MENI

Sajt polovniautomobili.com sproveo istraživanje o novom Zakonu o saobraćaju

Sajt polovniautomobili.com sproveo istraživanje o novom Zakonu o saobraćaju

 

Korišćenje mobilnog u toku vožnje i dalje loša navika 

Prema rezultatima istraživanja sajta polovniautomobili.com, svaki peti ispitanik odlično poznaje novi Zakon o saobraćaju, dok je čak 50% ispitanih izjavilo da o zakonu zna tek po nešto, ali da ima želju za dodatnim informisanjem i upoznavanjem njegovih odrednica. Ostatak učesnika u istraživanju, odnosno oko trećine ispitanih vozača, o novom Zakonu ne zna ništa ili jako malo, jer ih, kako sami kažu, to „ne interesuje“.

I pored dobrog poznavanja zakona, najveći broj učesnika u istraživanju, njih 56%, smatra da se bezbednost u saobraćaju neće povećati ili da će taj procenat biti neznatan jer će nesavesnih vozača uvek biti. Nešto manji broj ispitanika smatra da zakon ipak može povećati bezbednost učesnika u saobraćaju, ali samo u onolikoj meri koliko se bude poštovao, dok samo 12% anketiranih veruje da Zakon može eliminisati nemarnost vozača.

Sa druge strane, dve trećine ispitanika se ipak trudi da, po slovu novog zakona, u naseljenom mestu poštuje maksimalnu dozvoljenu brzinu od 50 km/h. Toga se ne pridržava svaki deseti ispitanik koji kroz naselja i dalje vozi brzinom 60km/h, koliko je bilo predviđeno prošlim zakonom. Ostali, kako sami priznaju, na brzinu ne obraćaju pažnju.

 

Telefoniranje opasnost po bezbednost, a vozači i dalje pokušavaju da izbegnu plaćanje kazne

Uprkos strožijim kaznama, većina učesnika u istraživanju još uvek ne poštuje jedan od osnovnih novouvedenih propisa zakona - čak polovina koristi mobilni telefon tokom vožnje isto ili više nego ranije. Sa druge strane, tek svaki deseti telefonira u skladu sa propisima – koristeći bluetooth slušalicu. Koliko se zakon (ne)poštuje govori i podatak da više od polovine učesnika u istraživanju koji su do sada bili kažnjavani, i dalje pokušava da prođe bez naplate kazne kada ih zaustavi policija nudeći mito. Slično, svaki peti odbija da plati kaznu smatrajući da je zakon preoštar i da policajci neretko greše.

Rezultati istraživanja dobijeni su iz niza anketa koje su na sajtu polovniautomobili.com, bile dostupne posetiocima tokom 2009. i početkom 2010. godine. Svaku anketu u proseku je popunilo 1550 ljudi, koji su otkrivali koliko su upoznati sa novim Zakonom o saobraćaju i koliko ga poštuju.

 

Tim sajta PolovniAutomobili.com


Pogledaj ostale vesti