Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

BMW E46–„trojka“ koja je pogodila pravo u centar

BMW E46–„trojka“ koja je pogodila pravo u centar
Postavljeno 18.08.2017. u 19:27
Autor: Dragan Romčević

Poznavaoci kažu da je kod ovog automobila najveći problem kupovina lošeg i jeftinog primerka, nakon čega sledi davanje mnogo novca na popravke i generalno sređivanje stvari u koje prethodni vlasnik nije želeo ili nije znao da treba da ulaže. Tu je i skidanje kilometraže, pa novi vlasnik stekne utisak da je E46 kvarljiv automobil. Generalno, BMW Serije 3 je sjajan automobil, idealan za ljubitelje sportske vožnje. Najpopularniji je 320d, pošto malo troši, a prilično je brz, bez obzira na verziju/snagu.

Proizvodio se od 1998. do 2006. godine. Za dizajn su bili zaduženi Erik Goplen i Chris Bangle. Reč je o 4. generaciji Serije 3. Prethodnik je E36, a naslednik E90. U ponudi je bilo 5 verzija:

  1. Sedan: 1998 – 2005
  2. Karavan:     1999 – 2005
  3. Kupe: 1999 – 2006
  4. Kabriolet: 1999 – 2006
  5. Kompakt:    2000 – 2004

Peta generacija (E90) stigla je 2004, ali je E46 u kupe i kabrio verziji ostao u proizvodnji do 2006. godine.

Pogon na svim točkovima mogao je da se dobije samo u sedanu i karavanu i to uz motore od 2.5 i 3.0 litra (325xi, 330xi and 330xd). Na snimku ispod možete da vidite kako se jedan, izgleda neiskusan vozač (možda grešimo?), čupao iz snega sa dizel karavanom sa pogonom na svim točkovima:

                                                         

Smena motora

Od 2000. kreću promene po pitanju motorizacije, a stižu i nove oznake nekih verzija:

  1. 323i ustupa mesto 325i
  2. 328i ustupa mesto 330i

Benzinski motori:



Dizel motori

Napomena uz tabelu: neke verzije namenjene tržištima van Evrope razlikuju se po pitanju snage

Fejslift

U septembru 2001. predstavljene su redizajnirane verzije sedana i karavana. Drugačiji farovi, zadnja svetla, maska hladnjaka, hauba, prednji branik... U martu 2003. predstavljene su redizajnirane verzije kupea i kabrioleta.

Odličan auto za uživanje u vožnji

Zadnji pogon, sjajno vešanje, odličan upravljački sistem koji na pravi način komunicira sa vozačem, precizan menjač, solidne kočnice... Može da se uživa čak i sa najslabijim verzijama, osim ako ne spadate u one koji uživanje u vožnji poistovećuju isključivo sa davanjem gasa na pravcu. Pravi ljubitelji vožnje vole krivine, linearan razvoj snage (kolika god ona bila), predvidljivo ponašanje automobila i slično.

Naravno, dobre vozne osobine ovog BMW-a zaboravite ako sednete u auto sa „razvaljenim“ vešanjem ili upravljačkim sistemom – stari, istrošeni amortizeri, nekvalitetni kočioni diskovi i pločice... Kočite, ulazite u krivinu, dodajete gas pri izlasku, a „trojka“ i volan kao da su u svađi.

Polovni automobili – BMW E46

Ako imate dovoljno iskustva, novca i sreće, kupićete primerak u dobrom stanju, o kojem je prethodni vlasnik vodio brigu, pa nećete doći u situaciju da zamrzite ovaj model, što zbog para koje će vam pojesti razne popravke ili razočaranosti u njegove performanse i vozne karakteristike.

Čip tjuning je relativno popularan kod dizel verzija, ali imajte u vidu da ta modifikacija može lako da dovede do problema sa turbo punjačem.

Skupo održavanje?

Kupujete ili ste kupili BMW E46? Sigurno niste očekivali jeftino održavanje? Nije on baš toliko skup za održavanje, mada sve zavisi od uobičajenih i očekivanih kvarova ili zamene potrošnih delova/komponenti – da li ih je prethodni vlasnik već sredio ili su sačekali vas?

Mogu da se nađu jeftini delovi (neki potraju dugo, neki kratko), a mogu i skupi. Kvalitet je diskutabilan – skupo ne znači obavezno i kvalitetno. Tu su i polovni delovi sa auto otpada koji mogu da uštede mnogo novca i da budu čak i bolji od novih zamenskih.

