Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Vežbajte vožnju po snegu – pre nego što bude kasno!

Vežbajte vožnju po snegu – pre nego što bude kasno!
Postavljeno 17.01.2022. u 13:38
Autor: Dragan Romčević

Pisali smo više puta o tome kako treba voziti po snegu i ledu, ali iskustvo stečeno u praksi ništa ne može da zameni.

Vozač početnik ili vozač bez iskustva sa vožnjom po snegu i ledu jednostavno mora da nauči da vozi u tim uslovima.

Zato što postoji ogromna verovatnoća da će se za volanom u tim uslovima naći kad-tad, silom prilika, pa će tada predstavljati ogroman rizik:

  • po sebe
  • po svoje saputnike
  • po sve ostale učesnike u saobraćaju

Dakle, najgori „scenario“ je da u slučaju nužde bez ikakvog iskustva izađe na put gde se vozi većim brzinama i u gustom saobraćaju.

Praksa nam govori da će svako kad-tad da se nađe u situaciji da mora da vozi u snežnoj mećavi, kada neće imati pojma kako da koči, skreće, kako da se popne na parking mesto sa zakošenim ivičnjacima, itd.

Takvi vozači predstavljaju veliku opasnost i po sve ostale učesnike u saobraćaju. Ne valja ni ako voze previše sporo zbog preteranog opreza, a ne valja ni ako voze suviše brzo zbog prevelikog samopouzdanja.

Voze li pažljivo i previše sporo, drugi vozači će da im ablenduju i trube zato što voze sporo, preticaće ih i gde je bezbedno i gde nije, a biće i mnogo drugih rizičnih situacija.

Kao i mnoge druge „komplikovane“ situacije u saobraćaju, vožnja po snegu i ledu se ne pokriva u auto-školama. Nije lako naučiti ni osnove, tako da odgovornost za sticanje iskustva na snegu i ledu ostaje na samim novopečenim vozačima.

Praksa ispred teorije

Naravno da treba znati teoriju da biste znali zašto npr. točkovi proklizavaju ili blokiraju u određenim situacijama, kako rade ABS ili ESP, zašto „ovo“, zašto „ono“...

Ali džaba svo teoretsko znanje kada se nađete u škripcu, a nemate praktično iskustvo.

Zato vežbajte vožnju u snežnim uslovima – ALI na BEZBEDNIM mestima pogodnim za takvu vožnju - npr. na širokim praznim parkinzima.

Ne morate da vozite brzo!!!

I pri malim brzinama na nekom praznom parkingu oštrim kočenjem i oštrim skretanjem, naročito uz istovremeno dodavanje gasa možete da steknete osećaj kako bi se vaš auto ponašao pri visokim brzinama uz mnogo blaže kočenje, okretanje volana i slično.

Simulirajte naglo kočenje. Krenite lagano, pa zakočite svom snagom.

Zatim postepeno povećavajte brzinu i svaki put oštro zakočite – kao da je pešak iznenada istrčao ispred vas.

Takođe pratite kojom ste se brzinom kretali pre kočenja, a zatim zamislite da ste na putu i da se krećete dva, tri ili četiri puta većom brzinom.

Radite i skretanje u više kombinacija:

  • bez dodavanja ili oduzimanja gasa i pritiskanja kočnice
  • sa dodavanjem gasa
  • sa oduzimanjem gasa
  • sa pritiskanjem kvačila i blagim, pa zatim oštrijim pritiskanjem kočnice

Možda ćete biti iznenađeni kako se vaš auto sa novim zimskim gumama iznenada pretvorio u neupravljivu gomilu gvožđa.

Takođe vežbajte i kočenje motorom po snegu i ledu – suviše brzo puštanje kvačila može da dovede do gubitka kontrole, a naročito ako to uradite u krivini.

ABS produžava put kočenja po snegu!

Iako se ABS masovnije koristi već decenijama, mnogi vozači i dalje ne znaju gotovo ništa o njemu. Zato naglašavamo - ABS sprečava blokiranje točkova prilikom kočenja - i ništa drugo!

To je korisno iz više razloga, što smo detaljno objasnili u tekstu: Kako radi ABS i zbog čega je važan? 

Ali kada je vožnja po snegu u pitanju, ABS može vaš auto da pretvori u sanke koje nemaju nameru da se zaustave koliko god vi pritiskali kočnicu. Pošto točkovi prilikom kočenja po snegu veoma lako blokiraju, ABS će da ublažava silu kočenja kako bi omogućio da točak nastavi da se okreće.

