relacijama i slično, bez (relativno) redovnih dužih izlazaka na otvoren put, možda dizelaš uopšte nije dobar izbor za vas. Možda je benzinac bolja opcija, uprkos većoj potrošnji goriva.

11)    Kako sačuvati sjaj automobila?

Ukoliko sami perete auto na tradicionalan način, ovaj tekst može da bude od pomoći kako biste izbegli klasične greške:  Kako pravilno oprati auto?

Ptičji izmet i slične nečistoće uklanjajte odmah, redovno perite automobil i zimi i leti, a isplati se i investicija u kvalitetno profesionalno voskiranje. Vosak prilično efikasno štiti lak od brojnih spoljnih uticaja. Voskiranje možete da radite i sami, ali prvo se dobro upoznajte sa čitavom procedurom, koristite kvalitetna sredstva i naoružajte se strpljenjem i dobrom voljom.

12)    Da li će benzin od 100 oktana da produži životni vek motora?

Visokooktanski benzin se neretko reklamira kao kvalitetnije aditivirano gorivo, koje donosi bolje performanse i nižu potrošnju, pa vozači često imaju nerealna očekivanja. Ukratko - visokooktanski benzin može, ali i ne mora da bude kvalitetniji u smislu nižeg sadržaja raznih neželjenih supstanci u njemu, kao i prisustva aditiva koji imaju razne pozitivne efekte po motor.

S obzirom da je reč o komplikovanoj temi, savetujemo da pročitate ovaj tekst: Da li se isplati sipati benzin od 98/100 oktana?

13)    Nabavite kvalitetne patosnice

Kvalitet letnjih patosnica nije toliko važan, osim kada pada kiša i ima blata koje unosite na obući... Ali dobre zimske patosnice u velikoj meri pomažu na više načina.

14)    Čistite klima uređaj

Ne čekajte da vazduh iz ventilacionih otvora počne da smrdi. Postoje razni načini za dezinfekciju čitavog ventilacionog sistema – od „uradi sam“ rešenja u vidu raznih sprejeva ili pena koje se ubrizgavaju u otvore, do dezinfekcije i čišćenja koje rade profesionalci.

Nije problem samo u neprijatnom mirisu, već i u raznim mikroorganizmima čije prisustvo može da bude štetno (čak i kada se ne oseća nikakav miris).

Zaključak

Ne morate da robujete svom novom automobilu, ali neke investicije se definitivno isplate na duži rok.

Takođe savetujemo da odvojite vreme i pročitate uputstvo za upotrebu, koliko god vi sebe smatrali iskusnim vozačem – novi automobili su puni savremene tehnologije i raznih pomoćnih sistema, pa u najboljoj nameri možete nešto da oštetite ili se namučite tražeći kako se nešto otvara, zaključava/otključava i slično.

Ako ste već prvi vlasnik, malo truda i pažnje može da pomogne da ga posle nekoliko godina prodate po osetno višoj ceni od prosečne za takav auto.

Ukoliko ste trenutno u potrazi za novim automobilom, pogledajte ponudu na našem Online sajmu novih automobila i motocikala.

Foto: Shutterstock.com

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 29
Pregleda: 20554
Ocena: 3.8
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Smoki

@Realista Da li nosis svoju garazu ili parking mesto svuda sa sobom gde krenes pa onda mozes parkirati bez bojazni da ce te ogrebati .

Odgovori

kole

Da tri put poludim ne bih kupio nova kola. Ono sto mene zanima i sto pristajem da vozim novo kosta preko 40.000 evra, a te pare i da imam odakle mi. Zato polovnjak koji pazljivo odaberem ( nekad potraga traje i po 5 meseci) ali znajte da dobrih i cuvanih auta ima, samo to nije lako naci. Moja iskustva su uvek dobra, uzivam u premijum brendovima i sa sazaljenjem gledam na kotobanje za koje je neko iskesirao 10-13.000 evra, a to su industrijski incidenti. Licno vozim pazljivo i odrzavam auto po propisu. Moja kola ni posle 5 godina ne budu nista losuja nego kad sam ih kupio, a znam ljude cija kola rapidno propadaju u kratkom vremenskom periodu. Kola su precenjena, jer da nisu nebi auto od 70.000 za 3 godine kostao 30.000.

Odgovori

chudoba

U debeloj smo prednosti sto zivimo u Srbiji! Nista od gore napisanog nas ne dotice, mislim vecinu, jer mahom vozimo poilovne automobile. Ako nam se posreci da nadjemo polovnjaka bez ogrebotine, ta radost i sreca traje prvih par dana (pogotovo ako zivimo u gradu) dok "niotkuda" stvori se neka ogrebotina, naravno tu se pljuje prvo zemlja gde zivimo, pa sve zivo nepoznato pociniocu i td i td, i tako desetu i sve naredne ogrebotine i neprimecujemo vise...