Sledeće pitanje - da li ste vični radu na kolima, pa možete mnoge stvari da odradite sami ili ćete ići za svaku sitnicu kod majstora? Mnogo je faktora u igri... Generalno, jedni tvrde da održavanje nije skupo, ali uz uslov da se ne zapušta, dok drugi kažu da održavanje jeste skupo. Ko je u pravu?

Iskusni vlasnici smatraju da je najvažnije da se nađe primerak u dobrom stanju. Mnogi se zalete na nisku cenu, vodeći se samo imidžom i misleći da će za malo para doći do vrlo atraktivnog BMW-a, naročito kad mu zatamne stakla, ugrade „ksenone“ (one što zaslepljuju na sve strane), fensi felne i široke niskoprofilne gume (polovne, naravno), neke „opake“ sijalice u svetla za maglu (da noću izgleda šire i niže), a sve to ne vredi ukoliko se ne zameni auspuh nekim drugim čiji sportski zvuk ledi krv u žilama prolaznika.  

U redu, ovakvom tipu (potencijalnih) vlasnika stav o neophodnom besprekornom tehničkom stanju BMW-a „trojke“ ne treba i nema smisla nametati. Nemaju svi novca da takav automobil održavaju tako da bude u stanju da iskaže sav svoj potencijal, a od malih nogu žarko žele da ga poseduju.

Ko može da ih krivi? Ako nikada niste osetili bar malu želju da posedujete BMW E46 ili vam na lice osmeh ne izmame oznake kao što su 328i, 330Ci, 330d – to znači ili da imate novca za mnogo noviji i bolji auto ili da ste zagriženi „alfista“. Šalu na stranu, reč je o sjajnom automobilu i zaista ne treba suditi vozačima koji ga žele iako je u finansijskom smislu to za njih daleko od racionalne kupovine.

Pouzdanost?

Da li se BMW E46 kvari? Naravno, ali ako očekujete da vam neko kaže šta će da se pokvari, na kojoj kilometraži i koliko će da košta popravka, teško ćete dobiti koristan odgovor. Možda na „satu“ piše 187.000 km, a on je u stvari prešao 387.000 km.

Tu su uobičajeni kvarovi, koji se poklapaju sa kvarovima kod mnogih drugih automobila: dizne, pumpa goriva, turbo punjač, plivajući zamajac...

Navešćemo neke probleme karakteristične za ovaj model, što ne mora da znači da ćete se i vi susresti sa njima (u zavisnosti od tipa motora, starosti, načina vožnje i održavanja, kvaliteta goriva...).  Kvar protokomera (merača protoka vazduha) – može da se čisti, ali nekad mora i da se menja. Ovaj problem je manje izražen kod benzinaca, više kod dizelaša.

Otkazuje kompresor klima uređaja, strada ekspanziona posuda za antifriz (rashladnu tečnost), remenica radilice (njen kvar može da izazove druge probleme, pa je treba proveravati pre nego što otkaže, tj. proveriti pre kupovine), alternator. Podizači stakala su se pokazali problematičnim, kao i centralno zaključavanje, el. podešavanje sedišta... Ako napukne crevo interkulera kod dizelaša, dolazi do pada snage i crnog dima na izduvu.

Turbo punjač češće strada kod nekih verzija nego kod drugih, mada kao i kod svakog drugog automobila to zavisi od načina vožnje, kvaliteta ulja, stanja motora, itd. Navodno kvar tempomata može da uzrokuje neravnomeran rad motora, pa je izuzetno teško da se nađe uzrok.

Diferencijal sme da se čuje, ali ne suviše glasno. Ukoliko počne da „zavija“ ili da se nešto trese pozadi u vožnji, da gubi ulje i slično, treba odmah sređivati problem. Možda je već izgubio previše ulja, a možda je u pitanju i neki ležaj kardana, guma (ne na točku) ili neki drugi deo.

Jedna od najvećih zamerki mnogih vlasnika je brzo stradanje prednjeg trapa. Kugle na  viljuškama (izrađene od aluminijuma) relativno brzo se habaju, a fabrika predviđa zamenu čitavih viljuški. Ovaj problem je bio toliko izražen (i skup) da su proizvođači zamenskih delova (npr. www.meyle.com – njihovi proizvodi mogu da se kupe i kod nas) počeli da proizvode kvalitetnije zamene od originala, mada neki vozači kod nas nisu bili zadovoljni. Možda su naleteli na plagijat, a možda i nisu...

Postoje i domaća rešenja, odnosno remont, koja mogu da vam uštede mnogo novca kod popravljanja vešanja. Preporučujemo da se raspitate kod iskusnijih vlasnika ovog automobila, u BMW klubovima, na forumima (npr. www.mojagaraza.rs) i kod servisera. Problemi sa vešanjem su dobro poznati, tako da ćete sigurno naći koristan savet.