Kod auta bez ABS-a točkovi se blokiraju, gomilaju sneg ispred sebe i „ukopavaju“ se, dok kod onih sa ABS-om nastavljaju da se okreću i znatno produžavaju zaustavni put.

Ova tema je veoma komplikovana, pošto zavisi od površine po kojoj vozite (mokar neutaban ili suv utaban sneg, led...), od vrste/kvaliteta guma, generacije i sofisticiranosti ABS sistema i raznih drugih faktora.

Postoje i prilagodljivi ABS sistemi, koji „prepoznaju“ podlogu i u skladu s tim menjaju svoju reakciju.  

ABS možete „isprobavate“ i bez snega ili leda - iskoristite vlažan asfalt nakon kiše. Zakočite oštro na zemljanom putu ili po makadamu.

I najvažnije – NE PLAŠITE SE DA PRITISNETE KOČNICU TOLIKO SNAŽNO DA SE AKTIVIRA ABS. Ništa neće da se slomi ili pokvari bez obzira na „lupanje“.

ASR (ili TCS) – kontrola proklizavanja pogonskih točkova

Ovaj sistem se naziva:

  • kontrola proklizavanja pogonskih točkova
  • kontrola trakcije
  • ASR (na nemačkom Antriebsschlupfregelung)
  • TCS (Traction Control System)

On sprečava proklizavanje pogonskih točkova, što je najkorisnije prilikom kretanja na klizavoj podlozi.

Može da prikoči točak koji se uzalud vrti na klizavoj podlozi kako bi se snaga i obrtni moment prebacili na drugi točak koji ima bolju trakciju, a može i da „zaguši“ motor koliko god vi pritiskali papučicu gasa.

Ovaj sistem smo detaljno objasnili u tekstu: Kako radi kontrola proklizavanja (ASR tj. TCS)?

ASR sistem pomaže i ukoliko vozač pretera sa gasom u krivini, naročito po klizavoj podlozi. Ukoliko jedan ili oba točka počnu da proklizavaju, ASR će „prigušiti“ motor i istovremeno prikočiti odgovarajući točak. Naravno da reakcija sistema zavisi od brojnih faktora.

Naglašavamo da ovaj sistem nipošto nije zamena za ESP, iako u određenoj meri može da spreči da sletite s puta.

Isprobajte ga na suvom, na mokrom, na snegu, na ledu – da biste osetili koliki gas možete da date u određenim situacijama pre nego što gume počnu da proklizavaju.

ESP na snegu – koliko pomaže?

Pomaže onoliko koliko mu omogućava dobar kontakt guma i podloge.

Ukratko – ESP (ili ESC, VDC, DSC i slično u zavisnosti od marke) nije od velike pomoći na klizavom putu, naročito ako vozite brzo, oštro ulazite u krivinu i slično.

Ako nema dovoljno trenja između podloge i guma, ESP će bezuspešno pokušavati da vas vrati na željenu putanju dok auto proklizava.

U ovom tekstu smo detaljno objasnili kako radi ESP: Kako radi ESP?

Zato savetujemo da se na nekom bezbednom mestu bar malo upoznate sa radom ESP-a na vašem autu. Veliki prazan parking ispred nekog tržnog centra je idealno mesto za većinu vozača. ALI NAGLAŠAVAMO da je bezbednost na prvom mestu!

Testiranje ESP-a može da bude opasno i pri manjim brzinama.

Steći iskustvo vožnje po snegu

Veliki problem predstavlja to što početnici ne uče da voze po snegu i ledu u bezbednim i kontrolisanim uslovima, već bukvalno budu bačeni u vatru kada su prinuđeni da negde hitno voze u snežnim uslovima.

Stoga roditelji početnika ne treba da ih drže pod staklenim zvonom i da im brane da sedaju za volan u snežnim uslovima.

Moraju da shvate da će se njihova deca kad-tad naći u situaciji da jednostavno moraju da voze u takvim uslovima. Zato je bolje da iskoriste priliku kada padne sneg da ih koliko-toliko nauče kako se vozi po snegu i da im dozvole da steknu bar malo iskustva.

Naravno – bezbednost na prvom mestu!

Zato savetujemo da se „prvi koraci“ započnu npr. na parkingu ispred zgrade ili po ulicama sa što slabijim saobraćajem.

