Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Renault Safrane klasik čije vreme tek dolazi

Renault Safrane klasik čije vreme tek dolazi
Postavljeno 29.08.2019. u 14:53
Autor: Đorđe Sugaris - Autoslavia

U poređenju sa drugim evropskim proizvođačima, pa čak i sa tradicionalno avangardnim Citroenom, Renault je imao dosta neobičan pristup velikim porodičnim automobilima.

Dok je većina kompanija na tržišta plasirala klasične limuzine, Renault je imao modele R16 i R20/R30, hečbeke velikih dimenzija ili pak R8 i R10, automobile sa motorom postavljenim iza svih putnika.

Prvi izlet u klasične oblike Renault je imao u obliku modela R25, još jedne porodične limuzine konvencionalnih proporcija, ali veoma karakterističnog dizajna. Pored standardne motorizacije i širokog paketa oprema, najzanimljivija verzija bila je Baccara. Ova verzija bila je sama kruna luksuza i pokretala ju je paleta V6 motora.

Renault 25 Baccara bitan je zbog toga što ga je nasledilo nekoliko interesantnih verzija modela Safrane, limuzine koja je obeležila Renault tokom godina. Ova limuzina je bila dosta klasičnijeg izgleda nego R25, ali je od nje nasledila bazičnu siluetu i peta vrata.

Još tokom ranih godina, Renault je imao uspeha sa turbo tehnologijom koja je u tom trenutku bila poslednji krik kada su u pitanju performanse. Najlegendarniji primerci Turbo loze bili su Renault 5 Alpine Turbo, Renault 5 GT Turbo i naravno čuveni Renault 5 Turbo, malena reli zver sa centralno postavljenim motorom i širokim zadnjim rubovima.

Osim na ovim automobilima, Renault je uspešno implementirao turbinske motore i na ostalim svojim modelima, pa je tako i R25 imao V6 motor sa forsiranom indukcijom. Sve je ovo značilo da je i Renault Safrane kao naslednik dobio dosta sličnu motorizaciju u obliku retkog Biturbo modela.

Ipak, Safrane je najveći korak napred dobio time što su pojedine verzije ovog automobila imale pogon na sva četiri točka što je bila velika novina za Renault. U kombinaciji sa trolitarskim V6 motorom, Renault Safrane Quadra je mogao da se takmiči sa konkurentima u visokoj klasi.

Danas je Renault Safrane u svojim najsnažnijim verzijama klasik čije vreme tek treba da dođe. To samim tim znači da je on trenutno na najnižoj tački svoje cenovne putanje, te da je sada pravi momenat za kupovinu jednog od ovih budućih oldtajmera koji će kroz naredne decenije čuvati deo Renaultove istorije.

Renault Safrane RXE Quadra sa 3.0L V6 motorom nalazio se na samom vrhu kada su u pitanju oprema i motorizacija. Pod haubom se nalazio poznati PRV motor koji je korene vukao od 1974. godine kada su ga zajednički razvili Peugeot, Renault i Volvo. U modelu Safrane, on je imao 167 konjskih snaga i uparivan je i sa automatskim i manuelnim menjačima.

Jedan Renault Safrane RXE Quadra se nalazi i na našim oglasnim stranama i prema detaljnom opisu njegovog prodavca, u reprezentativnom je stanju. Naime, fotografije pokazuju odlično očuvan automobil koji ni po čemu ne odstupa od fabričkog izgleda, ali vlasnik navodi da su potrebna manja estetska ulaganja. Takođe, ovaj automobil je u Srbiju ušao 2001. godine, bio je odjavljen u februaru 2008. i bio je registrovan do jula 2019.

Kao prava retkost na domaćim oglasima, naveden je VIN broj (VF1B5440811257329) te je brzo moguće otkriti sve podatke vezane za automobil, uključujući i opremu. Lista je prilično duga i uključuje varijabilni servo, tempomat, ABS kočnice, zaključavanje diferencijala do 30km/h, elektronski upravljano vešanje, dvozonsku klimu, električni šiber sa tri položaja, tonirana stakla, daljinsko zaključavanje, maglenke i govorni kompjuter na francuskom jeziku. Tu su i elektropodesiva i grejana prednja sedišta, memorija vozačevog sedišta, pa i elektropodešavanje zadnjih sedišta u 4 smera.

Od aktuelnih servisa i brige, ovaj Renault Safrane je dobio kompletan nov auspuh sa garancijom od tri godine, te nov akumulator i servis klime. Dizne su očišćene, zamenjene sve gumice na njima i sva prelivna creva, kao i svaka gumica u motornom prostoru, PK kaiš, ulje i svi filteri.

U ovom stanju, Renault Safrane je spreman za putovanja i bezbrižne kilometre, ali i predstavlja dobro ulaganje jer mu se u budućnosti smeši status klasika.

Đorđe Sugaris - Autoslavia

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 15
Pregleda: 15135
Ocena: 4.6
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

danijel

Obozavam francuska vozila, i secam se i ovog safrana. Bio je u to vreme direktorski auto, sa odlicnom linijom, performansama, kao i sa opremom. Renault je otisao danas korak dalje, po svim segmentima auto industrije. Prave najbolje dizel motore do 2000 kubika (potvrda tome je sto ih mercedes ugradjuje u svoja nova vozila A, B, C, CLS klase, kao i nekih drugih). kadjar i scenic su savrseni SUV automobili, koji imaju dusu, a pored toga i odlicna tehnoloska resenja, za malo novca.