I zadnje vešanje može da zadaje probleme. Ova stavka zavisi od godišta, pošto je BMW povremeno sređivao ovakve probleme, manje ili više uspešno.

U zavisnosti od godišta, problem može da se javi sa separatorom uljnih isparenja – njegova neispravnost takođe može da uzrokuje druge probleme. Ima lanac koji se nikada ne menja - neretka zabluda, pošto lanac takođe vremenom strada i treba da se proverava i menja po potrebi ili nakon određene kilometraže.

Ozbiljan potencijalan problem kod dizel M47TUD20 motora, koji podseća na horor priču. „Swirl flap“ mehanizam u usisnoj grani sa posebnim klapnama za svaki cilindar, koje su pričvršćene sa dva mala zavrtnja, koji zbog vibracija mogu da popuste. Kada se to desi, zavrtanj može da bude uvučen u cilindar, izazivajući štetu na klipu, glavi motora, ventilima... Šteta vrlo lako može da postane znatno veća ako zavrtanj ili opiljci koje je napravio stignu do turbine, što dalje izaziva lančanu reakciju... Može i sama klapna da krene ka cilindru. Zato se te klapne uklanjaju.

Ovaj problem je dobro poznat i ako kupujete dizelaša, proverite da li ima takav sistem i ako ga ima, da li su klapne uklonjene. Obavezno se raspitajte među iskusnijim vlasnicima ili kod servisera. Inače, BMW je rešio ovaj problem – ali tek 2006. godine.

Antikorozivna zaštita je generalno dobra i ako auto nije udaran, po ovom pitanju ne bi trebalo da bude problema. Ipak, imajte u vidu da možete da kupite primerak iz 1998. ili 1999. godine, što znači da je auto već star skoro dvadeset godina.

Polovni delovi za BMW E46

Ovaj automobil je veoma popularan, i dalje se uvozi, pa ima dovoljno raznih polovnih delova. Na sajtu Polovni automobili možete ih naći ovde: Polovni delovi za BMW E46 na sajtu Polovni automobili

Novi delovi za BMW E46

I njih takođe ima dovoljno, osim nekih specifičnih, što važi i za svaki drugi automobil. Na sajtu Polovni automobili možete ih naći ovde:Novi delovi za BMW E46 na sajtu Polovni automobili

Dizel ili benzinski motor?

Dizelaši lepo vuku i malo troše, ali kao i kod svakog drugog dizela, nekoliko skupljih kvarova brzo pojede uštedu u gorivu. Sa druge strane, benzince „kude“ da mnogo troše. Rešenje je ugradnja plina, mada ćete morati da slušate pridike onih koji smatraju da je prava jeres voziti BMW na plin.

Da li je udoban?

Jedni vozači tvrde da jeste, drugi da nije. Isto važi i za testove raznih auto magazina. Objašnjenje verovatno leži u različitim dimenzijama pneumatika i podešenosti vešanja u zavisnosti od verzije, kao i od toga u kakvom su stanju amortizeri, po kakvim putevima se vozi, kakva su očekivanja vozača, koji je auto vozač imao pre toga (nije isto iz „jugića“ u BMW-a i iz „mečke“ u BMW-a).

Vaša iskustva

Imate ili ste imali „trojku“ E46? Kakvi su vam utisci? Kvarovi? Skupo održavanje? Potrošnja? Ugradnja plina? Poređenje sa drugim automobilima koje ste vozili/imali... Svako iskustvo je korisno budućim vlasnicima.

 

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 60
Pregleda: 77887
Ocena: 4.4
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Valentin

Cekam da zadnje serije ispadnu iz luksuza kupim neki dobar 330i ugradim metan i bog da me vidi :)

Odgovori

šone

Kupio sam BmW 316 iz uvoza i kada mu dam jači gas dimi dali zna neko problem

Odgovori

Xoni

Gumice na ventilima mogu biti uzrok i moj dimi ako stoji u leru minut dva pa das jak gas izbaci bijeli dim,a pritom i trosi ulje,nije problem to neki ali trosi ulje zbog toga

Durmic semir

Imao sam 320d 110kw kupljen sa 180000km a prodaoga sa 385000km.TO je auto a ne neki vw,opel...Vozio sam ga ludo brzo a on kao da mi je se smijao i govorio ,,to je sve sto mozes. hajde sema stisni gas ne stedi me,,nikada u 2 godine se nije pokvario ali i ja sam ga pazio.sve naj naj o ovom autu .on me je podmladio u te 3 godine .pokajao sam se sto sam ga prodao ali godine su ga pocele gaziti .sad imam vw sharan!? Autobus pozzz e46 je mašina.

