MENI

Rizici vožnje na ovlašćenje (po prodavca)

Ako prodate automobil i dozvolite kupcu da ga vozi (duže vreme) na ovlašćenje, tj. bez prenosa vlasništva, možete se naći u čitavom nizu problema.

      

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kako biste izbegli sve potencijalne neprijatnosti, insistirajte da se prenos vlasništva nad vozilom obavi odmah. Pored toga, objasnite kupcu da je neophodno da ode u osiguravajuću kuću čiju polisu osiguranja automobil ima kako bi se i polisa osiguranja prebacila na njega.

Zašto je važno da uradite sve gore navedeno:

Saobraćajne kazne - bez obzira što ste vi novom „nezvaničnom“ vlasniku dali ovlašćenje i sva prava koja idu uz njega, ukoliko taj automobil snimi kamera za praćenje vožnje u žutoj traci ili prolazak kroz crveno svetlo, kazna će stići na vašu adresu.

Na vama je da pred sudom dokažete da niste vi vozili u slučaju da novi vlasnik odbija odgovornost. Zahvaljujući kupoprodajnom ugovoru i ovlašćenju, lako ćete dokazati da vi niste odgovorni, ali čitava ta situacija može da vam potroši mnogo vremena i novca.

Kazne za parkiranje - ovde važi sve napisano za saobraćajne kazne.

Gubite bonus kod obaveznog osiguranja - ako se vozilo koje ste prodali i dalje vodi na vas, kada kupite novo vozilo po pitanju obaveznog osiguranja krećete sa osnovnog stepena 4, tj. nećete imati nikakav popust uprkos tome što godinama niste izazvali udes. Ukratko, nećete moći da prenesete bonus na svoj novi auto.

Dobijanje malusa - ako novi vlasnik izazove udes, postoji mogućnost da ćete vi prilikom registracije svog novog automobila morati znatno skuplje da platite obavezno osiguranje.

Znatno veći troškovi obaveznog osiguranja ako izazovete udes - kada skrivite udes, prilikom sledeće registracije se penjete tri stepena naviše, što znači da obavezno osiguranje može da vas košta 50% ili 110% više (u slučaju dva udesa).

Ukoliko tri godine niste izazivali štetu, to znači da ćete u slučaju da izazovete udes skočiti sa stepena 1 na stepen 4 i razlika u ceni registracije sledeće godine neće biti velika.

Međutim, u slučaju da niste iskoristili svoje pravo da vam se prizna bonus prilikom promene automobila, dobićete stepen 4 i u slučaju da izazovete udes, automatski ćete skočiti na stepen 7, što znači 50% skuplje obavezno osiguranje.

Izazovete li u toku iste godine još jedan udes, osiguranje će sledeće godine biti skuplje za 110%.


Autor: tim sajta Polovni automobili


Pogledaj ostale vesti