Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

BMW Serija 02 - model koji je stvorio BMW kult

BMW Serija 02 - model koji je stvorio BMW kult
Postavljeno 30.03.2019. u 09:38
Autor: Đorđe Sugaris - Autoslavia

Tokom pedesetih godina, BMW je bio na rubu propasti zahvaljujući seriji nepromišljenih poteza koji su se završili tržišnim neuspesima na unosnom severnoameričkom tržištu.

Luksuzni kupei i kabrioleti 503 i 507 nisu se pokazali kao isplativ model poslovanja, kao ni 502 limuzina koja je polako gubila od sve snažnije konkurencije.

Na korak do kraja

U tom trenutku, činilo se da će BMW zatvoriti svoja vrata, ali zahvaljujući malenoj Isetti, kompanija je uspela da se zadrži u životu dovoljno dugo da predstavi revolucionarnu gamu modela koja će je izvući iz problema.

U pitanju su bili Neue Klasse, Nova Klasa, serija automobila modernog izgleda i tehničkih rešenja predstavljena 1962. godine. Činile su je sportske limuzine solidnih performansi za period, atraktivni 2000CS kupe i jedan poseban automobil koji je promenio čitav imidž kompanije.

U pitanju je bio model koji se originalno zvao 1600, i bio je kompaktna limuzina sa dvoja vrata i 1,6-litarskim M10 motorom sa 4 cilindra.

Još u samom startu, 1600 je plenio svojim šarmom, te kombinacijom oštrih „kutijastih“ oblika sa okruglim stop svetlima i hromiranom maskom sa dva okrugla fara. Iza njegove lepote stajali su čuveni Đovani Mikeloti i Vilhelm Hofmajster, tvorac BMW-ovog prepoznatljivog C stuba koji je i danas glavno dizajnersko obeležje brenda.

Više od svega, novinari i javnost su cenili njegovu brzinu, budući da je pomenuti motor imao 85 konjskih snaga, što je u lakoj karoseriji davalo fantastične performanse za period.

Revolucija

Revolucija je stigla uz model 2002, kada su inženjeri BMW-a uvideli da ovaj motor uz povećanje zapremine može da pruži mnogo više. BMW 2002 je tako postao neraskidivi deo automobilske istorije i BMW kulta.

Daljim razvojem oprobanog koncepta nastali su snažniji 2002ti sa duplim karburatorima i 2002tii sa direktnim mehaničkim ubrizgavanjem, a ti modeli su danas posebno traženi.

Tokom 1973. godine, BMW E10 je restilizovan uz bitne vizuelne promene spolja i iznutra.

Hromirana prednja maska zamenjena je crnom, dok su okrugla stop spetla ustuplila mesto većim četvrtastim. Enterijer je takođe modernizovan, što je podmladilo BMW Serije 02 do pripreme prve Serije 3 pod oznakom E21.

Tada, BMW je stvorio najsnažniju i danas najcenjeniju verziju ovog modela – 2002 Turbo sa čak 170 konjskih snaga.

Auto za sportsku vožnju i celu porodicu

Pred kraj proizvodnog veka, BMW je 1975. predstavio 1502 kao bazni model koji se čak paralelno prodavao sa prvom Serijom 3 sve do 1977. On je imao manje hromiranih lajsni, te 1.6l M10 motor sa slabijom kompresijom i manjim karburatorom.

Iako je bio slabiji od ostatka game, 1502 je i dalje imao dovoljno snage da svojim vlasnicima ponudi zabavnu sportsku vožnju uz dovoljno mesta za celu porodicu.

Danas sve ređe viđamo ove automobile na oglasima i ulicama, a posebno u reprezentativnom stanju. Upravo zbog toga, jedan subotički 1502 je privukao našu pažnju.

U retkoj boji

Ono što je posebno zanimljivo jeste činjenica da je ovaj BMW 1502 u prvoj boji, i to u retkoj Sierra braon koja je tipična nijansa za sedamdesete godine. Kako na fotografijama deluje ovaj BMW je prava vremenska kapsula sa svim originalnim delovima spolja i iznutra.

