Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Ajkula - najlepši auto svih vremena

Ajkula - najlepši auto svih vremena
Postavljeno 26.12.2019. u 14:23
Autor: Miloš Nikodijević - Autoslavia

Italijanski skulptor i industrijski dizajner Flaminio Bertoni bio je tesno povezan sa predratnom i posleratnom istorijom Citroëna. Zahvaljujući njegovim vizijama i veštim rukama nastao je nezaboravni dizajn modela Traction Avant čijim krajem proizvodnje je na scenu stupila najveća zvezda ove kompanije u njenoj istoriji.

U saradnji sa aeronautičkim inženjerom André Lefèbvreom, Bertoni je stvorio automobil koji su mnogi proglasili najlepšim svih vremena, a među njima i Classic & Sports Car magazin.

Citroën DS se nakon 18 godina tajnog razvoja pojavio 5. oktobra 1955. godine na salonu u Parizu i za samo petnaest minuta kompanija je primila 743 porudžbine. Do kraja dana se ta cifra popela na vrtoglavih 12.000 narudžbina, a do kraja sajma do nezamislivih 80.000 depozita što je rekord koji je postojao 60 godina sve dok Tesla Model 3 nije naručen 180.000 puta u danu kada je predstavljen.

Senzacija poput spuštanja svemirskog broda na pariski sajam nije bila nezaslužena, posebno zahvaljujući aerodinamičnim llinijama, futurističkom dizajnu i inovatnim tehnologijama poput hidropneumatskog ogibljenja, upravljanja i kočenja koje je kasnije dodatno potvrđeno zahvaljujući disk kočnicama u osnovoj opremi što ga je načinilo prvim serijskim automobilom sa ovom opcijom koja nije dodatna.

Obzirom da su bili u posedu kompanije Michelin, Citroën je dizajnirao automobile oko tehnički superiorne radijalne gume još od 1948. godine, te ni DS nije bio nikakav izuzetak. Hidropneumatsko vešanje uključivalo je automatsku kontrolu nivoa i varijabilni klirens, a za ceo sistem zaslužan je kompanijski inženjer Paul Magès. Ovakvo vešanje omogućilo je Citroënu DS da se brzo kreće na tada i dalje ne tako dobrim putevima Francuske.

Pritom, država je u tom trenutku i dalje osećala posledice ratnog razaranja, ali je ujedno grabila za budućnošću i iznova gradila indentitet u novonastalom svetu te je DS bio dodatno važan kao simbol francuske genijalnosti koji je svoje mesto našao na tržištima širom sveta.

Tako je i Amerika tog doba koja je vapila za Space Age dizajnom oberučke prihvatila ovaj automobil reklamirajući ga sloganom "Potrebna je posebna osoba da vozi poseban automobil."

Najbolji opis automobila dao je filozof Roland Barthes koji je u jednom eseju DS opisao "kao da je pao sa neba", što se poklopilo i sa nadimkom automobila gde sa na francuskom DS izgovara kao Déesse, odnosno Boginja. Ujedno modeli označeni sa ID nisu ostali bez objašnjenja jer je francuski izgovor te skraćenice Idée, odnosno Ideja.

Od inicijalnog ID 19 koji je potekao iz Traction Avanta, paleta motora popunila je prostor sve do najsnažnijeg DS 23 u opcijama sa karburatorom i direktnim ubrizgavanjem gde je ova druga varijanta ujedno bila i najsnažnija sa 141 konjskom snagom. Kompanija je planirala i vazdužno-hlađeni flat-6 motor ali nikada nisu imali dovoljno sredstava da prototip puste u proizvodnju.

Pored standardne limuzine, tu je bio i karavan koji je imao čelični krov da bi poslužio kao potpora klasičnom krovnom nosaču kao i dva sedišta u prtljažniku okrenuta jedno drugom, dok je verzija Familiale imala zadnju klupu pomerenu dalje pozadi, a između prednjih sedišta još tri preklopiva mesta. Karavani su svojom osnovom poslužili i kao ambulatno vozilo ili kao automobil za snimanje jer je hidropneumatsko ogibljenje predstavljalo idealno mirnu platformu za snimanje tokom vožnje.