Odgovori

Stefan

"Nikada u 2 godine se nije pokvario" "On me je podmladio te 3 godine" Pa jel si ga imao 2 ili 3 godine?

ttt

Savrseno izbalansiran automobil raspored tezine 50/50. Fenomenalno vesanje. Samo kupiti dobar primerak i nema problema...

Odgovori

Miki1998

Bok. Primijetio sam da mnogi modeli E46 imaju problema sa šasijom. Možete li mi napisati koji su to modeli, odnosno da kojim oznakama motora i može li se problem sa šasijom nekako riješiti? Pozz

Odgovori

t

BMW E46 nema sasiju...

Meno

Imam e46 318i 2004g. Standardni problemi,zadnji lezaj,centralni lezaj na diferencijalu,boca od vode,ventilator,bombine,stabilizator stange, gori lampica od air bag(suvozacev sic)pusta ulje na poklopcu. To sam sve mijenjao na njemu,imam plin to sto trosi 10L sa plinom nije nista.Sad imam problem da pri startu hladnog motora obrtaji variraju,radi neravnomjerno,za 15sek.sve normala,nekad trzne pri kretanju. da li neko zna sta bi moglo biti ili je imao isti problem?Pozz.

Odgovori

Ivan

Kad jednom probas BMW sa sper dif bez elektronike u krivini shvatis da nijedan drugi auto ne moze da ti izmami osmeh na lice kao on i da mu u tom trenutku oprastas sve njegove mane!

Odgovori

Crni

Imam bmw. Lep , udoban, malo trosi, ide ko lud, ali zato sam dao na gluposti para i para, viljuske, kardan, diferencijal...

Odgovori

zex

Posedujem BMV 320 d 2001 godiste 100 kw 136 ks prezadovoljan sam cenom kvarova... Bos pumpa 300 eura senzor i elektronika, plivajuci zamajac 40000, radilica pukla 500 eura dizne 200 eura, turbina 220 eura... i to mi se sve desilo u periodu od 2 meca... Ne racunajuci registraciju u istom mesecu i ostale malo sitnije kvarove podizace stakala i ostale senzore ABS i ES... Prezadovoljan sam stvarno...

Odgovori

Zoran

Ja imam 318i automatik 2003 god. Vuce dobro startan ali ima svoje probleme. Trebao bi da mu pogledam aut menjac, kada OTPUSTIM kocnicu kada je hladno vreme cuje se kao da vazduh izlazi a kad je toplo cuje se skripa ali samo kad se otpusta a ne i kada se stiska kocnica. Potrosnja jeste velika u centru grada pogotovo zimi ali na otvorenom ako vozis 90 oko 7 lit nista strasno. Uzeo sam ga jel generalno sam se plasio dizelasa i odrzavanja dizni turbina itd

Odgovori

BMW do smrti

Imao e30 e36 e34 a e46 sanjam i to 2.5l benzin sa m-pack2 opremom harman zvucnici crvene m opruge i servisnom knjigom iz nemacke a ne ove nase sto ih drugar stampa za 100e...

Odgovori

BMW do smrti

Imao e30 e36 e34 a e46 sanjam i to 325

Odgovori

Ilija

330 D , ljepota ne troši puno za tu kubikažu i snagu a ide ,preticanje međuubrzanja,autoput,ma lepota

Odgovori

Dejan Pavlovic

Posedujem 320d 136ks+čip 2000 god.već 8 godina i mogu reći da sam prezadovoljan autom. Veoma pouzdan, kvalitetan, ekonomičan (6l prosek potrošnje) i prelep auto. Za svaku preporuku auto sa poznatom istorijom porekla!

Odgovori

Dejan Milovanovic

jel ima ko da baci komentar na 318i valvetronic automatic sa plinom ili bez kako sluzi menjac motor itd.. hvala to je restyle sa 143 konja N42 motor.

Slaviša

I ja imam bmw e46 320d 201god 136ks zadovoljan sam 156000 km je prešao orginal ponekad duze zavergla i izbaci bjelica dim neznam i do čega je ujutru pali ok

Dragan Radenkovic

Izvanredan auto, imao sam 320D E46, godiste 2002 restajling. Jedini problem su slabi podizaci prozora, pa se cesto mora pomoci podizacu guranjem stakla navise. Te cuvene kugle na prednjem trapu i menjanje cele viljuske su strava i uzas za vozace. Srecom da postoje i zamenske, ali i remontovane sto donekle olaksava problem, al iostaje zal sto mu je prednji trap svilenkast. Neverovatno niska potrosnja za motor od 150ks, moj je bio cipovan na 184ks, isao je kao zver.

