MENI

Kupovina „stranca“ u Srbiji i šta znači izraz "na ime kupca"

Listate internet auto oglase i naiđete na sjajan automobil sa neverovatno povoljnom cenom, ali ima strane registarske tablice. Šta to znači? Da li uopšte može državljanin Srbije da ga kupi i registruje?

Nije retkost da u oglasima naiđete na automobil sa stranim tablicama koji se nalazi u Srbiji. Naprotiv, samo na sajtu www.polovniautomobili.com ima ih priličan broj. O čemu je reč? Da li ih sve voze stranci, pošto znamo da građani Srbije ne smeju da upravljaju vozilima registrovanim u inostranstvu?

Ima i onih koji ne ispunjavaju Euro 3 standard. Zašto bi njih neko kupio kad ne mogu da se registruju u našoj zemlji? Krenimo redom.

Ko može da dođe u Srbiju sa vozilom registrovanim u inostranstvu?

Strani državljani, kao i domaći državljani koji žive u inostranstvu, mogu da dođu u Srbiju sa automobilom stranih registarskih oznaka i da ih koriste dok traju razlozi njihovog boravka, kao što su poslovne obaveze, odmor, poseta i slično.

Međutim, vozilo sme da ostane u našoj zemlji najviše tri meseca. Ukoliko strani državljanin planira da boravi u Srbiji duže od tri meseca i da nastavi da koristi isti automobil, mora da obavi privremeni uvoz, koji je u potpunosti oslobođen plaćanja uvoznih dažbina.

Pritom, stranac mora da ima odoboren boravak u našoj zemlji duži od tri meseca, a vozilo mora da ispunjava Euro 3 standard.

Državljani Srbije koji imaju u inostranstvu odobreno privremeno boravište mogu da dođu u našu zemlju sa vozilom registrovanim u inostranstvu i da ga takođe privremeno uvezu ukoliko nameravaju da ostanu duže od tri meseca. I u ovom slučaju važi uslov o ispunjavanju Euro 3 standarda.

Ova vozila mogu da ostanu na teritoriji Srbije, sa ili bez prekida, najviše (ukupno) šest meseci u periodu od godinu dana.

Studenti koji dolaze da studiraju u Srbiju mogu privremeno da uvezu „stranca“ uz potpuno oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina za period u kojem ostaju na našem carinskom području isključivo radi studiranja.

Isto važi i za strana lica koja dolaze u Srbiju da obavljaju poslove u određenom vremenskom trajanju – privremeno mogu da uvezu automobil na period potreban za obavljanje tog posla.

Šta sa onima koji ne ispunjavaju Euro 3 standard?

Vozilima koja ne ispunjavaju Euro 3 standard, strani državljani, kao i domaći državljani koji žive u inostranstvu, mogu da dođu u Srbiju, ali ono mora da napusti granice naše zemlje u roku od tri meseca. Njih nije moguće privremeno registrovati.

Neki od tih automobila ostaju u Srbiji, kako bi se rastavili i prodavali u vidu rezervnih delova.

Kupovina „stranca“ koji NE ISPUNJAVA EURO 3 standard?

Pod pretpostavkom da ne spadate u kategoriju vozača koji imaju pravo da voze automobil sa stranim tablicama u Srbiji, koji pritom ne ispunjava Euro 3 standard, jedini razlog da ga kupite jeste uzimanje rezervnih delova od njega za postojeće vozilo, koje svakodnevno koristite (ili prodaju istih).

Kupovina „stranca“ koji ISPUNJAVA EURO 3 standard?

Ovde imamo dve situacije. Prva se odnosi na automobile koji su privremeno registrovani u Srbiji, to jest, koriste ih stranci na radu u našoj zemlji, studenti ili naši državljani na privremenom radu u inostranstvu. U tom slučaju prenos vlasništva, carinjenje i registracija rade se po utvrđenim pravilima i ne bi trebalo da bude birokratskih problema.

Automobil ne mora da napušta Srbiju kako bi se zbog uvoza prijavio na granici, pošto je već prijavljen i za njega su plaćene razne dažbine za registraciju.

