MENI

Bez zimskih guma ne važi obavezno osiguranje?

Svake godine ista priča - zima stiže, a mnogi vozači i dalje imaju brojne nedoumice u vezi zimskih guma.  Od zakona i pravila, do zimskih oznaka i pravo na osiguranje. Pokušajmo da rešimo neke od njih.

Na prvom mestu - ne postoji međunarodno priznat standard koji određuje koje gume su zimske, a koje letnje. Proizvođači to sami određuju.

Da li gume sa oznakom M+S mogu da služe kao zimske?

Da - pneumatici sa oznakom M+S ili M&S nisu prave zimske gume, ali zakonski mogu tako da se posmatraju, odnosno možete da ih koristite zimi po snegu bez straha da će vas policija kazniti. Oznaka M+S znači da su ove gume predviđene za blato (Mud) i sneg (Snow).

Međutim, ako želite prave zimske gume, tada tražite one koje pored oznake M+S imaju na sebi i znak snežne pahuljice uokvirene planinom sa tri vrha. Obično imaju i ime koje ukazuje da su namenjene vožnji po snegu: Wintera, SnowTrack, itd.

U kom periodu su obavezne zimske gume?

Zimski pneumatici su obavezni od 1. novembra do 1. aprila i to na svim točkovima, ali samo ako je na kolovozu sneg, led ili poledica. Dakle, bez obzira na datum, možete cele zime da vozite na letnjim gumama ako su putevi čisti i nisu zaleđeni.

Kolika je kazna ukoliko vas policija uhvati da vozite bez  zimskih guma?

Kazna je 5.000 dinara. Obzirom na relativno malu kaznu u odnosu na cenu kupovine novih pneumatika i gore pomenutu činjenicu da zimske gume nisu obavezne ako na putu nema snega i leda, mnogi vozači žele da se „provuku“ sa letnjim pneumaticima, dovodeći tako sebe i druge u opasnost kada ih iznenadi sneg ili poledica.

                           

Da li sami plaćate štetu ako izazovete udes bez zimskih guma?

Zavisi od slučaja do slučaja. Ako skrivite udes, a niko ne proveri kakve pneumatike imate, tj. da li ste sa letnjim gumama ili „ćelavim“ zimskim vozili po snegu, nema problema - osiguravajuća kuća kod koje ste kupili obavezno osiguranje isplatiće štetu oštećenima.

  1. Kada je u pitanju mala šteta, pa se samo popunjava Evropski izveštaj o saobraćajnoj nezgodi bez dolaska policije, situacija je jasna. Niko neće proveravati kakve gume imate
     
  2. Ako je u pitanju ozbiljniji udes, pa dođe policija, sve zavisi od policajaca koji vrše uviđaj - možda će da obrate pažnju na vaše pneumatike, a možda neće...

Situaciju dodatnu komplikuje neodređen stav pojedinih osiguravajućih kuća da ne odbijaju isplatu odštete ukoliko ste izazvali udes sa letnjim gumama, ali direktan uzrok nesreće nisu bile letnje gume.

Ukratko, nema pravila – možete da prođete bez problema, a možete i da nastradate, tj. da budete prinuđeni da platite svu štetu koju ste izazvali...

Šta ako idem u inostranstvo u zimskom periodu?

Kratko i jasno - ne krećite bez zimskih pneumatika, bez obzira na zakonsku regulativu zemlje u koju idete ili zemalja kroz koje prolazite. Ušteda može da se pretvori u stravično velike troškove.

Autor: tim sajta Polovni automobili


Pogledaj ostale vesti