Francuski karoserista Henri Chapron napravio je i kabriolet verziju koju je kompanija preko svoje dilerske mreže ponudila tržištu u periodu od 1958. do 1973. godine, ali je zbog svoje visoke cene prodato tek 1365 komada, što danas dodatno utiče na ekskluzivnost i cenu ovog modela. Chapron je takođe u ograničenom broju komada proizveo i nekoliko kupea, drugačijih kabrioleta i specijalnih limuzina kao što je Prestige - isto međuosovinsko rastojanje ali sa razmakom na sredini i Lorraine notchback zadnjim krajem.

Ukupno je napravljeno 1.455.746 Citroëna DS/ID, a jedan od njih trenutno se prodaje putem našeg sajta. Ova Boginja koja je u našim krajevima poznatija kao Ajkula napravljena je 1971. godine kao model ID 19 Berlines sa zapreminom motora od 1985 cm3 iz 77 konjskih snaga. Prodavac napominje da je vozilo registrovano na BG tablice do jula 2020. godine kao i da je redovno garažiran.

Što se stanja tiče, vlasnik ističe da je u voznom stanju, da poseduje uredne papire i da je solidno sređen - dobro pali, dobro se ponaša na putu, dobro koči, da manje-više elektronika funkcioniše korektno i da su sedišta u pristojnom stanju. Ovaj oldtajmer takođe poseduje sve neophodne papire.

Ono što budućeg vlasnika čeka jeste ulaganje vremena i novca da bi auto ponovo zasijao, a između ostalog treba srediti mehaniku, delimično hidrauliku, limariju sa posebnim akcentom na podove, onda bravariju i enterijer gde tapaciri i nebo predstavljaju prioritet. Svako ulaganje u Ajkulu zahteva izdvajanje nešto ozbiljnijih sredstava u odnosu na druge standardne oldtajmere, ali smo sigurni da će jednog dana ova Ajkula usrećiti nekog novog vlasnika koji će joj nadajmo se zadržati domaće tablice.

Miloš Nikodijević - Autoslavia

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 23
Pregleda: 109020
Ocena: 4.1
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

O ukusima ne vredi raspravljati. U tekstu se slažem samo sa delom da je pao sa neba. Verovatno odskočio par puta i dobio konačan oblik.

Odgovori

Đorđe

Imao sam 3 ajkule do sada,zaista nikad više neće tako nešto postojati

Odgovori

Pedja

Ako bi mogao da biram koje auto zelim da imam pored ovog svakodnevnog to bi svakako bila ajkula...samo me zanima koja je cena ovog jer nisam nigde procitao

Odgovori

Aca

Ili u prevodu spolja gladac iznutra jadac. Ovaj trulez jednostavno vise nece proci tehnicki pregled pa je potrebno raditi limariju, a uz to i sve ostalo sto ne sija na fotografijama.

Odgovori

Nenad

Ko nije posedovao ili se bar jednom vozio u ovom,po mnogo čemu,revolucionarnom vanvremenskom umetničko- tehničkom dostignuću nema apsolutno nikakvo pravo da komentariše. Ono što je Citroën postigao sredinom prošloga veka većina proizvođača ne može ni dan danas. Daleko od toga da nema dobrih automobila ali Citroën ID/DS je neprevaziđen.

