MENI

Ugradnja klime u polovno vozilo

Imate auto bez klime, a želite da je ugradite? Za to vam je potrebno oko 1.500 evra, ali može i mnogo jeftinije, sa polovnim komponentama. Može li se uopšte u svako vozilo ugraditi klima?

Klima uređaj može naknadno da se ugradi u gotovo svaki automobil – jedina ograničenja se javljaju kod starijih modela za koje se ne može naći odgovarajući uređaj.

Odgovaramo na najveće nedoumice koje imaju vlasnici automobila bez klima uređaja, sa željom da se rashlade u letnjim mesecima.

Postoji li ograničenje po pitanju kubikaže i snage motora?

Ne, klima uređaj može da se ugradi u gotovo svaki automobil, bez obzira na radnu zapreminu i snagu. Naravno, kod zaista slabašnih motora, korišćenje klime će dramatično uticati na performanse. Postoje i posebni sistemi prilagođeni upravo malim motorima.

Koliko je komplikovana ugradnja?

Zavisi od stepena fabričke pripreme. Naime, i tokom proizvodnje vozila koja će iz fabrike izaći bez klima uređaja dolazi do ugradnje određenih komponenti koje olakšavaju naknadnu ugradnju ili su jednostavno ostavljeni otvorenim razni vodovi ili otvori kroz koje treba provući creva i žice. I postojanje nosača za određenu komponentu klima uređaja znači da u servisu neće morati isti da ugrađuju ili improvizuju na drugi način.

Koji klima uređaj odgovara mom automobilu?

Odgovor na ovo pitanje dobićete u servisu u kojem ćete obaviti ugradnju. Ukoliko planirate da kupite polovan klima uređaj takođe morate da kontaktirate servis ili nekoga ko ima pristup ovim podacima.

Ponekad je moguće prebacivanje klima uređaja iz jednog u drugi model istog proizvođača, ali nisu iste ni sve klime u određenom modelu – u zavisnosti od motora. Bez provere po broju šasije i motora lako se napravi katastrofalna greška.

Da li mogu sam da ugradim klimu?

Klima uređaj je moguće ugraditi i u sopstvenoj režiji ali ta avantura lako može da se pretvori u pravu agoniju ukoliko nemate:

  a)      Odgovarajući alat

  b)      Odgovarajuće predznanje i iskustvo

  c)       Sve odgovarajuće delove

  d)      Odgovarajuće izvore informacija

  e)      Nekoga ko će po prihvatljivoj ceni na kraju ispraviti sve vaše greške i „naterati“ klimu da radi

Tačka e) je šala, naravno, ali se ni malo ne šalimo kada savetujemo da se u ovo ne upuštate sami, osim ukoliko ste entuzijasta koji se mehanikom bavi iz hobija ili se ozbiljno razumete u ovu problematiku.

Postoje primeri da su vozači samostalno, u sopstvenoj garaži vrlo uspešno ugrađivali klima uređaj u automobil, ali nemojte da vas to ohrabruje.

 

Još je mnogo pitanja u vezi klima uređaja pa smo se obratili firmi „Pilip – Auto Klime“, koja se nalazi u Zemunu. Saznali smo sledeće:

         1.       Koliko traje ugradnja klima uređaja? 

 Ukoliko je reč o novom klima uređaju, ugradnja traje jedan dan.
 

        2.       Kolika je razlika u ceni između manuelnog i automatskog klima uređaja?

Klima uređaj je uvek isti, a razlikuje se upravljanje uređajem koje može biti manuelno ili digitalno. Razlika u ceni uređaja odnosi se upravo na razliku u ceni kompleta za upravljanje i kreće se oko 500 evra.
 

       3.       Kolike su prosečne cene i postoje li značajne razlike između klima uređaja za starija i novija vozila, manja i veća vozila i slično?

Cena novog klima uređaja je oko 1.500 evra, sa ugradnjom i PDV-om. Nema razlike po pitanju veličine ili klase vozila.

Postoji razlika u ceni za novije i starije automobile ukoliko fabrike više nemaju interesa za proizvodnju klima uređaja za starije modele, te su upravo stoga za njih i skuplji.
 

        4.       Postoje li neka posebna ograničenja zbog kojih u određene automobile ne može da se ugradi klima uređaj?

U mehaničkom smislu nema ograničenja - u svako vozilo može da se ugradi klima uređaj. Jedini problem može da bude prestanak proizvodnje klima uređaja za određeni model koji je toliko star da je u potpunosti prestala potražnja.
 

          5.       Kolika je garancija na ugrađen klima uređaj?

Garancija je 12+12 meseci, što znači da ukoliko se posle prvih 12 meseci uradi redovan obavezan servis garancija se produžava na još 12 meseci.
 

         6.        Kolika je cena ugradnje polovnog klima uređaja koji mušterija sama nabavi i koliko se tada razlikuju uslovi?

Ukoliko se u automobil ugrađuje polovan klima uređaj cena je 300 evra, plus cena svih delova koje klijent nije uspeo da nabavi ili se prethodno nije dobro informisao. Inače, nikada se do sada nije desilo da klijent nabavi sve delove.

Naravno, postoje delovi koji moraju da budu novi, kao što su zaptivke i sušač gasa.
 

Konkretni primeri (cene)

Ugradnja klima uređaja u sledeće automobile košta:

          -      Fiat Stilo - 1.552 evra

          -      Renault Laguna - 1.536 evra

          -      Fiat Punto - od 1.470 do 1.600 evra

          -      Zastava 10 - za ovaj automobil se ne proizvodi klima uređaj za naknadnu ugradnju

Isplativost?

Ovo je verovatno i najvažnije pitanje, ali na njega samo vi možete da date odgovor. Svaki automobil je priča za sebe.

Ugraditi klima uređaj u Audi 80 iz 1991. godine, koji vredi 1.200 evra nije baš najpametniji potez, osim ukoliko je reč o kolekcionarskom primerku kojim ćete ići u Nemačku na okupljanje ljubitelja ovog modela...

Autor: Tim sajta PolovniAutomobili.com


Pogledaj ostale vesti