Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

[OLDTAJMER] Fiat 850 Sport Coupé - šmeker u malom pakovanju

[OLDTAJMER] Fiat 850 Sport Coupé - šmeker u malom pakovanju
Postavljeno 08.02.2019. u 18:21

Milenijumska istorija apeninskog poluostrva i drevna gradska arhitektura odvojena uzanim ulicama, definisala je Fiatovu reputaciju usmerenu ka malim i pristupačnim porodičnim vozilima.

Od tridesetih godina i malog Topolina ova praksa nije prestala ni do savremenog trenutka u kojem smo svedoci već dvanaestogodišnje prozivodnje prelepog Fiata 500.

Sve je počelo 1965.

Pored njegovog prethodnika Fiata 500 Nuova, začetnik posleratne istorije malih Fiata bio je i model 600 koji je imao svoju braću od druge majke i u mnogim drugim državama uključujući i Jugoslaviji.

Upravo na njegovoj bazi ali uz tehničku evoluciju, Fiat je 1965. godine na Ženevskom salonu predstavio model 850.

Ovaj mali sedan sa dvoja vrata i motorom pozadi dobio je i svoju Coupe i Spider verziju iza koje je stao čuveni Bertone.

Kupe verzija zapravo je mali fastback četvorosed sa praktično nepraktičnom zadnjom klupom, ali je bez obzira na to ovaj automobil vrlo brzo dobio ogromnu popularnost.

Sa motorom od 843 ccm ali više snage od klasične sedan verzije (47 konja), ovaj Fiat je pored pojačane krajnje brzine doneo i odličnu upravljivost uz kočiono unapređenje sa napred postavljenim diskovima.

Postaje sve brži auto

Tokom 1968. godine Fiat je dodatno unapredio Coupé i Spider povećanjem zapremine motora na 903 ccm i snage na 52 konja što je konačnu brzinu popelo na više od 140 km/h.

Coupé je sada postao Sport Coupé koji je od prvobitnog dizajna sa pojedinačnim farovima i štop lampama dobio duple gde je Serija 2 imala spolja dodate maglenke dok je Serija 3 sa osetnijim redizajnom spreda dobila veće maglenke i to ugrađene u karoseriju.

Savršen za gradsku vožnju

Ponašanje ovog automobila u gradskim uslovima bilo je perfektno za to vreme, radijus skretanja je bio manji od 9,5 metara, proces parkiranja je obzirom na gabarite bio relativno jednostavan s tim što su zadnji uglovi zbog C stuba bili malo van vidika.

Auto je bio veoma startan i brz na promeni brzina, dok se obrtomer bez problema vrteo i na 5.000 obrtaja u minuti. Satovi obrtomera i brzinomera bili su jedni od najvećih u tadašnjoj auto industriji, posebno uzevši u obzir dimenzije automobila.

Pored gradske vožnje, Fiat se nije stideo ni autostrade gde je sa pomenutih 140 km/h do kabine dopirao nešto viši nivo buke.

Jedan čeka novog vlasnika

Slična iskustva ima i vlasnik i prodavac jednog Fiata 850 Sport Coupé iz 1971. godine, a koji se prodaje u Obrenovcu i na našem sajtu. Iako se automobil u njegovom posedu nalazi tek poslednjih godinu dana, navodi da je sa njim u retkim prilikama kada nije zauzet poslom uspeo da se provoza do Šapca, Subotice i Beograda.

Kaže da sa njegovim fabričkim duplim karburatorom kombinovana potrošnja iznosi oko 10 litara na 100 km, ali ističe i da je vožnja izrazito zabavna.

Ono što zna o prethodnoj istoriji njegovog Fiata jeste da je automobilu tokom 2008. godine urađena limarija i isti je ofarban. Ono što je danas važno za ovaj model jeste da bude u što originalnijem stanju i kompletan.

Ovaj poseduje prave rozetne, originalne branike i enterijer koji je delimično patinirao, itd.

S druge strane tu su moderne felne, retrovizori i dodate maglenke koji mu ne pripadaju što i nije velik problem jer se daju lako zameniti, odnosno ukloniti. Ono što je najveći problem u originalnosti vozila jeste postojanje krovnog prozora što u praksi znači da je neko sekao krov.

Ukoliko budući vlasnik bude težio originalnosti, može odmah da krene u potragu za limarom i farbarem koji će sve ove promene vratiti na fabrička podešavanja.

Miloš Nikodijević - Autoslavia

 

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 3
Pregleda: 12551
Ocena: 4.4
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Инжењер

Одличан ауто. Игром случаја имам водо-пумпу за њега али је каним уградити у мог Фићу 750, кад мотор завршим.

Odgovori

branko

obrati paznju na smer okretanja pumpe,kod ovog fiata motor se vrti u levu stranu a kod fice u desno,vozio sam isti ovakav dve godine a mislim da ni remenica nije istog precnika inace je bio odlican auto u to vreme

Konan

Dobar primerak s tim da mu treba vise originalnosti, recimo radio kasetofon treba da se zameni

Odgovori