MENI

Svi motori novog Ford Mondea

Uoči početka prodaje nove generacije Mondea u Evropi, Ford je objavio tehničke detalje ovog modela. Među novitetima je i 2.0 litarski TDCi dizel motor sa 210 ks.

Iako na evropsko tržište stiže sa zakašnjenjem od godinu i po dana, novi Ford Mondeo ima u ponudi savremene motore i elektronske sisteme asistencije koji bi trebalo da mu pomognu da bude konkurentan rivalima iz svog segmenta. 

Jedan od takvih motora je novi 2.0 litarski twin-turbo TDCi koji će biti dostupan od 2015. godine. Ovaj dizelaš predstavlja zamenu za aktuelnu 2.2 litarsku dizel jedinicu, a proizvodi 210 ks (154 kW) i 450 Nm maksimalnog obrtnog momenta koji je dostupan već od 2.000 o/min.

Izbor dizel agregata obuhvatiće i klasični 2.0 litarski turbo-dizel motor, u varijantama sa 150 ks i 180 ks. Sve tri dizel jedinice imaju nova konstruktivna rešenja bloka motora i cilindara, kao i unapređeni izduvni sistem koji doprinosi manjem zagađenju vazduha. 

Verzije sa 150 i 180 "konja" dostupne su u kombinaciji sa pogonskim sistemom na sva 4 točka. 

Kada je reč o ekološkim karakteristikama, u ponudi novog Mondea prednjači 1.6 litarski dizelaš sa ECOnetic tehnologijom koji u atmosferu emituje svega 94 g CO2/km.

Što se tiče benzinaca, kupcima će od 2015. na raspolaganju biti 1.0 litarski trocilindrični EcoBoost sa 125 ks, dok će na početku prodaje, u oktobru, moći da računaju na 1.5 litarski EcoBoost sa 160 ks i 2.0 litarski EcoBoost sa 203 ks i 240 ks. 

Po prvi put Ford Mondeo biće dostupan i sa hibridnim pogonskim sistemom, koji se sastoji od 2.0 litarskog benzinca, dva elektromotora i litijum-jonske baterije. Ford je najavio da će garancija na pogonsku bateriju iznositi 10 godina ili pređenih 240.000 km. 

Svi motori opremljeni su sistemom za rekuperaciju kinetičke energije i stop/start sistemom.

Ford u novom Mondeu nudi i razne bezbednosne sisteme asistencije, među kojima je najvažniji sistem za prevenciju sudara (Pre-Collision Assist), sa sistemom za otkrivanje i upozorenje na pojavu pešaka ispred vozila (Pedestrian Detection). 

Uz pomoć tehnologije koja koristi radar i kameru iza vetrobranskog stakla, ovaj sistem detektuje drugi automobil ili pešaka i daje zvučno i vizuelno upozorenje. Ako vozač ne reaguje, sistem sam koči automobil kako bi se sprečio sudar ili udarac u pešaka, ili ublažile nihove posledice. 

Ford je najavio da će prodaja Mondea u Evropi početi u oktobru, a cene za Srbiju biće poznate kada ovaj model stigne i na naše tržište.

Preuzeto sa b92.net


Pogledaj ostale vesti