Međutim, ako je vozilo u Srbiji bez privremene registracije, situacija se malo komplikuje. Stoga je naš savet da u startu kontaktirate nekog od špeditera koji se bave carinjenjem automobila iz uvoza i uz njegovu pomoć završite čitavu proceduru. Uostalom, špeditera ćete morati da kontaktirate pre ili kasnije.

Ukoliko pokušate da dobijete uputstva od zvaničnih institucija, nećete se mnogo usrećiti. Pozovite telefonom ili posetite npr. neku od carinarnica i pokušajte da saznate sve detalje, kontaktirajte MUP, itd. Tradicionalno, nefunkcionalna birokratija predstavlja nepremostivu prepreku svakoj „inicijativi“.

Osnovni problem je u tome što propisi i procedure nisu usaglašeni, niti jasno objašnjeni. Pritom, postoje razne „prečice“, „zaobilaznice“ i „rupice“ u zakonu.

Dakle, kontaktirajte nekog od špeditera i uz njegovu pomoć obavite uvoz. Gotovo svaka alternativa koštaće vas više novca i neuporedivo više nerava.

Šta tačno znači „na ime kupca“?

Izraz „na ime kupca“ znači sledeće:

Kada prodavac u oglasu napiše „na ime kupca“, to znači da je na to vozilo plaćena carina (ukoliko se plaća) i porez, tj. da je obavljena čitava procedura uvoza, a da je na kupcu samo da plati troškove registracije.

Sam izraz „na ime kupca“ prilično zbunjuje, pošto nije jasno na koje drugo ime bi uopšte mogao da ide? Na ime nekoga ko nije kupac?

Dobro, ostavimo to na stranu, reč je o izrazu koji se već ustalio u narodu. Međutim, ni ovde stvari nisu tako jednostavne. Raspitajte se među poznanicima šta ovaj izraz tačno znači.

Dobićete veoma različita objašnjenja. Na primer, „to je kad se svi papiri za uvoz rade na tvoje ime“. Ovo ne pije vodu, pošto carinu i porez plaća onaj ko (bar zvanično) uvozi automobil, a to se određuje na samoj granici i tu nema prostora za manipulaciju, bez obzira da li je reč o fizičkom ili pravnom licu.

Međutim, možda ćete s nekim da se dogovorite da date kaparu, a on će da odradi redovan uvoz i da zatim obavite prenos vlasništva.

U svakom slučaju, kada u nekom oglasu uočite izraz „na ime kupca“, pozovite i pitajte šta tačno i konkretno to znači i nipošto se ne zadovoljavajte površnim i nepotpunim odgovorima nalik na: „Ma, ako si ozbiljan kupac, lako ćemo to da rešimo“.  

Pritom ostaje činjenica da se razni detalji procedure uvoza razlikuju od carinarnice do carinarnice (što ne bi smelo da se dešava u iole ozbiljnoj državi), registracija može da se zakomplikuje u zavisnosti od opštine (na primer, ne možete da dobijete potvrdu da ste platili dažbine istog dana ukoliko ne živite u istoj opštini, već morate da dođete sutra, osim ako ne date nešto „za kafu“) i slično.

Šta ako se u međuvremenu promene uslovi za uvoz?

Ukoliko se u narednih nekoliko godina promene uslovi za uvoz po pitanju Euro standarda, to jest, ako se podigne granica za uvoz sa Euro 3 na Euro 4, za vlasnike „stranaca“ neće biti nikakvih promena.

Naime, prilikom podnošenja zahteva za definitivan uvoz vozila, za koje je prethodno bio odobren privremeni uvoz, carinarnica neće pravo uvoza ceniti u momentu podnošenja zahteva za definitivan uvoz jer je isto cenjeno prilikom odobravanja postupka privremenog uvoza.

Narodnim jezikom, ako je u nekom trenutku odobren privremen uvoz sa Euro 3 standardom, naknadno će biti odobren i stalni uvoz, bez obzira na promenu uslova za ostala vozila.

Autor: Tim sajta PolovniAutomobili.com


Pogledaj ostale vesti