Čak i veoma spora vožnja po snegom pokrivenom dvorištu je bolja nego nikakva vožnja po snegu.

Naravno da nakon kraće vožnje bez iole većih brzina nećete steći ni približno dovoljno iskustva, ali to ne treba da vas brine pošto se iskustvo za volanom stiče ceo život. Važno je da napravite prve korake, kako biste svaki sledeći put mogli bolje da se upoznate sa time kako se automobil ponaša na snegu i ledu.

Zaključak

Kao što vožnju bicikla niste naučili čitajući knjige, tako ni bezbednu vožnju auta na putu pokrivenom snegom i ledom nećete naučiti samo čitajući ove savete.

Upravo zato vas ohrabrujemo da u bezbednim uslovima naučite kako automobil reaguje prilikom kretanja, skretanja, oštrijeg ubrzavanja, usporavanja, kočenja, istovremenog skretanja i kočenja...

Foto: Shutterstock.com

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 17
Pregleda: 10786
Ocena: 4.7
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Vlada

Tema je zanimljiva..Treba probati i na velikom parkingu,ko moze i na Navak stazi..Najbolje iskustvo se stice na razlicitim putevima,autoputu,brdskim ili planinskim putevima..Nekada je i brzina od 60 km/h prevelika na putu sa snegom i ledom..Kada je posuta rizla po takvim putevima,nema opasnosti od proklizavanja ili okretanja automobila,te sletanja pored puta..Ipak rizla je rekost,a ponekad se desi problem bez obzitra na najdublju saru,elektronska pomagala itd..Voznja posle ledene kise je katastrofa,tu ni najmanja brzina ne igra bitnu ulogu,a od kocenja,okretanja volana,nema vajde..Pokusas da dugim svetlima i blicanjem da upozoris vozaca iz suprotnog pravca,pa sta ti bog da..Neko bi rekao,nemoj da vozis po ledu..Da,ali kada se zadesis na takvom putu,voznja postane nocna mora..Upalis 4 migavca i polako.PO nizbrdici nista ne pomaze,jer auto postane sanka,i uglavnom ide popreko po putu..Zato po meni nikakvi parkinzi ne pomazu,jer na parkingu je ravno,bezbedno,nema provalija,ni bankina..

Odgovori

Paja Patak

Drzite se polovnih oglasa, manite se voznje

Odgovori

Polovni Automobili

Zašto?

s mile

Svakome ko je u mogućnosti savetujem da sam ili sa prijateljima poseti NAVAK, kada imaju akcije obuke vožnje. Osetićete kako se vozi na offroad putevima, velikim usponima i nizbrdicama, kao i iznenadno kočenje na putu, izbegavanje prepreka, kao i vožnju po mokrom putu, ili zaleđenom putu. Svakako zimi po snegu i ledu, treba voziti sa puno više pažnje, uz smanjenje brzine, i držanje većeg odstojanja. Pažljivo, pažljivo, pažljivo

Odgovori

Dejan

Rođače, nas su puškom i bajonetom jedva naterali da vežemo pojas, mada i to popušta sve više, da ne govorim o zimskim gumama i drugim stvarima. Plus mi ovo deluje kao da je napisao neko ko radi tamo i želi da reklarmira??

Vlada

@S mile..Preporuka za Navak stazu je super..Imao sam prilike da vozim po njoj..Za mene nista spektakularno,jer sam na svom primeru upoznao u realnoj voznji,sve ono sto moze da se desi na zaledjenom putu,a to je sletanje s puta,prevrtanje,itd.Sto bi rekli mladost ludost..Ali za mlade vozace,voznja po Navac stazi je jedno izuzetno iskustvo,gde ti instruktori pomazu,da pravolno i pravovremeno reagujes na nepredvidjene situacije..KO god moze neka ode i proba..

Слободан

Тачно је да на снегу, шљунку, и сличној подлози ABS продужава пут кочења. Али ово: "Zato naglašavamo - ABS sprečava blokiranje točkova prilikom kočenja - i ništa drugo!" је тешка заблуда и незнање. ABS спречавањем блокирања точкова, држи гуму на врхунцу статичког трења. Статичко трење (када се гума не клизи) је значајно веће од кинетичког трења (када гума клизи по асфалту), тако да ABS значајно скраћује пут кочења на чврстој подлози (сувој или мокрој). ABS такође умањује трошење гума при кочењу. ABS такође омогућава управљање возилом под максималним кочењем. ABS такође омогућава употребу снажнијих кочница.

