Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Isplati li se i dalje plin sad kada su pojeftinili benzin i dizel?

Isplati li se i dalje plin sad kada su pojeftinili benzin i dizel?
Postavljeno 16.08.2022. u 12:48
Autor: Dragan Romčević

Situacija sa cenama goriva nikada nije bila „dinamičnija“ – iz nedelje u nedelju čekamo da vidimo kolika će biti maksimalna cena dizela i benzina.

Na većini pumpi bude upravo ta maksimalna, mada se na nekima gorivo prodaje i po nižim cenama. Cena plina se formira slobodno, ali razlika gotovo nigde nije veća od 1 dinar.

Uglavnom, u nedelji u kojoj je objavljen ovaj tekst benzin je pojeftinio za 4, a dizel za 2 dinara. U trenutku pisanja ovog teksta cene goriva su bile sledeće:

a)  plin:        111,90 do 112,90  din
b)  benzin:  180,00  din
c)  dizel:      207,00 din

Ukoliko spadate u one koji uglavnom toče za hiljadu dinara, danas za jednu „crvenu“ možete da kupite oko:

a)    9,93 litara plina
b)    5,55 litara benzina
c)    4,83 litara dizela

Da još malo računamo...

Kao primer uzećemo automobil koji u proseku troši 8 l/100 km benzina.

Kada mu ugradimo TNG uređaj, pretpostavićemo da troši 10 l/100 km plina. Ukoliko bi isti automobil imao dizel motor slične snage, uzimamo pretpostavku da bi trošio oko 6 l/100 km dizela.

To znači da trenutno 100 pređenih kilometara košta:

1)   na plin:        1.130 din
2)   na benzin:   1.440 din
3)   na dizel:       1.242 din

Dakle, uz aktuelne cene goriva, plin uopšte ne deluje primamljivo ukoliko imate benzinca i razmišljate o ugradnji TNG (plinskog) uređaja.

Naravno da ova računica može značajno da se promeni već sledeće nedelje, ali moramo da se pomirimo da je to u današnje vreme neizbežno. Mnogo ljudi razmišlja o kupovini automobila, pa im čak i ovako kratkoročna računica ipak nešto znači.

Takođe u obzir treba uzeti i druge faktore.

Auto „na plin“ ipak troši i benzin!

Da, automobil koji koristi plin kao glavno gorivo ipak troši i određenu količinu benzina. Tu količinu je teško proceniti, pošto zavisi od brojnih faktora:

a)   Vremenski uslovi:  zimi pri -10 °C ili -5 °C motor će potrošiti mnogo više benzina da dostigne temperaturu na kojoj se automatski prebacuje na plin nego leti.

b)   Način zagrevanja motora:  mnogi vozači vole zimi da ostave auto da radi u mestu i po 10 minuta, a za to vreme dobar broj automobila neće se prebaciti na plin. Drugi krenu posle minut-dva i auto im prebaci na plin posle još minut-dva.

Inače, motor se znatno brže zagreva u vožnji nego u leru. Ali pitanje je koliko goriva auto troši u leru? 

Prosek je od 0,5 do 1 litar po jednom satu rada u leru (u mestu). Ovaj prosek smo “utvrdili” za motore kubikaže od 1.400 do 2.000 kubika. Naravno da potrošnja u leru takođe zavisi od raznih faktora: temperatura motora, temperatura vazduha, kubikaža, tip/vrsta motora, stanje motora…

Podsetimo ovom prilikom i da se ne može 100% verovati putnom kompjuteru kada vam pokazuje potrošnju u leru, isto kao što ne možete da mu verujete po pitanju potrošnje u vožnji.

c)   Podešenost plinskog uređaja: kada motor, odnosno rashladna tečnost, dostigne određenu temperaturu, doći će do automatskog prebacivanja na plin.

A to zavisi od toga kako je podešen plinski uređaj, odnosno na kojoj temperaturi će „oživeti“ i od toga koliko brzo će motor dostići tu temperaturu.

d)   Vrsta ubrizgavanja goriva:   kod nekih sistema neophodno je da se kroz benzinske dizne ubacuje određena količina benzina kako bi se dizne hladile, tako da se istovremeno sa korišćenjem plina troši i benzin. O tome smo pisali u tekstu: Može li plin u motor sa direktnim ubrizgavanjem (FSI, TFSI, GDI...) i da li se to isplati

e)   Broj startovanja motora: pošto se motor startuje na benzin, a zatim prebacuje na plin, prilikom svakog startovanja potrošiće se određena količina benzina. Koliko će se nakon startovanja auto voziti na benzin pre nego što pređe na plin, opet zavisi od gore navedenih uslova.

