Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Kako je nastao čuveni stojadin

Kako je nastao čuveni stojadin
Postavljeno 22.06.2019. u 08:56
Autor: Miloš Nikodijevć - Autoslavia

Saradnju koju je Crvena Zastava ostvarila sa italijanskim Fiatom još pedesetih godina putem Kampanjole i modela 1400BJ, ali i jednih od najuspešnijih torinskih reinkarnacija sa nadimkom Fića i Tristać, podjednako uspešno je nastavio i model 101.

Popularni stojadin, odnosno (Sto)Kec nastao je 1971. na bazi Fiata 128, sedana sa četvora vrata koji se godinu dana pre toga okitio titulom evropskog automobila godine.

Ko da nasledi fiću?

Šezdesetih godina, tadašnji direktor Zastave Prvoslav Raković i rukovodstvo fabrike su tragali za novim modelom koji bi se pozicionirao između malene Zastave 750 i poslovno-porodične limuzine Zastave 1300. Osim gabarita, i zapremina motora je morala da bude negde između pomenuta dva modela sa agregatom postavljenim spreda što je tada bio sveprisutniji trend, ali još važnije, da karoserija mora biti višenamenska, tako da oblik tipa "berlina" nije dolazio u obzir.

Inicijalna Fiatova ponuda za licenciranom proizvodnjom modela 124 je odbijena obzirom da je imao "samo" četvora vrata, te su nju prihvatili Sovjeti. Tadašnji klasik Mini se između ostalog proizvodio u Italiji kao Inoćenti te je rešenje poprečno postavljenog motora sa pogonom na prednjim točkovima Fiat "iskopirao" za Fiat 128. Obzirom da je rukovodstvo Zastave uvidelo potencijal tog modela ali da nisu želeli još jedan licencirani model, pregovorima su zajednički došli do kompromisa - odbačena verzija ovog modela sa radnim nazivom Fiat 128 b1 u verzijama sa troja i petora vrata!

Nakon nekoliko prototipova napravaljenih u Italiji za potrebe ispitivanja, prvo ali šturo predstavljanje novog modela desilo se u slovenačkom Avto Magazinu decembra 1970. godine, ali tada još nije imao zvanično ime te je bio kršten "Jugo-auto". Prvo zvanično predstavljanje sa imenom Zastava 101 desilo se na tada desetom jubilarnom međunarodnom sajmu automobila u Beogradu, 16. aprila 1971. godine.

Očarani savremenim rešenjima

Novinare i javnost očarala su savremena tehnička rešenja, prednji pogon, nezavinsno oslanjanje na svim točkovima, motor sa bregastom osovinom u glavi motora, prostranost kabine u odnosu na spoljne dimenzije, a kao poseban detalj istaknuta su peta vrata! Iako linijom ne podseća na ono što je kasnije postalo poznato kao hečbek karoserija, stojadin je zapravio bio jedan od prvih evropskih automobila čija peta vrata su omogućavala povećan prtljažni prostor dodatno uvećan obaranjem zadnjih sedišta, ali i pojednostavljen pristup za utovar prtljaga.

Prva osetna evolucija modela desila se 1977. i 1978. godine kada su stigla nova osnovna verzija Confort, a poboljšane verzije Special i Super. Svakako najveće osveženje je došlo u čast Osmih mediteranskih igara održanih u Splitu 1979. godine putem verzije sa troja vrata i nazivom "Mediteran". Pomenuti Special baziran je na Fiatovom 128 Specialu i umesto standardnih 1.116 kubnih centimetara i 64 konjske snage, nosio je motor sa 1.290 ccm i dvogrlim karburatorom što je snagu unapredilo na 73 konja.

Zbogom 101

Sve pozitivne epitete koje je automobil nakupio tokom prvih desetak godina proizvodnje, počeli su postepeno da degradiraju nakon GTL verzije, a problematične devedesete nakon raspada SFRJ su tu degradaciju i ubrzale. Trideset sedam godina nakon početka proizvodnje, stojadin je prestao da postoji. Godine 2008. poslednji komad je sišao sa proizvodne trake ispraćen tužnim pogledima radnika, a ono što se danas svakako najviše ceni, jesu upravo klasični modeli sa okruglim farovima i italijanskim motorima.

Upravo jedan takav primerak prodaje se u Kragujevcu, a fotografije za oglas na našem sajtu napravljene su baš ispred zgrade nekadašnje Zastave. Radi se o primerku iz 1976. godine sa 89.200 kilometara na satu za kog njegov prvi vlasnik i prodavac ističe da je u fabričkom stanju i sa originalnom kilometražom. Iako napominje da je jedinstven na ovim prostorima, moramo da napomenemo da dobrih fabričkih Zastava 101 i dalje ima u dobrim stanjima poput ovog, a moramo da istaknemo da fabričku originalnost vozila jedino "kvari" to što deluje da je auto u nekom trenutku ofarban.

U boji slonove kosti, ovaj Stojadin pokazuje pristojno stanje te se nadamo da je i limarija zdrava. Nedostaju fabričke ratkapne ali su ostali detalji pristuni, dok maska hladnjaka ima detalje koje ne viđamo na drugim primercima ovog modela. Enterijer je odličan, sedišta su od crnog skaja koji se u praksi pokazao skoro nepoderivim, što je slučaj i sa ovim primerkom. Tabla je takođe u odličnom stanju, dok je volan napukao i trebalo bi ga zameniti ukoliko budući vlasnik bude želeo da svi detalji budu odlični.