Odgovori

Dejan

To sve sto si naveo su vrlo korisne "posledice" toga što ABS sprečava da točkovi blokiraju. ABS ne skraćuje put na mokroj podlozi - ABS zahvaljujući tome što sprečava blokiranje točkova može da spreči da točkovi blokraju i da dođe upravo zbog toga što ti objašnjavaš - da auto ne prokliza na suvom ili mokrom putu, samo što će to na morkom putu da bude mnogo duže zbog klizavosti. Logično da umanjuje trošenje guma kod kočenja - ali to je isto zahvaljujući tome što točak ne blokira i ne struže sloj gume o asfalt. I ovo ostalo isto. Tako da ti apsolutno jesi u pravu, ali si napisao sve tako kao da su u tekstu lupili totalnu glupost pa si ti sad objasnio kako su napisali negu katastrofalno pogrešnu informaciju.

Polovni Automobili

Poštovani Slobodane, sve što ste napisali je tačno, ali cilj ovog teksta je bio da uprošćeno upoznamo neiskusne vozače sa ponašanjem ABS-a na snegu i ledu. O ABS-u smo pisali u posebnom tekstu čiji smo link stavili u ovaj tekst. Kada bismo u ovaj tekst ubacili detaljna objašnjenja ABS-a i drugih sistema, malo ko bi želeo da pročita toliki "materijal".

Polovni Automobili

Poštovani Slobodane, sve što ste napisali je tačno, ali cilj ovog teksta je bio da uprošćeno upoznamo neiskusne vozače sa ponašanjem ABS-a na snegu i ledu. O ABS-u smo pisali u posebnom tekstu čiji smo link stavili u ovaj tekst. Kada bismo u ovaj tekst ubacili detaljna objašnjenja ABS-a i drugih sistema, malo ko bi želeo da pročita toliki "materijal".

Слободан

@Dejan Нетачно. Сврха система је првенствено скраћење зауставног пута. То што на разним местима по интернету пише да је сврха управљање током максималног кочења, не значи да је тачно. Наука није демократија, где се чињенице одређују гласањем већине. Такође је нетачно да систем не скраћује зауставни пут на мокрој подлози, јер и те како скраћује.

Adrijan

@Slobodan ABS će produžiti put kočenja na snegu, jer bi se bez ABS-a blokirani točkovi "zarili" u sneg i stvorili naslagu snega ispred točka koja bi dodatno imala funkciju usporavanja vozila. Međutim, to ne znači da je bezbednije kočenje po snegu bez ABS-a, jer bi se zbog nejednakog prianjanja svakog točka gotovo uvek na snegu desilo zanošenje i naravno potpuni gubitak upravljivosti zbog blokiranih točkova. Na mokroj podlozi ABS će naravno smanjiti put kočenja. Funkcija ABS-a jeste da drži točkove na granici prianjanja pri kočenju, čime se sprečava blokiranje točkova (stručno "translatorno klizanje"), što uglavnom omogućava manji put kočenja i uvek omogućava kontrolu nad vozilom tokom kočenja.

Слободан

@Adrijan Управо тако.

chudoba

Dobar vozac po klizavom, je taj vozac koji voli voznju, voli automobile, dosta cesto vozi, a pritom nije bahat, nego zna da vodi racuna o drugima! Ima osobe koje nikada nece dobro voziti ni po suvom, a kamoli po klizavom!

Odgovori

Dejan

Apsolutno se slažem sa ovim. Isto kao i kod drugih poslova, ako ne voliš to što radiš nećeš imati volje da učiš i da napreduješ.

Vlada

@Chudoba..Bahatost po zaledjenom putu,uglavnom dovodi do izletanja sa puta,prevrtanja vozila,cak i pogibija..Bahatost i neiskustvo je smrtna opasnost po ostale vozace na putu..Onaj ko zna,vodi racuna,o brzini,a taj zna da elektronika slabo pomaze na ledu,dakle prilagodjava voznju uslovima puta..Onaj koji zna vozi od 60-70 km/h,jer ako se i desi proklizavanje,nece biti velike stete na svom automobilu,a pogotovo na tudjem,niti ce biti povredjenih..

Vlada

@Cudoba..Sad sam tek shvatio..Ti si taj vozac koji obozava automobile,zna da vozi,i nije bahat kad je sam na putu..Bravo majstore..