Odgovori

DOHC VR6

Da li si ikad imao bmw ili audi? Da jesi, ne bi tako hvalio francuze.

Debejko

Najbolje bi bilo da se uporedo napiše jedan hvalospev esej o Pasatu B5.5 da wagovi svedoci budu mirni barem jedno vreme, što se ostalih tema tiče. Elem, Safrane jeste klasik sa dušom, ali izbor motora prve generacije i inferiornost u performansama je razlog parcijalnog uspeha modela, a druga generacija je već trebala da dobije CRD agregat za bilo kakvo konkurisanje na bilo kakvom globalnom tržištu. Sve ostale limuzine toga vremena su tad već bile 2 klase iznad Safrana, pa nije ni čudo...

Odgovori

Stefan

Auto jeste bio luksuz u svom vremenu, opet daleko od Mercedesa i BMW kojeg pominjete. Inace ovaj clanak je za podizanje cene ovakvom autu i nije prvi na sajtu.

Odgovori

Predrag Filipovic

Zasto mislite da je clanak za podizanje cene? Safrana i onako u Srbiji nema, tako da ga kupuju ljudi koji ga vole,svakako je klasik kao i Renault 25.Ja sam nasao primerak za 300eura u odlicnom stanju i uzeo sam ga za restauraciju zato sto mi se dopada taj automobil.Ti automobili su imali karakter ovo danas je konfekcija. Inace je svojevremeno bio predsednicki automobil Fransoa Miterana. I nije mi jasno zasto se u Srbiji sve poredi sa Nemackim vozilima kao da su ona reper za nesto,ali mi nije jasno za sta. Svaki automobil je prica za sebe, isto kao i ljudi! Pozdrav! Pozdrav!

Debejko

Kakvo crno podizanje cene, Safrane košta duplo manje od Samsunga S-10, ne znam koliko tu može cena da se ''podigne''

ROKI

Sone u pravu si, cim je mercedes izbacio A klasu to vise nije ta firma ko sto je nekad bila. Pikap isti kao Reno samo drugi znak i volan, cisto za ove koji se loze na fasiste

Odgovori

BMW 750

Сафрану је време одавно прошло ако га је икад и имао.Гомила набацаног гвожђа без икаквог стила и перформанси.Троши ко шлепер, не иде никако, изглед споља и изнутра нула.Може се купити за 200-300 евра у супер стању.

Odgovori

todor keranovic

Ne lupaj gluposti

Predrag Filipovic

Vidi ti se po nickname cemu pripadas,prema tome ne lupaj i ne sudi o autu koji nisi niti imao, niti vozio.Safrane je pravi klasik, neka prica ko sta hoce, pa i ti, i vozi svoju konzervu dalje.To sto on sad kosta 300 eura,je dokaz naseg mentaliteta,ali je odlican automobil ko ga voli i zahvalan za restauraciju,govorim o prvoj verziji Safrana.Kad se pojavio, kostao je 70.000 franaka.To sto kod nas hara nemacki virus ludila, ne daje ti zapravo da kazes da je Safrane gomila gvozdja.I na kraju, ako ti se ta limuzina ne svidja,nemoj ovde da je komentarises.Ovo je napisano za ljubitelje Safrana, koji znaju sta je taj automobil bio, a ne ovi danasnji konfekcijski plastikaneri[bitno da imaju touchscreen], koji dok ne vidis znak na haubi, ne znas koji je auto u pitanju.To sto kod nas nije razvijena ljubav prema oldtajmerima,[u svetu se to dosta ceni],ne znaci da je taj automobil staro gvozdje,smuci mi se vise od stereotipa i pojedinih komentara. Pozdrav redakciji!

ivica mladenovic

nemas pojma za 300e nemas ni juga a i ni jedan auto sa stilom i takvom opremom....

Sima

Vozio sam sluzbenog Safrana (obrati paznju na veliko "S"!), kod nas je preso preko 500.000km bez ozbiljnijeg kvara. Udobnost? Nikad nijedan nemac nece se pribliziti ni blizu. V8 - isao je kao zmaj. Pamtim da je tokom jednog putovanja kroz Nemacku, na 160 pukla prednja leva guma, auto nije ni mrdnuo, dok smo stali, od gume nije ostalo ni parce. Samo pozitivne uspomene imam o tom autu.

Шоне

Имао сам 4 Реноа и о њима мислим све најбоље. Рено 25 је био бољи од Мерцедеса, али највећи број купаца пада на знак, изглед и јефтине ефекте. Свака част Мерцедесу, а зар није "А" класа преузела Рено дизел моторе ? "Сафран" је лудило.

Odgovori

Nesa S

A klasa sa motorom 1.5 DCI , veliki servis na 200 000 Renault sa motorom 15 DCI, veliki servis na 80000, pa 140000 pa 20000 ako mislis da je blok motora isto sto i motor onda si u zabludi

Vlada

@Shone...U vreme Renoa 25 i Shafrana,mercedes je bio vrlo kvalitetan automobil..Francuski automobili su bili skupi po svim pitanjima,i uglavnom su ih kupovale firme..U to vreme sam imao mercedes 190 sa obicnim 2.0 d motorom..Udoban i trajan,presao je kod mene 750.000 km/za 10 god voznje/..E sad,ima i ona druga stvar,znas da su seljaci kod nas znali samo za Mercedes..A mercedes je bio zgodan i za odrzavanje..A prakticno nepoderiv..U svakom selu su znali da ga poprave..A Reno...Reno je bio uglavnom za gradske uslove,gde je bilo i servisa i delova za njih..U svakom slucaju extra automobili..