Odgovori

branko mija

srkroz ste u pravu,to je bio auto ispred vremena,imao sa GS PALAS 1.3 i CX 2.5 TURBO PALAS koji su dosta mladi od ove ajkule ds-a i bili su 20 gonina ispred svih ,vrhunska udobnos i voznja ka na brodu,.ko to nije imao moze samo da prica napamet

Brkic

Ajkula ,palas ...auta za to vreme su bila pojam ,i onaj ko nije imao takva vozila nemoze imati osjecaj, ja sam imao Datsun cherry cupe 1979 god i dzaba je nekom pricat jer osjecaj treba osjetiti dozivjeti ...to je nemogice pricom

Petrovic milan

Ajkula je jedan od zanimljivih automobila ali je daleko da je najlepsi . A u sveu je npr proglasrn jaguar e type kao naj sa kjim ovaj ni po cemu ne moze da se poredi . A postoji jos nekoliko automobila kao jaguari xk serije pa aston martini pa talbot pa ....

Odgovori

Filip

Najlepsa napravljena kola na svetu definitivno su ALFE pa tri mesta prazno pa ostali...skupljam pare za Djulijetu 1.4 turbo benzinac 200 ks 2018 god ..moju buducu lepoticu.pozdrav

Simeon

Ajkula je jedan od najlepsih automobila na svetu,takodje i jaguar e type.Kako to po nicemu ajkula ne moze da se poredi s ajkulom,pa zar bas nije kontra da se jaguar ne moze porediti s ajkulom.Sta sve taj auto ima u odnosu na druge automobile,jaguar je jedino brzi a ako oces da pricas o luksuzu pogledaj verziije prestige i palas,pa onda o necemu pricaj

aleksandar

za ajkulu si morao licno da se pojavis na sajmu da bi je narucio, za teslu mozes da kliknes preko telefona.

Odgovori

Александар

Зато ће се Тесла памтити и брисати са delete заувек а квалитет и трајност ће наћи свој пут

Djole

O ukusima ne vredi raspravljati, ali po meni od ovog je pametnija kupovina za ove novce- Jaguar XJ od 1975-1994 najlepši klasik limuzina, uz to ima i ozbiljnu snagu (za ono vreme od 160-240 konja) rednog šestaka i luksuznu notu unutra. . ko je seo u to čudo, znaće ko nije videće od čemu je tu reč... v12 motor bi izbegao zbog potrosnje od 25 litara ipak smo mi Srbija

Odgovori

Simeon

Ako hoces da vidis luksusnu notu mozes je videti i u ajkuli,pogotovo verzijama palas i prestige

dragan

meni su stariji modeli mnogo lepsi ,nego ovi novi inace volim citroene

Odgovori

Živojin

Najlepši na zapadu na istoku zna se Audi 80 golf 2 i Škoda Jeep !!! mada ne znam kako Škoda može biti Jeep Brend ?

Odgovori

Debejko

Zaboravili ste Passat B5.5, obratite pažnju sledeći put, molim! On je neizostavan detalj u bilo kojoj temi o francuskim , italijanskim, američkim i kineskim automobilima, kao i o unikatima, oldtimerima i ručnim radovima.

Simeon

Golf 2 audi 80 skoda jeep pasat najlepsi automobili,e ovako ja cu doc s ajkulom ds 23 palas prestige,citroen sm,citroen cx prestige,jaguar e type.I tako cu da izdominiram,a tvoja ta odvratna auta tako ponizit da ce te bit sramota da tako nesto izjavis.

C5

Imam c5 prva gen.i sada je ispred mnogih modela po dizajnu i opremi.

Odgovori

žiki

I ja imam Citroen Kaktus koji je kaktusaviji nego svi ostali automobili ali kakve to ima veze sa Ajkulom????????

Danilo

Po dizajnu? Hahahahahahahahhah, jedan od ruznijih automobila.

branko

ne samo C5 nego ima tu jos citroena kao sto je GS,GSA,CX koji su bili ispred vremena ali to nama u srbiji nikako ne ide u glavu jel nisu audi,wv ili golf2 jednostavno nisu iz NEMACKU

Simeon

Danilo,ajkula ds 23 pallas prestige i citroen sm su za tvoj golf i pasat svemirski brodovi ali bukvalno po svemu