Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Volkswagen Jetta - Golf u telu limuzine

Volkswagen Jetta - Golf u telu limuzine
Postavljeno 12.07.2019. u 17:22
Autor: Đorđe Sugaris - Autoslavia

Sredinom sedamdesetih godina, hečbek karoserija uvela je pravu revoluciju u automobilsku industriju, a Volkswagenov Golf bio je jedan od tržišno najuspešnijih modela u novoj klasi gradskih automobila.

Ipak, činjenica da je revolucionarni hečbek postao dominantna klasa u nižoj srednjoj klasi nije sprečila proizvođače da na istim platformama predstavljaju i klasične limuzine.

Jedan od takvih primera jeste Volkswagen Jetta, automobil nastao na osnovi Golfa i koji je u svoje prve dve generacije bio prodavan kao limuzina sa dvoja i četvora vrata. Druga generacija Jette nosila je interni naziv Typ 20E ili 1G i bila je najduže prodavana Jetta u istoriji. Naime, osim u matičnom Volfsburgu, Jetta 1G je po licenci proizvođena širom sveta, a u Kini je uz opsežne izmene ona trajala sve do 2013. godine.

U svom originalnom obliku, Jetta 1G je predstavljena 1984. godine, godinu dana posle legendarnog Golfa 2. Kako je razvijana na novoj platformi, Jetta je porasla u odnosu na prvu generaciju, te je sada imala mesta za petoro ljudi i dosta veliki prtljažnik s obzirom na klasu.

Pod haubom Jette se nalazila paleta benzinskih i dizel motora sa četiri cilindra, počevši od 1,3l, preko čuvenog 1,6l dizela, pa sve do dvolitarskog agregata sa KE-Motronic ubrizgavanjem i 134 konjske snage koji je pokretao najsnažniju GLI/GTX 16V varijantu.

Najprodavaniji evropski auto preko okeana

Kao i većina Volkswagenovih automobila, i Jetta je postigla veliki uspeh na tržištu, sa posebnim naglaskom na Severnu Ameriku. Tamo, ova limuzina je bila najprodavaniji evropski automobil, a u tržišnoj igri je pobedila čak i Golf.

Svoj kultni status Jetta je pronašla među entuzijastima koji se ne libe da na je modifikuju na najrazličitije načina. Baš kao i Golf iz istog perioda, Volkswagen Jetta je pogodna za širok spektar izmena, pa se na skupovima širom Evrope one mogu videti sa drugim motorima, zlatnim BBS RS felnama, te drugim modifikacijama svojstvenim za osamdesete i devedesete godine.

Kod nas, Jetta druge generacije se posmatra kao jeftin, pouzdan i upotrebljiv prevoz, ali postoji i druga škola mišljenja. Na primeru jedne Jette G1 iz Valjeva koja se prodaje na našem sajtu, videli smo da su blage modifikacije uspešan put ka atraktivnom, a dostupnom jangtajmeru.

Novi život kod novog vlasnika

Razgovarajući sa njenim vlasnikom, saznali smo da je automobil kod njega dve i po godine, te da je pre toga bio u Rumi. Auto je kupljen sa željom da bude sređen, pa se sa popravkama krenulo odmah. Prvo, Jetti je vraćen servo volan, sređen je trap, pragovi i rubovi, zaštićena je i stavljen je novi izduv.

Motor je ostao fabrički, 1.6l sa 68 konjskih snaga, a automobil poseduje i TNG uređaj atestiran do 2023. godine. Kočioni sistem je blago unapređen što ovu Jettu čini bezbednijom u saobraćaju.

Što se tiče estetike, Jetta je dobila prednji Kamei usis na haubi, dok je zadnja hauba oplemenjena originalnim VW spojlerom u mat crnoj boji. Diskretne Mille Miglia felne sa dvanaest krakova i dubljim falcem zaokružuju spoljni izgled auta.

Enterijer je podmlađen sportskim sedištima sa kariranim uzorkom iz Golfa 3, a kako vlasnik napominje, nebo se trenutno sređuje, dok je u planu i farbanje u slučaju da automobil ne bude prodat.

Ovakva Jetta je idealan automobil entuzijastu na početku svoje vozačke karijere, ali i dobra osnova za iskusnije ljubitelje jangtajmera koji će ovaj automobil nastaviti da sređuju dok sami ne budu zadovoljni njegovim konačnim unikatnim izgledom.

Đorđe Sugaris - Autoslavia

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 2
Pregleda: 9226
Ocena: 3.8
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Spic

Najruzniji auto koji su izbacili u prodaju :/ Ja vozim passsat 88 i santa fe,doduse korejenac vise stoji kuci i kod majstora.

Odgovori

Инжењер

Добар је то аутић, 1.6 бензин плус гас. Лепа комбинација. Е видиш, било би добро урадити преглед аутомобила из тог периода али зајдно, као у страним часописима. Аутомобили из те класе: Голф 2, Кадетт Е, Форд Ескорт, Лада Самара, Тојота Корола, Југо Флорида, Шкода Фелиција,....

Odgovori