Koliko plina se troši više u odnosu na benzin?

Razlika u potrošnji zavisi od više faktora, ali najviše od vrste TNG uređaja, odnosno sistema za korišćenje plina. Što je savremeniji i sofisticiraniji sistem, razlika će biti manja.

Kod nekih će potrošnja plina biti veća za 10%, kod nekih za 15% ili 20%... A kod nekih samo 5%, odnosno gotovo neosetno. Ipak, praksa pokazuje da čak i potpuno novi automobili sa fabrički ugrađenim sistemom pokazuju osetnu razliku u potrošnji između benzina i plina. Ukoliko je sistem loše podešen, potrošnja može da bude ekstremno uvećana u odnosu na benzin.

Atest, reatest, servisiranje, kvarovi – to ste zaboravili?!

To su stavke koje zavise od slučaja do slučaja, tako da ne postoji način da ih ubacimo u računicu koja bi podjednako važila za sve.

Neko kupi “čistog” benzinca pa mu ugradi plin, neko već kupi auto sa plinom ali vrlo brzo mora da obavi reatest i da kupi novi rezervoar (bocu), dok neko nađe auto kojem je upravo stavljena nova boca i urađen reatest.

Podsetimo se da je “rok trajanja” boce za plin 10 godina od dana proizvodnje (ne od dana ugradnje).

Što se tiče troškova održavanja plinske instalacije, tu je sve haotično. Neki vozači ništa ne diraju dok auto drastično ne izgubi snagu, poveća potrošnju ili počne da se guši pri pokušaju oštrijeg ubrzavanja ili pri višim obrtajima, drugi sami menjaju filtere i sređuju isparivač.

Inače, u servisima koji se bave ugradnjom kažu da bi redovni servisi trebalo da se rade na svakih 10.000 ili 15.000 kilometara, kada se obavlja zamena filtera i podešavanje sistema. Cena tih servisa se drastično razlikuje, pa nećemo ni navoditi primere. 

Kako će se dalje kretati cene goriva?

Uglavnom, znamo da cena goriva u zaista maloj meri zavisi od cene sirove nafte, tako da pratiti cenu barela nafte i na osnovu toga nešto predviđati nema mnogo smisla. Tu je mnoštvo drugih, mnogo značajnijih faktora koji utiču na cenu goriva u maloprodaji.

Podsetimo se samo da su cene sredinom aprila ove godine bile:

a)  plin:        106,90  din
b)  benzin:   174,10  din
c)  dizel:      196,30 din

A ukoliko krenemo još unazad dolazimo do cena iz oktobra 2021. godine:

a)  plin:         96,00 din
b)  benzin:  165,50 din
c)  dizel:      170,50 din

Foto: Shutterstock.com

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 19
Pregleda: 12868
Ocena: 4.3
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

World

Pitam se samo,na kakvim je narkoticima ovaj sto piskara sve ove slb teme :D

Odgovori

vladan

30 godina vozim samo dizele i ne zalim se

Odgovori

Janko

To sto se ti ne zalis nema nikakve dodirne tacke sa temom, eto npr ni Filip Zepter se ne zali na njegovu jahtu da mnogo troši i da je skupo gorivo i sta s tim

Pera

Plin smanjiti tako da nacija vozi sve vise na plin, a ne na dizel koji zagadjuje i čadi sve fasade u gradu....

Odgovori

Zitomir

Fasade su najmanji problem čade pluca decici koja su jos u razvoju najotrovnijim azotnim oksidima i posle odakle epidimija kancera, a covek je ono sto pije(hlor u vodi) i ono sto udise, neki ce reci kako nekad nije bilo, pa pogledajte sliku gazele i novog BGa iz doba SFRJ u spicu jedva deset automobila u kadru, a danas svaki kadar deset hiljada

@zitomir

A zasto onda svi i dalje samo dizele voze, kad je toliki zagadjivac, najskuplje odrzavanje, najskuplji od svih goriva... Jos jedan dokaz da smo najretardiraniji narod na svetu

