MENI

Da li će od utorka poskupeti polovnjaci?

Od utorka 22. aprila počinje primena posebne kontrole koju će morati da prođu polovni automobili iz uvoza

Već smo pisali o ovoj temi, ali tada nije bilo sigurno hoće li biti odlaganja – sada znamo, odlaganja nema, te će svi polovni automobili iz inostranstva od sledeće nedelje (22. april) morati da prođu posebno ispitivanje.

Šta će se proveravati?

Na osnovu dokumentacije i pregleda samog automobila, kao i upoređivanjem sa bazama podataka, radiće se provera tačnosti godine proizvodnje, brojeva motora i šasije, radne zapremine motora, snage, spiska opreme, kontrolisati usaglašenost sa domaćim tehničkim uslovima, vrsta i ispravnost svetlosne opreme, sigurnosnih pojaseva, katalizatora...

Ukoliko su na vozilu vršene neke prepravke koje bitno mogu da naruše tehničke karakteristike, a nisu evidentirane u pratećoj dokumentaciji, ono će morati da ide na posebno ispitivanje, bez kojeg neće moći da prođe pregled.

Šta se neće proveravati?

    a.   Legalnost se neće posebno proveravati, tako da će i dalje postojati mogućnost da vam oduzmu automobil   ukoliko se naknadno utvrdi da je ukraden u inostranstvu. Inače, svako vozilo koje se prvi put registruje kod nas dobija tzv. zabranu otuđenja od 60 dana, a za to vreme policija preko Interpola proverava da li za njim postoji potraga.
 

   b.   Pređena kilometraža se neće proveravati, pošto bi to bilo praktično nemoguće. Naime, upisivanje broja pređenih kilometara i mehanizmi za sprečavanje manipulacija i otkrivanje da je manipulacija bilo, drastično se razlikuju od proizvođača do proizvođača i od modela do modela.

Međutim, ubuduće će broj pređenih kilometara biti evidentiran na pregledu pre carinjenja i unet u potvrdu o ispitivanju, a bez nje vozilo neće moći kasnije da se registruje. Tako će kupac moći da vidi sa kolikom kilometražom je automobil stigao na granicu.

Koliko će da poskupi uvoz polovnjaka?

Tačna cena još uvek nije poznata. U Agenciji za bezbednost saobraćaja kažu da su razgovarali sa nadležnima iz institucija koje će obavljati pregled i da bi cena pregleda trebalo da bude od 40 do 50 evra, plus 3.000 dinara samoj Agenciji za potvrdu o ispitivanju. Dakle, verovatno oko 8.000 do 9.000 dinara više.

Odbijeno odlaganje

Agencija za bezbednost saobraćaja zatražila je odlaganje primene ovih propisa do 1. oktobra, kako bi se uspostavio novi informacioni sistem, koji bi u velikoj meri učinio čitavu proceduru bržom, jednostavnijom i lakšom. Nažalost, nadležni su odbili da odlože primenu, što znači da će se sve raditi papirološki – rezultat ćemo uskoro videti.

Trajanje provere

Sama provera ne bi trebalo da traje više od pola sata. Obzirom da novi informacioni sistem još nije uspostavljen, postoji veća mogućnost da dođe do gomilanja vozila na određenim lokacijama na kojima se obavlja provera.

Po pristizanju vozila na granicu biće određeno gde će biti vršena kontrola i u kojem roku mora da bude završena, na primer za 24 ili 48 sati.

Procedura?

Kada vozilo stigne do carinskog skladišta vlasnik (fizičko lice ili prodavac) će uz zahtev za skladištenje podneti i zahtev za izuzimanje od skladištenja, kako bi vozilo moglo da ode na ispitivanje. Zatim će dato vozilo biti prebačeno do najbliže lokacije na kojoj se obavlja pregled. Nakon pregleda, vraća se na carinsko skladište, a procedura uvoza se nastavlja kao i ranije.

Ispitivanje će se obavljati na 248 lokacija

Agencija za bezbednost saobraćaja je ovlašćenje za ispitivanje vozila dala istim institucijama koje se već bave izdavanjem uverenja da su vozila prepravljena u skladu sa propisima, a to su:

- Centar za motorna vozila Auto-moto saveza Srbije
- Mašinski fakultet u Beogradu
- Institut Vinča
- Mašinski fakultet u Nišu
- Mašinski fakultet u Kragujevcu
- Tehnički fakultet u Novom Sadu

Spisak svih lokacija možete da nađete klikom na ovaj link: https://www.abs.gov.rs/doc/ispitivanje/SPISAK%20LABORATORIJA%20ZA%20ISPITIVANJE.pdf

Da li će biti potreban COC dokument?

Kako su nam rekli u Agenciji za bezbednost saobraćaja, COC dokument će biti neophodan u slučajevima kada se nešto od podataka ne može utvrditi na drugi način.

COC dokument (engleski COC - Certificate of Conformity, nemački - Ubereinstimmungsbescheinigung) je Potvrda o usaglašenosti, koju možete uzeti kod zvaničnog zastupnika ili prodavca kod nas ili u inostranstvu, ili kod agencija specijalizovanih za izdavanje ovog dokumenta, a cene se kreću od 80 do preko 200 evra. Izdavanje ovog dokumenta može da potraje i do dve nedelje.

Inače, vozila za koja je do sada bilo neophodno uzimanje potvrde da ispunjavaju Euro 3 standard, što košta oko 6.600 dinara za fizička lica i skoro 17.000 dinara za firme koje se bave uvozom, neće više imati tu obavezu, pošto će ta provera biti objedinjena u novom ispitivanju.


Pogledaj ostale vesti