Odgovori

Mislav22

Što se tiče problema prednjeg trapa, nalazi li se on na većini E46-ica ili ne? Jel to dugoročno rješiv problem? Koliko košta popravak? Hvala unaprijed.

Nikola

Imam E46 Compact 320td (Restajling 110 kw) 2001 godiste. Vrhunski auto po svemu osim sto je limuzina ljepsa od kompakta. Auto se tako dobro pokazalo na tako velikim kilometrazama i plus sto je osjecaj vise sportski nego u limuzini koja je skuplja a ne nudi nista vise osim 4 vrata i ljepseg auta (kako za koga)... :)

Odgovori

Goran

Moze li na motor od 77kw da se ugradi turbina?

Odgovori

Polovni Automobili

Može, ali između atmosferskih i turbo motora postoje brojne razlike, tako da bi trebalo odraditi razne modifikacije kako bi čitav sistem ispravno funkcionisao. Od dobijanja odgovarajućeg kompresionog odnosa (turbo motori imaju niži kompresioni odnos) što

Banja Luka

E46 316i - 1.9 sa 77kW 105 HP - LPG ugradjen već 8 godina Automobil je zadovoljavajućeg kvaliteta, sa ne tako čestim i skupim kvarovima. Plin se pokazao kao savršena opcija za ovaj model, jer gotovo da nema razlike u vožnji, osim u potrošnji. Start na LPG 0-100 ide na oko 10.5 sekundi. Potrošnja: U zavisnosti od načina vožnje grad je 11-12 litara, kombinovano je od 9-10 a otvorena na autoputu pri 100 km/h oko 6-7l. Kvarovi: prednja kugla sa zamenom iznosi 35 eur, zadnje pakne od ručne sa zamenom su 40 eur (miran si 6-7 godina), bobina polovna 35 eur, servis rasplinjača sa filterima 60 eura(na svakih 70000 km), zamena rolera na trakastom remenu 15 eur...održavanje: 4l ulja sa filterom 35 eur, filter goriva 10 eur, filter vazduha 12 eur, filter klime 15 eur,... Nije skup za održavanje, čak ni u odnosu na recimo Fiat Stilo JTD koji je skuplji za održavanje. Auto je kompaktan i lagan, pa se ne treba očekivati prevelika udobnost, jer se svaka pora na putu prenosi na putnike. Sedišta su savršena, pa je umor nemoguć ni nakon 10 sati vožnje. Jedina zamerka je na slab motor, da ima još 20 HP više bio bi savršen.

Odgovori

ivan Negotin

A ovi drugari sto ga kude, sigurno bi rado seli iz svojih renoa u nezamenljiv BMW.

Odgovori

Dejan Pavlovic

Super text i BMW, lično iskustvo već 7 godina!

Odgovori

Rile

BMW je postao kvarljiva roba. Preskup za održavanje, auto prosečnog i ispod prosečnog kvaliteta sa puno jeftiei i škripave plastike i skupom oznakom na haubi. Jednostavno, ljudi u Srbiji misle da je on nekakav statusni simbol pa ga uglavnom zato i kupuju. Karoserija (prednjica) od legure aluminijuma, uglavnom, pa kad ga tresneš onda imaš problem i sa tim oko popravke, ali i podložna koroziji. Motori poprilično nepouzdani osim 2,5 dizela i 2,3 tj. 2,5 benzinca i to stariji... Meni se kod BMWa sviđa jedino spoljašnji izgled i ništa više.

Odgovori

autoobjektiv

možda je sve to tačno ,ali je 100 % tačno da BMW daje vozaču najbolji užitak u vožnji

Душан

"Ako nikada niste osetili bar malu želju da posedujete BMW E46 ili vam na lice osmeh ne izmame oznake kao što su 328i, 330Ci, 330d – to znači ili da imate novca za mnogo noviji i bolji auto ili da ste zagriženi „alfista“. " Добро је, већ сам се уплашио да нисам прави "алфиста" ;) Шалу на страну, доста површно, и уз то врло субјективно, и даље далеко од иоле озбиљнијег приступа ауто новинарству..."буразерски" однос према читаоцу...

Odgovori

Aca

Moze ali posle Honde

Odgovori

autoobjektiv

Slažem se ,ali da Honda ima zadnji pogon, ovako nema šta da traži pored BMW-a:)

Steva

Moja preporuka ide za 330 xd, jedina losa strana je skupa registracija, ali taj osecaj snage, mirnoce rada motora, pouzdanosti je ne opisiv. Da napomenem sjajni x drive pogon, uz kopaonik po snegu preticem sve nove dzipove. Ljubav od prvog dana sedanja u auto, da ga prave novog uzeo bih ga bez razmisljanja.