Stefan

Zašto niste ovde uveli i CNG??? Grande Punto sa fabričkim metanom troši 370 dinara na 100km otvoreno, 500 do 550 din na 100km po gradu, provereno !!! Jer sam sa takvim prešao 30 000km

Odgovori

Mladen

Zato sto metan nema mnogo mesta za punjenje i ako dodjes da punis a par taksista ceka,onda cekas sat vremena dok svi napune... Svi bi na metan vozili da je sve tako bajno :)

Vladimir

Trenutno vozim takav grande punto, dnevno prelazim 70+ kilometara (oko 45km auto puta i ostatak gradske voznje) potrosnja oko 500din na 100km. Sto se tice pumpi u Nisu trenutno ih ima dve, za ove par godine nikada nisam cekao duze od 2 min da dodjem na red...

Dragon

Večita dilema... Ali kad se sve stavi na tas,plin je još uvek najisplativije gorivo za prevoz (ako izuzmemo CNG). Dizel realno skup (plus aktuelni problemi sa dizel motorima koji si uglavnom svi dosta prešli-DPF,EGR,dizne,turbina,itd...). Benzinci kod nas (još uvek) nisu popularni - generalno nepoverenje u novije turbo benzince (ne i bez osnova).

Odgovori

Ja

Evo baš s tatom polemišemo o tome. On vozi auto na gas, ja dizel. Njemu je za bar 2/3 veća potrošnja nego meni. Plus atest, retest, skoro je menjao bocu itd. Elem, da ne dužim, došli smo do zaključka da nam troškovi dođu odprilike na isto. Trenutno se najmanje isplati vožnja na čist benzin.

Odgovori

Jare

Kakav je to "cist" benzin?

Stefan

Tata menja bocu jednom u 10 godina (nova boca košta izmedju 50 i 80 eura, u zavisnosti od oblika), a atest odnosno reatest jednom u 5 godina (što košta 5000 din)..... To je 150 eura na 10 godina. A ti ćeš na drljavom dizelu za 10 godina remontovati turbinu dva puta, plivajući zamajac barem jednom, dizne i pumpu barem jednom, i da ne računam DPF ili FAP ili skuplji veliki servis i još gomilu stvari koje stradaju od kilometraže jer je tvoj dizel prešao dva do tri puta više REALNIH i ISTINITIH kilometara nego njegov benzinac.

ZNBg

Vozim na TNG zadnjih 17 godina i nikad nije bila tako mala ušteda kao sada. Onaj ko razmišlja o ugradnji treba da vrlo pažljivo napravi detaljnu analizu uzimajući u obzir ateste, redovne servise i potencijalne kvarove. Naravno, što je veća godišnja kilometraža veća je šansa da računica pokaže isplativost. Evo, da dam mali prilog za to procenjivanje. Često se pominje potrošnja benzina dok se motor zagreva, pogotovo zimi. Iz razgovora sa ljudima koji ne koriste TNG sam više puta shvatio da oni nisu svesni da ako zimi potrošnja benzina raste (zbog dužeg rada na benzin tokom zagrevanja) onda potrošnja TNG-a opada. Na primer, ako mi leti kola troše 10 lit. TNG-a i 1 lit.l benzina, zimi troše 8 lit. TNG-a i 3 lit. benzina.

Odgovori

Sashko69

Potpuno tačno, i ja već 4 automobil vozim na plin, i jeste manja potrošnja plina zimi, jer nema vožnje sa hladnim motorom. Naravno, benzina leti potroši smešno, recimo krajem aprila sam natočio 3/4 rezervoara i još uvek imam 1/4 a nema dana kad ga nisam palio makar dvaput.

Su-57

Da, samo sto je cena benzina znacajno veca od cene plina. A ako auto radi duze na leru (zimi, npr. dok se cisti sneg sa auta na parkingu) onda potrosnja benzina bude jos veca.

Ub

Rodjeni vozim i ja na plin od 2006 i uvek mi je zimi veca potrosnja plina a i benzina..nisu isti uslovi za voznju i nekako nije ni uporedivo

Milan

Najbitnija je procena auta i ugraditi plin s tim da taj auto vozis najmanje 7-8 godine i prelazis 14000 godisnje. Isplati se

Odgovori

Sashko69

Zapravo se najviše isplati uzeti auto sa fabrički ugrađenim plinom jer je već podešen za ead na TNG.