Za razliku od većine automobila Serije 02, ovaj subotički primerak ima krem enterijer, što mu u kombinaciji sa drvenom dekoracijom oko instrument table daje malo luksuzniji izgled. Za BMW, Serija 02 i prva Serija 3 nikada nisu bile luksuzni automobili, stoga je su i dodaci mnogo češće bili okrenuti prema sportskoj vožnji.

Sliku automobila u originalnom stanju upotpunjuje i BMW Bavaria radio, dodatna oprema iz perioda koja je naknadno kupljena i ugrađena u auto.

Od dodataka fabričkom izgledu, na njemu se nalaze žute Sebring maglenke, a vlasnik navodi da uz čelične felne sa ratkapnama dolaze i felne u Alpina dizajnu koje su takođe jedan od popularnih dodataka iz perioda.

Razgovarajući sa vlasnikom, saznali smo da je on pasionirani ljubitelj klasika koji se njma bavi već dve i po decenije, te veliki ljubitelj BMW-a: „Jedan od auta koje sam želeo je Serija 02, a inače sam fan BMW-a. Redovno vozim BMW kao svakodnevni auto, ali i BMW motocikl.“

BMW se prodaje zbog kupovine nekog drugog oldtajmera, a njegov vlasnik ističe da je on tehnički ispravan, utegnut i samim tim potpuno spreman za putovanja ukoliko novi vlasnik izrazi želju da se upusti u avanturu.

Oldtajmer sa svim papirima

Auto je uvezen iz inostranstva u odličnom stanju i sa pravom kilometražom od 111.000km. Auto kuća gde je kupljen 1975. godine i dalje postoji i bila je u Austriji, a automobil i danas poseduje kompletnu papirologiju. „Gospođa koja je prva i jedina vlasnica automboila pre mene se posle preselila u Švajcarsku odakle je auto i uvezen.“ naveo je vlasnik.

Kako on dalje govori, na automobilu po kupovini nije urađeno ništa osim jednog poliranja i obaveznog servisa, a automobil je vožen lepim vikendima.

Što se same vožnje tiče, vlasnik navodi da godine ovom autu gotovo da ne mogu ništa: „On može da se poredi sa bilo kojim modernim automobilom i da mu parira. Udoban je, startan, pregledan, ima sasvim korektne performanse, nezavisno vešanje i ništa mu ne predstavlja problem.“

Đorđe Sugaris - Autoslavia

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 4
Pregleda: 6199
Ocena: 5
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

pikl cera

Moskvici pre aleka sa 1,5 motorom imaju indeticnu kopiju motora gore navedenog bmw-a.

Odgovori

Dejan Subotić

BMW je auto koji ima dušu.

Odgovori

gojko

Kratko vreme sam vozio BMW 320 iz 1989 (mali sestak) jer sam poznavao vlasnika koji je kupio E 46, ovog je dobro ocuvao., a cena je bila povoljna. Auto sam posle tri meseca prodao odusevljenom momku koji je nameravao da se takmici u driftanju i slicnim glupostima. Taj auto je svakog dana gledao da me ubije. Toliko snage na zadnjim tockovima je svaku krivinu cinilo opasnom, a narocito kad ne poznajete put, pa su iznenadjenja ocekivana. Kao od sale je razvijao preko 190 km/h ali cim namirisem krivinu, prekrstim se i smanjujem brzinu. Drago mi je sto sam ga posedovao, jer sam se uz njega skinuo sa tog brenda.

Odgovori

Miloš

"gojko" od mene imaš "LIKE" na komentar, mada se ne slažem u potpunosti. BMW se vozi srcem i dušom, mada mora se koristiti i "MOZAK", ne može auto sam da se okrene iz čista mira na sred krivine. Kada se već zna da se poseduje velika snaga na zadnjim točkovima tako treba i da se vozi. Znači ako si neiskusan i početnik smanji gas, i kad se naučiš ti ćeš tačno da znas, "osetiš" koliko gasa smeš da mu daš u krivini a da ne prokliza. Neka meni neko "pokloni" i M3 ja ću da ga vozim kao 316i, i nema problema. Znači BMW se vozi srcem, dušom i sa uključenim mozgom... I nema problema.