Odgovori

autoobjektiv

Imam 330 d,samo nije x, ali svejedno je sjajan

Kicami

318d u sedanu je preslab za tu sasiju.

Odgovori

goran

Savrsen auto 318 sa 87kw i ugradjenim plinom.Potrosnja od 10 do 12 litara plina.Vlasnik sam cetri godine i do sada ni jedan jedini problem sa njim.

Odgovori

Stefan Lazarevic

Imao sam 4x BMW E46, kupe 2000 god M pak M52TUB20, uvek neke zajebancije oko motora, posle sam presao na limuzinu 2004 ristajling 2.0d 150ks odlican motor potrosac bez mane, nakon njega sam presao na KUPE varijantu ristajlinga 2004 sa istim motorom, takodje prezadovoljan, e zatim je usledio M54B30 3000 kubika sa 231 konj kabriolet M paket, tu me je ostavio bez texta, svako koga sam provozao takodje, motor brije na putu, zvuk je suvise komentarisati, odrzavanje nikakvo nisam imao sem servisa. Ume da popije ulje jer je takav motor. E46 je jedan odlican automobil i u svojoj klasi nema konkurenta, moze da prica ko sta hoce AUDI MECKA VW, zapamtite jednom kad sednete u dobar BMW svaki sledeci auto ce Vam biti BMW. Cena/kvalitet najbolji!

Odgovori

autoobjektiv

slažem se u potpunosti

johny

Sjajan auto imao sam ga u vlasnistvu 318i sa 105kw motorom. Ono sto izdvaja svaki BMW to je da poseduje dobar paket opreme. U mom slucaju M paket je bio spusten maksimalno gume 18, koza, tempomat, engel eye sa socivima, pragofi, difuzori, spojleri, felne, kociona klesta, volan, rucica menjaca, i jos gomila stvari da ne nabrajam. A ono sto bi istakao da sam automobil uvezao iz Holandije licno isao po njega. imao je 5 god starosti u to vreme. 2007 god u pitanju. Sa predjenih 150k u tom momentu. Ali posedovao je plinski uredjaj za koji ce se ispostaviti 99.9% majstora nisu ni culi ni videli tako nesto. U pitanju je Vialle uredjaj. Koji je fantastican sistem gde vozilo trosi TNG samo od 6-8% vise u odnosu na benzin. Ispostavilo se da je uredjaj fenomenalan ali odrzavanje toga ne postoji kod nas kao i problem koji se pojavio malo kasnije a to su cuveni atesti za TNG uredjaje. Sto se tice udobnosti automobil je veoma krut i stabilan u krivinama ali zbog vesanja nije za duza visesatna putovanja iako ima fenomenalna sedista. Cak bolja i od E90 sada. Odrzavanje ove verizje je bilo za malo jaci dzep jer ukoliko zelite da imate vozilo u tip top stanju i u svakom trenutku pouzdano sve kosta. Sa istim uz sva redovna i preventivna odrzavanja sam dosao do 325k sve dok nisam imao lancani udes neka zenska me zavarila u gepek. Tu sam video koliko je auto stvarno cvrst i krut jer udarac je sa strane vestaka procenjen na 105 km/h. Naravno nisam zeleo da nikako popravljam iako mi je bilo istinski veoma zao. Ali nevolim da vozim havarisan ma kolko god on bio sredjen jer mi je utelala gepek do plinske boce koja je odmah iza zadnje klupe bila. Za taj motor u njemu mnogi majstori su samo govorili da je to najlosiji motor koji je BMW ikad napravio do tad stim sto ja nikad nisam imao ni jedan najmanji problem sa njim. Ali opet kazem uz konstantno ulaganje i odrzavanje. U proseku odzavanje kada se srazmerno na godisnji nivo podeli kosta izmedju 85000-100000. din.

Odgovori

Goran

Posedujem E46 , 1.8 ben , 1999g . Sta reci , skup je za odrzavanje . Ne moze se ocekivati da auto koji je kostao 35000e , kupis za 4000e i opusteno . Hladnjak 10000hilj . ventilator 22000hilj. viljuska 8000hilj. i tako . Ali ljubav prema BMW je veca .

