MENI

Kako sprečiti da neko zloupotrebi vaše lične podatke - Phishing (pecanje)

Obaveza svakog sajta na kojem korisnici ostavljaju svoje lične podatke (ime i prezime, broj telefona, mejl) jeste zaštita tih podataka. Mi smo brojnim, naprednim tehničkim merama onemogućili neovlašćen pristup vašim podacima. Međutim, postoji jedan način na koji korisnici mogu, pored celokupne naše zaštite, da naprave sami sebi problem. Narodski rečeno, da nasednu na laž.

Naime, jedan od čestih načina na koji se korisnici sajtova pokušavaju prevariti, i u svetu i kod nas, jeste takozvani „phishing” (što bi u prevodu značilo pecanje). Phishing je način prevare korisnika računara u cilju otkrivanja ličnih ili finansijskih informacija putem lažnog mejla ili web lokacije. Uobičajena phishing prevara počinje mejlom koji izgleda kao zvanično obaveštenje iz pouzdanog izvora, kao što je npr. neki sajt kojem verujete, banka, preduzeće koje se bavi kreditnim karticama ili slično. Od primaoca poruke zahteva se da unesu lične podatke, kao što su broj računa ili lozinka ili da kliknu na neki link. Na ovaj način na prevaru se dolazi do poverljivih podataka kao što su korisnički podaci, šifre, brojevi kreditnih kartica itd. Ove informacije se nakon toga obično koriste za krađu identiteta.

Kako biste stekli jasniju sliku o čemu je reč predstavljamo vam primer jednog takvog mejla:

 

Poštovani član,

 

Naš bezbednosni sistem detektuje da je treća strana pokušala da na prevaru pristupite svom nalogu na "polovniautomobili" . U cilju potvrde vašeg identiteta , kliknite na sledeći link sigurne , i prijavite se u gornjem desnom uglu sa informacijama o nalogu : https://polovniautomobili-privaja.com  

 

Molimo vas da popunite ovaj postupak , tako da smo sigurni da će niko drugi koristi vaš nalog . Imajte na umu da ćemo blokirati vaš nalog , dok radite ovu proceduru . Ne brinite , mi smo to uradili za svoju bezbednost , a da zadrži Polovni bezbedno mesto na tržištu . Sve što treba da uradite je da kliknete na link iznad obezbeđuje

 

--Polovniautomobili.com Tim--

 

----------------------------------------------------------------------

 

Čuvajte : nikada Polovniautomobili.com će vas pitati za informacije o vašem nalogu . Jedini način da proverite naše kupce , koristi naš sajt po enetring informacije o računu u bezbednim oblastima, na login sekciji.


Želimo da naglasimo da se sa sajta Polovni automobili nikada ne šalju ovakvi mejlovi. Dakle, ne šalju se ni automatski niti to čini neko od našeg osoblja. Ukoliko dobijete mejl ovakvog ili sličnog sadržaja nemojte ga otvarati.

Ovakve mejlove možete prepoznati po tome što je gramatika u njima često vrlo loša (promašeni padeži) i to je zapravo prvi indikator da nešto nije u redu. Čak i u slučaju da je gramatika savršena, najbolje je da pozovete telefonom i proverite da li nešto radimo (a u 99,9% slučajeva ne radimo) sa vašim nalogom. Operateri će vam brzo odgovoriti i sa vama rešiti svaki mogući problem.

Još jedan od načina da izbegnete ovakvu zamku jeste upotreba najnovijih verzija browser-a. Poslednje verzije Internet Explorer-a i Firefox-a sadrže funkcionalnosti koje vas mogu zaštititi od phishinga. Ovi browseri vrše proveru da li se sajt koji posećujete nalazi u bazi phishing sajtova. Takođe, browser će vas upozoriti ukoliko sajt ima sumnjiv sadržaj.

Ukoliko u bilo kojoj situaciji imate sumnju u pouzdanost mejla koji ste dobili, a u njemu je navedeno ime našeg sajta, najsigurnije je da nas pozovete telefonom kako biste proverili da li smo ga zaista mi i poslali. Naši telefoni dostupni su na sajtu.

Autor: tim sajta Polovni automobili


Pogledaj ostale vesti