Odgovori

Слободан

"držite pritisnuto kvačilo kada palite i gasite auto" Погрешно. Односно важи само код укључења мотора. Код искључења мотора, боље је радити са отпуштеним квачилом. Приликом искључења мотора, постоји актуатор који затвара клапну гаса и тиме се добија ефекат кочења мотора, односно мотор се спорије искључује и тиме штеди пливајући замајац. Ако искључујете мотор са притиснутим квачилом, ви ћете након тога пустити квачилом, међутим замајац се још није потпуно зауставио, и ви сте га блокирали у натегнутом положају (сабијене опруге замајца). То може и да се примети када са искљученим мотором и без кочница притиснете квачило - аутомобил ће се мало померити (због отпуштања опруга). Због тога ће временом те опруге ослабити, и повећати се "луфт" замајца.

Odgovori

Janko

Znaci moze i da se iskljuci sa pritisnutim kvacilom i posle samo pre nego se izadje iz auta stisnuti jos jednom kvacilo i osloboditi taj pritisak i efekat je isti?

Слободан

Да, може и тако.

Milisav

Ovo sto ste naveli je robija,kad procitam sta sve treba da se pazi dodje mi da prodam i svoj polovan auto, sto je najzalosnije stvarno ima ljudi koji vise paze na gvozdje nego na sopstveno zdravlje tj na fizicku aktivnost, kvalitet hrane, vode koju piju, izlozenost antenama mob tel i samih telefona i naravno zagdjenom vazduhu sto od saobracaja sto od duvanskog dima, def neka cudna vremena

Odgovori

Stefan P...

Broj minusa na tvoj komentar samo potvrdjuje ne samo da si u pravu nego i koliko si u pravu.

Marko Marko

Znate kako da produzite mladost vasem automobilu? To je u Srbiji nemoguce, prvo lose zivimo-siromasno, drugo majstori nas lazu i kradu,ko drzi auto na javnom parkingu moze da se pozdravi sa farbom. Mene je komsiluk naterao da prodam audi A6 iz 2012te, vrlo jednostavno auto je dosao kod mene bez ijednog ostecenja, posle 6 meseci su mi porokali auto kao uskrsnje jaje.

Odgovori

Realista

Komentar je po malo kontradiktoran. Slazem se da lose i tesko zivimo. Ipak, audi a6 i na zapadu ne vozi srednja klasa, vec ljudi nesto boljeg imovinskog stanja, tako da smatram da vlasniku takvog auta odrzavanje ne bi trebalo da predstavlja problem. Takodje, nije logicno imati auto te klase, bez garaze(ili bar svog parking mesta). Svi znamo kakav je problem parkiranje, posebno u Bg-u. Ljudi su prinudjeni da se parkiraju na sve moguce i nemoguce nacine, i posle je djavo kriv kad je auto izgreban.

Marko Marko

Realista... Upravo audi a6 na zapadu vozi srednja klasa, niko nije spomenuo problem odrzavanja vec problem u smislu da drugi vozaci svoja vrata konstantno otvaraju toliko da udaraju u moj auto, ovde se ne radi ni o parking mestu vec o vozackoj nekulturi. Hvala, pozdrav

Vlada

@Marko..Pa nije bas da je sve do komsiluka..Nije ni taj Audi bog zna kakav automobil da bi narod bio zavidan..Ja bih rekao da si se malo mangupirao i parkirao gde i kako stignes..Pa povremeno stizala kazna,,

jankec

Realista dali je moguce da jos uvek postoje ljudi da po velicini i marki automobila tako klasiraju ostale? Vozi Audi A6 9 godina star-moze mu se, bahat, nadmen, los covek. Vozi novu daciju daster (istog cenovnog ranga) normalan, skroman, realn covek.

Marko Marko

Vlada Porodican sam covek, nemam vremena za mangupiranje, koliko pazim svoj auto toliko pazim i tudji, misleci na kola parkirana oko mog auta, taj audi je star eto 10 godina kupljen je zbog potreba porodice+je i karavan. Dosao u savrsenom stanju iz CH ali eto nisam mogao da gledam kako ga cukaju, nije do kola, vec do coveka koji vozi, parkiraju mnogo bolja kola oko mene pa ne mare, bas ih briga, samo udri.