Odgovori

Milovan

Imam trojku e46 316i a najslabijim motorom 1.9, 105ks. Skoro godinu dana je kod mene, bukvalno sam uradio samo jedan mali servis nikada nijedan problem, bukvalno toci i vozi. Prezadovoljan sam, udoban, atraktivan, kvalitetno odradjen. Delovi barem za ovaj model smesno jeftini, mali servis me izasao oko 150e sa najskupljim delovima u ponudi. To sto kazu skuplji delovi, skoro svaki deo je skuplji 300-400din od delova za druge marke, za tu razliku ja vozim bmwa a neko placa kaiseve 300 din manje a vozi npr citroena ili pezoa i pritom cesce ide kod majstora.Meni trosi 10l po gradu, drugar ima fiestu 2001 trosi mu isto toliko, tako da kada se pogleda kakav je bmw automobil i sta nudi po meni je to smesna potrosnja. Savrsen automobil za ljubitelje bmwa sa plicim dzepom!

Odgovori

Ivan Mamula

Vlasnik sam e46 320d 150ks, sedan automatik, 2002 godiste. Sto se cene odrzavanja tice daleko je od pristupacne ali obzirom da je u pitanju premium brend za e46 odrzavanje i nije tako skupo. U poredjenju sa ostalim vozilima ima standardne boljke nemackih vozila, grejaci, dizne, turbina. Automatski menjac radi savresno potrosnja goriva zavisi iskljucivo od stila voznje. Po meni idealan odnos cene vozila, odrzavanja u odnosu na zadovoljstvo koje ovaj automobil pruza. Auto za svakodnevnu upotrebu koji uvek ima dovoljno snage da vas izvuce iz situacija u koje se uvalite i sa kojim uvek mozete da uzivate i u zustroj sportskoj voznju. Drzanje u krivini fenomenlno, kontrola proklizavanja odlicno radi da od svakog prosecnog vozaca naprvi majstora za krivine. Zamerke su tvrda i niska sedista, izrazito tvrd volan i manjak mesta na zadnjem sedistu. Sve navedeno od zamerki je po meni prava odlika BMW-ove trojke sportska limuzina za svakodnevnu upotrebu, namenjena vozacima do 30ak godina

Odgovori

Bradko

Lep auto, narocito kupe ali ni ostali nisu za baciti. Jedino sto je neoprostivo je to sto je premali, gotovo neverovatno mali. Parkirajte ga pored mozda i najcesceg non-punto prosecnog hatchbacka, peugeota 307, i videcete o cemu pricam. Deluje kao da je neko smanjio veliki auto i napravio e46. O prostoru u enterijeru ne treba trositi reci. Vozac visi od 170 i siri od prosecnog nemackog penzionera se nece dobro provesti. Nedostaje mi moj 325i ali je lista nedostataka preduga da bi se smatrao nekim klasikom ili tako necim.

Odgovori

Mello

Obrni okreni kao i svaki drugi auto ozbiljnijih proizvodjača, ako je neko vodio računa ok. Ono što bode oči i klasično je za nemce da spisak mana je poprilično dugačak i nimalo naivan.

Odgovori

Dejan Subotić

Svaki auto ima svoje prednosti i mane.Činjenica je da su novija vozila skuplja za održavanje,neka su manje neka više kvarljiva ali voziti BMW-a ili neki drugi auto nije isto.Po mom vidjenju BMW je prvi na lestvici onda velika praznina pa ostali.

Odgovori

Stefan Rak

Ne znam gde si ti tačno na lestvici poznavanja automobila, ali vidim da si jako nisko :) Ako ne voziš auto preko 200 ks, ne osećaš bitnu prednost rwd u odnosu na fwd a što se ostalog tiče za taj BMW je fama onih koji robuju predrasudama i glorifikuju precenjen auto prepun fušerskih ušteda kao i kod mnogih drugih. Takođe, nije ogromna razlika u vožnji, niti je toliko 'sportski' kao što neki nezreli klinac misli da jeste....

Znalac

E moj Dejane, zbog takvih kao ti ova zemlja i jeste tu gde jeste :)

Aco

E46 je sajan automobil, u svakom pogledu. Vlasnik sam istog vec šestu godinu 318i benzinac sa lancem. Za svo ovo vreme samo redovno održavanje i promenjene sve plastične račve i ekspanziona posuda, a na satu broji 270 000. Savet potencijalnim kupcima je da kupuju održavan auto, od vlasnika. Jer zaljubljenici u ovaj model ga dostojno i održavaju.

Odgovori

Zoran

Razmisljam da dpoteram iz nemacke bas 318i (2002 do 2004 god) jer po meni daleko je jeftiniji za odrzavanje od dizelasa. Intresuje me kolika je realna potrosnja u gradu

Panta

Bez preterivanja e 46 je bolja kupovina(naravno održavan) od mnogih novijih automobila.Kvalitetan auto odličnom završnom obradom.

rouzy

@Zoran Potrosnja za taj motor ti je oko 9l po Beogradu, na otvorenom dosta manje, naravno uz normalnu voznju bez divljanja. Ako se ne obraca paznja na potrosnju uz cesto stiskanje gasa moze da ode na 15+. Informacija iz prve ruke.