Prodavac nije želeo da otkrije traženu cenu koju će saznati samo oni koji pokažu interesovanje za vozilom, a mi vas pozivamo da auto i pogledate uživo, isprobate negde van puta obzirom da nije registrovan i eventualno povedete vašeg majstora da isti pogleda detaljnije.

Miloš Nikodijevć - Autoslavia

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 15
Pregleda: 17668
Ocena: 4.4
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Zoran Bosiokovic

Odlazili su majstori u Italiju na specijalizaciju, neko je malo znao jezik a neko nista. Italijani su objasnjavali kako ispituju dali auto dobro zaptiva unutrasnjost. Kad podjemo kuci po podne ubacimo macku u auto pa ako je sutra ziva znaci nije auto dobro zaptiven a ako macka ugine znaci ostala bez vazduha. Nasi su shvatili da je dobro zadihtovan auto ako macka ne izadje, i napravise keca.

Odgovori

Aca

Vozio sam ga kao i ostale zastavine automobile i fala bogu da ih nema vise na ulicama.

Odgovori

Bariš

1.1 nije imao standardno 64, već 55 ks, 64 je imala verzija sa dvogrlim karburatorom.

Odgovori

Bariš

prestao sam da čitam kod onog da je zapremina motora trebalo da bude između 'fićine' i 'tristaćeve'. glupost najobičnija, i 70-ih je postojao specijal sa 1300 ccm

Odgovori

pera prodavac

Nov,nov,nov a cena po dogovoru ili sramota me da kazem koliko da trazim za budzeni oldtajmer koji nece niko da vozi.

Odgovori

Vladan KG

Ovaj primerak je u pristojnom stanju, ali ipak daleko od originalnog i jedinstvenog. Maska je okićena suvišnim detaljima, na točkovima nedostaju ratkapne, pragovi izuvijani, na tabli treba da bude drvena aplikacija itd

Odgovori

Budjoni

Zstava 101 iliti "Kec" zanačio je mnogima kao iz "rukava" ! Od 1971-2008, razvio se do "neslućenih visina" ! Za godinu dana u rupama, troši ulje ka i benzin, brezoni sami ispadaju, menjač šeta al levo i desno ka sekvencijalni, farba dobija kamuflažnu boju, trap vozi kako on hoće, sedišta se ne obaraju pa nema nataliteta, šrafovi su posebna priča, treba ih dotezati, jedino zvuk iz auspuha metalni ka u formuli. Čekajući vlasnici, silne pare dadoše da im "majstori" izaberu motor sa oznakom "Made in Italy". Ipak, bio je "domaći" i Miško ga je vozio i trajao je 37 godina, skoro do "oktobarskih promena" ! Slava mu !

Odgovori

Imao

Ova j natpis ZASATVA ,kao na Fergusonu što stavljaju...Lep primerak u svakom slucaju

Odgovori

ime

natpis nije fabricki

Saša

Zbog čega svi uporno zaboravljaju na zastavu/fiat 1100 koji se uporedo proizvodio kad i fića i tristać kada ga je 101 i zamenio mislim na 1100 pošto se tristać čini mi se proizvodio do 70 i neke godine

Odgovori

Miladin

Најјачи аргумент за избор Фиат.-а у оно време, за "стратешког партнера", била је чињеница што је понудио да на истој основи могу да се произведу три различита возила - 1100, кампањола и мало теретно возило које су из милоште звали "Бен Квик" по тадашњој серији "Дуго топло лето". То је за оно време био најрационалнији избор. Поред тога ФИАТ је једино Застави дозволио да, за разлику од свих других партнера по лиценци, има сопствени развоојни центар. Застава 101 и Флорида су у своје време били потпуно савремени и у корак са другим европским моделима, али нажалост стицајем разних околности, свима знаних, тај корак су изгубили. Да имамо потенцијал у аутоиндустрији довољно говори и чињеница да у неким од најпознатијих произвођача аутомобила, у развојним одељењима, раде наши стручњаци. Штета што ФИАТ данас нема разумевања за ангажовање и наше памети а не само мишића, јер би то била добитна комбинација за обе стране. Имао сам и возио неколико Застава и ФИАТ.-а и ниједан ме није разочарао.

majstorDuki

Da se ne lazemo ne spadaju fiati(zastave) niti ovio novi fiati u bas pouzdani,pogotovo limarijski,nisam video fait kome nije otislo podvozje od korozije i alfu kojoj nije riknuo motor,a lelektrika je ista prica/

Saša

Majstore pogrešili ste i temu i mesto odgovora ja sam samo postavio pitanje a drugo je što "majstor" nezna da popravi neku marku pa je odma njen auto krš pa takvi priučeni i upropaste i ispravan auto koji se vozi samo na periodično održavanje i na zamenu potrošnih delova na žalost imao sam nesreću pa sam dopao do takvoga

DaDa

Moj prvi auto...

Odgovori

stefan braun

I moj prvi auto.