Deki

Marko potpuno si u pravu indijanci nemaju osecaj kad otvaraju vrat vec samo udri, a Vlada i Realista su ti od onih likova najpametniji sam na svetu i nije to kako ti se desilo vec cu ja da ti objasnim kako je to bilo iako nisam bio tu,tako da iskuliraj takve to tesko da moze iko da promeni taj uzviseni nivo svesti koji oni poseduju

Realista

Deki, nisam od ljudi koji ulaze u internet rasprave, ali tvoj komentar zaista zasluzuje odgovor. Od takve "gospode" koja se parkira po trotoarima i hoce da utera svoj auto u izlog radnje u koju je "skoknuo na 2 minuta", normalni ljudi koji setaju i guraju kolica sa svojim bebama, moraju da voze veleslalom po trotoarima izbegavajuci automobile "gospode" koja za sve krive srpski mentalitet. E zbog takvih ljudi se grebu automobili, buse gume itd. Inace sve to nema veze sa markom automobila, podjednako su bahati vozaci automobila od 1000eur kao i oni od 100.000eur. E tu bi se moglo govoriti o mentalitetu...

Marko Marko

Realista..... O cemu vi to pricate? Stvarno vas ne razumem? Kakvo parkiranje po trotoarima i slicno? Nikada mi nije palo na pamet da tako ostavim auto,otislo je u pogresnom smeru ali drago mi je da ste se nasli "prozvanim", verovatno bi ja sad mogao da kažem da ste vi jedan od onih sto prekriva auto ceradom na javnom parkingu ispred zgrade pa dok se setam sa decom pogadjamo koji je auto ispod cerade, to je bas izuzetno bolesno ali meni i deci je zabavno, hvala vam i ziveli. Pozdrav

Vlada

@Marko Marko..E sto me nasmeja sa drugim komentarom..Stvarno je tako,udara i guli ko stigne..Moj auto je star nekoliko godina i uglavnom je u svom dvoristu..Ali po gradu,gde god se parkiram mora neko da ga zakaci,oguli a parkiram se normalno i na predvidjenim mestima..Ali Rover bode oci,pa namerno ili nenamerno ali gule.Ja vse prestao da se nerviram,nek rade sta hoce,a i smucilo mi se stalno farbanje..

Vlada

@Realista..Jednog dana kada DEKI PORASTE mozda ce i on imati automobil od 85.000 eur..Ali imati skup automobil.ne znaci da treba biti bahat,bezobrazan ili neizivljen..A Beograd je pun takvih bahatih i umisljenih...I kada Deki prodje kroz Zivot,promeni dvadesetak automobila,otvori svoju firmu,a radnicima daje redovno plate,ne zakida drzavu i posteno radi,shvatice koje se muke prolaze,i zasto neko vise zna o zivotu,a neko sedi kod tate i mame i masta o lepom zivotu..

Deki

Realista u zivotu nisam parkirao na trotoar, imam parking kartu za drugu zonu mesecnu u Nisu i lad idem na posao uvek auto ostavim na obelezenom parking mestu, e sad prednji i zadnji branik sam farbao po dva puta jer su ga sugradjani prilikom isparkiravanja ili uparkirvanja ispred ili iza mene nacisto odrali na kraju sam digao ruke, pored toga prednju tablicu sam menjao dva puta jer su je kukom deformisali, a kad sam promenio zonu gde se parkira paralelno tu su mi bocne strane to jest vrata unakazili udaranjem prilkom otvaranja susedna vozila, i sta sad kazes na to, sta je moja greska jedino mozda sto nisam kupio onaj citroen kaktus sa onim gumiranim zastitama oko njega

Marko Marko

Jednom prilikom sam cekao zenu u kolima (na obelezenom parking mestu, moram da napomenem zbog realiste i slicnih) u nekom trenutku staje auto pored mene, jasno vidi da sam u kolima, otvara vrata i toliko lupi po mojim da mi je glava pala na volan, naravno cutim i gledam i dobijem jedno lepo izvinite, protiv toga se ne moze, ljudi ako imate uslove za parkiranje u koloni to je donekle spas.Drago mi je ako sam nekoga nasmejao a izvinjavam se ako sam nekoga uvredio, apelujem na administratore ovog sajta da naprave temu o iskustvima sa majstorima, o iskustvima sa auto placevima, da normalni prosecni ljudi koji rade za "prosecne" plate znaju gde treba da kupe i odrzavaju/popravljaju svoje automobile, mnogo "majstora" se namnozilo, o placevima da ne pricam, promenio sam oko 50tak autmobila za 18 godina koliko imam vozacku dozvolu, nisam preprodavac, jednostavno toliko uzivam u automobilima da na svakom izgubim kad ga prodajem. Mogao bi memoare da napisem, ljudi sve najbolje vam zelim.

