MENI

Vozači navučeni na plin, pa prevareni visokom cenom

Više od 400.000 vozača navučeno da ugradi plin, da bi ih na pumpama svakog dana sačekala poskupljenja.

Beograd - Vozači u Srbiji ponovo su prevareni.
Pogotovo oni koji koriste tečni naftni gas (TNG). Česta i velika poskupljenja ovog goriva dovela su više od 400.000 vozača u Srbiji u pat poziciju. A to je četvrtina od ukupnog broja onih koji imaju vozila.

Većina se oseća prevarenim i izneverim jer su mnogi morali da ulože od 350 do 1.000 evra da bi ugradili plin, da bi ih sačekala poskupljenja gasa na svakih sedam dana!

Momčilo Kostić, predsednik Nacionalne asocijacije za TNG, kaže da je situacija loša, ali da očekuje da će biti još gora.

- Prevareni smo svi mi koji vozimo na TNG! Cene skaču, svašta može da se desi. Gasa jednostavno nema na tržištu. Rafinerija Pančevo se remontuje, u okruženju nema gasa, a Ukrajina, koja je ranije bila veliki izvoznik, sada je uvoznik i usisala je ogromne količine gasa koji je nekad išao ka nama. Firme nemaju šta da prodaju, a ne zna se gde će se cena zaustaviti. Sve na kraju plaća krajnji potrošač. Realno, država ne može mnogo da pomogne, ali može da smanji akcize, koje sada u maloprodajnoj ceni učestvuju sa 15 dinara. S obzirom na to da gas učestvuje sa samo tri odsto u ukupnoj potršnji energenata, za državu to nisu velike pare.

Predsednik Auto-gas asocijacije Srbije Branko Vuksan kaže da je u poslednje dve godine zabeležena stagnacija potrošnje TNG. On podseća da je u Srbiji zabeležen nagli rast potrošnje auto-gasa od 2003, kada je bila 66.000, a u 2009. čak 300.000 tona.

- Na cene gasa značajno bi mogla da se odrazi i najava izmene uredbe o njegovom skladištenju, koja uskoro treba da stupi na snagu i koja predviđa da se trgovinom tečnim naftnim gasom mogu baviti samo kompanije koje imaju kapacitet za skladištenje 3.000 kubika!

AMSS: Sve manje vozila na gas
Boban Mikičić iz laboratorija za ispitivanje vozila AMSS kaže da je ove godine akcija „legalizacije“ vozila koja koriste TNG i izdavanje atesta propala.
- Mnogo manje vozača obavilo je tehnički pregled i dobilo atest u odnosu na 2009. Tada smo uradili oko 75.000 pregleda, a ove godine, uprkos pomami kad je počela primena Zakona o bezbednosti saobraćaja, bilo ih je 35.000. Jasno je da sve manje ljudi odlučuje da se vozi na TNG.

Brojke
1.500.000 vozila ima u Srbiji
400.000 automobila koristi TNG
350 do 1.000 evra je cena ugradnje gasnog uređaja
3.600 dinara je cena atesta gasnog uređaja
360.000 tona je godišnja potrošnja TNG u Srbiji
580 pumpi za TNG radi u Srbiji

 

Autor: Oliver Nikolić

Preuzeto sa kurir-info.rs


Pogledaj ostale vesti