Aco

@Zoran Kao visegodisni vlasnik mogu da potvrdim da po Beogradu trosi 11 litara, ali pun gas kad god uslovi u saobracaju dozvoljavaju. Kad hocu da ustedim, znaci lagano penzionerski, onda 9l. Na auto putu @120km/h 6 litara . Kombinovano 50%beograd /50% autoput sa punim rezervoarom 62 litre predjem oko 800km. Ja zadovoljan. 320 dizel, jeste ekomomicniji 8 l grad, ali sve koje znam su imali neki skuplji kvar i popravka je 1000 evra + tako da im se brzo istopi usteda 2-3 litre na 100km i jos budu u minusu u odnosu na mene. Moja preporuka je benzinac. Pozdrav

Zoki

grad 11-12 litara, ne moze manje ni kad ga zena vozi do Grcke i nazad full natrpani , klima u pogonu celo vreme prosek brzina 140-150 .... 7.8 lit Ako vozis 120-130 realno 6.5-7

Predrag

Poz,imam na prodaju BMW E46 touring. Model 316 N42 1.8B model motora . 115ks . Stanujem u Njemackoj .BMW je u odlicnom stanju i uradjen veliko servis set lanca .Nov set kvacila. Hladnjak motora,iridium svjecice,kugle lafeta-spura uradjena.Dosta gumica na uljnom i vodenom sistemu i jos dosta stvari.sve je kostalo oko 1500e djelova. Prodajem ga za 2500e. [email protected].

Stefan Rak

Romčeviću, loš si novinar. Prvo, model je po mnogo čemu promašen (neprecizan menjač, većina komercijalnih verzija ni po čemu ništa posebno u odnosu na konkurente, iako 6-cilindrični benzinci idu bolje nego kod Audija i MB). Mesta nazad faktički nema. Zadnja svetla nezgrapna. Enterijer socrealizam i za te godine. Kvalitet/pouzdanost sporni, ali i kod drugih 'premijum' marki takođe. Fer bi bilo posle svega nabrojanog reći da je auto ispodprosečno pouzdan, da ne misle ljudi da je 'normalan'. Takođe, nema toga da je tvrdoća subjektivna. U odnosu na svoju klasu se gleda je li auto mekan ili nije. E46 je tvrd, ali ne pretvrd ako nije sa niskoprofilnim gumama i spuštenim trapom. U TG na stazi sa dvolitarskim benzincem Mondeo bio 2 sekunde bolji na stazi a FWD auto. Nekako zasluženo mu je cena pala više nego Audiju A4, rekao bih.

Odgovori

Mirko

Istina je da je ispod prosecno pouzdan i prilicno precenjen. Sam spisak kvarova o tome govir, a ima jos dosta toga sto bi moglo da se spomene. Mondeo, i svi Fordovi, se sjajno voze, odlicno leze, i ako Ford nema takav imidz kod nas.

Dejan Krsnik

Horoskop ti nije BMWovski...rak je više za Citroena ili Renoa...

Nenad Grubjesic

Nalupeta se ti za medalju.

kole

Romcevic je napravio odlican tekst, a dokaz je broj komentara i zelja vozaca da podele svoja iskustva sa drugima. E 46 je veoma popularan model kod nas, jer za 3-4000 evra omogucava mladim ljudima bez para da voze, ili bar misle da voze atraktivan model sa sportskim pedigreom. Imao sam nekoliko 46 ica, ne zato sto me privlace vec zato sto se lako prodaju, a ja povremeno preprodam po neki auto. 316 benzinac od 116 ks nebih preporucio, jer ce vas vise uzbuditi Sevrolet Spark nego taj tromi auto. 320 D prve serije sa takodje 116 ks ide malo bolje, ali i to je mrtvo puvalo. Potrosnja mu je smesna, jer ako idete regionalnim putevima predje 1000 km sa rezervoarom. Tek noviji model sa 150 ks ide dobro i uliva poverenje pri preticanju i brzoj traci na auto putu. U autu sam sedeo lepo 190 cm/ 105 kg, a sediste nikad nisam spustao do poda. Zadnji kraj je osetljiv na koroziju, kao i donji delovi vrata. Ako su sedista ili volan pocepani, auto ima daleko iznad 350.000 km. Mogu da predju 600-700.000 km, pa pazite i gledajte dali je auto "umoran".

Stefan Rak

ha-ha, evo preprodavca da mi objasni kompetentno sa nizom proizvoljnih priča koje potvrđuju popularnost auta koji je lako uvaljati