Deki

Vlado vec sam dovoljno porastao 2,05 i 110kg takodje imam i posao u oblasti IT od kog pristojno zaradjujem, nemam auto od 85 i ne patim od toga, ali imam pristojan za nase standarde bmw serie 2 activ tourer, firmu tipa proizvodnhe sa 100 zapislenih nemam niti mi treba jer ne zelim previse obaveza i odgovornosti pogotovu u ovoj nasoj krimi dzimi drzavi, nas trojca smo tim i to nam svima odgovara,a sad ako ti mislis da treba jos ok to je tvoje misljenje meni je skroz ok i ovako kako je sad, a u prethodnom komentaru sam objasnio realisti kakve sam muke imao sa parkiranjem pa sad ako ti i on kazete da nije tako bilo nego da vi znate bolje sta se desavalo onda sta da ti kazem ima nas raznih,ziv bio i pusti te pare prodje zivot i milioneru i prosjaku

Realista

Marko Marko, poenta mog prvog komentara jeste upravo u tome da automobil koji se parkira na ulici i koji se pretezno vozi u gradu, nigde na svetu ne moze da bude u besprekornom stanju. Iz uvoza uglavnom dolaze na prvi pogled besprekorni automobili, koji su dobro nasminkani. To sluzi da zavara prosecnog srpskog kupca, i da mu dodatno pojaca kompleks nize vrednosti o tome kako su njegovi sunarodnici zatucani seljaci koji ne vode racuna prilikom otvaranja vrata na parkingu. A u svemu tome, ne vidi problem broja parking mesta, i ne vidi da je njegov automobil mozda preveliki za parking mesto na koje je on resio da se po svaku cenu parkira.

Marko Marko

Realista... Druze moj, jako puno gresis, ziveo sam jedno vreme (7 godina) u Austriji, pre ce da prdnu za stolom nego da ti udari vratima u auto, verujte da je tako, ne morate da odete cak ni tako "daleko", dovoljno je da odete do Subotice, potpuno drugaciji mentalitet. Slazem se po pitanju mesta /parkinga, posle 19h parking ne moze da se nadje, pritom mislim na parking ispred zgrada.

Vlada

@Deki..Kao prvo,zeleo si da ponizis a to NIJE LEPO..Odlicno poznajem Nish,mada verujem da se u ovo vreme i on drasticno napunio automobilima,te je manjak parking mesta..Sve sto si nabrojao,da ti se desilo,svuda je tako,i to je fakat..No, sa svojim pojasnjenjem,za nekoga ko je obisao u poslu celu Srbiju uzduz i popreko,presao oko 1.5 miliona km,te upoznao masu ljudi,prevaranata,postenih i ostalih, ostajao u kvaru po putevima,vukli me kamioni po 400 km do Beograda,normalno je da nesto i znam o automobilima..Zato sam smatrao da treba da porastes,intelektualno,a ne u visini i tezini..Drago mi je da imas svoju It firmu,privredjujes,a kada hoces da ponizis radi to argumentovano.Da ne bi bio mali od palube,kao sto si u ovom slucaju..

Deki

Vlado primi iskreno izvinjenje za prvi komentar gde sam spomenu tebe i realistu, priznajem nije bilo u redu sa moje strane, samo sam bio izrevoltiran kad sam se setio ostecenja na autu koji je uvek bio propisno parkiran na obelezinom mestu, sto svakako nije opravdanje, ziv bio

Vlada

@Deki..Izvinjenje primljeno,pozdrav..

Vlada

Marko Marko..Da istina je sve sto si naveo..Nisam ziveo u De,ali veoma cesto isao..Vise puta sam se zgrozio kada Nemac prdne za stolom iz sve snage,i svi se smeju kao da je uradio najlepsu stvar u zivotu.Podrigivanje im je takodje normalno,a kada sam pitao oca pre 40 godina,tata,zasto oni tako rade,covek se nasmejao,i rekao da je to kod njih normalno..Ali da te udari ili ogrebe na parkingu i pobegne,to nikad.Nema sirena,ablendovanja,a pesak na pesackom je bog.Secam se kada sam prelazio ulicu..Ferari lep kao slika,staje a Nemac mi pokazuje rukom da prodjem.Ja se odusevio /klinac od 14 god/,i nikada to nisam zaboravio.To su Nemci,primer za saobracaj.A kod nas dzungla u svakom pogledu..

Marko Marko

Vlada...... Apsolutno istina, sve najbolje...